X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Justynuszek Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje :) a co tam masz dopisane przy położnej środowiskowej? :D

43kth371haww2z0j.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziaaaa wrote:
    A masz informacje od swojego lekarza jakie są jego późniejsze zalecenia dotyczące porodu, jeśli dziecko jest dość duże lub przybiera w jakimś zawrotnym tempie?
    On raczej nie preferuje wcześniejszego umawiania się na rozwiązanie ciąży. Czyli czekam do 40 tc (jeśli mały wcześniej nie będzie chciał wyjść) i zgłaszam się na IP. Wtedy "ważą" dziecko i podejmują decyzję, jaka jest szansa na poród sn. Jeżeli będzie ważył grubo ponad 4 kg, to będą namawiać na cc. Ale wiem, że są też lekarze, którzy preferują umawianie się z pacjentką na wcześniejszy terminu zakończenia ciąży. Ale to działa tylko wtedy, gdy na 100% zamierzasz rodzić przez cc. Ja mam jeszcze nadzieję na sn... :)

A co do przyrostów wagi - każde dziecko rośnie w swoim tempie. Istotna jest dynamika tego wzrostu w każdym miesiącu. Np. u mnie biorąc pod uwagę pomiary dokonywane tylko przez lekarza prywatnego, to mały przytył od ostatniej wizyty 770 gram (od 18.07 do 13.08 - 4 tyg.). Natomiast między wizytami poprzednimi, tj. od 20.06 do 18.07 (4 tyg.) różnica była 786 gram. Tak więc dla lekarza to przyrost na tym samym poziomie i mówi, że ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2018, 09:21

Zuuziaaaa lubi tę wiadomość

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ze to polozna z mojej przychodni POZ i przychodzi 2 doby po porodzie.

A dzisiaj juz bylam i mam jej dane. Potrzebne sa imie, nazwisko i telefon. Szpital potem sam ja zawiadamia.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• Justynuszek Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa to Ok :)
    Ja akurat położną mam ze szkoły rodzenia, z Jaworzna,
    U nas w przychodni położna jest... ale jej nie ma. Nikt jej nigdy nje widział a wizyty są wpisywane w kartę :/

43kth371haww2z0j.png
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalowankiAnki wrote:
    Antoś postanowił zrobic mi psikusa i z położenia glówkowego sprzed 2 tygodni postanowił się ułożyć poprzecznie z głowa w jednej pachwinie i nogami w drugiej. Szyjka prawie 5cm a młody wg pomiarów w 2 tyg. przybrał tylko 100g ale obstawiam granice błędu.

Którejś maluch jest też ułożony nadal poprzecznie? Ja to już zaczynam powoli panikować, że bez cc się nie obejdzie, proszę powiedzcie, że nie jestem sama ;-)

No i zazdroszczę szyjki, moja jest o połowę krótsza i już sobie wkręcam, że za wcześnie urodzę. Coś czuję, że hormony zaczynają szaleć - a całą ciążę nie miałam żadnych głupich myśli, nie stresowałam się, dopiero teraz na końcówce...

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • julita25 Ekspertka

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierniczka wrote:
    Którejś maluch jest też ułożony nadal poprzecznie? Ja to już zaczynam powoli panikować, że bez cc się nie obejdzie, proszę powiedzcie, że nie jestem sama ;-)

No i zazdroszczę szyjki, moja jest o połowę krótsza i już sobie wkręcam, że za wcześnie urodzę. Coś czuję, że hormony zaczynają szaleć - a całą ciążę nie miałam żadnych głupich myśli, nie stresowałam się, dopiero teraz na końcówce...

Mój odwrócił się w okolicach 32 tyg. mając 2 kg i nawet tego nie poczułam. Ma jeszcze trochę czasu do 34-35 tyg.

860ix1hphkehqfnu.png
    qq87ej28nhnmcvys.png
  • OlinkowA Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja znowu miałam gości z Anglii i było sporo krzątania, zamieszania ale już pojechali :D

W końcu w tym tygodniu będę miała czas wziąć się za wyprawkę dla małego i dla siebie do szpitala :D

I witam się w skończonym 33 tygodniu! :)

qdkkk6nllsldr26a.png
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam na czwartkowa wizyte jak na zbawienie. Jeztem ciekawa czy tr moje dolegliwosci powoduja jakies skracanie czy rozwieranie. Coz.. Najwyzej przeleze te ostatnie tygodnie.

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• MalowankiAnki Znajoma

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierniczka wrote:

Nie ma czego zazdroscic z tą szyjka, z córką tez taka miałam i 3 dni wywoływania na oxy skurcze się pisały na 100-140 a szyjka ani drgneła. Dopiero 3 nocy sama ruszyła. Więc chętnie odstąpię ze 2 cm

Cukierniczka lubi tę wiadomość

Czekamy na Antosia <3
    p19uskjonwwbye1z.png
    l22ncwa1sap7u3a9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cukierniczka wrote:

Moja mała jeszcze się chyba nie zdecydowała jak się ułoży. 2 tygodnie temu na wizycie była ułożona miednicowo i już dr mnie poinformowała, że jak się nie przekręci to będzie cc, tydzień później na usg przekręcila sie glowkowo, a w niedziele miałam wrażenie, że znów się przekręcila, bo kopniaki czułam w lewym biodrze. Teraz znowu czuje najmocniej pod prawym żebrem więc mam nadzieję, że wróciła do glowkowego ulozenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2018, 11:26

• Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga niemal od początku ułożona główką w dół, chyba na jednym USG u mojej prowadzącej była ułożona bardziej poprzecznie. I za każdym razem czuję ruchy poniżej pępka. Kopniaków w żebra nie czuję w ogóle, raczej jak siedzę nagle coś mi zaczyna uciskać przeponę/żołądek- tak jakby chciała wyprostować nogę. Mnie się wydaje, że dzieciaki mają jeszcze czas na odpowiednie ułożenie się, więc spokojnie :)

Tak mi jakoś dziś gorąco i duszno, a w domu nie mam ani jedzenia ani wody... Nawet do sklepu mi się nie chce iść :/

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmobilizowałyście mnie :-P
    przejrzałam ciuszki po starszaku i te uniwersalne 56 i 62 wrzuciłam do prania. I wyjęłam wózek i śpiworki do wózka i do fotelika, żeby poprać. Największą frajdę miał synek. Wszystko przytulał i ciągle było "dada" :-D

U nas leje. Cudownie <3

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Cukierniczka Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalowankiAnki wrote:
    Nie ma czego zazdroscic z tą szyjka, z córką tez taka miałam i 3 dni wywoływania na oxy skurcze się pisały na 100-140 a szyjka ani drgneła. Dopiero 3 nocy sama ruszyła. Więc chętnie odstąpię ze 2 cm
    To 1 cm i jest deal, przyjmuję :P

W ogóle z godzinę temu się zerwała ulewa, burza jak nie wiem co, przepadało i jest teraz tak duszno, że chyba umrę zaraz... Aż mi powietrza zabrakło, słabo mi się zrobiło i musiałam się położyć.

atdc3e5euobdwxyo.png
    www.zcukremalbowcale.com
  • Zuuziaaaa Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogoda w Trójmieście też cudowna, od rana deszcz, no i nareszcie normalna temperatura.
    Właśnie mam pytanie techniczne, bo mam rozek i mam śpiworek. Czego używam do spania? Co biorę do szpitala? Co biorę na spacery do wózka? Mam rozterke :)

ex2b73sb82yeq2e0.png

zpbnvut1l2ii4he1.png

• Bajka111 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuuziaaaa wrote:
    Pogoda w Trójmieście też cudowna, od rana deszcz, no i nareszcie normalna temperatura.
    Właśnie mam pytanie techniczne, bo mam rozek i mam śpiworek. Czego używam do spania? Co biorę do szpitala? Co biorę na spacery do wózka? Mam rozterke :)

Ooo tak dzisiaj 3miasto cudooownie! W końcu chwila oddechu od upałów. :D Chociaż urlopowicze pewnie niezbyt zadowoleni. :)

Ja mam śpiworek do wózka a rożek do spania do łóżeczka. I jeden rożek mam do szpitala. :)

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To w Warszawie też była burza i nic to nie zmieniło, bo na 5ermoetrze nadal mam 31 stopni. Ja dzisiaj leżę i nic nie robię, bo wczoraj trochę przesadziłam że sprzątaniem i wieczorem pierwszy raz poczułam taki silny dyskomfort w dole brzucha, nie wiem czy to było twardnienie, czy coś innego i ból przy chodzeniu, że aż się trochę przestraszyłam.

• Bajka111 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któraś z dziewczyn pytała o bóle miesiączkowe parę tygodni wcześniej. Ja mam od 22 tygodnia jakoś. Na początku fakt, że skracała się szyjka, ale teraz jest ok. A przynajmniej było ostatnio. :) Tak jak dziewczyny już pisały - nospa i odpoczynek pomaga. :)

Ja mam okropny problem z miednicą, najgorzej jest w nocy, bo wstaję do toalety parę razy, a ledwo chodzę. Czy któraś z Was tak ma? Nawet nie umiem tego bólu nazwać, ale żartuję sobie, że uczucie, jakbym się tam zaraz miała rozlecieć.

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • Kathrine Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No w trójmieście w końcu się ochłodziło i jest czym oddychać i mam nadzieje że tak zostanie :P U mnie Młoda sobie upodobała prawą stronę a dziś to szczególnie daje mi w kość. Okłada mnie po prawym biodrze i po żebrach że momentami oddychać nie mogę tylko czuje ból ;p
    Jeśli chodzi o szyjkę to ja Wam powiem że nawet nie wiem jaka mam.
    Ostatnio jak zapytałam gina co z szyjką to powiedział że wszystko z nią ok.
    Tylko zastanawiam się po co kazał mi brać no spe max na twardnienia , skoro twardnienia na tym etapie są normalne. Szczerze to ja do końca nawet nie wiem sama kiedy mam te twardnienia ,bo nie czuje żadnego dyskomfortu. Racja czasami czuje jak brzuch jest twardy ale nie mam przy tym żadnego bólu ani nic.

oar89jcgyxqv0eft.png
    syy28ribb69g96nw.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia, śpiworki zostawiam w domu (jeden jest do spania w łóżeczku, drugi- zupełnie inny, do wózka). Do szpitala biorę cienki kocyk i chyba jednak wezmę też rożek. Po powrocie ze szpitala i wypraniu tych rzeczy, rożek będzie mi też służył do spacerów w wózku, ale raczej jako kołderka :)

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia, śpiworek do wózka. Chyba, że masz ten taki, który się zakłada dziecku na ramiona to wtedy do spania.

Ja mam jeszcze śpiworek do fotelika.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2018, 13:58

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
‹‹ 607 608 609 610 611 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ