X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic wrote:
    Dzieki. Wszystko wiecie :)
    Oj nie mów HOP na tą naszą wiedzę :D

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic;
    1. Majtki siateczkowe zakładasz po to, żeby był przewiew (najlepiej kupić takie typowe z siatki- ja mam te z firmy Horizon, te z Canpolu wydają mi się mało przewiewne), bo wtedy krocze szybciej się goi. Poza tym bedziesz musiała nosić podpaski poporodowe, na czymś się muszą trzymać. Ja kupiłam 2 paczki, w których są po 2 sztuki i są wielorazowe.

2. Mam maść do brodawek z Ziaji, nie ma cukru w składzie i nie trzeba go zmywać przed karmieniem. Kupiłam jeszcze przed ciążą, bo świetnie się sprawdza do nawilżania ust ;) ale polecany jest tez Maltan, tylko on ma chyba cukier albo coś słodkiego w składzie.

3. Kupiłam termometr z firmy Haxe w aptece Gemini. Najważniejsze to to, żeby był na podczerwień, są bardzo dokładne- zaraz po tych rtęciowych. Bardzo polecane są termometry z firmy Microlife.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • tym_janek Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do siatkowych majtasow to podobno lepiej kupic te wielorazowe siateczkowe niz jednorazowe, bo te jednorazowe totalnie nie oddychaja.

Na brodawki tak jak dziewczyny pisza - cos z lanolina, przy czym zanim zaczniesz uzywac kremu podobno lepiej smarowac sutki wlasnym mlekiem (jak jest taka opcja) i to lepiej dziala niz jakikolwiek krem podobno.

Ja ogarnelam temat torby do szpitala i to by bylo na tyle. Niby cos tam juz szykuje ale idzie mi to super wolno i czuje sie totalnie niegotowa pod katem ew. Pojawienia sie malej juz w domu...

👧🏼 wrzesień 2018
    🧒🏼 sierpień 2020
  • OlinkowA Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, wy już prawie gotowe na maluszki, obłowione zakupami, popakowane torby, a ja dzisiaj zrobiłam dopiero listę co mam kupić, sporo tego.
    Pod koniec tygodnia córka wyjeżdza do teściów na 2 tygodnie na wakacje, w tym czasie obiecałam sobie że wszystko kupię, żeby być spokojniejszą.

Na sutki mi się sprawdziła jeszcze maść bephanten, do karmienia nie ma konieczności żeby ją zmywać, ja mimo to zmywałam.

qdkkk6nllsldr26a.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi polecano krem do brodawek Maltan :)

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic wrote:
    Tez juz kompletuje. Jeszcze w srode zakupy kosmetyczne.
    Powiedzcie mi prosze:
    1. czy te majtki siateczkowe sa potrzebne? Co to w ogole jest? Ile tego kupic?

2. Krem na brodawki - jaki?

3. Jakiej firmy macie termometr bezdotykowy? Jest tego masa... Nie wiem co wybrac.

1. Są potrzebne i przydatne ;-) musi być przewiew i one to zapewniają, a poza tym dobrze trzymają podpaski poporodowe. Ja miałam Canpolu. Teraz też takie kupię.
    Co do podpasek poprodowych to tez bardzo polecam te z Canpolu.

2. Używałam dwóch.
    MALTAN - beznadziejny. W ogóle nie pomagał, bardzo szybko się scierał i jest słodki (a nie wiem czy takiego malucha warto dosładzać).
    LANSINOH - rewelacyja!!! Goił w kilka godzin, ma w składzie lanolinę, jest wydajny, nie ściera się tak szybko i nie trzeba zmywać do karmienia.

3. My mamy Haxe. Sprawdza sie do tej pory i używamy go juz wszyscy.

Megsss lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie chyba skusze na te jednorazowe majtki. Moze ze 2 opakowania po 5. Najwiecej jest z Canpolu.
    A masc wezme Lansiloh skoro polecacie.

Ten temat w szkole rodzenia bedzie na ostatnich zajeciach, czyli za 3 tygodnie! A ja nic bym nie miala..

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Blu Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1Malinka1 wrote:

Dziewczyny kiedyś wątek się przewijał ale wtedy jeszcze tego nie zapisałam. Polecacie jakies konkretne laktatory ? Philips, canpol, medela? Chcę jakiś zamówić, każda rada będzie na wagę złota ;) (oczywiście elektryczny)

Mam z medeli, jeśli laktetor może być fajny to ten jest w miarę fajny ;)

Ale jeśli kupowalabym nowy to koniecznie na dwie piersi jednocześnie. Mega oszczędność czasu ;)

Termometr mamy Hi - tech, jest dokładny porównując z rtęciowym.

Ja jeszcze nie jestem przygotowana na poród, przede mną pranie ubranek, pakowanie torby, ale u mnie szyjka długa i zamknięta, wcześniejsze ciążę przenoszone więc jakoś tak nie czuje jeszcze presji czasu :) jutro USG III trymestru, więc zobaczymy co słychać u małej. Wybieramy się z trzyletnią córka, bo bardzo chce zobaczyć dzidziusia ;)

1Malinka1 lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A macie juz rozstepy?
    Kiedy one sie zazwyczaj pojawiaja?

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ChicChic mi się pojawiły dwa ciemne po lewej stronie brzucha, ale to ze względu na to że mały ciągle na lewym boku leży głową w dol i mam strasznie naprezony brzuch w tym miejscu. Smaruje się bio Oil em codziennie po kąpieli, nigdzie indziej nie mam. Spodziewałam się że mogą pojawić się na brzuchu. Będę z nimi walczyć po ciąży jeśli ich przybędzie jeszcze bo wszystko możliwe.
    Dziewczyny czy w pepco albo yusk dostanę coś na podobne organizerow do szuflad? Mam bardzo mało miejsca na przechowywanie i chcialabym zrobić jakiś misz masz w szufladach.
    Jutro wracają upały do Polski, zygam już tą pogoda.

Pytanie z serii zielonych - czy ściąganie mleka laktatorem (mam ręczny) boli? Ostatnio spróbowałam na sucho zaciągnąć laktatorem pierś i bolało jak cholera, ale może coś źle zrobilam :p

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Blu Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia na sucho nie próbuj, chyba że chcesz dzidzie szybciej na świat wygonić ;) sciaganie nie boli, to takie specyficzne uczucie, chyba że jest nawał pokarmu i piersi sa bardzo nabrzmiałe to wtedy boli :/

Ja rozstępów póki co nie mam, smaruje się codziennie elancylem na zmianę z olejkiem migdałowym.

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Predzej w jysku. Ja kupilam swietne do mojej bielizny na allegro. Moze tam poszukaj.

Kulminacja ma byc ponoc srods i czwartek. Jakies 34 stopnie. W srode sie przejade do galerii a w czwartek nie wychodze.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    Zuzia na sucho nie próbuj, chyba że chcesz dzidzie szybciej na świat wygonić ;) sciaganie nie boli, to takie specyficzne uczucie, chyba że jest nawał pokarmu i piersi sa bardzo nabrzmiałe to wtedy boli :/
    .
    Masz rację, dzięki, to był jednorazowy wybryk, zrobilam to z czystej ciekawości :D

Blu lubi tę wiadomość

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• edka85 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam dziś w przychodni na rutynowej wizycie z nfz. Zrobiono mi usg, zmierzono małego i waga wyszła ponad 2,3 kg ( o.O ). A mam teraz 31t+2... Za tydzień idę na wizytę do mojego prowadzącego - prywatnie, więc zobaczymy, czy to potwierdzi.

Jeśli sprzęt z nfz nie kłamie, to wygląda na to, że kawał chłopa mi rośnie. Ale lekarka powiedziała, że nie jest on gruby, bo wszystkie parametry są do siebie proporcjonalne i zgodnie odpowiadają 33 - 34 tc. Po prostu masywny dzieciak będzie.

Zuuziaaaa, Blu lubią tę wiadomość

Piąte w drodze! 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edka zobaczymy w takim razie co będzie u mnie za tydzien. Ostatnio nasze dzieci były mniej więcej a równi i to największe na naszym wątku. Co prawda u mnie było trochę inaczej - głowa idealnie w termin, brzuch 9 dni do przodu, noga 9 dni do tyłu. Ponoć na tym etapie to normalne,ale nie wiem czego się spodziewać na prenatalnych, które właśnie za tydzien. Może nadrobi a może być mały grubasek :)

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Byłam dziś w przychodni na rutynowej wizycie z nfz. Zrobiono mi usg, zmierzono małego i waga wyszła ponad 2,3 kg ( o.O ). A mam teraz 31t+2... Za tydzień idę na wizytę do mojego prowadzącego - prywatnie, więc zobaczymy, czy to potwierdzi.

Jeśli sprzęt z nfz nie kłamie, to wygląda na to, że kawał chłopa mi rośnie. Ale lekarka powiedziała, że nie jest on gruby, bo wszystkie parametry są do siebie proporcjonalne i zgodnie odpowiadają 33 - 34 tc. Po prostu masywny dzieciak będzie.
    Edka, miałam identyczną sytuację w pierwszej ciąży i synek urodził się z 4300g i 61cm.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ups ja tez raz próbowałam na sucho ;) z czystej ciekawości :p dobrze wiedzieć , ze nie wolno ;)

• Flavia Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ściąganie mleka nie boli, ale musicie je już mieć w piersiach. To co wycieka teraz z brodawek to jeszcze nie laktacja.

• Megsss Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi kompletnie nic nie wycieka :)

• katberry Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2018, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, miałam dziś USG 3 trymestru i moja mała też całkiem spora. 30t6d, a ma ok. 1950 gram.
    Zuziaa jakbyś mogła uzupełnić nasze parametry w tabelce:). Kolejna wizyta 3.09 (dopiero?). Czy któraś z was też ma tak późno wizytę ustaloną?
    Lekarz powiedział że dzidziuś dość spory i żebym prewencyjnie trzymała dietę cukrzycową, a ja nie wiem jak się za to zabrać:(. Miałam 2 x robioną krzywą cukrową i była ok.
    Poza tym mam skierowanie do szpitala, jeśli hemoglobina mi się w tym tygodniu nie podniesie:(.

Blu lubi tę wiadomość

‹‹ 588 589 590 591 592 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ