X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie biorę i to 6 dziennie Magne B6. To nie są skurcze tylko takie mrowienie i drętwieją później, że jakby czucie się traci. Wydawało mi się, że takie akcje to w zaawansowanej ciąży, jak już macica wielka uciska na naczynia, ale tak szybko? :/

Co do pulsowania w samej szyjce to nie wiem, ja dość wyraźnie czuję swoje tętnice generalnie na brzuchu i mi cały brzuch skacze od ich pulsowania jak leże.

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaaaak tez mi drętwieją nogi, siedzę przy pacjencie i co jakiś czas jak debil wstaje idę do szuflady która jest na wyciągnięcie ręki tylko po to żeby ruszyć się ;) albo wychodzić z gabinetu przejdę się po korytarzu i wracam.

• Flavia Autorytet

Wysłany: 10 maja 2018, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magss ja patrzyłam na razie na ebay, ale też na olx można niby taniej wypatrzeć. Akurat ten mój model widziałam to znaczy mąż mi pokazywał, bo ja mam ciążowego kalafiora w głowie.

Megsss lubi tę wiadomość

• 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsylia ja mam czasem takie pulsowania tam na dole, nie boli, ale szybko to mija, więc nawet zapomniałam, 23.05 mam dopiero wizytę, zapytam :)

A polecacie jakieś książki/poradniki do przeczytania- merytorycznie dobrze napisane? Zamówiłam wczoraj dwa 'W oczekiwaniu na dziecko' i 'Pierwszy rok życia dziecka' Heidi Murkoff.

Też kupiłam legginsy w lidlu, niestety z XS były tylko czarne. Myślałam, żeby wziąć S, ale jednak mogłyby być za luźne, bo w XS mam już luzy. Bardzo fajne są. A ciuszki w lidlu mi się nie podobały ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 07:19

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2018, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi koleżanka polecała "pierwszy rok życia dziecka", że często korzystała. Ja mam w "w oczekiwaniu na dziecko", ale praktycznie jej nie ruszyłam i stwierdziłam, że książki o ciąży nic nie wnoszą, lepiej kupić o tym jak dziecko już się urodzi co z nim robić, bo ja jestem zieloba, ale to tylko moje zdanie.
    A i mam jeszcze "ciężarówka przez 9 miesięcy" tą czytam, rozdział dot. Danego tygodnia zawsze na jego początku, też nie wnosi za wiele do mojego życia, ale jest przynajmniej zabawnie napisana. Kolejna jej cześć to chyba "dzieciozmagania" i też kupię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2018, 07:49

• Megsss Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam „ w oczekiwaniu na dziecko" .. robiłam dwa podejścia i kompletnie mnie nie wciągnęła ...to nie dla mnie
    Natomiast mąż wyszperał w necie i kupił książkę „ Rozwój dziecka 0-3" Brazelton , Joshua D. Sparrow i szczersze wam polecam
    Koleś jest pediatra z ogromnym doświadczeniem i dużo ciekawych rzeczy pisze :)

• Milano Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dwie ksiązki od szwagierki ale jakoś mnie nie wciągneły. Może spróbuje z którąś które Wy polecacie.
    Mam za to książkę na późniejszy czas malucha o jedzeniu i sposobie BLW, nie wiem czy o tym słyszałyście. Książka "Bobas lubi wybór" Gill Rapley, Tracey Murkett. Ciekawa metoda rozszerzania diety maluszka i chyba mnie do niej przekonali. Szczerze polecam zapoznać się z tym sposobem, czy może znacie i coś możecie powiedzieć o tym więcej?

7 CS i w końcu są dwie kreski! :)

oar83e3kt53wl0vf.png
  • pinky1002 Nowa

Wysłany: 11 maja 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was Dziewczyny:)

Również zostanę październikową mamą. Jeśli chodzi o książki co myślicie o "Najszczęśliwsze dziecko w okolicy" Harvey'a Karpa?

• monika30 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Widziałam że któras z Was pytała o stronke Supermami. Ja z niej zamówiłam poduche i jest super. Przesyłka ekspresowa :)

• 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raczej traktuje te książki jako zabijasz czasu, wiadomo książka to nie życie :) poczytam i może jakieś porady będą mądre

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • mala_misia Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko słyszałam o książce "Proste rzeczy o rodzicielstwie" Luis Timm, ale nie wiem, czy to dobra pozycja książkowa. Wg opinii w internecie podobno bardzo lekka i trafna, ale nic konkretnego nie mogłam znaleźć.

zpbnroeqnmec200u.png
  • Domcia88 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja korzystając z uroków l4 i wolnego czasu podreptałam do lidla o 6:50 (do sklepu od domu mam dosłownie 3 minuty więc polazłam niemalże w piżamie). Obkupiłam się w dwie pary dżinsów i dwie pary leginsów. Ze względu na fakt, że to pierwsza ciąża nie mam bladego pojęcia co do rozmiarów. Leginsy mam luźne, ale spodnie takie na teraz. Tzn mam dopasowany ten materiał dżinsowy pod brzuchem do pupy I uda a w tym materiałowym worku mam luźno. No i nie wiem może powinnam wziąć rozmiar lub dwa większe. Tak czy owak wydałam 150zł za 4 sztuki gaci czyli tyle ile kosztuje jedna para np. W H&M. Z książek to kupiłam w oczekiwaniu na dziecko I na pewno kupie pierwszy rok życia dziecka. Dla mnie to super poradnik, ale na pewno nie da się go czytać jak lekturę od deski do deski. Ja sobie po niej skacze w zależności od danej okoliczności I sytuacji. Czytam tam o różnych objawach itp. Co mnie uspokaja I dzięki tej książce nie panikuje I nie dzwonie do lekarza :D. Poduszkę na pewno już zamówie bo źle mi się śpi. Jaki kształt waszym.zdaniem najlepszy "C" "J" "U" ?

Domcia88
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2018, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie tej książki nie da się czytać od deski do deski, a dla mnie taka byłaby lepsza :) kształt poduszki należy dobrać do wzrostu z tego co czytałam. Ja mam 158 cm i wg strony supermami odpowiednią jest dla mnie C. Na profilu FB supermami można zadać pytanie np pod zdjęciem, jaka poduszkę wybrać do swojego wzrostu :)

• _magda87_ Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja od 2tyg spie w mojej podusi i to jest dla mnie prawdziwa rozkosz,troche jestem odseparowana od meza,ale smieje sie ze to jest moje gniazdo:)
    http://allegro.pl/poduszka-dla-kobiet-w-ciazy-ciazowa-typu-c-rogal-1-i6785278660.html
    ja mam taka,ale nie od tego sprzedawcy,poniewaz maz mi kupowal i nie wiem skad zamawial.W kazdym badz razie nie wyobrazam sobie juz spania bez niej.Co do ubranek to mam tylko 2 sztuki na rozm 68,byla promo w h&m i zal bylo nie wziac,dzis kupilam jeden komplet na insta,za reszte sie niedlugo wezme ale z lista.Magnez musze brac na potege,skurcze nog wieczorami mi bardzo dokuczaly.Codziennnie jem owsianke,po niej nie mam zaparc,ale juz dzis jadlam ja na sile...:/

[link=https://www.suwaczki.com/]atdchdget43fp9br.png[/link]

29.09.2018❤️
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też byłam wczoraj w Lidlu- wzięłam czarne legginsy w rozmiarze S i szczerze mówiąc są dobre na teraz. Pasuje mi bardzo to, że ten pas na brzuch nie jest tak wysoki jak np. w spodniach z H&M-u i nie będzie w nim aż tak gorąco w lato.
    Może jeszcze jutro się przejadę i wezmę rozmiar większe (o ile będą), będą na jesień.

Wzięłam też ubranka: dwa opakowania body z krótkim rękawem (czyli 4 sztuki), jedno opakowanie body z długim rękawem, jedno opakowanie spodenek i skarpetki. No nie powalają wzorami ani kolorami, ale uważam, że jeśli dziecko będzie trzeba przebierać non stop to w pewnym momencie nie będzie ważne, czy to body mi się podoba czy nie ;) A te ciuszki są tanie jak barszcz i wcale nie takiej najgorszej jakości.
    A i właśnie- pisałyście, że dziecko ulewało i trzeba było je przebierać ileś tam razy dziennie. Mojej siostry córka też "chlustała" niemal po każdym jedzeniu i siostra zainwestowała zamiast w bodziaki, to w duże śliniaki. Chroniły trochę ubranko i nie trzeba było tak często dziecka przebierać.

Co do książek: ja mam "W oczekiwaniu na dziecko" i dla mnie to fajna książka- ale jak encyklopedia. Zaglądam tam tylko żeby wiedzieć, co się dzieje u maluszka i np. jak byłam przeziębiona czy bolała mnie głowa- żeby wiedzieć, jak sobie pomóc. W kolejne książki z tej serii też pewnie się zaopatrzę.
    Wszystkie książki w sumie mam od siostry, są to m. in.:
    "Księga dziecka. Od narodzin do drugiego roku życia" W. Sears, M. Sears, R. Sears, J. Sears- tam jest kilka info o porodzie i wyprawce, a reszta informacje po urodzeniu dziecka, ale szczerze mówiąc jeszcze jej nie przeglądałam (ma cienkie, szare kartki, nie lubię takich w książkach ;) ),
    "Super tata" Shawn Bean- to jest fajna propozycja dla ojców, którzy nie lubią czytać- bardzo mało tekstu za to dużo obrazków, humorystycznie przedstawione oczekiwanie na dziecko, polecam jako prezent dla przyszłego taty!
    "Żywienie kobiet w ciąży" Dorota Szostak- Węgierek, Aleksandra Cichocka- dostałam od siostry po informacji, że teściowa mnie nęka jedzeniem ;) Całkiem spoko, jest też jadłospis. Natomiast nie jest to pozycja "must have" moim zdaniem.
    "Mocno mnie przytul" Carlo Gonzalez- książka o rodzicielstwie bliskości. Zabiorę ją na wakacje, bo jak do tej pory próbowałam się za nią zabrać, to zasypiałam ;) Polecam, jeśli chcecie wychowywać dziecko w nurcie RB.

Słyszałam o tych książkach "Bobas lubi wybór" czy "Najszczęśliwsze dziecko w okolicy" (chociaż w naszej sytuacji bardziej pasowałaby wcześniejsza część, tj. "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy")- te książki też pewnie dostanę od siostry. Szczególnie ta książka Karpa jest bardzo polecana.

Co do poduszek- ja mam akurat Cebuszkę Duo (w kształcie C), kupowałam ją stacjonarnie, więc nie polecę żadnego konkretnego sklepu. Śpię na niej od dłuższego czasu i ostatnio jak nieplanowanie nocowaliśmy u teściów, to nie mogłam bez niej zasnąć. Nawet kokon z kołdry to nie było to ;) Uwielbia ją również mój mąż i... kot ;)

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • monika30 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ratunku ! Boli mnie ząb. Jadę za chwilę do dentysty Ale tylko mi zerknie bo nie byłam umówiona. Czy bralyscie może jakiś antybiotyk na zeba ? Który jest bezpieczny?

• 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buko jesteśmy tego samego wzrostu, przydatna informacja z ta poduszka :)

Karo_Wi dla mnie ten pas jest mega wysoki, pod same piersi, ale pamietam, ze wspominałaś, ze masz długi tułów (?). Ale faktycznie są mega wygodne. A książkę dla przyszłego taty chyba sama kupię :)

Monika ale jaki antybiotyk? To przepisuje lekarz chyba ? Poinformuj o ciąży i Ci dobierze.

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja śpię z poduchą do karmienia. Na wyjazd jej nie zabierałam i było ciężko bez niej spać.
    Z książek nie mam nic ale zasady RB i BLW znam. U nas stosowane z pewnymi modyfikacjami pod nas.

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 maja 2018, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też kupiłam sobie leginsy w Lidlu, a przy okazji zajrzałam do smyka, mam rzut beretem do factory, a tam jest outlet. Ubranka po 7-15 zł dla maluszków, dużo bożonarodzeniowych, ale dla nas będą akurat w tym okresie :D i gdyby nie to,że obiecałam sobie robić zakupy dopiero po analizie tego co będzie nam potrzebne i w jakiej ilości to kupiłabym chyba wszystkie.

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 11 maja 2018, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1Malinka1, to fakt, mam długi tułów. U mnie ten pas się kończy w talii- a raczej tam, gdzie ją miałam przed ciążą ;) Za to taki wysoki, pod sam biust, był w spodniach z H&M-u.

gg64e6ydj2x1myxr.png
‹‹ 390 391 392 393 394 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ