X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lezing,smazing,plazing :D

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d38996f8be77.jpg

Katiuszaaaa, iga, edka85, Megsss, AnnaManna, neska7, NiecierpliwaKarolina, Gewalia, akilegna♥ lubią tę wiadomość

• katberry Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas jest problem z oczkiem. Jedna szpara jest mniejsza druga wieksza i czasami dziecko jak spi to jedno oko ma niedomkniete, a czasami przy aktywnosci drugie jest mniejsze. U nas to wszystko jest wynikiem asymetri ulozeniowej i jest tak od urodzenia. Mala musiala w brzuchu w jednej pozycji lezec i teraz jest niesymetryczna. Ma inne oczy, policzki no i jedna strona ciala jest silniejsza. Przez to wszystko m. in. rehabilitujemy sie.
    Dziewczyny czy macie może ktora taka sytuacje ze dziecko chomikuje jedzenie w buzi? Jak jemy papki to jest ok, ale jak dostaje kawalek jablka, brokula czy chleba to kawalki zostają w buzi nieprzelkniete.

• iga Koleżanka

Wysłany: 6 maja 2019, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuba chomikuje ale papki bo on jeszcze nie je przekąsek.
    Czasem staje mu w gardle te 2 czy 3 łyżeczki co dostanie bo nie przełknie.

Monika zazdroszcze tego plazingu 😍

monika30 lubi tę wiadomość

• Megsss Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio bardziej czytam mało pisze;) .. zaczął się sezon w pracy .. ledwo ogarniam ;)
    Mój mały robi siad podparty :) z czworaków przechodzi do pozycji siedzącej ale nie potrafi się do końca sam wyprostować tylko podpiera się śmiesznie jedna ręka :)
    Ostatnio gorzej nam usypia wieczorem .. chyba dlatego , ze jest tak jasno na dworze o 20 :)
    Czy któraś z was dawała już całe jajko ? W sesnie i biało i żółtko ? Bo zastanawiam się czy już mogę :p
    Zaczęłam sporo mu gotować sama , wcina wszystko :) żarłok nam się trafił :)
    A majówkę pierwszy raz od kiedy jesteśmy razem spędziliśmy w domu , mąż ogarniał ogród na lato mieliśmy trzy imprezy .. panieński /kawalerski , urodziny i wesele .. nie było jak ruszyć .. pogoda bardzo średnia , zimno .. wiec nie żałuje w sumie .
    A co do imprez... mamy dość czujemy się jak stare grzyby :) kiedyś imprezowaliśmy co weekend ze znajomymi domówki wyjścia piątek sobotę to był standard a teraz ... dziecko zmienia wszystko :D

• Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę ulga jak czytam, że nie tylko moje dziecko spadło z łóżka :-( ale i tak wyrzut sumienia milion procent. Na szczęście Szymek już pewnie zapomniał, dzisiaj się bawił jak zwykle :-)

Nie wiem czy nie przesadzam, ale coś mi się wydaje, że u nas z rozszerzaniem brak postępu. Zjada trochę więcej, ale nawet się nie zanosi żeby któryś posiłek zastąpić. Ile razy dziennie dajecie coś dzieciom poza mlekiem? I ile różnych rzeczy? W sensie np. coś innego na śniadanie, obiad, kolację? Czy jak macie jakiś owoc to dajecie rano i po południu ten sam? Ja już się pogubiłam w tym :P

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 6 maja 2019, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, rewelacyjnie wyglada Kacpi :) wypoczywajcie!

Katberry, Kinga tez ma zauważalnie jedno oko mniejsze od drugiego. Tez prawdopodobnie ze względu na ułożenie- po stronie mniejszego oka miała wcześniej spore wgłębienie w czaszce, ale całe szczęście samo się wyrównało. Okiem się nie przejmuje, w sumie tez tak mam. Po reszcie twarzy nie widać aż tak dużych różnic, chociaż nie są symetryczne, wiadomo- jak u każdego człowieka.

Cukierniczka, Kinga dostaje butle z mlekiem 5x dziennie po 200 ml, oprócz tego rano staram się podawać owoce, w porze obiadowej dostaje słoiczek, a na podwieczorek kaszkę. Czyli wychodzą 3 dania „stałe” oprócz mleka- za każdym razem podaje coś innego. U nas tez się nie zapowiada, zeby zastąpić którykolwiek posiłek mlekiem. Jak próbowałam podać coś zamiast mleka, to nie chciała jeść. Dostała butle, wypiła wszystko, po godzinie znowu spróbowałam z tym obiadkiem i już nie było problemu.

Kindze albo idą zęby albo ma skok rozwojowy. Tragedii nie ma, tylko szkoda mi dziecka...

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 06:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, fajnie, ze wasze dzieci jeszcze chca pic mleko. Ja musze kazdy posiłek zastepowac. Wiecie jakoe to uciazliwe? Butelke wypije jedynie w nocy, a tez nie zawsze sie obudzi.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Hedgehog Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2024, 14:17

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie samo mleko dwa razy dziennie po 150-180 ml na pierwsze śniadanie i na podwieczorek 3 razy dziennie inny posiłek w tym na kolacje kasza na mleku mm .
    Czyli w sumie dostaje swoje mleko 3 razy dziennie .
    Kasze na swoim mleku zjada cała wiec ze 180 ml
    Samego mleka nie zawsze wypija całość . Wg mnie mleko 2 słabiej mu smakuje niż 1 . Taka moja obserwacja .

Karo Twoja mała wypija 5 razy dziennie 200 ml ?? I jeszcze mieści inne rzeczy ? Wow ... mój chyba nigdy nie wypił 5 porcji całych mleka ;) nawet jak byliśmy przed rozszerzanie diety , do tej pory z reszta czasem nie dopija butli :)

My już upadek tez zaliczyliśmy - a właściwie to mąż zaliczył bo ja byłam w pracy .. nic się nie stało ale od kiedy Tobi zaczął zwiedzać sam i robić te swoje siady podparte piruety itp to mam ochotę go okleić gąbka :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2019, 08:19

• Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u mnie samo mleko jest raz dziennie - na noc.
    Pierwszy posiłek po obudzeniu to cycek.
    Śniadanie kasza 180 ml wody + 4 miarki mleka
    Obiad słoiczek 190 g
    Podwieczorek kasza 120 ml wody + 3 miarki mleka + słoiczek owoców
    Kolacja butla 210 ml + 7 miarek mleka

Mój nie chce już jesc mleka między Posiłkami. Jest głośny średnio co 3 godziny.

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u mnie jest pierś, następnie dokarmiam mm i po ok. Godzinie posiłek. Rano kaszka (wtedy nie daje wcześniej mm), po pierwszej drzemce owoce, a po drugiej warzywa. I ja się martwiła, że mała chyba odstawia mi się od piersi, bo czasami nie chce jeść albo je dosłownie minute, ale jak widzę co piszecie to u nas i tak je dużo mleka jeszcze.
    Rozszerzanie diety idzie nam baaaardzo powoli. Zauważyłam w ogóle, że po zupce jarzynowej mała boli brzuszek i trochę się boję wprowadzić nowe produkty. No i oczywiście problem z kupka to chyba niekończąca się historia u nas i przez to od 4 rano sen jest bardzo niespokojny przerywany płaczem, a od kilku dni jak w czasach noworodkowych czyli na mojej klatce piersiowej.

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tak:
    7.30 kasza na wodzie. Manna, kukurydziana, jaglana plus banan, jablko lub gruszka. Ew cos ze sloiczka.

10.30 jogurt, czasami z biszkoptami, czasami z jakimis platkami jaglanymi lub ryzowymi. Zalezy ile poszlo kaszki rano.

13. Obiad

15.30 kisiel lub owoce plus jakies platki

18.30 kaszka z paczki bezmleczna.

Staram sie przemycic mm. Dodaje miarki do porannej kaszy ale malo bo ewa zaraz wyczuje i nie je. Albo do deserku. Czasami robie tez wieczorną kasze na mm. Jak ma dobry dzien to zje i nie pozna :)

W nocy, mm wypije. 200ml. Ale tak na tydzien ze 3 razy sie obudzi na jedzenie.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chicchic wiem ze już byłaś o to pytana ale nie mogę znaleźć - podpowiesz proszę jaki jogurt dajesz i jakie biszkopty? Chętnie urozmaicę małemu podwieczorki.

Wysiadam dziewczyny. Te ząbkowanie mnie wykończy. Nie jestem w stanie nic zrobić. Nawet się wysikac bez krzyku.

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• katberry Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuziaa.. wstyd się przyznać ale nawet do toalety idę czasami z dzieckiem jak jest mega marudne.
    Ale wasze dzieci wcinają. Moja ledwie zje może 60 g kaszki z owocami i 60 g obiadku typu warzywa. Do tego przekaski ktore chomikuje, więc nie je. Ma mleka pod dostatkiem. Karmimy się sporo.

Karo_Wi mam pytanie. Jak u Ciebie wygląda sprawa po przejsciu na mm? Dziecko spokojniejsze? Lepiej spi? Ty szczesliwsza? Siostra męża powiedziala ze poki nie przejde na mm to bede "sie meczyc" i dziecko bedzie zle spac i ciagle chcialo piers. Wiem ze wiele osob tak mowi, ale chyba szukam potwierdzenia, bo tez czytalam ze wcaletak nie jest.

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megss, daje 5 razy dziennie butlę po 200 ml, bo tyle jest w stanie zmieścić jednorazowo, ale nie zawsze wszystko wypija. Wczoraj łącznie podałam jej 1000 ml mleka, a wypiła 860ml (3x po 200 ml, raz 100 i raz 160). Do tego zjadła 1/3 słoiczka obiadowego 190 gr i 1/3 banana podanego w siateczce. Na inne rzeczy nie było czasu, bo przedłużył jej się spacer z prababcią. Wypiła dużo mleka, wiec innych rzeczy nie zjadła dużo.
    Co ciekawe, powinna tyć, a 3 tygodnie trzymała wagę (wahania +/- 50 gramów). W ubiegłym tygodniu ważyła 6770 gramów. No i tak jak pisałam, mi zależy na tym, żeby podstawą diety było mleko. Kinga najwidoczniej się z tym zgadza ;)

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katberry, nie jest tak, siostra nie ma racji. Po przejściu na mm ja mam spokojną głowę, bo wiem, ile dziecko zjadło i już nie denerwuje się przy przystawianiu. Jestem szczęśliwsza z tego powodu, chociaż czasem trochę żałuje, że nie karmię piersią w ogóle. Poza tym Kinga potrafiła w nocy ciągnąć z piersi po 40 minut aktywnie- dla mnie to była mordęga, bo musiałam do niej wstawać i karmić na siedząco. Teraz w 15-20 minut opróżnia butlę i wracamy do łóżka.
    A co do spania- u nas się tak złożyło, ze po wieczornej butli z mm Kinga zaczęła przesypiać całe noce (tzn jak kładłam ją spać przed 21, to pierwsza pobudka była około 5). Z tym, ze pozniej był czas, gdzie uparłam się na 100% KP i po cycku tez tak sypiała. Moim zdaniem to wszystko zależy od dziecka, a nie od najedzenia się na zapas.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj pierwszy raz podałam przed snem mm, bo do tej pory wieczorem było tylko kp. Zasnela dosłownie sekundę, bo zjedzeniu mleka, a i tak obudziła się w nocy o 1 na karmienie, więc nic to nie zmieniło, a liczyłam, że będzie spać do 5. W ogóle znowu mam 2 pobudki w nocy, a już się ucieszyłam, że budzi się tylko raz ok. 4.

• Gewalia Przyjaciółka

Wysłany: 7 maja 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O rany, jak Wasze dzieci dużo jedzą😲 U nas wygląda to tak:
    Ok. 7 - pobudka i zabawa w łóżku
    Ok. 8 - mleko, wypije ok.120-150 ml
    Ok. 10 - drzemka
    Ok. 11 - kleik ryżowy (110 ml wody, 4 miarki kleiku, 3 miarki mm) z 1/2 słoiczka owoców- nie zawsze zjada całą porcję
    Ok.14 - obiadek, sloiczek lub częściej moje zupki warzywne, od 3 dni z kurczakiem, do tego dodaje jako dodatek kaszke manne na wodzie 1 miarke, tak, żeby powoli wprowadzić gluten
    Po obiadku spacerek i drzemka
    Ok. 17 i 20-tej mleko, zazwyczaj ok. 150-180 ml wypije
    Pomiedzy posiłkami staram sie podawać wode, ale z tym jest u nas ciężko, wypije niewiele, moze ok.50 ml za cały dzień
    Zastanawiam się czy nie dostaje za mało płynów? Póki co nie ma problemów z kupkami, ale czytalam, że niemowlę powinno wypić na dzien 100 ml na kilogram wagi ciała, czyli u nas 830 ml, a niestety tyle nie wipija🤔

Cukierniczka, ja też czułam się pogubiona, jak czytałam schematy żywienia i na siłę próbowałam się w nie wpasować. Zaczęłam obserwować co i kiedy lubi jeść mój syn i tak pory i posiłki dostosowalam do niego. Teraz je chętnie. Dlatego lepiej obserwować dziecko i dostosować posiłki do jego rytmu dnia niż kierowac się schematami i wytycznymi, każde dziecko jest inne i ma inne potrzeby, co najlepiej widać tutaj właśnie na forum🙂

iv09hdge1v8t5a09.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jak zje 120 ml mleka to jest dobrze ..
    W nocy budzi sie 2 razy o stalych godzinach to chyba sie takbjuz zaprogramowal.
    A wogole cos mi pokasluje i nie wiem czy to slina przez zabki ? Albo jakis kaszel alergiczny bo wprowadzilismy jajko i troche glutenu., no i troszke mlecznego produktu wiec sama nie wiem Ma ktos tak?
    Zuzia jeszcze troszke jak zacznie raczkowac czy chodzic to juz bedzie tylko czekal az znikniesz z pola widzenia zeby zrobic wszystko co zakazane ;-) ale wspolczuje ..

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do opadajacej powieki to kolezanki coreczka tak miala to miala zabieg robiony na ta powieke ale jej opadala bardzo .musisz obserwowac bo opadajaca powieka pogarsza wzrok ale chyba az tak nie opada skoro lekarz tego nie zauwazyl.

Monika udanego urlopu

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
‹‹ 1062 1063 1064 1065 1066 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ