Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
OlinkowA wrote:Dziewczyny ile razy miałyście USG?
pamiętacie jak opowiadałam o swojej pierwszej wizycie, jaka byłam niezadowolona z lekarza że głowicę włożył na 2 sekundy i wyciągnął, nic nie mierzył, obliczał, kazał przyjść za dwa tygodnie?
Teraz trochę się naczytałam i tak myśle może wiedział co robi, że tylko sprawdził czy ciąża w macicy i tyle.
Czytałam, o mnóstwie przypadków poronień po USG we wczesnej ciąży, nie wiem czy to zbieg okoliczności czy rzeczywiście coś w tym jest, jak myślicie? Wgłębiałyście się w temat?
Byłam raz tydzień temu i idę teraz w czwartek do innego lekarza. Nie wgłębiałam się w temat ale czytałam ze USG nie jest groźne i przy zagrożonej ciazy są nawet co tydzień są robione badania. -
nick nieaktualnyOlinkowA wrote:Dziewczyny ile razy miałyście USG?
pamiętacie jak opowiadałam o swojej pierwszej wizycie, jaka byłam niezadowolona z lekarza że głowicę włożył na 2 sekundy i wyciągnął, nic nie mierzył, obliczał, kazał przyjść za dwa tygodnie?
Teraz trochę się naczytałam i tak myśle może wiedział co robi, że tylko sprawdził czy ciąża w macicy i tyle.
Czytałam, o mnóstwie przypadków poronień po USG we wczesnej ciąży, nie wiem czy to zbieg okoliczności czy rzeczywiście coś w tym jest, jak myślicie? Wgłębiałyście się w temat? -
Ja miałam jedno usg jak na razie w 9 tygodniu. Czekałam też jak najdłużej, żeby dzidziuś był w miarę duży no i nie chciałam się wcześniej stresować, że np nie ma serduszka jeszcze. Jak lekarz odsłuchiwał serduszko to dzidziuś nawet nie drgnął, więc mam nadzieję, że się nie zestresował. Teraz idę za miesiąc i potem za tydzień wypada genetyczne.
-
USG nie szkodzi, można robić co tydzień. A co do tętna Mamaginekolog pisze - cytuję:
"Pamiętam, że jeszcze 6 lat temu słuchanie tętna za pomocą USG doppler u zarodków nawet 5 mm było standardem i nikt nie widział w tym nic dziwnego. Następnie było kilka doniesień, że podwyższona energia USG dopplera może być niekorzystna – choć badania nie były na ludzkich zarodkach, ze względów oczywistych. Obecnie są zalecenia aby do 8 tygodnia ciąży nie słuchać tętna płodu tylko obrazować je za pomocą tak zwanego Motion- mode (M-Mode).
Nie chce tu negować lekarzy, którzy słuchają tętna we wcześniej ciąży bo wiem, że zdecydowana większość tak robi. Nie uważajcie tego jako błąd. Te doniesienia są naprawdę nowe i niepewne (...)".
Mój lekarz (prywatny) robił doktorat z tematyki tętna płodów, więc chyba wie co i jak, skoro podejmuje decyzję o słuchaniu serca w 6 tyg.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2018, 09:56
-
OlinkowA wrote:Ja na drugą wizytę mam zrobić mocz, morfologię rozszerzoną, cukier, ANTY-HIV, IgG, IgM, WZ i jeszcze jakieś jedno Anty ale nie pamiętam już
w czwartek wybieram się na badania i tak się zastanawiam czy trzeba być na czczo?
Ja dostalam tez wszystkie podstawowe na 1 wizycie morfologie mocz hiv toxo rozyczka tsh fh4 hcv vdrl cukier, ale w poprzedniej ciazy w innej placowce 3 naraz tylko dawala bo "system nie pozwala na wiecej" i musialam latac co 3 dni do niej... Obie ciaze na nfz, wiec chyba zalezy od placowki
A i zalozono nam dzis karte ciazy:) i pobral mi cytologie, teraz lekko krwawie, ale ma sie uspokoic do jutra.
W sobote 1 usgWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2018, 10:18
-
Dziewczyny, nie ma co obawiac sie poronien. Tak , zdarza sie. To ryzyko wliczone jest w ciaze. Kolezeanki opisuja tutaj swoje obawy, bo wreszcie moga sie gdzies wygadac .Podzielic zmartwieniami, wiec i takie tematy beda sie przewijac. Nikt nie pisze tutaj,zeby kogos zdolowac. Ja osobiscie boje sie najbardziej drugiego trymestru ze wzgledu na moje osobiste doswiadczenia. Bardzo podoba mi sie postawa Amelii. Nie panikowac Mam nadzieje, ze zamiast obaw, nauczymy sie tez cieszyc ciaza
Basia -
Kolorowapani wrote:A i zalozono nam dzis karte ciazy:) i pobral mi cytologie, teraz lekko krwawie, ale ma sie uspokoic do jutra.
W sobote 1 usg
Ja mam skierowania (oczywiście wydębiłam z nfz), cała gama badań, aż się boję co mi tam powychodzi w tych wynikach przy takiej ilości Idę robić dopiero na początku marca, tak aby były w miarę świeże na wizycie prenatalnej.
-
Niespodzianka 29 wrote:Dziewczyny, jak idzieci na nfz..to na skierowaniu ile max badan dostajecie na jednej wizycie ... ??
Bo na start to jest ogolnie duzo do zrobienia...i czy na raty na kazdej wizycie dostajecie po trochu skierowania..czy moze z 10 badan na raz??
A tak swoja drogą, jak mam napisac do Ciebie wiadomosc prywatną?:p moze napisz Ty do mnie?NatkaZ lubi tę wiadomość
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2020, 13:32
03.2018 naturalny cud [*] 8 tydz. pjp
1 IVF 03.2019 [*] 8 tydz.
2 IVF 08.2019 beta 0
3 IVF 12.2019 brak zarodków
4 IVF 02.2020 beta 0
5 IVF 07.2020 cb
09.2020 naturalny cud cb
Leczenie u prof. Malinowskiego w Łodzi
02.2021 naturalny cud- szczęśliwie urodzony synek
04.2024 czekamy na drugiego synka -
gosia1991 wrote:Ja dostałam wszystko na raz, i na raz mi pobierały z 5-6 fiolek
A tak swoja drogą, jak mam napisac do Ciebie wiadomosc prywatną?:p moze napisz Ty do mnie?
Jakby co Odp wszystkim na priv...
Śnieżynka juz na fb zapriszenie jest -
edka85 wrote:Z powodu cyto miałaś krwawienie? O matko, to jakiś rzeźnik pobierał Ja wczoraj na nfz miałam pobranie, ale lekarka tak to szybciutko zrobiła, że nawet nie poczułam
Ja mam skierowania (oczywiście wydębiłam z nfz), cała gama badań, aż się boję co mi tam powychodzi w tych wynikach przy takiej ilości Idę robić dopiero na początku marca, tak aby były w miarę świeże na wizycie prenatalnej. -
To prawda, jest większe ukrwienie, dlatego mogą pojawiać się plamienia np. po stosunku albo nawet aplikacji luteiny.
-
OlinkowA wrote:Dziewczyny ile razy miałyście USG?
Czytałam, o mnóstwie przypadków poronień po USG we wczesnej ciąży, nie wiem czy to zbieg okoliczności czy rzeczywiście coś w tym jest, jak myślicie? Wgłębiałyście się w temat?
Miałam robione usg na wizycie wczorajszej i tej poprzedniej. Bratowa w pewnym momencie miała nawet co tydzień robione i wszystko jest ok. Ogólnie to staram się już nie czytać tego co piszą w necie żeby się nie nakrecać i nie psuć sobie o fasolce nerw
Ja dzisiaj byłam po skierowanie na cały pakiet: mocz, morfologia, tsh, toxo, hiv, hbs, różyczka, glukoza i jeszcze parę innych Ogólnie 6 fiolek krwi mi upuściliWiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2018, 11:27
Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
Kolorowapani wrote:A ile razy bylas na wizycie? Mialas usg?
Miałam 3 usg. Na samym początku w 4 tygodniu , gdzie nie było widocznego pęcherzyka (oczywiście nastraszyli mnie pozamaciczną) w 5 tygodniu był pęcherzyk i w zeszłym tygodniu w to był wtedy 6 tydzień juz byl widoczny zarodek 1,5 mm. Ani karty ciąży ani badań. Kolejne usg dopiero 6 marca.. -
Kolorowapani wrote:Pojawila sie krew i mowil ze moze byc wiecej dzis ale nic nie leci na szczescie. Nigdy po cyto tak nie mialam, ale moze w ciazy jest bardziej ukrwione? Nie wiem. Niby to normalne z tego co uprzedzal
Tak w ciąży to normalne. Ja też po cytologii plamiłam przez chwilę.
Minnie Black - cały czas trzymam kciuki, że to faktycznie ten spadek i będzie dzisiaj serduszko! Trzymaj się!