Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Szimi wrote:Ja jak bylam chora to lekarka mi przepisala duomox, antybiotul do 12 tyg bezpieczny w 100%. Oczywiście polecialam do ginekologa i poinfornowalam o tym i ginekolog powiedzial to samo, ze duomox jest bezpieczny i lepiej wziąc niz zeby stan zapalny się rozwalał po organizmie.
Duomox kojarzy mi się z antybiotykiem na wszystko i nic, czy się mylę? Pomogło? -
PAPAVER wrote:Ja też miałam masakryczne przeziębienie przez ok. 2 tygodnie. Hektolitry herbaty z cytryną, kilogramy czosnku, sporadycznie te tabletki do ssania Prenalen - słabo mi pomogły, gorący rosół i dużo leżenia. Na katar, który miałam na serio straszny i wszedł w zatoki, to jak już było źle, to inhlacje z majeranku i sodu oczyszczonej, irygacje i woda morska (akurat najmniej pomocna, ale zawsze pod ręką).
O rety, aż dwa tygodnie biedna się męczyłas?! Przecież to idzie się wykończyć... ja nie wiek czy dobrym pomysłem nie będzie ubrać się ciepło i wyjść na spacer, trochę zabic te zarazy...
Przygotowałam sobie wedle waszych zaleceń mleko z czosnkiem, masłem i miodem i mam nadzieje ze nie skończę przy porcelanie, zapach czosnku mnie ostatnio odrzuca, Bleh :p trzymajcie za mnie proszę mocno kciuki!PAPAVER lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Domi-mazurka wrote:Duomox kojarzy mi się z antybiotykiem na wszystko i nic, czy się mylę? Pomogło?
Dobrze Ci sie kojarzy. Tez bylam nastawiona negatywnie, ale o dziwo- pomoglo. Na antybiotyk zdecydowalam sie dopiero na 4 dzien, kiedy nie bylo mi nic lepiej. I nie jestem jeszcze super zdrowa bo lekki kaszel jeszcze zostal i zatkane zatoki, ale lekarka powiedziala ze juz jest ok i potrzebuje czasu zeby wrocic do 100% zdrowia.
Po tym mleku z czosnkiem wskakuj pod koldre i mocno sie wygrzej. No i duzo spij, sen to najlepsze lekarstwoWiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2018, 09:09
Domi-mazurka lubi tę wiadomość
-
Ktoś tu pytał co można na gardło ...
Ja się mecze drugi tydzień z bólem gardła .. niestety taka praca ze dużo gadam i z duża ilością osób mam kontakt
Info od lekarza
- płukanie roztworem wody z woda utleniona ( nie za przyjemne ale pomaga )
- tantum verde ( wg mnie tylko lekko znieczula wiec pomaga na chwile )
- tabletki tymianek i podbiał
To bezpieczne metody ..oczywiście można ssać inne tabsy na gardło teoretycznie ale to sama chemiaWiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2018, 09:17
-
Hej dziewczyny
ja też byłam przeziębiona ostro już w ciąży... Syrop prenalen, witamina D, c, mleko z miodem i masłem... To wszystko, przeszło mi bez żadnego kaszlu, a zawsze jak się przeziębiłam to kaszlalam później jeszcze przez dwa tygodnie co najmniej...
Proszę o dopisanie mnie na 20.10serduszka nie widziałam i nie zobaczę aż do prenatalnych ale myślę że już powinno być
-
Na gardło lody. Jak zaczyna boleć zjem loda i po bolu, w pierwszej ciąży działało, teraz tez
Na gorączkę paracetamol. Ja bralam połówkę.
Ale bezpieczniej pol szklanki cieplej wody, połówka soku cutryny, dwie lyzeczki miodu i pic 2/3 razy dziennie.Domi-mazurka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
JA piłam wode z cytryna miodem i imbirem. Wiadomo cudów nie ma, ale ciut lepiej było, gardło mniej bolało. Teraz tylko trochę kaszle, ale mniej.
Udało mi się zapisać do poradni genetycznej. Nie wiem czy dobrze czy zle, ale zaleciła to ginekolog.
Póki co nie mam brać żadnych witamin, dopiero od 2 trymestru.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2018, 09:38
-
U mnie mój M jest chory i boje sie ze na mnie tez przejdzie. Mam nadzieje ze nie :p Ja po wczorajszej wizycie na nfz dostałam termin dopiero za miesiac.. Tzn gin z nfz kazał mi przyjść 28.03 to zrobi badanie genetyczne ale nwm czy nie pojde prywatnie na te badanie bo jakoś nfz mnie nie przekonuje.
-
Kathrine sprawdź tu czy ten lekarz ma ceryfikat na usg genetyczne
https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NTWiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2018, 10:35
Domi-mazurka, sald lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKathrine wrote:U mnie mój M jest chory i boje sie ze na mnie tez przejdzie. Mam nadzieje ze nie :p Ja po wczorajszej wizycie na nfz dostałam termin dopiero za miesiac.. Tzn gin z nfz kazał mi przyjść 28.03 to zrobi badanie genetyczne ale nwm czy nie pojde prywatnie na te badanie bo jakoś nfz mnie nie przekonuje.
-
Szimi wrote:Hejj
Takie glupie pytanie mam. Przed ciąza zawsze mialam dobre Tsh ale teraz mam na granicy i lekarka zalecila mi najmniejszą dawkę euthuroxu i do kontroli za 6 tygodni. Jak bede wtedy robila tsh to w dniu badania mam nie brac euthytoxu czy normalnie zazyc?
Wiki bierze euthyrox. Podaję jej zawsze rano, w dniu badania podaję dopiero jak wracamy z badania.Szimi lubi tę wiadomość
-
Marsylia wrote:Kathrine sprawdź tu czy ten lekarz ma ceryfikat na usg genetyczne
https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT
Super, jest tu moja Pani Doktor! -
Mam tez jedno pytanko. Czy jezeli jakas kobietę spotyka tragedia i okazuje sie, ze ma puste jajo płodowe czy przed wizyta sa jakies symptomy ktore moga to przewidywać? Np. Nieprawidłowy wzrost Beta hcg badz progesteronu? Czy jezeli wszysatkie parametry Sa ok nie trzeba sie martwić na zapas czy te parametry rosną tak samo dobrze, a tu takie cos?
Wizyta dopiero na 19.03 (chyba, ze uda mi sie przeloyc na wcześniejszy termin).8 cs - ten szczęśliwy 🤱🏻:
25.04 - 12 dpo - Beta 37,40, Progesteron - 27,20,
27.04 - 14 dpo - Beta 150,90, Progesteron - 31,43,
29.04 - 16 dpo - Beta 403,60,
02.05 - 19 dpo - Beta 1090,30, Progesteron - 21,91,
04.05 - 21 dpo - Beta 1710,10, Progesteron - 21,33,
08.05 - pęcherzyk ciążowy i pęcherzyk żółtkowy 🍀
15.05 - 3 mm dzidzia i ❤️
29.05 - 1,89 cm 🦄 (8w2d)
26.06 - 6 cm
30.06 - 6,5 cm ryzyka niskie i na 80% 👦🏻💙
27.07 - wizyta 🍀
01.2023 - CB 💔
Historia z forum 02.2018:
Beta: 14 dpo - 189, 16 dpo - 382, 20 dpo - 1830, 24 dpo - 7300 -
nick nieaktualny
-
Marsylia wrote:Kathrine sprawdź tu czy ten lekarz ma ceryfikat na usg genetyczne
https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT
-
MP25 wrote:Mam tez jedno pytanko. Czy jezeli jakas kobietę spotyka tragedia i okazuje sie, ze ma puste jajo płodowe czy przed wizyta sa jakies symptomy ktore moga to przewidywać? Np. Nieprawidłowy wzrost Beta hcg badz progesteronu? Czy jezeli wszysatkie parametry Sa ok nie trzeba sie martwić na zapas czy te parametry rosną tak samo dobrze, a tu takie cos?
Nie martw się - wszystko będzie dobrze
MP25, Katiuszaaaa lubią tę wiadomość