Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
ChicChic;
1. Majtki siateczkowe zakładasz po to, żeby był przewiew (najlepiej kupić takie typowe z siatki- ja mam te z firmy Horizon, te z Canpolu wydają mi się mało przewiewne), bo wtedy krocze szybciej się goi. Poza tym bedziesz musiała nosić podpaski poporodowe, na czymś się muszą trzymać. Ja kupiłam 2 paczki, w których są po 2 sztuki i są wielorazowe.
2. Mam maść do brodawek z Ziaji, nie ma cukru w składzie i nie trzeba go zmywać przed karmieniem. Kupiłam jeszcze przed ciążą, bo świetnie się sprawdza do nawilżania ustale polecany jest tez Maltan, tylko on ma chyba cukier albo coś słodkiego w składzie.
3. Kupiłam termometr z firmy Haxe w aptece Gemini. Najważniejsze to to, żeby był na podczerwień, są bardzo dokładne- zaraz po tych rtęciowych. Bardzo polecane są termometry z firmy Microlife. -
Co do siatkowych majtasow to podobno lepiej kupic te wielorazowe siateczkowe niz jednorazowe, bo te jednorazowe totalnie nie oddychaja.
Na brodawki tak jak dziewczyny pisza - cos z lanolina, przy czym zanim zaczniesz uzywac kremu podobno lepiej smarowac sutki wlasnym mlekiem (jak jest taka opcja) i to lepiej dziala niz jakikolwiek krem podobno.
Ja ogarnelam temat torby do szpitala i to by bylo na tyle. Niby cos tam juz szykuje ale idzie mi to super wolno i czuje sie totalnie niegotowa pod katem ew. Pojawienia sie malej juz w domu...👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
Cześć dziewczyny, wy już prawie gotowe na maluszki, obłowione zakupami, popakowane torby, a ja dzisiaj zrobiłam dopiero listę co mam kupić, sporo tego.
Pod koniec tygodnia córka wyjeżdza do teściów na 2 tygodnie na wakacje, w tym czasie obiecałam sobie że wszystko kupię, żeby być spokojniejszą.
Na sutki mi się sprawdziła jeszcze maść bephanten, do karmienia nie ma konieczności żeby ją zmywać, ja mimo to zmywałam. -
ChicChic wrote:Tez juz kompletuje. Jeszcze w srode zakupy kosmetyczne.
Powiedzcie mi prosze:
1. czy te majtki siateczkowe sa potrzebne? Co to w ogole jest? Ile tego kupic?
2. Krem na brodawki - jaki?
3. Jakiej firmy macie termometr bezdotykowy? Jest tego masa... Nie wiem co wybrac.
1. Są potrzebne i przydatnemusi być przewiew i one to zapewniają, a poza tym dobrze trzymają podpaski poporodowe. Ja miałam Canpolu. Teraz też takie kupię.
Co do podpasek poprodowych to tez bardzo polecam te z Canpolu.
2. Używałam dwóch.
MALTAN - beznadziejny. W ogóle nie pomagał, bardzo szybko się scierał i jest słodki (a nie wiem czy takiego malucha warto dosładzać).
LANSINOH - rewelacyja!!! Goił w kilka godzin, ma w składzie lanolinę, jest wydajny, nie ściera się tak szybko i nie trzeba zmywać do karmienia.
3. My mamy Haxe. Sprawdza sie do tej pory i używamy go juz wszyscy.Megsss lubi tę wiadomość
-
1Malinka1 wrote:
Dziewczyny kiedyś wątek się przewijał ale wtedy jeszcze tego nie zapisałam. Polecacie jakies konkretne laktatory ? Philips, canpol, medela? Chcę jakiś zamówić, każda rada będzie na wagę złota(oczywiście elektryczny)
Mam z medeli, jeśli laktetor może być fajny to ten jest w miarę fajny
Ale jeśli kupowalabym nowy to koniecznie na dwie piersi jednocześnie. Mega oszczędność czasu
Termometr mamy Hi - tech, jest dokładny porównując z rtęciowym.
Ja jeszcze nie jestem przygotowana na poród, przede mną pranie ubranek, pakowanie torby, ale u mnie szyjka długa i zamknięta, wcześniejsze ciążę przenoszone więc jakoś tak nie czuje jeszcze presji czasujutro USG III trymestru, więc zobaczymy co słychać u małej. Wybieramy się z trzyletnią córka, bo bardzo chce zobaczyć dzidziusia
1Malinka1 lubi tę wiadomość
-
ChicChic mi się pojawiły dwa ciemne po lewej stronie brzucha, ale to ze względu na to że mały ciągle na lewym boku leży głową w dol i mam strasznie naprezony brzuch w tym miejscu. Smaruje się bio Oil em codziennie po kąpieli, nigdzie indziej nie mam. Spodziewałam się że mogą pojawić się na brzuchu. Będę z nimi walczyć po ciąży jeśli ich przybędzie jeszcze bo wszystko możliwe.
Dziewczyny czy w pepco albo yusk dostanę coś na podobne organizerow do szuflad? Mam bardzo mało miejsca na przechowywanie i chcialabym zrobić jakiś misz masz w szufladach.
Jutro wracają upały do Polski, zygam już tą pogoda.
Pytanie z serii zielonych - czy ściąganie mleka laktatorem (mam ręczny) boli? Ostatnio spróbowałam na sucho zaciągnąć laktatorem pierś i bolało jak cholera, ale może coś źle zrobilam :p
-
Zuzia na sucho nie próbuj, chyba że chcesz dzidzie szybciej na świat wygonić
sciaganie nie boli, to takie specyficzne uczucie, chyba że jest nawał pokarmu i piersi sa bardzo nabrzmiałe to wtedy boli
Ja rozstępów póki co nie mam, smaruje się codziennie elancylem na zmianę z olejkiem migdałowym. -
Blu wrote:Zuzia na sucho nie próbuj, chyba że chcesz dzidzie szybciej na świat wygonić
sciaganie nie boli, to takie specyficzne uczucie, chyba że jest nawał pokarmu i piersi sa bardzo nabrzmiałe to wtedy boli
.
Blu lubi tę wiadomość
-
Byłam dziś w przychodni na rutynowej wizycie z nfz. Zrobiono mi usg, zmierzono małego i waga wyszła ponad 2,3 kg (
). A mam teraz 31t+2... Za tydzień idę na wizytę do mojego prowadzącego - prywatnie, więc zobaczymy, czy to potwierdzi.
Jeśli sprzęt z nfz nie kłamie, to wygląda na to, że kawał chłopa mi rośnie. Ale lekarka powiedziała, że nie jest on gruby, bo wszystkie parametry są do siebie proporcjonalne i zgodnie odpowiadają 33 - 34 tc. Po prostu masywny dzieciak będzie.Zuuziaaaa, Blu lubią tę wiadomość
-
Edka zobaczymy w takim razie co będzie u mnie za tydzien. Ostatnio nasze dzieci były mniej więcej a równi i to największe na naszym wątku. Co prawda u mnie było trochę inaczej - głowa idealnie w termin, brzuch 9 dni do przodu, noga 9 dni do tyłu. Ponoć na tym etapie to normalne,ale nie wiem czego się spodziewać na prenatalnych, które właśnie za tydzien. Może nadrobi a może być mały grubasek
-
edka85 wrote:Byłam dziś w przychodni na rutynowej wizycie z nfz. Zrobiono mi usg, zmierzono małego i waga wyszła ponad 2,3 kg (
). A mam teraz 31t+2... Za tydzień idę na wizytę do mojego prowadzącego - prywatnie, więc zobaczymy, czy to potwierdzi.
Jeśli sprzęt z nfz nie kłamie, to wygląda na to, że kawał chłopa mi rośnie. Ale lekarka powiedziała, że nie jest on gruby, bo wszystkie parametry są do siebie proporcjonalne i zgodnie odpowiadają 33 - 34 tc. Po prostu masywny dzieciak będzie. -
Hej dziewczyny, miałam dziś USG 3 trymestru i moja mała też całkiem spora. 30t6d, a ma ok. 1950 gram.
Zuziaa jakbyś mogła uzupełnić nasze parametry w tabelce:). Kolejna wizyta 3.09 (dopiero?). Czy któraś z was też ma tak późno wizytę ustaloną?
Lekarz powiedział że dzidziuś dość spory i żebym prewencyjnie trzymała dietę cukrzycową, a ja nie wiem jak się za to zabrać. Miałam 2 x robioną krzywą cukrową i była ok.
Poza tym mam skierowanie do szpitala, jeśli hemoglobina mi się w tym tygodniu nie podniesie:(.Blu lubi tę wiadomość