X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2024, 10:17

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 7 maja 2020, 04:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U ewy nagle wysyp nowych slow, takich dziwnych typu: gacie, noga, koń... :) ale i tak najbardziej lubię jak mowi: ola. Tak smiesznie uklada usteczka w O.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• julita25 Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2020, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już kiedyś pisałam,że gdyby mój syn urodził się pierwszy to na drugie nie zdecydowałabym się tak szybko.u nas różnica między dziećmi to 2 lata. Z dwójką małych dzieci jest mega ciężko, bo oba potrzebują pomocy i opieki. Plus jest taki ,że super się dogadują, bawią i biją o wszystko nawet jak mają dwie takie same zabawki. Ja sobie nie wyobrażam wracać znów do pieluch np. po 5 czy 10 latach.

Jeśli chodzi o pieluchy to córka w nocy już nie ma i łóżko suche.
    Młody pije mleko o 18 i o 5 koło 21 sadzam go na nocnik robi siku. Koło 24 budzi się sam na siku i o 5 ja robię mleko a on siku i śpimy do 7. Tak jest od kilku dni. Więc w nocy już nie ma pampersa.

W dzień robi siku jak go posadzę, jak się bawi to zapomina o sikaniu i są mokre spodnie. Z kupa się chowa ale jak go posadzę to zrobi. Ale nie wiem jak go nauczyć żeby zgłaszał,że mu się chce siku. Może ktoś doradzi?
    Na dwór ma pieluchomajtki bo się przeziębił ostatnio i sisiak był czerwony u nas ostatnio dużo wieje. Z dworu zazwyczaj wraca z suchym pampkiem.

Jeśli chodzi o ciążę w czasie Covid. Samego wirusa się nie byłabym aż tak, ale widzę, że przez całą tą pandemię ciężko jest się dostać gdziekolwiek do lekarza. Wszystko jest utrudnione, moje dwie ciąże były przez cały czas problemowe od początku do samego porodu. Ja bym się bała obecnie o jakości opieki w tym szczególnym stanie. Nie wiem ile macie dziewczyny lat. Jeśli jesteście młode to możecie poczekać. Jeśli nie to może zaryzykować, bo potem może się już nie dać zajść. Taka biologia niestety. Ja już nie planuję więcej dzieci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2020, 08:28

860ix1hphkehqfnu.png
    qq87ej28nhnmcvys.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz 32... Ale chyba spróbujemyna jesień. Jak bedzie epidemia toi tak bedziemy siedziec z Ewa w domu.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• julita25 Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2020, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic wrote:
    Ja juz 32... Ale chyba spróbujemyna jesień. Jak bedzie epidemia toi tak bedziemy siedziec z Ewa w domu.
    Rozumiem twoje obawy, ciężko teraz podjąć sensowną decyzję. Może zanim zaczniesz starania skontaktuj się ze swoim gin. Co on o tym sądzi. Moja siostra jest teraz w 30tyg. Od lutego nie miała badań robionych, dopiero teraz nie dawno. Do szpitala musi chodzić sama, bo nikogo więcej nie wpuszczą, jest to dodatkowy stres, tym bardziej,że jest to jej pierwsza ciąża i jest bardzo młoda przy tym. A ty Edka jakie masz doświadczenie z opieką teraz w ciąży?

860ix1hphkehqfnu.png
    qq87ej28nhnmcvys.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie narzekam. Mam normalnie wizyty, usg i badania co miesiąc. Chodzę zarówno prywatnie i na NFZ. Na NFZ miałam tylko w kwietniu sytuację, że mi zrobili telekonsultację. A tak to wszystko po staremu. Z tego co się orientowałam to do porodu nie trzeba mieć maski i powoli luzują obostrzenia co do porodów rodzinnych. Nadal zakaz odwiedzin, ale myślę, że i to w wakacje trochę ostygnie.

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wasze dzieci piją juz normalnie z kubka, szklanki etc?

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• edka85 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ale muszę mu przytrzymywać kubek, bo inaczej połowa wyleje się po brodzie.

Cztery szkraby, a najmłodszy ma:
    age.png
    Córka 06.2023
    Synek 04.2022
    Córka 08.2020
    Synek 09.2018
    "Potomstwo moje będzie Mu służyło, przyszłemu pokoleniu opowie o Panu" Ps 22,31
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, jak się zaczęła pandemia i nas „zamknęli” w domu, to sobie postawiłam za cel nauczyć Kingę pić ze zwykłej szklanki. Schowałam bidon i dawałam pić tylko z Doidy Cup. Najpierw pomagałam, przytrzymywałam przy braniu ze stołu i odkładaniu, jak już to opanowała to przeszłam na zwykle szklanki/kubki i teraz już normalnie pije, bez pomagania. Z tym, że ona Doidy Cup już znała wcześniej, wiec szybko poszło. Teraz uczy się jeść łyżeczką.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Hedgehog Autorytet

Wysłany: 8 maja 2020, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2024, 14:31

[link=https://www.suwaczki.com/]17u9hdge9c31bxqo.png[/link]
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 9 maja 2020, 01:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tylko bibox i słomka.

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• ChicChic Autorytet

Wysłany: 9 maja 2020, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wlasnie tylko bidon. Musze sie wziac za kubek.
    Ale dzisiaj powiedziala: papryka. Szok :)

Hedgehog lubi tę wiadomość

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 9 maja 2020, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u mnie z gadania słowa: wstań, daj, mam, siadaj, banan i... dzięcioł. Dźwiękonaśladowcze przyszły późno ale wszystkie na raz ostatnio.
    Kupiłam piaskownice na ogródek i mam dziecko „sprzedane” na prawie godzinę dziennie.
    W końcu skończyła się wieczna maruda. No i od czerwca wraca do żłobka.

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• julita25 Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2020, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mowa średnio, mało mówi i bardzo nie wyraźnie. Widelcem je super, łyżką dopiero się uczymy. Kubek tak sobie, bardzo rozlewa, ja sobie cenię flexi cup z nuk. Sprawdził się u starszej i niego też, sucho bez rozlewania i przebierania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2020, 11:08

860ix1hphkehqfnu.png
    qq87ej28nhnmcvys.png
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 9 maja 2020, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka w większości nosi 86, ale zdarzy się tez 80. Rozmiar stopy ma 13,5 cm wie obuwie 21/22 zależy od marki. Nie wiem ile wazy, nie mamy wagi, ale niedługo zapisze ja na szczepienia to się dowiem. Ale pannica przybrała na pewno.
    Snadaly mysle, żeby kupić Mrugała albo bobux, ale jeszcze się nie zaznajomiłam w temacie. Ogólnie muszę letnia garderobę skompletować.

Julka kilka razy super wypiła z doidycup, ale boje się wlewać jej dużo zeby się nie zachłysnęła. Poki co króluje bibox i inne bidony ze słomką.

My chcemy zacząć starać się od czerwca/lipca, staram się nie myśleć o wirusie, pomału wszystko wraca do jako takiej „normy”.

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 10 maja 2020, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ohoho to u mnie mówienie już na etapie „mama daj chrupka” „chodź do pokoju” itp. Je widelcem, łyżeczka idzie jej ok z serkiem jogurtem czy zupa krem ale zwykła zupa jeszcze jej spada. Tez właśnie zaczęłam dawać od paru dni pic z normalnego kubka tak to pije z różnych z 360 z i dwóch rodzaji twistshake jeden bidon i drugi z dziobkiem.
    Te sandały to mi sen z powiek zabierają serio, narazie dobrze ze pogoda chwiejna to mnie tak nie pili z nimi poczekam aż będzie stabilniej bo teraz jest na przełomie rozmiarów

U nas starania w toku w maju miałam iść do lekarza żeby zaczac je pełna para Ale teraz wiadomo wole nie ryzykować chodzeniem pare razy w miesiacu do przychodni.

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 00:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, który maluch zaliczył już wizytę u stomatologa/pedodonty? Jak to wyglądało? Był dramat?

Jutro zadzwonię umówić Kingę, bo ma białe plamy na zębie, które mnie niepokoją. Wyczytałam, ze to może być początek próchnicy i chciałabym, żeby obejrzał je lekarz. Z tym, że Kinga nawet mnie nie daje sobie zajrzeć w buzię i nie wiem na co się nastawiać...

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi wrote:
    Dziewczyny, który maluch zaliczył już wizytę u stomatologa/pedodonty? Jak to wyglądało? Był dramat?

Jutro zadzwonię umówić Kingę, bo ma białe plamy na zębie, które mnie niepokoją. Wyczytałam, ze to może być początek próchnicy i chciałabym, żeby obejrzał je lekarz. Z tym, że Kinga nawet mnie nie daje sobie zajrzeć w buzię i nie wiem na co się nastawiać...
    Karo na początek będzie wizyta adaptacyjna na której dziecko zapoznaje się z gabinetem lekarzem fotelem nic nie jest robione w ustach chyba ze dziecko współpracuje absolutnie nic na sile i takich wizyt powinno być tyle ile dziecko tego potrzebuje. Tak wyglada to w teorii, w praktyce często po zapoznaniu a fotelem jednak robi się wszytko żeby zajrzeć do zębów. W obecnej sytuacji epidemiologicznej watpię żebyś znalazła gabinet który was przyjmie według wytycznych PTS taka wizyta nie nie jest pilna i nie powinna się odbywać.

Mogą przeprowadzić wywiadach telefoniczny z tobą na podstawie którego zaleca stosowanie np tego preparatu.

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwiswp-qjK7pAhXNpYsKHUwxALoQFjAAegQIBBAB&url=https%3A%2F%2Fwww.aptekagemini.pl%2Fshop-dent-gc-tooth-mousse-truskawka-35ml.html&usg=AOvVaw1xPG2WNqYW6tH6NPXAT8dl

Czy twoje dziecko pije soki ? Czy je w nocy ? Kiedy są jej myte zęby ? Jeśli uda ci się zrobić zdjęcie możesz mi przesłać spróbuje pomóc.

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiusza, wydaje mi się, że te plamki są od początku na zębie- jak zaczął wychodzić, był ledwo widoczny, to już były. Nie pije soków w ogóle (ale wcześniej, tzn na jesieni zeszłego roku jej się zdażyło raz na jakiś czas), herbatę (słodzoną) pije okazjonalnie- jak się dobierze do szklanki męża albo teściowa jej da (dla niej woda to nie picie). Nie je w nocy od miesiąca, wcześniej niestety jadła raz i po tym nocnym jedzeniu nie miała mytych zębów, bo zaraz zasypialysmy obie. Zęby myję jej porządnie 2x dziennie (pasta z fluorem 500 ppm, rano po śniadaniu i tuż przed snem, po butli na noc), no i ze 2 razy dostaje szczoteczkę do zębów do pogmerania w buzi, bez pasty- przynosi jej to ulgę w trakcie ząbkowania.

Postaram się zrobić zdjęcie, ale nie wróżę sukcesu.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 12 maja 2020, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co dajesz do picia? Moja ewa pije 2 herbatki dziennie. Sok z marchwi jakos 3 x tydzien. Lubi bawarke i kakao.
    Ale jakby nie pila herbatki to nie wiem.
    Co Ty podajesz?

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

‹‹ 1232 1233 1234 1235 1236 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ