X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hedgehog wrote:
    Moje dziecko w ogóle nie jest zainteresowane samodzielnym jedzeniem A ma już lada dzień 7 miesięcy! Cokolwiek bym mu nie położyła przed nosem to ewentualnie to zmiażdży i zrzuci na podłogę. I to jest właśnie jedna z pułapek BLW. Gdybym chciała stosować tą metodę pewnie narzekała bym że mam strasznego niejadka. Natomiast moje dziecko widząc jedzenie szeroko otwiera buzię i chcę być karmione. Zjada bardzo dużo. Mamy zastąpione dwa posiłki. Dlatego tak jak to ktoś pisał, Nie zamykajcie się na jedną metodę na modę Blw. Zresztą rozszerzenie tradycyjne też zakłada samodzielne jedzenie i produkty do ręki tylko trochę później

Ale jak ktoś zna sposób jak go zachęcić do samodzielnego jedzenia to chętnie posłucham. Próbowałam brudzic paluszki żeby sobie zlizywał ale tego nie robi, A kiedy kieruje jego rękę do buzi- wyrywa się i krzywi.

Było pytanie o gryzaki silikonowe. Stosujemy - choć też moje dziecko nie ma ochoty go trzymać tylko wolisz żebym ja trzymała gryzaka on sobie je (królewicz ;) ). Jak najbardziej można dać tam banana. Z jabłkiem może pójść kiepsko bo jest twarde. Na jabłko gruszka brzoskwinie polecałabym taki sam gryzak tyle że z siateczką a nie z silikonem. Do silikonu wkładałabym miekksze owoce jak maliny truskawki borówki.

Z jabłkiem sobie świetnie poradził. Te z siateczka ciężko było mi wyczyścić

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsss wrote:
    Mój akrobata od wczoraj próbuje siadać z czworaków ;) śmieszne to jak przysiada na dupce z jedne strony :D czy któryś malec tez ćwiczy takie cuda ?:)

Mój zaczął dziś ale do siadu jeszcze mu daleko. Przez święta opanował perfekcyjnie obroty w każdym kierunku

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 maja 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spróbowałam z jabłkiem w gryzaku. Musiałam je trochę rozgniesc bo było za twarde, ale miała dość zaskoczona minę, ale zadowolona (wcześniej surowe tarte jabłko w ogóle jej nie podeszlo). Muszę kupić banany i spróbować.
    Mam jeszcze pytanie odnośnie rozszerzania diety. Kupiłam książkę która poleciała Zuzia "u malucha na talerzu" i tam praktycznie we wszystkich przepisach jest kleik ryżowy. Czy wy dodajcie do każdej zupki? Bo ja szczerze mówiąc to robiłam z samych warzyw, poza tym wydaje mi się, że kleik może zatwardzac, a Agatka i tak prawie po wszystkim męczy się z kupa.

• neska7 Ekspertka

Wysłany: 2 maja 2019, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika30 wrote:
    Dzieki dziewczyny :). Megsss tez tyle tego wszystkiego mialas ? Pakuje,pakuje i konca nie widać hehe ;) stresuje sie ale tez mega ciesze :D.

Neska dam znac co i jak ;) którego Wy lecicie ?
    My lecimy 15 mają, i im bliżej tym mam większego pietra:D

erj7q7y.png
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko ja do zupek i obiadkow nie dodaję kleiku. Same warzywa, ewentualnie jabłko i mieszam albo z mięsem albo z rybą, czy jajkiem, makaron też mu smakuje. Tylko ja te zupki tak bardziej na gęsto daję

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2019, 22:02

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza podróż na święta do teściów nie była tak spokojna jak przed świętami Bożego Narodzenia. Niestety trafiło nam się więcej korków i mały pod koniec był bardzo marudny. To samo później od teściów do Polski. Za to już na miejscu było ok. U rodziców również zadowolony.
    Teściowa moja za każdym razem płacze do telefonu że tak rzadko widuje wnuka a jak już go miała na miejscu to zawsze było coś ważniejszego do zrobienia ehh nie rozumiem tej kobiety.

Mnie też wiele osób pyta czy już robi to czy tamto. Jakoś mnie to nie irytuje jeszcze. Zawsze odpowiadam że ma jeszcze czas.

Zębów też ani widu ani slychu ;)

Poza tym tęskno mi już za domem. Jak to mówią, wszędzie dobrze ale w domu najlepiej. Niestety pogoda też nie rozpieszcza A ma być tylko gorzej. W niedzielę wracam do teściów a w środę już do siebie i koniec chwilowo z takimi długimi i dalekimi wyjazdami. Przynajmniej dopóki nie przetestujemy nowego fotelika. Samej jednak ciężko w takie długie jazdy się wybrać

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • AnnaManna Ekspertka

Wysłany: 2 maja 2019, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, w końcu was nadrobiłam!
    Oficjalnie jestem już żoną! :-)

Sama ceremonia była piękna, wszystkim się podobało. Mimo, że nie robiliśmy wesela, to kościół był przepełniony naszymi znajomymi, aż się wzruszyłam.
    Jakoś nie czuję, żeby cokolwiek się zmieniło, oprócz tego że mam podwójne nazwisko. Przez 3 tygodnie mieliśmy gości i powiem wam, że jestem tym bardzo zmęczona. Dziś jak zostaliśmy sami, odetchnęliśmy z ulgą i wypilismy właśnie po małej lampce winka. Ania śpi. Rozregulował się jej dzienny cykl snu przez teściową, ale jutro już będziemy sami i na nowo nad nim popracujemy. U nas na razie tylko podnoszenie pupki do góry, z noskiem w macie. Zero zębów, ale dowiedziałam się, że u nas w rodzinie wszystkie dzieci miały późno zęby.
    Najbardziej martwi mnie niechęć Ani do jedzenia. Kaszy nie chce wciąż jeść w żadnej postaci, je kilka łyżeczek zupki, albo jakiegoś dania z mięskiem, jeszcze nie zastąpiliśmy ani jednej porcji mleka na rzexz stałych pokarmów
    Zaczęła jeść w końcu owoce, ale tymi ze słoika pluje.
    Trochę mnie to martwi. Jutro zrobię brokułową z kluseczkami, zobaczymy co będzie. W nocy jeszcze dwa razy butla. Wodę piję tylko i wyłącznie z butelki z dzióbkiem. Żadne inne kubki nie wchodzą w grę.

Buko, neska7 lubią tę wiadomość

ijpbio4pgzuzz66o.png
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaManna gratulacje i wszystkiego co najlepsze dla Was!

Być może Twoja córka nie jest jeszcze gotowa na nowe doznania kulinarne. Daj jej czas. Zrób kilka dni przerwy tylko z mlekiem i spróbuj ponownie :)

AnnaManna lubi tę wiadomość

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • Gewalia Przyjaciółka

Wysłany: 2 maja 2019, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaManna, gratulacje wszystkiego dobrego na nowej drodze życia🥂

iv09hdge1v8t5a09.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2019, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaManna Wszystkiego co Najpiękniejsze :*

• iga Koleżanka

Wysłany: 3 maja 2019, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaManna wszystkiego najlepszego dla Was 😙

U nas idą ząbki. Oprócz tych jedynek na górze dwójki na dole tez chcą się przebić.
    Mamy pierwsza noc poza domem z Kubą i zaliczona na 5 😉
    Zobaczymy jak będzie dzis .🤞
    Przy dwójce dzieci pakowanie sie nie jest proste 😉
    Mamy kombi ale i tak m.krecil nosem przy noszeniu kolejnych toreb 😉

Kuba kręci się wokół własnej osi na brzuchu ale podnosić sie nie podnosi .
    Czekam bardzo na raczkowanie ale pewnie będę jeszcze tego żałować i tesknic za leżącym dzieckiem 😜

• edka85 Autorytet

Wysłany: 3 maja 2019, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaManna dużo szczęścia dla Was!

Justyneszek jeśli chodzi o wodę, to u u nas idzie tylko doidy i nic więcej. Ale co ciekawe soczek może wypić z butli, mimo że jest bezsmoczkowy i nie tknie mleka z butelki. W każdym razie żadne cudowne, dostępne na rynku niekapki nie są przez niego akceptowane.

Iga to prawda, przemieszczające się po mieszkaniu dziecko, to 200% więcej uwagi niż poprzednio. Jak na złość dziecko najbardziej lubi dotykać to, czego byśmy nie chcieli. Nim się obejrzę, mój mały próbuje przewrócić duży wazon, który stoi ze sztucznymi kwiatami na podłodze. Za chwilę jest już przy kontakcie, założyłam zabezpieczenia, ale on się nie poddaje i teraz próbuje wyrwać całe gniazdko. Po chwili jest przy komodzie i otwiera sobie dolną szufladę. I tak bawi się w otwieranie i zamykanie szuflady. Robi to jednak z taką siłą, że wszystko na tej szafce się trzęsie. A ja tylko biegam i doglądam, czy nie zrobi sobie krzywdy.

AnnaManna, 1Malinka1 lubią tę wiadomość

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaManna gratulacje! Wszystkiego najpiękniejszego dla Was :-)

Co do zastępowania mleka stałymi pokarmami to chyba jest jeszcze na to czas. U nas się na razie nie zanosi, chociaż widzę, że już coraz więcej zjada na raz. Ale co mleko to mleko :P

Nam się przebijają dwie dolne jedynki, widać już wyraźnie. Ciekawe kiedy się przebiją ;-)

Ile Wasze dzieci są w stanie się zająć same sobą? Nie wiem czy to przez to ząbkowanie czy co, ale Szymek wymaga ciągłej uwagi, jak się go zostawi na chwilę samego to przeważnie się zaczyna wkurzać, czasem na tylko przebłyski, że się pobawi sam kilka minut.

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • Gewalia Przyjaciółka

Wysłany: 4 maja 2019, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierniczka, u nas też potrzebna jest ciągła uwaga, gdy leży sam to najwyzej kilka minut się sobą zajmnie i zaraz jęczy. Lubi jednak patrzyc jak cos sie dzieje, np. jak leży ba macie lub bujaczku, a ja cos robię w kuchni, otwieram szafki, przenoszę rzeczy, to wtedy leży i patrzy i jest chwila spokoju. Inaczej ciagle trzeba go czym zabawic, bo widać, ze się nudzi.
    A co do zastepowania posiłków, to ja co ide do lekarza, to slyszę, że juz powinien mieć zastąpione przynajmniej dwa, że daję za dużo mleka, ze mleko powinien już tylko 3 razy dziennie🤔

iv09hdge1v8t5a09.png
  • katberry Autorytet

Wysłany: 4 maja 2019, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda też wymaga ciągłej uwagi. Jak wyjdę z pokoju to ryk. Wymyślamy coraz to nowsze zabawy, czasami już nie mamy pomysłów.
    Moje dziecko po przebudzeniu jest aktywne, coś się pobawi max godzinę a później jęki płacze marudzenie i tak ja przeciagam druga godzine przed karmienio-drzemką. Dostaje piers i zachowuje sie jakby jej sto lat nie widziala. Ja nie wiem..
    Zaczynam miec powoli stres ze za 5 miesięcy wracam do pracy a nasze zycie wyglada tak ze jestem w 100 procentach dla niej, beze mnie nie usnie.

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 06:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I po majówce. Jezioro Czorsztyńskie piękne, szkoda, że tylko 1 i 2 maja słoneczne, bo 3 już lało. Cóż...pogody się nie przewidzi. To był nasz pierwszy dłuższy wyjazd z Ewcią i jestem zadowolona. Kochane dziecko i urodzona podróżniczka :) W aucie by spokojnie przesiedziała 4h, ale ja musiałam siku:) Godzinę zabawi się plastikową butelką. Do każdej knajpy i kawiarni można ją zabrać. Siedzi dumna w krzesełku, ewentualnie zasypia od razu po wjechaniu do restauracji. Mogą trzaskać talerze, krzyczeć kelnerki, a ona śpi. Spała tak dobrze jak w domu. Ale za to pierwszy wczorajszy wieczór po powrocie chyba musiała odchorować, bo się darła przez 30 minut, aż padła o 19.30 i śpi do teraz. Od 3 w nocy na brzuchu, co oznacza, że ja nie śpię , bo jakoś mnie to stresuje. W ogóle już nie pije mleka w nocy. Kolacja o 18 i spanie do 7. Niestety już nawet kaszki na mleku nie tknie. Wszystko muszę robić na wodzie.

Martwi mnie jedno, jakoś mało gaworzy. Głównie eee, yyy, ooo, no i się śmieje w głos dosyc dużo. Często bez powodu zaczyna atak śmiechu :) No i plucie, plucie, plucie. Może tak ze 20 minut pluć bez przerwy.
    Nie powinna już jakieś baaa, daa, ma, gugu ?

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• edka85 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie nie ma żadnego gugu, jest y, e, a, parskanie.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 maja 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z gaworzenia jest ee, ge i ga, a ostatnio coś w rodzaju memememe. Wczoraj bratowa stwierdziła, że słyszy takie mamamamama (też to słyszę, ale nie chciałam mówić głośno, bo wszyscy by stwierdzili, że mi odbiło).

• edka85 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to te mememe to u nas oznacza marudzenie i znudzenie. A mammma też słyszałam, ale się tym nie przejmuję, bo jest przypadkowe.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 5 maja 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chicchic zazdroszczę Ci ze Ewcia taka grzeczna. Mój podobnie jak u Katberry, pobawi się trochę w moim towarzystwie po czym marudzi okropnie. Wyjazdy z nim to tykająca bomba - nie wiesz kiedy wybuchnie, podobnie na spacerach.

Mamy dwie dolne jedynki. Na noc pomaga tylko Camilia.

U nas tez raczej narazie brak gaworzenia typu gugu dada meme itp. Narazie mamy takie raczej nieświadome jejejeje, a tak to same samogłoski. Jeszcze czas na to będzie chyba :)

Pięknie Wasze szkraby rwą się do pozycji czworaczej. U nas daleko do tego. Z jednej strony już bym chciała bo nie musiałabym (chyba) tyle go nosić, a z drugiej wiem ze będę go ganiać po mieszkaniu, które w ogóle nie jest przystosowane na małego szkraba który będzie czworakowal.

katberry lubi tę wiadomość

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

‹‹ 1060 1061 1062 1063 1064 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ