X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Eda94 Koleżanka

Wysłany: 28 lutego 2018, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba się udało :)
    24348ea.jpg

Lunitari, Iwona27091991, Dere, Szimi, Katiuszaaaa, Kathrine, PAPAVER, gosia1991, Mamusia_Ksawusia, Du-Dulia, Ewelka Elka, Bajka111, tym_janek, 1Malinka1, Marsylia, edka85, MP25, sald lubią tę wiadomość

Emilia ❤ 30.05.2016
    ckairjjgs5wd4gdk.png
  • Mamma-mia Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsss wrote:
    Ja byłam u lekarza rodzinnego bo wizytę na NFZ żeby założyć kartę ciąży mam dopiero w 11 tyg
    I niestety mimo ze mam super lekarkę od lat sie u niej leczę nie mogła mi dać
    nic więcej poza
    - morfologia
    -moczem
    - cukrem
    - vdrl

Oczywiście pisząc nic więcej mam na myśli ze z tych badan które trzeba zrobić w
    Ciąży na początku ;)

Na pewno tez dostaniesz na tsh reszta albo prywatnie albo NFZ ale od gina
    ojj postaraj się przełożyć wizyte, jeśli chcesz później dostac becikowe..z tego, co wiem, to przysługuje tylko, jeśli masz w karcie ciąży opiekę (pierwsza wizytę) do max 10 tc

age.png
  • neska7 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2018, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny śliczne zdjęcia fasolek... gratuluję ;)

erj7q7y.png
  • Dere Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia82 wrote:
    Serduszko małe, ale bije. Ciąża pewnie młodsza. Dr namawia na szczepionkę przeciw rumieńcowi zakaźnemu.Co Wy o tya myślicie?

Nie zaszczepiłabym się w ciąży w życiu, to wprowadzanie wpirusa uspionego czy nie do organizmu, ile dzieci po szczepieniach ma goraczke bo organizm walczy z infekcja itp.

Ewelka Elka lubi tę wiadomość

512ee1ecf0.png
  • Dere Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NatkaZ wrote:
    A ja tak z innej beczki.

Też macie ciągłe bulgotanie i przelewanie się w brzuchu?? :/

Czasami, a pozniej za pare tygodni bedzie mozna to pomylic z pierwszymi niesmialymi kopniakami :D

NatkaZ lubi tę wiadomość

512ee1ecf0.png
  • Dere Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AnnaManna wrote:
    Czesć dziewczyny,

jestem już po pierwszej wizycie.
    Jest zarodek, jest też bijące szybko serduszko i jest w końcu szczęśliwa, przyszła mama :-D

Mam pytanie do Was: dostałam zalecenia wykonania badań WR, HIV, HCV, Toxo Igm, IgG, RUbella IgM, TSH, czy jak pójdę do rodzinnego lekarza, to może mi wystawić skierowanie refundowane przez NFZ na niektóre z tych badań?
    Nie wszystkie, na wszystkie moze Ci wystawić tylko gin do ktorego pojdziesz na nfz, lekarz pierwszego kontaktu na glukoze, mocz i morfologie chyba

512ee1ecf0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2018, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlinkowA wrote:
    Ja u Janeczko Jarosława On to on mi dał skierowanie na prenatalne.
    Idę na prenatalne do Cebulaka
    A Ty u kogo prowadzisz ciążę?

Ja póki co u dr Gawlika ....ogólnie jestem z niego bardzo bardzo zadowolona ...tylko te dojazdy do Dębicy trochę mnie męczą a co będzie dalej to nie wiem ...myślę nad przeniesieniem do Rzeszowa ale raczej do dr Ulmana ... jeszcze zobaczę :)

• Dere Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamma-mia wrote:
    ojj postaraj się przełożyć wizyte, jeśli chcesz później dostac becikowe..z tego, co wiem, to przysługuje tylko, jeśli masz w karcie ciąży opiekę (pierwsza wizytę) do max 10 tc

Każda położna która przychodzi na wizyte po urodzeniu dziecka wystawi CI zaswiadczenie do becikowego :)przynajmniej u nas nie ma z tym problemu

512ee1ecf0.png
  • Dere Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Du-Dulia
    a czy mnie tez dopisze? 30.09

Du-Dulia lubi tę wiadomość

512ee1ecf0.png
  • Ana. Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ile dpo widzialyscie juz pecherzyk. A kiedy serduszko bilo? Zastanawiam sie na kiedy umowic sie na wizyte...
    Owulka miala przesuniecie ale wiem kiedy byla.

n59y3e5elyx39qbm.png
    m3sx9jcghh12782r.png

6+2 - 0.5cm, <3
    8+2 - 1.8cm, <3
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też już jestem po dzisiejszej wizycie- założono mi kartę ciąży, dostałam L4 do pracy. Kolejna wizyta na koniec marca. No i wtopa, bo nie zapytałam, czy powinnam zrobić jakieś badania (mocz, morfologię?), w zaleceniach też nic nie ma. Co myślicie? To będzie 11 tydzień ciąży.

Dere, Bajka111 lubią tę wiadomość

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • PAPAVER Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2018, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi wrote:
    Ja też już jestem po dzisiejszej wizycie- założono mi kartę ciąży, dostałam L4 do pracy. Kolejna wizyta na koniec marca. No i wtopa, bo nie zapytałam, czy powinnam zrobić jakieś badania (mocz, morfologię?), w zaleceniach też nic nie ma. Co myślicie? To będzie 11 tydzień ciąży.

A chodzisz prywatnie? Morfologię i mocz możesz na własną rękę zrobić i przynieść na kolejną wizytę. Lekarz jakieś badania wcześniej Tobie zlecał?

2011_Synek <3
    hchygzu37ci25q8m.png
    24 stycznia_beta HCG 221, 29 stycznia_ betaHCG 2600____Bądż z nami <3
  • *SmoczycA* Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ostatnio na wizycie położna powiedziała że od kolejnej wizyty obowiazkowo na każdą wizytę mam mieć mocz i morfologie czy lekarz mi powie czy nie ;)

km5szbmh5pl1vtix.png
    2nn3gywlmnvu4555.png
  • gosia1991 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2018, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wieczorami mam bulgotanie w brzuchu ale to pewnie gazy sie przemieszczają w jelitach, ale mam nadzieje ze szybko poczuje ruchy fasoleczki :)

A w ogole to znowu tak jak w pierwszej ciazy mam problem z bólem kosci ogonowej ;/ Nie wiem czy to juz jakis ucisk czy co ale masakra, ma ktoras cos takiego ?

Tez postaram sie wrzucic dzis zdjecie bobasa :)

9f7ji09kazchgo2e.png

w4sqyx8diam2g7k8.png
  • Dere Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana. wrote:
    Dziewczyny, ile dpo widzialyscie juz pecherzyk. A kiedy serduszko bilo? Zastanawiam sie na kiedy umowic sie na wizyte...
    Owulka miala przesuniecie ale wiem kiedy byla.
    ok 7-8 tydzien serce, tak bylo u mnie w kazdej ciazy

512ee1ecf0.png
  • Dere Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia1991 wrote:
    Ja wieczorami mam bulgotanie w brzuchu ale to pewnie gazy sie przemieszczają w jelitach, ale mam nadzieje ze szybko poczuje ruchy fasoleczki :)

A w ogole to znowu tak jak w pierwszej ciazy mam problem z bólem kosci ogonowej ;/ Nie wiem czy to juz jakis ucisk czy co ale masakra, ma ktoras cos takiego ?

Tez postaram sie wrzucic dzis zdjecie bobasa :)

A dretwieje Ci moze noga? Ja mialam w poprzedniej ciazy rwe kulszowa, zaczelo sie od kosci ogonowej a pozniej noga i trzymalo do konca ciazy.

Dzis mi trzasnelo cos w kregoslupie i nie bylam w stanie pod zlobkiem corki z fotelika wyciagnac, myslalam ze zejde taki bol, ze az nogami nie moglam ruszyc. Teraz po tabletkach troche lepiej ale nadal ciepie

512ee1ecf0.png
  • gosia1991 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dere wrote:
    A dretwieje Ci moze noga? Ja mialam w poprzedniej ciazy rwe kulszowa, zaczelo sie od kosci ogonowej a pozniej noga i trzymalo do konca ciazy.

Dzis mi trzasnelo cos w kregoslupie i nie bylam w stanie pod zlobkiem corki z fotelika wyciagnac, myslalam ze zejde taki bol, ze az nogami nie moglam ruszyc. Teraz po tabletkach troche lepiej ale nadal ciepie
    Nie, nogi ok tylko kość czuje mocno jak siadam, wstaje... :/

9f7ji09kazchgo2e.png

w4sqyx8diam2g7k8.png
  • Szimi Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi wrote:

A robilas juz rozycze, toxo igm igg, hiv,hcv, kila? Ja bym zrobila na kolejna wizyte morfologię, mocz, glukozę na czczo i tsh. Ew zawsze mozesz zadzwonic do gabinetu i dopytac jakie badania zrobic ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2018, 10:41

31.01.2018- dwie kreski. Cudzie rośnij zdrowo <3
    zi133e3kabsyhy15.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PAPAVER chodzę prywatnie do ginekologa. Wcześniej (czyli na tą wizytę) musiałam zrobić te wszystkie badania potrzebne do założenia karty ciąży (morfologia, mocz, tsh, toxoplazmoza, cytomegalia, WR, grupa krwi, hiv, hcv, glukoza i nie pamiętam, co jeszcze). Wszystkie badania wyszły bardzo dobrze.

Dopiero po powrocie do domu zorientowałam się, że lekarz nic nie mówił o kolejnych badaniach, nawet w zaleceniach nie ma. Z kolei słyszałam, że właśnie niektóre badania trzeba powtarzać. Wszystkie badanie robię prywatnie.

Czyli co- morfologia, mocz i to wszystko? Czy coś jeszcze?

A jeszcze się wkurzyłam dziś na maxa. Normalnie takie sytuacje spływają po mnie jak woda po kaczce, ale w ciąży to po prostu nosi mnie po ścianach z wściekłości. Wczoraj pisałam Wam, że u mnie w mieście do endokrynologa się bardzo długo czeka na wizytę. Dzwoniłam do przychodni jakoś na początku lutego i babka w rejestracji powiedziała mi, żebym zadzwoniła 28.02, bo w ciągu dnia będą prowadzili zapisy na kwiecień/maj.
    No i dzwonię tam po powrocie do domu, a babka do mnie z paszczą, że zapisy były o 8:00 i oni już nie mają miejsc. I żebym zadzwoniła po weekendzie majowym, to wtedy będą zapisywali na czerwiec/lipiec. I rzuciła słuchawką. Tak mnie to zdenerwowało, że chyba skorzystam z przywileju, że jestem w ciąży i się wetnę w kolejkę ;) W necie krąży informacja, że lekarz rodzinny może mi normalnie wystawić zaświadczenie, że jestem w ciąży. Prawda to? Bo oczywiście dziś wyleciało mi to z głowy, a kolejna wizyta u ginekologa dopiero 28 marca.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szimi ok, dopiszę sobie jeszcze glukozę. TSH i tak muszę kontrolować, dzięki :)

gg64e6ydj2x1myxr.png
‹‹ 192 193 194 195 196 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ