X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • mala_misia Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem, czy komuś się przyda, ale weszłam na bloga Srokao jak pisałyście i przy jednym z początków jej wpisów o wyprawce znalazłam taki komentarz:

Majtki siatkowe jak najbardziej :)
    dla siebie chustki jednorazowe do intymnej i biały jeleń mydło koniecznie! I ręczniki jednorazowe.
    Jednorazowe podkłady na przewijak - strasznie się syfi i szkoda tych z materiału
    Kocyki kup ze 3-4 bawełniane i polarowe
    nie kupuj termometru do ucha!! Kup zwykły elektroniczny z miękką końcówką lub rtęciowy. dzidzi się mierzy temp. w pupce i na prawdę to nie jest trudne - jeżeli chcesz na czoło jakiś to kup BabyOno - to jedyny który sie sprawdza
    Nie daj się namówić na octenisept do pępka bo to straszna kupa
    izotoniczny roztwór wody morskiej do pielęgnacji nosa<- ale to po 2 miesiącach bo inaczej dzidzi można woda pod ciśnieniem zrobić kuku ;)
    myjka <- zbędna, zbiera tylko bakterie i trzeb aja prac po każdej kąpieli - myj dzidzie ręką
    nożyczki do paznokci dla niemowląt<- beznadziejne są, kup takie zwykłe z cienkimi ostrzami
    oliwka lub mleczko <- tylko krem Oilatum lub Linomag A+E do smarowania TYLKO zginaczy (łokcie kolana szyjka) Oliwka potrzebna do np wsadzenia termometru w pupkę ;)
    krem przeciw odparzeniom <- sudocrem na duży problem, bephanten na mały ;)
    2-3 komplety pościeli <- wsady pościelowe są za duże dla noworodka, kup ze dwa duże rożki lub zawijaj (okrywaj) w kocyk - takie małe nie używa ani poduszki ani kołderki.
    Nie kupuj kaftaników ani koszulek - niepraktyczne i niewygodne dla dzidzi. Pierwsze 3- 4 miechy to tylko bodziaki, śpiochy, pajace. Więcej body z krótkim rękawem, mniej z długim, więcej śpiochów, koniecznie ze 2-3 rampersy na lato
    kombinezonik nie - kup polarowy/welurowy śpioch
    Podkłady poporodowe - bella najlepsze
    maść na brodawki - floslek polecam
    wkładki laktacyjne - Tommee Tippee - nie są najtańsze ale są zdecydowanie najlepsze
    Smoczki ze cztery - cały czas lądują na podłodze :O
    Kup karuzelę nad łóżeczko albo inne zabawki bo o tym się często zapomina
    Polecam kółko do pływania dla dzieci na bolącą pupę po porodzie
    herbatka koperkowa, coś na kolkę kup (sabsimplex, delicol), paracetamol w czopkach dla dzidzi, czopki glicerynowe dla dzidzi,
    Pomyśl o zakupie leżaczka lub maty dla dzidzi 0+, bo jak zostaniesz sama w domu i będziesz chciała ugotować, wykąpać się czy odłożyć dziecko na chwilkę, to musisz mieć gdzie ;)

Może komuś okaże się przydatny i choć trochę rozjaśni :)

Sloneczko1909, Blu, katberry, Moll lubią tę wiadomość

zpbnroeqnmec200u.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2018, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dalej nie rozjaśnia ;)

To mydło "Biały Jeleń" to do czego ma być? Do pielęgnacji okolic intymnych po porodzie? Używałam i mydła i żelu hipoalergicznego z Białego Jelenia i jak dla mnie do bani... Potrzebne mi będzie w ogóle coś specjalnego? Ja to chyba wezmę do szpitala ten sam żel pod prysznic, który używam codziennie i który mi się sprawdza. Niczego specjalnego do higieny intymnej nie używam.
    A co do termometru... to ja sobie nie wyobrażam wkładać cokolwiek do odbytu mojemu dziecku, no chyba, że będą to czopki. No nie i koniec :) Zwykły elektroniczny to też nie najlepszy wybór, bo jest mało dokładny. Najlepszy jest oczywiście rtęciowy, ale jak ktoś nie ma (bo już raczej nie da się go kupić), to w szpitalach i ogólnie polecane są termometry na podczerwień. Kupiłam taki, który oprócz temperatury ciała pokazuje temperaturę otoczenia i wody.
    Kupiłam nożyczki do paznokci dla dziecka, ale szczerze to nie jestem do nich przekonana. Wydaje mi się, że zwykłe obcinacze są łatwiejsze w obsłudze.
    Wkładki poporodowe i podkłady do przewijania- ile mam ich kupić? Póki co kupiłam po jednym opakowaniu, w każdym 10 sztuk.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2018, 17:12

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 02:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biały jeleń jest rewelacyjny do higieny intymnej też po porodzie. Bardzo często łapałam infekcje od różnych płynów do higieny intymnej, gin kazał jej wyrzucić i używać zwykłego szarego mydła czyli tego białego jelenia. Fakt nie pachnie super, ale rzeczywiście jeśli chodzi o pielęgnację po porodzie jest dobry. Przy nacięciu krocza najpierw octeniseptu, płukanie tylko z zewnątrz tantum rosa a potem właśnie ten jeleń.

Termometr mamy zwykły elektroniczny jest ok.

Do paznokci akurat dla mnie lepsze były cążki, czy obcinacze, mąż wolał nożyczki, jak komu wygodniej.

Po porodzie sn raczej zawsze na początku stosuje się majtki z siatki i do tego takie duże podpaski chyba Bella mama, pomarańczowe opakowanie. Ja potrzebowałam 2 opakowań popdpsek i 2 opakowań majtek (po 2 szt. w opakowaniu), potem te duże wkładki. Kupiłam teraz majtki jednorazowe poporodowe będę testować i ręczniki jednorazowe.

Podkłady na łóżko Seni u mnie dają w szpitalu, miałam 2 sztuki awaryjne, trochę używałam tego też w domu, bo przed porodem bałam się że mi odejdą wody w łóżku ;) ogólnie warto mieć przynajmniej jedno opakowanie.

Ogólnie ten wpis że strony Sroki, który mała misia przytoczyla jest trafny. Nie wiem tylko co ma do octeniseptu ;) jak dla mnie mega wygodny i działa.

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z was zastanawiała się nad wózkiem Quinny Zapp Flex ? Bo coraz bardziej mi się podoba. Znacie jakieś opinie znajomi maja coś ktoś gdzies ?

• Flavia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapp flex ma fajny design, ale dla mnie odpada, bo kosz na zakupy wydaje się mały i trudno dostępny.

Podklady poporodowe warto mieć, najwyżej potem można wykorzystać do przewijania. Te wielkie podpasy i majtki siateczkowe to wogóle nie są potrzebne po cc. Tak samo płyn do higieny intymnej, ale ja nie rodzilam sn.
    Ja żadnych cażków nie kupuję, bo swoimi oblecę. Nożyczek nigdy nie uzywam, bo się boję.
    Termometr mam od 7 lat babyono i działa, nic się z nim nie dzieje.
    Leżaczek kupię gdzieś na olx, bo to na krótko i później w tej samej cenie odsprzedam, to bedzie już trzeci raz ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2018, 12:24

Karo_Wi lubi tę wiadomość

• OlinkowA Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiusza mi podoba się bardzo quinny mood, ale nie widziałam go jeszcze na żywo.
    Mam nadzieję że w przyszłym tygodniu uda mi się zaciągnąć męża na oglądanie wózków:)

qdkkk6nllsldr26a.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah co to był za weekend. Spotkanie wielkiej rodziny :) Naładowałam baterie. Tego było mi trzeba! Oby ta grupa była równie pozytywna dla nas ;)
    Poruszacie tematy nad którymi ja się jeszcze nie zastanawiam. W porównaniu do Was kompletnie z niczym jeszcze nie ruszyłam.

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flavia w jednym ze sklepów usłyszałam ze kosze są rożnej pojemności w różnych wózkach lecz udźwig każdy ma i tak do 3.5 kg i nie jest to miejsce do przeważenia zakupów czy dużej ilości bagaży, w przypadku zerwania sie zaczepów pod ciężarami żaden producent nam tego nie uwzględni w reklamacji czy gwarancji. Nie wiem na ile to prawda może wy coś wiecie ?

• Ewel. Przyjaciółka

Wysłany: 10 czerwca 2018, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Mam pytanko: przyjmujecie może probiotyki ginekologiczne? Co do koszów pod wózkami to jest znaczenie jakiej jest wielkości. Pod wózek córki mogłam włożyć bez strachu wszystkie zakupy i nigdy nic mu aię nie stało. Jestem pewna, że bez problemu da radę i przy synku.

mhsv2n0agpm4d5s2.png
  • Flavia Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiusza, ja do quinny buzz, bo taki miałam wkladalam 3 siaty z biedry i nigdy się nic nie urwało. Do wózka parasolki też czesto pakowałam na maxa np rzeczy plażowe, nawet parawan wstawiałam. Wbrew pozorom, kosz w wózku jest bardzo ważny, bo to gwarancja nie tylko udanych zakupów, ale tego ile dodatkowo musimy nieść w rękach i jeszcze wózek prowadzić. Najlepiej aby kosz miał dużą objętość i był łatwo dostępny - wtedy najwięcej wchodzi rzeczy. Ale to zależy czy będziesz chodziła na zakupy, czy może zdasz się na męża. Ja chodzenie do sklepu traktuję jako rozrywkę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2018, 22:20

• edka85 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2018, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy na tym etapie ciąży pojawia się już siara? Dziś zdejmując stanik zauważyłam na jednej z miseczek plamę (zupełnie jakby coś mi wyciekło z sutka). A jeśli to siara, to czy może się pojawiać tylko w jednej piersi???

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Avarred Ekspertka

Wysłany: 11 czerwca 2018, 00:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja używałam octaniseptu do pępka i odpadł po 6 dniach, czyli szybciutko.

Brałam amotaks w ciąży na infekcję i po dwóch dawkach dostałam biegunkę, boli żołądka i nudności. Kazali mi odstawić, ale jak infekcja przez kolejne 2 tygodnie nie przeszła, to musiałam znowu zacząć brać (nie ma podobno w ciąży bezpiecznego zamiennika). Tym razem dostałam lepszy probiotyk, pilnowałam, żeby jeść spore, konkretne porcje jedzenia przed każdą dawką antybiotyku i dostałam antybiotyk co 8 godzin w mniejszej dawce (miałam większą co 12). Udało się bez biegunki.

• 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 06:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Czy na tym etapie ciąży pojawia się już siara? Dziś zdejmując stanik zauważyłam na jednej z miseczek plamę (zupełnie jakby coś mi wyciekło z sutka). A jeśli to siara, to czy może się pojawiać tylko w jednej piersi???
    Mi gin napisała ściśle i zwięźle „fizjologia”, wiec normalne. Zdarzył mi się taki wyciek :)

edka85 lubi tę wiadomość

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej laseczki:)
    Ja niestety już nie daje w pracy rady. Weekend był fatalny, dyskomfort w brzuchu, napina się kilka razy na dzień. Jeszcze wczoraj było nawet w miarę. Sobota najgorsza. A dzisiaj jakieś bóle miesiączkowe..

Pojechałam do lekarza i wszystko okej. Niby szyjka ma 3cm i mogłaby być dłuższa ale jeszcze w normie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca 2018, 14:42

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• monika30 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Mam pytanie,czy któras z Was zamawiała pajacyk rozm 62 z Pinokio ? Jak rozmiarowo wychodzi ? Do 3 miesięcy ? Chce dziś pozamawiac większą część ubranek i się zastanawiam. Rozm 68 to już tak na pół roku ? Proszę o pomoc :)

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Chciałabym się spytać was czy będziecie mieć jeden wózek czy dwa? Bo zastanawiam się mad drugim wózkiem czy jeden mieć i wykorzystywać na dole w domu a drugi na piętrze żeby nie nosić góra dół cały czas ,
    Choć moje pierwsze dziecko w ogóle w wózki nie lubialo..
    Tak myślę myślę i nie mogę wymyśleć może pomożecie
    .
    ?

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    orchidea33 wrote:
    Hej dziewczyny,
    Chciałabym się spytać was czy będziecie mieć jeden wózek czy dwa? Bo zastanawiam się mad drugim wózkiem czy jeden mieć i wykorzystywać na dole w domu a drugi na piętrze żeby nie nosić góra dół cały czas ,
    Choć moje pierwsze dziecko w ogóle w wózki nie lubialo..
    Tak myślę myślę i nie mogę wymyśleć może pomożecie
    .
    ?

A nie lepszym rozwiązaniem będzie bujaczek - leżaczek, niż drugi wózek??

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • Ewel. Przyjaciółka

Wysłany: 11 czerwca 2018, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę miała tylko jeden. Córka w domu nie tolerowała wózka a teraz przy 3latce nie sądzę żebym nawet próbowała.

mhsv2n0agpm4d5s2.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika30 wrote:
    Hejka. Mam pytanie,czy któras z Was zamawiała pajacyk rozm 62 z Pinokio ? Jak rozmiarowo wychodzi ? Do 3 miesięcy ? Chce dziś pozamawiac większą część ubranek i się zastanawiam. Rozm 68 to już tak na pół roku ? Proszę o pomoc :)

Pinokio ma dobrą rozmiarówke, czyli 62 do 3 miesiecy, 68 od 3 do 6 m-cy ;)

My mieliśmy drugi wózek w domu, samą gondolę, bo fajnie młody w niej spał, a ten wózek w którym woziliśmy go na spacer miał ciągle brudne kółka (też urodził się w październiku).

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • OlinkowA Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć
    Ja planuję tylko jeden wózek, córki nigdy nie "woziłam" w wózku w domu, służył nam "tylko" do spacerów, na zewnatrz :)
    Ja czekam na kolejną przesyłkę z 5-10-15, bo znow było -50% :D

qdkkk6nllsldr26a.png
‹‹ 454 455 456 457 458 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ