X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • PAPAVER Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2018, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A!!! I leżałam z termoforem nogach :)

2011_Synek <3
    hchygzu37ci25q8m.png
    24 stycznia_beta HCG 221, 29 stycznia_ betaHCG 2600____Bądż z nami <3
  • Domi-mazurka Koleżanka

Wysłany: 1 marca 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szimi wrote:
    Ja jak bylam chora to lekarka mi przepisala duomox, antybiotul do 12 tyg bezpieczny w 100%. Oczywiście polecialam do ginekologa i poinfornowalam o tym i ginekolog powiedzial to samo, ze duomox jest bezpieczny i lepiej wziąc niz zeby stan zapalny się rozwalał po organizmie.

Duomox kojarzy mi się z antybiotykiem na wszystko i nic, czy się mylę? Pomogło?

jzh4n7t.png
  • Domi-mazurka Koleżanka

Wysłany: 1 marca 2018, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PAPAVER wrote:
    Ja też miałam masakryczne przeziębienie przez ok. 2 tygodnie. Hektolitry herbaty z cytryną, kilogramy czosnku, sporadycznie te tabletki do ssania Prenalen - słabo mi pomogły, gorący rosół i dużo leżenia. Na katar, który miałam na serio straszny i wszedł w zatoki, to jak już było źle, to inhlacje z majeranku i sodu oczyszczonej, irygacje i woda morska (akurat najmniej pomocna, ale zawsze pod ręką).

O rety, aż dwa tygodnie biedna się męczyłas?! Przecież to idzie się wykończyć... ja nie wiek czy dobrym pomysłem nie będzie ubrać się ciepło i wyjść na spacer, trochę zabic te zarazy...
    Przygotowałam sobie wedle waszych zaleceń mleko z czosnkiem, masłem i miodem i mam nadzieje ze nie skończę przy porcelanie, zapach czosnku mnie ostatnio odrzuca, Bleh :p trzymajcie za mnie proszę mocno kciuki!

PAPAVER lubi tę wiadomość

jzh4n7t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2018, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety przeziębienie w ciazy to nic fajnego gdyby nie ten stan szybko by się z tym uporał a tak....

• Szimi Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi-mazurka wrote:
    Duomox kojarzy mi się z antybiotykiem na wszystko i nic, czy się mylę? Pomogło?

Dobrze Ci sie kojarzy. Tez bylam nastawiona negatywnie, ale o dziwo- pomoglo. Na antybiotyk zdecydowalam sie dopiero na 4 dzien, kiedy nie bylo mi nic lepiej. I nie jestem jeszcze super zdrowa bo lekki kaszel jeszcze zostal i zatkane zatoki, ale lekarka powiedziala ze juz jest ok i potrzebuje czasu zeby wrocic do 100% zdrowia.
    Po tym mleku z czosnkiem wskakuj pod koldre i mocno sie wygrzej. No i duzo spij, sen to najlepsze lekarstwo ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2018, 09:09

Domi-mazurka lubi tę wiadomość

31.01.2018- dwie kreski. Cudzie rośnij zdrowo <3
    zi133e3kabsyhy15.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoś tu pytał co można na gardło ...
    Ja się mecze drugi tydzień z bólem gardła .. niestety taka praca ze dużo gadam i z duża ilością osób mam kontakt
    Info od lekarza

- płukanie roztworem wody z woda utleniona ( nie za przyjemne ale pomaga )
    - tantum verde ( wg mnie tylko lekko znieczula wiec pomaga na chwile )
    - tabletki tymianek i podbiał

To bezpieczne metody ..oczywiście można ssać inne tabsy na gardło teoretycznie ale to sama chemia :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2018, 09:17

• Ewelka Elka Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) ja też byłam przeziębiona ostro już w ciąży... Syrop prenalen, witamina D, c, mleko z miodem i masłem... To wszystko, przeszło mi bez żadnego kaszlu, a zawsze jak się przeziębiłam to kaszlalam później jeszcze przez dwa tygodnie co najmniej...

Proszę o dopisanie mnie na 20.10 :) serduszka nie widziałam i nie zobaczę aż do prenatalnych ale myślę że już powinno być ;)

2iq53e5e3yojhi4f.png
    4c3thqvknxkcy7op.png
  • Miru Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na gardło lody. Jak zaczyna boleć zjem loda i po bolu, w pierwszej ciąży działało, teraz tez :)
    Na gorączkę paracetamol. Ja bralam połówkę.
    Ale bezpieczniej pol szklanki cieplej wody, połówka soku cutryny, dwie lyzeczki miodu i pic 2/3 razy dziennie.

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pije słabą herbatę profilaktycznie z cytryną imbirem sokiem z czarnego bzu własnej roboty i dżemem z malin własnej roboty oni mój mąż był chory a mnie nie wzięło więc coś to daje jednak

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś

Ja polecam na gardło i kaszel inhalacje ,
    A na katar zakraplac uszy woda utleniona zawsze pomaga nawet mojemu dziecku :-)
    Zdrowka dla chorowitek..

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JA piłam wode z cytryna miodem i imbirem. Wiadomo cudów nie ma, ale ciut lepiej było, gardło mniej bolało. Teraz tylko trochę kaszle, ale mniej.

Udało mi się zapisać do poradni genetycznej. Nie wiem czy dobrze czy zle, ale zaleciła to ginekolog.
    Póki co nie mam brać żadnych witamin, dopiero od 2 trymestru.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2018, 09:38

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • Kathrine Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mój M jest chory i boje sie ze na mnie tez przejdzie. Mam nadzieje ze nie :p Ja po wczorajszej wizycie na nfz dostałam termin dopiero za miesiac.. Tzn gin z nfz kazał mi przyjść 28.03 to zrobi badanie genetyczne ale nwm czy nie pojde prywatnie na te badanie bo jakoś nfz mnie nie przekonuje.

oar89jcgyxqv0eft.png
    syy28ribb69g96nw.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kathrine sprawdź tu czy ten lekarz ma ceryfikat na usg genetyczne

https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2018, 10:35

Domi-mazurka, sald lubią tę wiadomość

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kathrine wrote:
    U mnie mój M jest chory i boje sie ze na mnie tez przejdzie. Mam nadzieje ze nie :p Ja po wczorajszej wizycie na nfz dostałam termin dopiero za miesiac.. Tzn gin z nfz kazał mi przyjść 28.03 to zrobi badanie genetyczne ale nwm czy nie pojde prywatnie na te badanie bo jakoś nfz mnie nie przekonuje.
    No ja też idę prywatnie ale z takiego powodu bo tu gdzie mieszkam mogę tylko zrobić prywatnie A tak wycieczka do poznania by mnie czekala

• Marsylia Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szimi wrote:
    Hejj
    Takie glupie pytanie mam. Przed ciąza zawsze mialam dobre Tsh ale teraz mam na granicy i lekarka zalecila mi najmniejszą dawkę euthuroxu i do kontroli za 6 tygodni. Jak bede wtedy robila tsh to w dniu badania mam nie brac euthytoxu czy normalnie zazyc?

Wiki bierze euthyrox. Podaję jej zawsze rano, w dniu badania podaję dopiero jak wracamy z badania.

Szimi lubi tę wiadomość

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Domi-mazurka Koleżanka

Wysłany: 1 marca 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia wrote:

Super, jest tu moja Pani Doktor!:)

jzh4n7t.png
  • MP25 Ekspertka

Wysłany: 1 marca 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam tez jedno pytanko. Czy jezeli jakas kobietę spotyka tragedia i okazuje sie, ze ma puste jajo płodowe czy przed wizyta sa jakies symptomy ktore moga to przewidywać? Np. Nieprawidłowy wzrost Beta hcg badz progesteronu? Czy jezeli wszysatkie parametry Sa ok nie trzeba sie martwić na zapas czy te parametry rosną tak samo dobrze, a tu takie cos?
    Wizyta dopiero na 19.03 (chyba, ze uda mi sie przeloyc na wcześniejszy termin).

8 cs - ten szczęśliwy 🤱🏻:
    25.04 - 12 dpo - Beta 37,40, Progesteron - 27,20,
    27.04 - 14 dpo - Beta 150,90, Progesteron - 31,43,
    29.04 - 16 dpo - Beta 403,60,
    02.05 - 19 dpo - Beta 1090,30, Progesteron - 21,91,
    04.05 - 21 dpo - Beta 1710,10, Progesteron - 21,33,
    08.05 - pęcherzyk ciążowy i pęcherzyk żółtkowy 🍀
    15.05 - 3 mm dzidzia i ❤️
    29.05 - 1,89 cm 🦄 (8w2d)
    26.06 - 6 cm
    30.06 - 6,5 cm ryzyka niskie i na 80% 👦🏻💙
    27.07 - wizyta 🍀

01.2023 - CB 💔

Historia z forum 02.2018:
    Beta: 14 dpo - 189, 16 dpo - 382, 20 dpo - 1830, 24 dpo - 7300
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy się nad tym niezastanawialam ale chyba nie ma żadnych symptomów poza usg i no nie wiem jak to z beta

• Kathrine Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia wrote:

Nie ma dlatego wole isc do innego który ma.

oar89jcgyxqv0eft.png
    syy28ribb69g96nw.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2018, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MP25 wrote:
    Mam tez jedno pytanko. Czy jezeli jakas kobietę spotyka tragedia i okazuje sie, ze ma puste jajo płodowe czy przed wizyta sa jakies symptomy ktore moga to przewidywać? Np. Nieprawidłowy wzrost Beta hcg badz progesteronu? Czy jezeli wszysatkie parametry Sa ok nie trzeba sie martwić na zapas czy te parametry rosną tak samo dobrze, a tu takie cos?
    Różnie bywa. Niektóre dziewczyny dowiadują się dopiero na usg i są zaskoczone, bo wcześniej miały normalnie objawy i ładną betę. Ale jak obserwowałam wcześniej takie przypadki, to dosyć często beta w pewnym momencie zwalniała. Wiadomo, że przy wartościach powyżej 10.000 może przyrastać mniej niż 100%, ale tam były przypadki przyrostu naprawdę znikomego np. 10%. Taki przykład - dziewczyna miała 12 tyś, a za 4 dni 14 tyś. no i później diagnoza puste jajo. Tak więc wydaje mi się, że jeżeli w miarę dobrze przyrasta beta przy takich wartościach (nie mniej niż 30%), to raczej powinien być dobry znak.

Nie martw się - wszystko będzie dobrze :)

MP25, Katiuszaaaa lubią tę wiadomość

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
‹‹ 205 206 207 208 209 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ