X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo_Wi wrote:
    My kupiliśmy materac gryka i kokos (i pianka chyba?), bardzo nam sprzedawczyni w sklepie polecała. Dodatkowo ma zdejmowany pokrowiec powleczony jakimś srebrem, bla bla bla, ogólnie był najdroższy ;) Dopiero po powrocie do domu się naczytałam o tych robakach, ale mam nadzieję, że u nas się nie zalęgną. Jakoś się tym za bardzo nie przejęłam ;)

My również mamy materacyk gryka-pianka-kokos i co ciekawe z polecenia położnej z oiomu noworodkowego. Pokrowiec jest zdejmowany i w każdej chwili można go wyprać. Trzeba tylko pamiętać, że na początek to kokos ma być na górze :)

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • gosia1991 Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2018, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do materaca, robaki owszem zalęgną się pod warunkiem ze dziecko choć raz sie zesiusia na materac, a są nieprzemakalne podklady pod przescieradlo wiec ryzyko maleje. Ja osobiscie dla starszego mam kokos pianka, po pol roku sie odwraca na pianke i jest ok :)

W przyszlym tygodniu krzywa cukrowa... juz się nastawiam psychicznie na to okropne badanie... miala ktoras juz?

9f7ji09kazchgo2e.png

w4sqyx8diam2g7k8.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kathrine wrote:
    Ehh my mamy 32 metrowe mieszkanie (typowa kwalerka) i martwię się jak to wszystko zmieścimy tutaj :/ No nic będziemy musieli jakoś sobie poradzić bo na większe mieszkanie nas teraz nie stać. Zresztą to mamy na kredycie więc nie ma co myśleć o czymś większym.
    Eh, współczuję. Początkowo też mieszkaliśmy w kawalerce, więc wiem jak jest ciężko. Dlatego jak podejmowaliśmy decyzję o zakupie mieszkania, to założenie było takie, że muszą być min. 3 pokoje. A to, że masz teraz lokal na kredycie nie jest żadną przeszkodą do kupna nowego. Po prostu sprzedajesz to stare z kredytem, a środki ze sprzedaży pokrywają zadłużenie. Hipoteka wygasa. Następnie na nową nieruchomość zaciągacie kolejny, większy kredyt.

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • gosia1991 Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2018, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pokoiku dziecka... U nas syn 1,5 roku spi nadal w jednym pokoju z nami, ma swoje łóżeczko mimo ze pokoj nie duzy. Ale z dosiwadczenia wiem, ze jest to mega wygodne, a dziecko jak spi samo w swoim lozeczku to potem nie powinno miec problemu ze spaniem samo w pokoju.

9f7ji09kazchgo2e.png

w4sqyx8diam2g7k8.png
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosia1991 wrote:
    W przyszlym tygodniu krzywa cukrowa... juz się nastawiam psychicznie na to okropne badanie... miala ktoras juz?

Łączę się w bólu :( Ja idę w przyszły piątek i nie mam pojęcia jak to przeżyję. Szczególnie, że od początku ciąży wszystko co słodkie (oprócz owoców) jest beee... :/

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • plemniczka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Tak czytam co piszecie i napisze od siebie ze ja kupilam dla córki nowiutki zafoliowany materac pianka kokos gryka. Po aferze jaka wyszla jakis czas temu ze w tych materacach czesto sa robaki i ja postanowilam swoj sprawdzic... nigdy nie przesikany. Pelno robakow w nim bylo! Brrrr odrazu na smietnik poszedl. Takze mimo ze sie dba, nie zamoczy go to i tak nie wiemy jak byl przechowywany w sklepie, magazynie... nigdy wiecej gryki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 16:00

2nn3skjo0mk8tm7j.png

0ep1dkp.png
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no jestem już przekonana ze tej gryki nie wezmę. Fuj!

gosia mnie tez czeka krzywa w najbliższym czasie, do 20.06 muszę zrobić. Nie nastawiam się i wierze ze nie jest tak zle.

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do krzywej to ja mialam na poczatku ciazy i jak mogę wam cos doradzic to polecam pic to jak najszybciej sie da, zanim do mozgu dotrze jak dziadowsko jest to slodkie ;)

U nas w rodzinie tez masa alergii i to z dwoch stron wiec materacyk pewnie bedzie piankowy, lateksowy, albo jakis inny ale na pewno tworzywa sztuczne a pokrowiec bawełniany.

Ja dziś miałam wypadek w domu i zaliczyłam szpital od rana. Nigdy w zyciu nie bylam tak przerazona. Balam sie o mala. Pierwszy raz w zyciu doswiadczylam tego matczynego strachu, teraz juz wiem co moja mama czula za kazdym razem jak dzwonili ze szkoly jak sie z bratem polamalismy czy cos innego sie dzialo...
    Na szczescie z mala wszystko ok. Lozysko tez ok. Fika sobie jakby nigdy nic, na usg ssala sobie kciuka ze spokojem. Mi finalnie tez nic powaznego sie nie stalo, tylko mam caly bok posiniaczony, guza na pol czola i wielki krwiak na kolanie utrudniajacy chodzenie, ale jak krwiaki sie wchlona to bede jak nowa :)

Pisze Wam o tym aby was przestrzec - nie spieszcie sie i uwazajcie jak chodzicie. Jednak jak srodek ciezkosci sie zmienia, a wiezadla wszystkie sa luzne od progesteronu to bardzo latwo stracic rownowage lub sie potknac. Mi sie spieszylo aby otworzyc drzwi, a moglo sie skonczyc tragedia, na szczescie skonczylo sie na siniakach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 16:20

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kathrine wrote:
    Ehh my mamy 32 metrowe mieszkanie (typowa kwalerka) i martwię się jak to wszystko zmieścimy tutaj :/ No nic będziemy musieli jakoś sobie poradzić bo na większe mieszkanie nas teraz nie stać. Zresztą to mamy na kredycie więc nie ma co myśleć o czymś większym.
    Nie wiem czy to Cię w jakikolwiek sposób pocieszy, ale moja kuzynka też miała kawalerkę 32 metry i okazało się, że jest w ciąży z bliźniakami ;-) dali radę ;-) teraz młode mają ponad 2 lata i udało im się przeprowadzić do większego mieszkania. Na tamto też mają kredyt.

Kathrine lubi tę wiadomość

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tym_janek wrote:
    Pisze Wam o tym aby was przestrzec - nie spieszcie sie i uwazajcie jak chodzicie. Jednak jak srodek ciezkosci sie zmienia, a wiezadla wszystkie sa luzne od progesteronu to bardzo latwo stracic rownowage lub sie potknac. Mi sie spieszylo aby otworzyc drzwi, a moglo sie skonczyc tragedia, na szczescie skonczylo sie na siniakach.
    Podpisuję się pod tym! Ja też wylądowałam na SORze kilka dni temu, na szczęście skończyło się tylko na potluczonym palcu i stracie paznokcia, ale jak sobie pomyślę, że mogłam jakoś nieszczęśliwie upaść i zrobić krzywdę dziecku to aż mam ciarki.

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • Kathrine Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Eh, współczuję. Początkowo też mieszkaliśmy w kawalerce, więc wiem jak jest ciężko. Dlatego jak podejmowaliśmy decyzję o zakupie mieszkania, to założenie było takie, że muszą być min. 3 pokoje. A to, że masz teraz lokal na kredycie nie jest żadną przeszkodą do kupna nowego. Po prostu sprzedajesz to stare z kredytem, a środki ze sprzedaży pokrywają zadłużenie. Hipoteka wygasa. Następnie na nową nieruchomość zaciągacie kolejny, większy kredyt.
    No wiem co masz na myśli Edka ale wtedy akurat nie mogliśmy pozwolić sobie na większy kredyt ,bo byśmy nie dali rady. No nic mam nadzieję że z czasem będzie lepiej i jakoś damy rade za 3-4 lata ogarnąć większe mieszkanie lub coś innego :)

Jeśli chodzi o krzywa to ja też mam do zrobienia ale za 3tyg dopiero i też nie wiem jak to przeżyję :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 16:30

oar89jcgyxqv0eft.png
    syy28ribb69g96nw.png
  • OlinkowA Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, byłam dzisiaj w pracy przeszkolic nowa dziewczynę na moje miejsce i powiem Wam że strasznie się zdenerwowalam bo kierowniczka odkąd poszłam na L4 28 maja nie tknela za mnie nic, napisała tylko łaskawie dzisiaj kartkę że mam to ogarnąć z nową osobą czego oczywiście nie zrobiłam bo nie będę brała odpowiedzialności za rzeczy które się działy na moim zwolnieniu L4, byłam taka zła że szok, dobrze że już tam nie pracuję.
    Co do pokoju to mały będzie w sypialni z nami A po jakimś czasie przesiedle go do pokoju córki Ale to myślę na przełomie roku może dwóch.
    Krzywą cukrową zrobię za 2 tyg, już mi nie dobrze na samą myśl o tym :)

qdkkk6nllsldr26a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2018, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja chyba najpóźniej krzywa będę robić, bo dopiero na wizycie za 2 tygodnie dostanę skierowanie i pewnie do zrobienia będzie na kolejną wizytę. Miałam kiedyś robiona długo przed ciąża i pamiętam, że nie znioslam jej tak źle, więc mam nadzieję że i tym razem będzie podobnie. Trzeba zrobić i tyle.
    OlinkowA pamiętaj że na zwolnieniu nie możesz pracować :) ja też byłam w piątek przeszkolic kolezanke, bo przez tyle czasu jak wiedziała, że przejmie moje obowiązki nie znalazła chwili żeby że mną usiąść, więc też byłam zła, bo chciałam tylko zabrać swoje rzeczy, a nie siedzieć w pracy i tłumaczyć podstawowe rzeczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 17:01

• Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, nadrobie kilka kwesti.

Mlody w brzuchu dzisiaj milczy caly dzien. Wczoraj wariacje, dzisiaj spokoj. Ale narazie podchodze ze spokojem, bylo jiz tak nie raz.

Co do materaca - dwie sasiadki u mnie maja materace z ikea w lozeczkach dziecięcych i bardzo chwalą. Mówiły tez ze pianka kokos jest spoko.

Ogladalam wozki i gowno wybralam. Nie potrafie sie zdecydować. Mieszkamy na wsi i musze kupic jakis terenowy. Przekonuje mnie anex cros.

Mieszkamy na 2 pokojach, mamy 41 metrow. Mlody poki co bedzie mial sypialnie z nami. I albo poszukamy czegos wiekszego za 2 lub 3 lata albo wyniesiemy sie do salonu.

Usiadlam dzisiaj do maszyny i szyje posciel dla mlodego. Tyle radosci mi to sprawia, ze nawet polubilam to swoje L4.

Bylam dzisiaj na morfologi, krzywa za 2 tygodnie. Byly akurat dwie ciezarne i robily krzywa, mowily ze jest akurat cytrynowa i nie jest tak zle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2018, 17:45

Karo_Wi lubi tę wiadomość

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• monika30 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem po wizycie. Na szczęście wszystko dobrze z małym :) ginekolog powiedział że takie omdlenia się zdarzają i mam kontrolować ciśnienie. Powolutku wstawaćżeby krew doplynela mozgu :) za 2 tyg mam zrobić krzywą i też nie wiem jak to przeżyje bo na sam widok igły mi slabo ;) mój maluszek waży przeszło 500 g ❤

Lunitari, Cukierniczka, Flavia, Karo_Wi, Kathrine, Milano, Blu, Megsss, Marsylia, mala_misia lubią tę wiadomość

• Domcia88 Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2018, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wizyte mialam wczoraj w 19+6.Mlody zdrow ja ryba, bryka, skacze. Nie czuje go prawdopodobnie przez tluszcz na brzuchu :D Wazyl 350 gram to chyba sporo jak na ten tydzien. Siusiak widoczny w pelnej okazalosci ;)

Flavia, Lunitari, Kathrine lubią tę wiadomość

Domcia88
  • Asiaf Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OlinkowA wrote:
    Hej dziewczyny, byłam dzisiaj w pracy przeszkolic nowa dziewczynę na moje miejsce i powiem Wam że strasznie się zdenerwowalam bo kierowniczka odkąd poszłam na L4 28 maja nie tknela za mnie nic, napisała tylko łaskawie dzisiaj kartkę że mam to ogarnąć z nową osobą czego oczywiście nie zrobiłam bo nie będę brała odpowiedzialności za rzeczy które się działy na moim zwolnieniu L4, byłam taka zła że szok, dobrze że już tam nie pracuję.
    Co do pokoju to mały będzie w sypialni z nami A po jakimś czasie przesiedle go do pokoju córki Ale to myślę na przełomie roku może dwóch.
    Krzywą cukrową zrobię za 2 tyg, już mi nie dobrze na samą myśl o tym :)
    straszne ;o w ogóle z jakiej racji już na L4 masz szkolić nową osobę? nie powinno Cię tam nawet być skoro masz zwolnienie, rozumiem, że to z Twojej dobrej woli, ale nie powinni Cię nawet o to prosić

Antoś
    f2wl20mmd45lxn9f.png
  • OlinkowA Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaf to nic.. słyszałam że kierowniczka narzekała że nic tej dziewczynie nie przekazałam, nie nauczyłam.. zastanawiam się czy iść jutro bo tak się z nimi umawialam że jeszcze jutro przyjdę.

qdkkk6nllsldr26a.png
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje się po swoim połówkowym, mała na 99,9 % jest małą! Troszkę jest mały problem z jedna z zastawek ale bardzo minimalnie się nie domyka dr powiedział ze jest to tak mała anomalia ze nie trzeba żadnej dodatkowej diagnostyki, bo do 30 tygodnia najparwdopodobniej już tego nie będzie widać na następnych prentalnych ale jeśli nawet to z ta wada żyje 30 % społeczeństwa i nawet o tym nie wie. Wszystko poza ta zastawka jest idealnie . Dziewczyna ma długie nogi i ręce ! Wazy 350 i ma ok 16 cm. Czyli oficjalnie rozpoczynam zakupy ;)

Apropo bujaczków mi bardzo spodobał się taki montowany do sufitu taki : https://www.limango-outlet.pl/amazonas/hamak-kolyska-kangoo-w-kolorze-bezowo-brazowym---70-x-40-cm-2-2875443?gclid=EAIaIQobChMIrurtgOqU2wIVTUTTCh0ycwDPEAQYBCABEgL66PD_BwE

Lunitari, Asiaf, OlinkowA, Flavia, edka85, Blu, Kathrine, Cukierniczka, Marsylia lubią tę wiadomość

• tym_janek Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2018, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olinkowa, nie chce Cie straszyć, ale w przypadku kontroli z ZUSu, jak ktoś z pracy bardziej lub mniej umyslnie powie, że tam byłaś podczas zwolnienia i nie po to aby przyniesc przedluzenie tylko szkolilas nowa osobe, czyli pracowalas, to Ci ZUS kasy nie wyplaci za to zwolnienie i keszcze przez sad moze cie przeciagnac, ze wyludzasz l4 bez powodu.

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
‹‹ 446 447 448 449 450 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ