Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Cukierniczka wrote:A wiecie co jeśli w międzyczasie się zmieniło pracę? Mimo to liczą z 12 miesięcy czy tylko z tych przepracowanych w obecnej pracy?
Jezeli idziesz na L4 ciazowe po 3 miesiacach to masz tylko licozna srednia z trzech miesiecy, jezeli po 6 to z 6, nie biora pod uwage poprzedniego pracodawcy tylko obecna prace.Cukierniczka, sald lubią tę wiadomość
-
Karo_Wi wrote:Na L4 z powodu ciąży jest dokładnie tak samo jak na macierzyńskim. Dostajesz 100% pensji, a raczej sumują Ci wszystkie zarobki (łącznie z trzynastką, gruszami, zapomogami itd) z ostatnich 12 miesięcy i później dzielą na 12.
-
gosia1991 wrote:Na L4 jest srednia z zarobionych ostatnich trzech misiecy a na macierzynskim jest z 12 miesiecy przepracowanych, a potem urlop wypoczynkowy liczą juz z umowy+ewentualne premie. Jestem na bieżąco
W pierwszej ciazy liczyli mi na l4 z trzech miesiecy pracy bo zaczelam nowa prace, tak samo macierzynski liczyli mi z trzech miesiecy, a nie z roku bo nie moga brac poprzedniego pracodawcy pod uwage. Jezeli pracujesz krocej niz rok to l4 i macierzynski jest wyliczany z ilosci miesiecy przepracowanychgosia1991 lubi tę wiadomość
-
gosia1991 wrote:Na L4 jest srednia z zarobionych ostatnich trzech misiecy a na macierzynskim jest z 12 miesiecy przepracowanych, a potem urlop wypoczynkowy liczą juz z umowy+ewentualne premie. Jestem na bieżąco
No jeśli to prawda, to będę dostawała kupę kasy na tym L4Natomiast nie wydaje mi się, żeby tak było, biorą pod uwagę chyba ostatnie 12 miesięcy.
-
Karo_Wi wrote:No jeśli to prawda, to będę dostawała kupę kasy na tym L4
Natomiast nie wydaje mi się, żeby tak było, biorą pod uwagę chyba ostatnie 12 miesięcy.
-
Dziewczyny to jest pewne że biorą pod uwagę tylko te miesiące w których pracowaliście... Nie wiem skąd taka informacja że jesli pracowałaś np miesiąc to będą pensje dzielić na 12 miesięcy... Głupota... W końcu na L4 dostajesz 100% pensji. No chyba że np. pracowałaś rok a e każdym miesiącu miałaś inne wynagrodzenie to wtedy tak, jest to dodawane i dzielone na 12 lub inną liczbę miesięcy przez którą pracowałaś. W pierwszej ciąży przepracowałam 4 miesiące i jakoś brałam normalne pensje. Tym razem zapewne też pójdę w podobnym momencie ma l4
Dere, sald lubią tę wiadomość
-
*SmoczycA* wrote:Jeśli chodzi o normalną umowe o pracę to ja dostalam kilka dni temu pierwszą wypłate z calego miesiąca L4 i wyszlo mi 300 zł wiecej
Bo liczone masz jakby za dzien, w lutym dostaniesz mniej w marcu znowu wiecej itd.*SmoczycA* lubi tę wiadomość
-
A co do macierzyńskiego, czyli przez rok od urodzenia dziecka brałam w pierwszym półroczu 100% a w drugim 60%. I też dostawałam te kwoty licząc od całej pensji, jaka brałam przez te 4 m-ce , a nie dzielonej na 12 miesięcy... Jeśli nie wiecie dokładnie to nie wprowadzajcie w błąd bo dziewczyny się tylko niepotrzebnie stresują...
MP25, sald lubią tę wiadomość
-
Ewelka Elka wrote:No chyba że np. pracowałaś rok a e każdym miesiącu miałaś inne wynagrodzenie to wtedy tak, jest to dodawane i dzielone na 12 lub inną liczbę miesięcy przez którą pracowałaś.
To mnie właśnie interesuje- jestem zatrudniona u danego pracodawcy 4,5 roku. Czy idąc od dzisiaj na L4 będą mi liczyć pensję z ostatnich 12 miesięcy (ja za każdym razem dostawałam trochę inaczej + podwyżki + wyrównania podwyżek + zapomogi + grusze + trzynastka) czy tylko z ostatnich 3 miesięcy. Bo taka informacja się tutaj pojawiła. -
Nie było mnie chwilę, a już troll przyłapany.Przynajmniej mamy o czym plotkować.
Kochane,proszę o wpisanie mnie na 19.10 z serduszkiem.
Na temat l4 nic nie wiem.Nie rozważam takiej opcji, więc nie umiem pomóc.
Mój mąż był na wizycie i pani Dr wszystko mu ładnie tłumaczyła.Teraz dam jemu luzy i zawlokę jego i synka na połówkowe. Syn intereseje się anatomią człowieka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2018, 13:18
Mamusia_Ksawusia lubi tę wiadomość
Basia -
Witam
Ja już po pierwszej wizycie, dzidzia jest ,serduszko też ,tak że bardzo się cieszę. Termin bez zmian czyli 20.10. Druga stona medalu TO taka że mój wspaniały gin nie wypisał mi L4 mimo że mam ciężkie warunki pracy
stwierdził że ciąża to nie choroba i mogą mi w pracy zmienić stanowisko na lżejsze i tu cyt. "może pani kwiatki przecierać" . Normalnie śmiech na sali
No cóż będę coś dalej kombinować ,najważniejsze że z kropkiem wszystko OK.
Lunitari, Mamusia_Ksawusia, Marsylia lubią tę wiadomość
-
Witam Was i dołączam do grupy.
Termin na razie sama wyliczyłam na 30.10., ale u lekarza byłam 14 dni po współżyciu i już był 3mm pęcherzyk, a beta 1080 (!!!).
Jednak nie liczyli mi terminu bo niby za mało widać, a zaszłam w ciążę w 28 dniu cyklu... szok...więc pęcherzyk pasuje, ale zaś beta wysoka, więc czekam na 8 marca na porządne usgWiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2018, 13:26
gosia1991, Mamusia_Ksawusia lubią tę wiadomość
-
Karo_Wi wrote:To mnie właśnie interesuje- jestem zatrudniona u danego pracodawcy 4,5 roku. Czy idąc od dzisiaj na L4 będą mi liczyć pensję z ostatnich 12 miesięcy (ja za każdym razem dostawałam trochę inaczej + podwyżki + wyrównania podwyżek + zapomogi + grusze + trzynastka) czy tylko z ostatnich 3 miesięcy. Bo taka informacja się tutaj pojawiła.
Masz liczone z ostatnich 12 miesiecy wszystko co dostawałaś na konto. Później w zależności od miesiaca bedziesz miala raz np. stowe wiecej bo miesiac mial 31 dni a raz stowke mniej bo mial np. 30.
Z trzech miesiecy tylko w przypadku jezeli pracujesz od trzech miesiecy, jezeli masz caly rok u pracodawcy to 12 miesiecy.Karo_Wi lubi tę wiadomość
-
Basia w plecach cos mi tak wczoraj walnelo ze nie moglam corki pod zlobkiem z auta wyciagnac, do pracy ledwo dojechalam, a w pracy zza biurka juz praktycznie nie wstawalam, asystentka robila mi kawe, po powroie maz w domu obiad, dzieci wieczorem pokapal i ja o 19:30 juz w lozku bylam, nasmarowal mnie jakas cudowna mascia i dzis mi lepiej, ale wczoraj bez przeciwbolowych ani rusz
-
Dere wrote:Masz liczone z ostatnich 12 miesiecy wszystko co dostawałaś na konto. Później w zależności od miesiaca bedziesz miala raz np. stowe wiecej bo miesiac mial 31 dni a raz stowke mniej bo mial np. 30.
Z trzech miesiecy tylko w przypadku jezeli pracujesz od trzech miesiecy, jezeli masz caly rok u pracodawcy to 12 miesiecy.