Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeśli chodzi o kosmetyki to ja używałam:
- oilatum-emolient, moje dzieci miałyby bez tego suchą skorę,
- oliwka po kąpieli bambino,
- linomag maść do pupy,
- chusteczki lub płatki z wodą do przemywania pupci,
- sól fizjologiczna do oczek,
- octenisept do pępka.
To na początek całkowicie mi wystarczało, resztę mozna dokupić na bieżąco.
-
nick nieaktualnyDużo też zalezy od tego jaka jest woda. U nas jest bardzo twarda i pewnie będziemy musieli stosować więcej kosmetyków żeby mała nie miała suchej skóry, natomiast u moich rodziców jest już zupełnie inna woda i tam pewnie nic byśmy nie musieli uzywać dodatkowo. Wszystkie problemy skórne mojego m znikają gdy jedziemy do rodziców, a po powrocie już po kilku dniach narzeka że robi mu sie skorupa ze skóry.
-
Właśnie co do tych emolientow, jak dla mnie były trochę za tłuste i bardzo ciężko było utrzymać dziecko w takiej tłustej wodzie. Poza tym są one przeznaczone raczej do skóry z problemami, sucha skóra u noworodka jest normalna, w końcu przez 9 miesięcy siedzi sobie w wodzie
Bardzo pasowal nam płyn i pianka z hippa, srokaO też to poleca, ale tego używa się po parę kropelek. A do pupy najzwyklejszy linomag. Wcale się nie dziwię, że piszecie że najlepiej używać tylko wody.
-
U mnie tez daleko do wyprawki,mam tylko kilka ubranek na 56 i 62,fotelik i kokon.Mnie już zaczęła doskiewrac wielkość brzucha,do wanny już siadam z trudem,do auta już się wtaczam i z leżaka dziś się wygramolić nie mogłam.Przez upały nie mam apetytu ale to i dobrze.
Z kosmetyków będę kupować Olian.Moje koleżanki stosowały i polecają[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
29.09.2018❤️ -
U mnie już jest taki, że nawet obcy ludzie pytają "chłopczyk czy dziewczynka" czyli musi to być już widać bez wątpliwości
choć jak byłam na SORze ostatnio to pani chyba mnie nie chciała urazić (w razie gdyby to był tylko tłuszcz
) i zapytała czy jestem w ciąży
W pracy też od jakiegoś tygodnia mówią "o, wreszcie widać, że jesteś w ciąży".
www.zcukremalbowcale.com -
nick nieaktualnyU mnie też już nie da się pomylić z obzarstwem i słyszę "o w końcu widać brzuszek", a co najlepsze ja tego nie odczuwam prawie w ogóle. Dziś zaczęłam 6 miesiąc
a to już brzmi poważnie wg mnie i myślałam że w 6 miesiącu to kobieta czuje się jak słoń, a ja naprawdę nie odczuwam większej różnicy. Pewnie pod koniec 6 miesiąca powiem, że jednak się myliłam
-
Dziewczyny, lekarka przepisała mi antybiotyk AMOTAKS - czy któraś z Was brała? Niby czytałam że jest bezpieczny w ciąży a mimo to obawiam się
Po badaniu stwierdziła że zaczerwienione i przekrwione gardło, po pobraniu krwi i wynikach stwierdziła że włączamy antybiotyk bo wyniki krwi wskazują na infekcję bakteryjną w organiźmie
Pieknie się urządziłam -
Jak piszą, że bezpieczny to pewnie tak jest
Bierz i się nie przejmuj. Ja dostałam w szpitalu zastrzyk z opioidu i dowiedziałam się o tym dopiero po fakcie. Małej pewnie nie zaszkodził w żaden sposób.
Jeszcze wrócę do tego, co Flavia napisała- Octenispet do pępka. Te położne mówiły, że teraz już się odchodzi od pielęgnacji pępka Octeniseptem (a potwierdził to lekarz z wykładu na fanpejdżu Emolium), bo podobno wydłuża gojenie rany nawet do miesiąca. Podobno do pielęgnacji wystarczy... woda z mydłem (przemywanie gazikami).
Ja pamiętam, że używałam Octeniseptu do pielęgnacji kolczyków i nie zauważyłam, żeby się jakoś długo goiły (a przynajmniej dłużej niż normalnie). -
Amotaks przynamniej u mnie wywoływał niestety biegunki wiec jeśli będziesz miała podobny próblem to pamiętaj o nawadnianiu jeszcze większym to raz a dwa .. o uzupełnianiu tej naturalnej dobrej flory bakteryjnej ... najlepiej kefirami itp bo przy tego typy antybiotykach u bardziej wrażliwych kobiet lubią pojawiać się infekcje intymne ..a to nic fajnego zwłaszcza w ciąży .
-
Flavia ja rodząc dziecko 9 lat temu uczona byłam na szkole rodzenia że właśnie pępek traktować spirytusem, patyczkiem do uszu aby było precyzyjnie nie dotykając skory tylko właśnie kikutka. Córce odpadł pępek po 5 dniach od urodzenia, tym razem również zamierzam stosować spirytus.
Co chwilę coś się zmienia, nowe mody, trendy, kosmetyki.
Ja byłam uczona kąpać dziecko codziennie, aby nadać rytm i poczucie bezpieczeństwa przed snem, teraz się od tego odchodzi, ale ja nie zamierzam bo przy córce idealnie się sprawdzało.
Nie kąpałam w żadnych emolientach czy innych płynach tylko mydełkiem bambino i to wszystko, ale jak widać co roku coś innego.
Za chwilę jeszcze będą mówić żeby owijać ciasno dzieci (tak jak nasze Babcie to robiły, żeby dzieci rosły proste i długie- moja Babcia mówiła że takim poowijanym dzieckiem po ścianach można było rzucać i nic się nie działo - kto wie może za kilka lat tego będą uczyć w szkołach rodzenia)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2018, 19:50
-
Hej dziewczyny,
Ja jeszcze nie mam duzo kupionego i dopiero we wrzesniu bede kupowac.
Wozek mam Po synku.
Ja bede kupowac Po 3 body 3 bodziaki itd bopozniej nakupuje sie i tylko zalega a na bierzaco mozna dokupowac.
Co Do kapieli to ja przez 2 tyg nie kapalam dopoki pepowina nie odpadla, pupke tylko wodą .na początku stosowalam kosmetyki ale odeszłam od tego właściwie do dziś nie stosuje.jedynie żeby pupcie umyć i jak coś to olejkiem kokosowym buzie smaruje i ma ladna cerę .na odparzenie mąka kartoflana.dziwnie to wszystko brzmi AAle naczytalam się składu dziecięcych kosmetyków i jakoś mnie nie przekonują..
Co do owijania dzieci jestem za bo tylko to i suszarka pomagała przy kolkach.. Dr Karp super o tym mówi
-
Dziewczyny, dzis od poludnia mam taki napiety brzuch. To chyba te skurcze? Nic nie boli ale takie uczucie przepelnienia. Wzielam nospe. Nie wiem czy powinnam lezec czy to rozchodzic ? Dobrze ze w srode lekarz bo juz zaczynam sie zamartwiac.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2018, 20:33
-
Flavia no właśnie spirytus też nie, bo jest za bardzo wysuszający i silnie drażniący. Lekarz tłumaczył to tym, że to tak jakby smarować sobie wierzch dłoni po kilka razy dziennie przez dłuższy czas i niczym nie nawilżać- skóra byłaby mocno wysuszona i podrażniona. Chociaż przez wiele lat tak się przecież robiło i wszystkie żyjemy
A co do wody z mydłem- nie chodzi o to, żeby tą ranę rozmaczać, tylko zmoczonym gazikiem to przemywać, a później wycierać do sucha. Podobno nawet jest w sieci jakieś badanie, gdzie podzielili kobiety z dziećmi na 3 grupy i jedna przemywała wodą z mydłem, druga grupa octeniseptem a trzecia spirytusem. I podobno właśnie w tej pierwszej odpadł pępek najszybciej i bez żadnych powikłań.
Ja jeszcze sama nie wiem, co będę robić z tym pępkiem. W ogóle dużym zaskoczeniem było dla mnie to, że trzeba go przemywać przy każdej zmianie pieluszki. Myślałam, że 2 razy dziennie to jest max
A tak w ogóle abstrahując już od tych pępków, to Wam dziewczyny zazdroszczę, że już wiecie co i jak. Macie sprawdzone metody, ubrania/kosmetyki i nie będziecie kupować zbędnych pierdół. Mnie to wszystko trochę zaczęło przerażać... Trzeba do wszystkiego dochodzić metodą prób i błędów.Blu lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOlinkowA wrote:Dziewczyny, lekarka przepisała mi antybiotyk AMOTAKS - czy któraś z Was brała? Niby czytałam że jest bezpieczny w ciąży a mimo to obawiam się
Po badaniu stwierdziła że zaczerwienione i przekrwione gardło, po pobraniu krwi i wynikach stwierdziła że włączamy antybiotyk bo wyniki krwi wskazują na infekcję bakteryjną w organiźmie
Pieknie się urządziłam