Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Gosia, ja zawsze ubierałam dzieciom body na krótki rękaw i na to pajac, przez pierwsze 2 miesiące to na pewno. Jeśli chodzi o rajstopy, to moje żadne nie nosiło (no chyba, że do sukienki okazjonalnie). Body przez głowę to nic strasznego, chociaż początkujacym pewnie bedzie stwarzać problemy.
Tak naprawdę, jak pierwsze dziecko, to każdy musi ustalić swoje preferencje odnośnie ubierania w praktyce.Megsss lubi tę wiadomość
-
Wy tu rozmawiacie o rozmiarach itp. a ja jestem kompletnie zielona w tym heh..Ja to chyba jestem jakaś dziwna bo nie kupuje jak na razie jeszcze nic dla maluszka... Nawet nie oglądam się za niczym. Sama nwm czemu tak mam? Może to przez to ze to pierwsza ciąża i ogólnie dla mnie to wielka nowość.. Pewnie za jakiś czas mi to minie i będę biegać po sklepach
Ps. Mam jeszcze takie ogólne pytanie do Was kochane.. Czy polecacie chodzić do szkoły rodzenia? Oczywiście mam pewne obawy jak to pierworódka czy sobie poradzę z tym wszystkim bez większej wiedzy.
-
A ja z mojego doświadczenia jak mam pisać, to bodziaków 15 sztuk mi na 2 dni nie starczało
Mój mąż musiał prać rzeczy jak w szpitalu jeszcze byłam, bo wszystko brudne. A to dlatego, że akurat mój egzemplarz ulewał solidnie po każdym karmieniu przez parę miesięcy. No ale faktycznie body tylko z długim rękawem. Noworodki muszą być cieplutko ubrane, bo u mamy w brzuszku miały 36,6, a w październiku będziemy mieć w mieszkaniach raczej koło 22 stopni. Pajace zakładałam dopiero jak córka była większa. Moja przyjaciółka nigdy ich nie użyła, bo wszystkie jej dzieci mają wyjątkowo długie nogi.
Moja córa miała dokładnie 56 cm przy urodzeniu i takie ciuszki na nią pasowały. Miałam 3 sztuki na 50 cm i oddałam je w szpitalu dziewczynie, która urodziła maleństwo trochę przed czasem, a ona miała wszystko od 56. No ale ona paliła w ciąży...
A kocyka żadnego w prezencie nie dostałam. Mieliśmy tylko 2. Na wiosnę kupiłam trzeci, cieńszy.
Co do skurczów i napinania się brzucha - na pewno warto brać magnez. Mi pomógł, skurcze miałam silne i biorę 3x2 Asmagu forte. Czasami wymiennie z Magne B6. Jest o niebo lepiej.
Ja mam już 20 tydzień, ale ruchów prawie nie czuję. Sporadycznie coś delikatnego (raz na parę dni). Gin kazała się nie przejmować. -
Cukierniczka wrote:Pisałyście o ustępowaniu miejsca w komunikacji miejskiej albo w sklepie - jak dla mnie to najbardziej by mi się to przydało w I trymestrze jak nie miałam siły stać albo czułam, że mdłości się zaraz mogą różnie skończyć
tylko wtedy nic nie widać i już widzę te oburzone spojrzenia albo komentarze przy pytaniu "czy ustąpi mi pan/i, bo jestem w ciąży?"
Ja nigdy nie spotkałam się z oburzonym spojrzeniem. Wielokrotnie w pierwszym trymestrze prosiłam o ustąpienie miejsca, bo jestem w ciąży i wszyscy się od razu zrywali. Ale wiadomo, nie prosiłam starszych ludziI zawsze atakowałam ludzi na miejscach dla kobiet w ciąży. I mówiłam, że to miejsce dla kobiet w ciąży i czy mogą ustąpić. A jak na tym miejscu siedziała np. staruszka, to prosiłam najbliższego młodego mężczyznę w okolicy o ustąpienie. Inaczej nigdy bym do pracy nie dojechała
Cukierniczka lubi tę wiadomość
-
Avarred to bardzo dobrze w takim razie
ja jakoś nie wiem czy bym się zapytała kogoś o ustąpienie mi miejsca, chyba zbyt nieśmiała jestem, a jak patrzę na to jak ci ludzie się rzucają na wolne miejsce i przepychają łokciami to nie wydaje mi się żeby chętnie ustąpili
www.zcukremalbowcale.com -
Blu wrote:Uważam że forum jest od wyrażania swojego zdania, nie chciałam Cię atakowac. Zobacz sobie na innych wątkach jak duże rodzą się dzieci. Te z wagą 3,5 kg i wzrostem ok 55 cm w rozmiarze 56 pochodzą max tydzień dwa. Trudno ubiera się bardzo dopasowane ubranka, zwłaszcza bodziaki.
Oczywiście trudno to przewidzieć z góry, ale nie trzeba kupować wszystkiego w takiej ilości.
Z doświadczenia bardziej przydają się ciuszki trochę większe i w większej ilości bo dłużej dzieci w nich chodzą.
Ja zaznaczyłam ze to nie ja pisałam ta listę tylko inna mama ...i ze wrzucam ja grzecznościowo
Każdy i tak kupi taki rozmiar i taka ilość jaka uzna za słuszna . -
Co do body na krótki rękaw .. to ja to traktuje jako podkoszulkę z majtkami dwa w jednym i na podtrzymanie pampersa i uważam ze są potrzebne o każdej porze roku
dziecka tez nie można przegrzewać .. ale to moja ocena
Znam mamy które korzystają jeszcze z podkoszulek ! Zakładają podkoszulkę na to body i na to coś jeszcze np pajaca także .. słuchacie co dom co mama to inne preferencje
Co do rozmiarów... w moim najbliższym otoczeniu rozmiar 56 jest powszechny i stosowany przez 2-3 miesiące na luzie ..
Wiec ja osobiście zacznę od niegojak mniej wykorzystam .. zostanie dla kolejnego dziecka
Co do ilości ... mocno indywidualne .. jak same widzicie każda która ma już doświadczenie ma je nieco inne
Temat jest tematem rzeka .. ja nie jestem ekspertem .. także na tym zakończę mój ubrankowy wywódWiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2018, 19:36
Buko lubi tę wiadomość
-
Któraś z was pytala o dzisiejsze okazje na ubrania ciążowe w lidlu ... ja wskoczyłam i kupiłam jedne pare legginsów .. 25 zł .. śmieszna cena i są naprawdę fajne .. zastanawiałam się nad rozmiarem w końcu wzięłam M ..i sa z zapasem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2018, 19:41
-
Flavia wrote:Katiusza, a jaki to model wózka kupujesz? Ja też zauważyłam, że model wózka, który wybrałam jest dużo tańszy w Wielkiej Brytanii, więc może też będę musiała zamówić.
Rzeczywiście Megs, ta lista mocno obszerna jest. Ja rozumiem jednak, że przy pierwszym dziecku chce się mieć wszystko, no i jaka radocha z kupowania
iglesina trilogy city moja kuzynka taki ma ona mieszka w Grecji jest super składa się jedna ręka pociągasz za wajche i jest złożony -
Preferencje ubrankowe każda mama ma inne
także jedna będzie miała sporo pajaców a inna body+spodnie/półśpiochy. Przy Wiki skończyłam z 80szt body rozm 56 i około 50szt rozm 62 także ten... chyba nic nie będę kupować lepiej
W niektórych chodzi do tej pory, rozmiarówkę każdy sklep ma nieco inną.
-
nick nieaktualny
-
Ja mam taką poduchę: http://allegro.pl/kojec-premium-poduszka-do-spania-motherhood-i6642075262.html
Kupiłam w pierwszej ciąży, potem używała ją moja siostra, potem siostra męża, a teraz wróciła do mnie. Bez niej ciężko mi już spać, bo bolą mnie już więzadła i spojenie łonowe.Katiuszaaaa lubi tę wiadomość
-
Flavia wrote:Widzę, że też stawiasz na minimalizm. Ja chyba zdecyduję się na baby jogger city tour lux. Szczerze, to juz się ma niego trochę napaliłam
Ja tez jestem już właściwie zdecydowana na baby jogger z tym ze na model city gt .
Jak widziałaś na zagranicznych stronach lepsze ceny to chetnie bym zerknęła , mogłabyś mi wrzucić link ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 maja 2018, 22:08
-
Dziewczyny, czy Wam też tak nogi drętwieją? Chwilę dłużej posiedzę bez chodzenia i już czuję mrowienie w łydce... Jak nogi są wyżej to jest ok, ale jak siedzę normalnie to potem aż strach wstawać bez czucia w jednej nodze... Macie na to jakiś patent?👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
tym_janek magnez bierzesz? Mnie skurcze łydek potrafią złapać nawet na spacerze. W domu staram się siedzieć z nogami w górze.
Czy pulsowanie w szyjce jest normalne? Wizytę mam za tydzień to zapytam ale trochę mnie to martwi. Z poprzedniej ciąży tego nie pamiętam.