X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelka Elka wrote:
    Co do ciągnięcia przy spojeniu... Może to o być początek rozchodzenia spojenia łonowego
    Właśnie tego się obawiam, czy za kilka miesięcy nie poznam takiej diagnozy. Na razie nie mam takich bóli, dziś jednak poproszę o usg celem sprawdzenia jak wygląda stan spojenia.
    Buko wrote:
    Edka, a będziesz pytać o te bóle? Jeśli tak to napisz co Ci dr powiedział/a :) myślę, ze jakby to coś było złego, to raczej by to zauważyła dziś na wizycie, byłam badana ginekologicznie chyba dokładnie plus podgląd na usg, więc to może tak po prostu jest
    Tak, zapytam i mam nadzieję, że usg i ocena szyjki rozwieje wątpliwości.
    Skoro u Ciebie po badaniu lekarz nie zgłosił żadnych zastrzeżeń, to znaczy że mamy do czynienia z fizjologicznym schorzeniem. No bo z drugiej strony trudno oczekiwać, aby organizm tak bez odczuwania powiększał narządy, a niektóre przestawiał w inne miejsce. W końcu ciąża to duże wyzwanie dla organizmu.

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Tak, zapytam i mam nadzieję, że usg i ocena szyjki rozwieje wątpliwości.
    Skoro u Ciebie po badaniu lekarz nie zgłosił żadnych zastrzeżeń, to znaczy że mamy do czynienia z fizjologicznym schorzeniem. No bo z drugiej strony trudno oczekiwać, aby organizm tak bez odczuwania powiększał narządy, a niektóre przestawiał w inne miejsce. W końcu ciąża to duże wyzwanie dla organizmu.

Wiem wiem :) na początku odczuwałam przy chodzeniu i dr mi powiedziała, że to rozciąganie więzadeł. Co do wczorajszego bólu, to naprawdę takiego jeszcze nie miałam, ale mam tu jeszcze jedno podejrzenie, że on mógł pochodzić od jelit, bo wcześniej miałam lekką biegunkę. Co jest dla mnie bardzo dziwne, teraz odczuwanie dolegliwości gastrycznych odczuwam identycznie jak skurcze macicy, a też nigdy wcześniej tak nie miałam.

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Ja dziś mam podglądanie małego, ale zależy mi przede wszystkim na ocenie łożyska, szyjki i w ogóle na badaniu ginekologicznym. Od jakiegoś czasu czuję czasami ciągnięcia/ucisk przy kości łonowej, ale tylko po jednej stronie (lewej) i nie wiem, czy to fizjologiczne w związku z rozrostem macicy, rozciąganiem więzadeł/macicy, czy jednak jakaś patologia. Bo jeśli teraz mnie już coś kłuje, to może za miesiąc, dwa, będzie to nie do zniesienia i skończy się albo leżeniem w łóżku albo noszeniem jakiegoś ortopedycznego pasa.

Edka, to całkiem normalne. W pierwszej ciąży miałam identycznie. W pewnym momencie nie mogłam nawet podnosić lewej nogi, a każdy krok powodował ból. Lekarz mi kazał obserwować i sam pilnował pod kątem właśnie rozejścia spojenia, ale na szczęście nic takiego się nie wydarzyło. Ale dla spokoju sprawdź na wizycie.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • KajaLena Nowa

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie
    Dołączam do październikowych mam !!!
    Jestem w 13 tygodniu i 1 dniu , TP 30.10.
    Mam juz 2,5 letnia córeczkę.
    To moja 5 ciaza, jestem na heparynie, acardzie i euthyroxie
    Rozpiera mnie pozytywna energia, bo wiem ze wszytsko przebiega prawidłowo , a ja czuje sie z dnia na dzoen coraz lepiej

Na początku byłam bardzo niespokojna, ciagle sprawdzałam czy nie ma krwawienia, wsłuchiwałam sie W kazdy objaw, po prostu sie bałam kolejnej straty.

A co do L4 to poprzednia ciaze pracowałam do 7 miesiąca.
    Teraz z powodu powrotu do Polski na stałe bede pracować do lipca.
    Nie mam ciężkiej pracy, mam wyrozumiałych przełożonych, wszyscy sie cieszą i gratulują i jest to szczere z ich strony. Pytali czy chce zmienic godizny pracy, czy potrzebuje czegokolwiek.
    Gdybym miała inne warunki pracy, duzy stres, ciężka praca fizyczna, mobbing, cokolwiek to nie zastanawiałabym sie ani chwili nad L4.

1Malinka1, OlinkowA, Ewelka Elka, Blu, mala_misia, PAPAVER, Bajka111 lubią tę wiadomość

• ofcooo Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny. Pisałam już o tym wcześniej ale może Wam umknęło.
    Mam do sprzedania bardzo fajny wozek dla blizniakow lub rok po roku tutaj szczegóły: OLX - wózek bliźniaczy lub rok po roku

zem3h371xcq8c2sz.png
    qdkkwn15frnb311v.png
  • Patka0205 Znajoma

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozchodzenie spojenia.. Boże, pamiętam ten ból z poprzedniej ciąży. Coś okropnego! Ani się podnieść, ani chodzić, nie mówię o zmianie pozycji w nocy- budziłam się z tego bólu. Ginekolog skierował mnie do ortopedy, ale ten stwierdził, że jest to normalne i nie mam przeciwwskazań do porodu naturalnego. I tak miałam CC, ale bałam się, że przy SN mi się te kości połamią. Mam nadzieję, że teraz prędko mnie to nie złapie.

ehgh93y.png
    u56ky7d.png
  • Ewelka Elka Ekspertka

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się bałam powiedzieć o tym bólu lekarzowi ;) bo się naczytałam że grozi mi CC. Na szczęście urodziłam naturalnie :) mi po porodzie też się to czasem odzywalo niestety... A jeszcze w czasie ciąży to mnie mąż wnosił do wanny bo nóg do góry nie mogłam podnieść ;/

2iq53e5e3yojhi4f.png
    4c3thqvknxkcy7op.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jak tam was czytam, to widzę, że takie różne pobolewania to naprawdę nic nadzwyczajnego. Najważniejsze, żeby po porodzie organizm doszedł do siebie, a te kilka miesięcy można się przemęczyć. Mam nadzieję, że nie czeka mnie ten problemem ze spojeniem, bo wolałabym urodzić sn...

preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • KajaLena Nowa

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spojenie ..wspomnienie z końcówki pierwszej ciazy
    Chodziłam na fizjo i opanowałam umiejetność zasypiania do perfekcji ;)
    Rodziłam SN
    Doszłam do siebie bardzo szybko

• monika30 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj byłam na wizycie kontrolnej u dentysty. Wykrył mi mały ubytek w szóstce i zapisał na leczenie 11 czerwca. Myślicie że mogę tyle czekać ? Jak zapytałam to powiedział że nie widzi problemu bo dzidzia teraz tylko już rośnie i nie zagraża niebezpieczeństwo. Doradzcie mi proszę,bo trochę się martwię.

• Milano Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam spory ubytek, początek próchnicy i moja dentystka nie zauważyła tego a na to ze mnie bolało tam dziąsło powiedziała ze nic nie widzi... dopiero jak dopadł mnie bol w nocy i poszłam do innego dentysty sprawdził i uratował mnie przed kanałowym.. także chodziłam z takim zębem kilka tygodni w ciazy, dostałam nawet antybiotyk na niego ale powiedziano mi ze to nie grozi a na ostatniej wizycie było wszystko dobrze a następna mam dopiero w poniedziałek. Jak widać nie każdemu lekarzowi można ufać bo tamta noe widziała nic złego w zębie...

7 CS i w końcu są dwie kreski! :)

oar83e3kt53wl0vf.png
  • gosia1991 Ekspertka

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsss wrote:
    Czytam dziewczyny o tych zwolnieniach ....i się zaczęłam zastanawiać .. ja ogólnie nigdy nie byłam na l4 ale... wydawało mi się , ze ciąża to akurat taki moment , ze każda kobieta wie najlepiej czy już potrzebuje wolnego czy nie i to ona powinna decydować .. a lekarz w tym wypadku nie powinien odmówić zwolnienia ... bo to nasza subiektywna ocena powinna być najważniejsza ...ja mam wizytę w czwartek i twardo biorę l4 w ogóle nie dopuszczam do siebie myśli , ze lekarka może mi odmówić .. fizycznie co prawda czuje się o niebo lepiej niż w pierwszym trymestrze .. ale kręgosłup nie wytrzymuje już tyle co przed ciąża .. poza tym klientki są bezmyślne zwłaszcza te mniej stałe przychodzą chore zasmarkane.. już raz chora w ciąży byłam .. dziękuje za więcej ;) wrzucam za siebie zastępstwo , zostawiam tylko stałe te najwierniejsze żeby nie oszaleć w domu i tyle.
    Co do ćwiczeń , ja od dwóch tygodni przez bóle kręgosłupa zaczęłam chodzić na basen i szczerze polecam .. bardzo pomaga a przy tym rozluźnia i odstresowuje :)
    Pytałaś ginekologa o basen? Jakies szczegolne zalecenia? Tampon?

9f7ji09kazchgo2e.png

w4sqyx8diam2g7k8.png
  • gosia1991 Ekspertka

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do l4, o pierwszej ciazy dowiedzialam sie w kwietniu bylo to 4tc , powiedzialam kierowniczce, ktora od razu wygonila mnie na L4 ze wzgledu na bezpieczenstwo dla dzidzi, byla to tez praca fizyczyna po czesci. Wiec uwazam ze L4 zalezy nie tylko od osobowosci ale tez od rodzaju wykonywanej pracy.
    Jezeli sie stresujesz w pracy, ciąża jest idealnym momentem na odpoczynek :)

9f7ji09kazchgo2e.png

w4sqyx8diam2g7k8.png
  • Milano Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak tam wielkość Waszych brzuchów? Szczególnie te które maja w sobie pierwsze dzieciątko? U mnie sama nie wiem wydaje mi się ze stoi w miejscu zaczynam się martwić o to ale to w sumie pierwsza ciaza wiec może nie buc szybko dużo widać tak czytałam

7 CS i w końcu są dwie kreski! :)

oar83e3kt53wl0vf.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia1991 wrote:
    Pytałaś ginekologa o basen? Jakies szczegolne zalecenia? Tampon?

Tak pytałam - powiedział , ze nie ma żadnych przeciwwskazań u mnie ...a ja dla bezpieczeństwa stosuje tampon chociaż raczej nie miewam nigdy nie miewałam problemów z infekcjami .
    Pytanie do dziewczyn które ostatnio wizytowały : Jakie usg miałyście robione ? Jutro idę i nie wiem na co się nastawiać ..
    Zaczęłam 16 tydzień

Milano u mnie coś tam pomału widać .. waga dalej stoi w miejscu .. wyglądam jakbym się bardzo najadła wieczorem ;) rano prawie nic ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 14:21

• 1000 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jestem chyba jedna z ostatnich, która robiła USG prenatalnie, ale w końcu i ja dziele się dobrymi wieściami, ze wszystko w porzadku :) Pani doktor obejrzała malucha dokładnie i była zadowolona ;) przeziernosc 1,2 :) byłam przygotowana na NiFTY, ale ostatecznie zrezygnowałam, po USG jestem spokojna :)

Co do L4 - mi moja Pani doktor bez problemu dała zwolnienie w 10 tygodniu ciazy, nie pytała o nic, byłam wtedy po ciężkim egzaminie i przez to, ze nauka i sam egzamin zbiegł się z początkiem ciazy, to byłam po prostu skrajnie zmęczona. Niestety u mnie w pracy nie ma taryfy ulgowej, ogromny stres, spore wymagania, dlatego nie miałam żadnych wyrzutów sumienia z powodu zwolnienia. Przez 3 tygodnie odpoczęłam i wracam do pracy - myśle, ze spokojnie jeszcze 2-3 miesiace popracuje :) Dolgliwosci I trymestru praktycznie odpuściły, mam więcej energii i trochę przytłacza mnie już siedzenie w domu ;) mam nadzieje, ze nie pożałuje decyzji ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2018, 14:23

edka85, NiecierpliwaKarolina, Blu, Cukierniczka lubią tę wiadomość

abebc6b312.png
    6814342a4e.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milano,mój brzuszek też juz widać. Z rana jakby mniej A w ciągu dnia bardziej. Nie wchodzę już w spodnie ;) A powiedzcie też macie takie okropne zaparcia ? Jeśli chodzi o siusiu to w nocy już tak często nie wstaje Ale za to męcząca mnie zaparcia. Czekam na pierwsze ruchy żeby czuć się spokojniejsza Ale na razie muszę uzbroić się w cierpliwość ;)

• monika30 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa miałam pytać czy na polowkowych też badają krew ? Orientujecie się ?

• edka85 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, pytasz o test potrójny?
    Ja już nie dam sobie pobrać krwi na żadne badania genetyczne.

preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2018, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam skierowanie na 2 badania prenatalne i nie wiem czy tylko jest usg czy jeszcze jakieś badania.

‹‹ 366 367 368 369 370 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ