Październikowe szczęścia 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej mamuśki, proszę o dopisanie mnie do pazdziernikowej listy (jak można:) )
LINK DO LISTY CIĘŻARNYCH!
Mam termin wg usg na 28 października. Juz kiedys sie tu zglaszalamWiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2018, 11:40
37+0tc 09.10.2020..... córeczka - witaj!
[*] 4tc ciąża biochemiczna 11.2019
[*] 5tc ciąża biochemiczna 09.2019
37+1 tc synek 13.10.2018 - witaj!
[*] 12 tc puste jajo 02.08.2017
[*] 17 tc synek 28.02.2017 -
Wysyłam wam swoją dzisiejszą listę zakupów w rossmanie i gemini. Pewnie znajduje się na niej wiele zbędnych dla was rzeczy, ale ja już tak mam, że musze mieć zawsze wszystko w domu pod ręką (taki ze mnie typ co na wakacje pakuje się miesiąc wcześniej i zabiera 50 toreb,że bagażnik się ledwo zamyka bo wszystko może się przydać :p). Na liście nie ma gazików, majtasów, podkładów, wkładek, pieluch itd. bo to kupiłam już wcześniej. Miłej lektury może się którejś coś przypomni, że czegoś jeszcze nie kupiła.
1. Mucovagin, emulsja do higieny intymnej, 150ml
2. LANSINOH, lanolina, 40ml
3. BOCIOLAND, termofor okrągły z pestek wiśni
4. Spirytus salicylowy 2%, 100g
5. Woda utleniona 3%, 100g
6. Alantan Plus (20mg+50mg)/g, maść, od urodzenia, 30g
7. Linomag
8. Sudocrem, krem, 125g
9. Bepanthen Baby, maść ochronna, od urodzenia, 100g
10. OILLAN Baby, krem na ciemieniuchę, od 1 miesiąca, 40ml
11. OILLAN Baby, szampon nawilżający, od urodzenia, 200ml
12. OILLAN Baby, płyn do mycia i kąpieli 2w1, od urodzenia, 400ml + krem pielęgnacyjny w prezencie
13. UNIMER BABY, Natrium Chloratum 0,9%, 50 ampułek po 5ml
14. Marimer Baby, woda morska, spray izotoniczny do nosa, dla dzieci od urodzenia, 100ml
15. Milax-M, czopki glicerolowe dla dzieci, 10 sztuk
16. Nurofen 60mg, czopki dla dzieci od 3 miesiąca, 10 sztuk
17. Pedicetamol 100mg/ml, roztwór doustny dla dzieci i niemowląt od urodzenia, 60ml
18. Maść majerankowa, 10g
19.D-Vitum, witamina D dla niemowląt 400j.m., 96 kapsułek twist-off
20. Cebion 100mg/ml, krople doustne dla dzieci od 28 dnia życia, 30ml
21. Acidolac Baby, krople doustne, 10ml
22. Calgel (3,3mg+1mg)/g, żel do stosowania na dziąsła, dla dzieci od 3 miesiąca życia, 10g
23. BOIRON Camilia, roztwór doustny, 10 ampułek po 1ml
24. Espumisan 40mg/ml, krople doustne po 1 miesiącu życia, 30ml IMPORT RÓWNOLEGŁY
25. OCTENISEPT (0,10g+2g)/100g, płyn z dozownikiem, 250ml
26. Apap Extra 500mg+65mg, 10 tabletek
babydream, podkład do przewijania, 60 x 60 cm, 10 szt., nr kat. 123560 13,99 zł 1 szt. 13,99 zł
babydream, szampon do włosów dla dzieci, 250 ml, nr kat. 123797 6,49 zł 1 szt. 6,49 zł
babydream, lotion dla niemowląt, 250 ml, nr kat. 123798 9,99 zł 1 szt. 9,99 zł
babydream, puder dla niemowląt, 100 g, nr kat. 124120 6,99 zł 1 szt. 6,99 zł
babydream, krem ochronny, przed wiatrem i zimnem, 75 ml, nr kat. 128243 6,99 zł 1 szt. 6,99 zł
babydream, krem ochronny przeciw odparzeniom z pantenolem i wtaminą E, 100 ml, nr kat. 129278 9,99 zł 1 szt. 9,99 zł
babydream, bogaty krem do pielęgnacji twarzy dla dzieci, 100 ml, nr kat. 129303 7,99 zł 1 szt. 7,99 zł
babydream, BIO, herbatka dla niemowląt z kopru włoskiego, od 2. tygodnia, 20 szt., nr kat. 178187 6,99 zł 1 szt. 6,99 zł
HiPP, Mama, herbatka ziołowa BIO dla kobiet karmiących, koper włoski, anyż, kminek, 20x1,5 g, nr kat. 193084 10,39 zł 1 szt. 10,39 zł
HiPP, Babysanft, nawilżane chusteczki pielęgnacyjne, 2x56 szt., nr kat. 197753 13,99 zł 1 szt. 13,99 zł
Prenatal, Femaltiker, suplement diety dla kobiet w okresie laktacji 12 saszete, nr kat. 207598 17,99 zł 1 szt. 17,99 zł
babydream, Calendula, nawilżane chusteczki pielęgnacyjne, 2x80 szt., nr kat. 217759 12,99 zł 1 szt. 12,99 zł
babydream, ekspresowy termometr elektroniczny, 1 szt., nr kat. 220454 13,99 zł 1 szt. 13,99 zł
babydream, woreczki na pieluchy o świeżym zapachu, 100 szt., nr kat. 220455 5,59 zł 1 szt. 5,59 zł
HiPP, Combiotik 1, ekologiczne mleko początkowe dla niemowląt od urodzenia, 600 g, nr kat. 225015 39,99 zł 1 szt. 39,99 zł
HiPP, 1 BIO Combiotik, ekologiczne mleko początkowe dla niemowląt od urodzenia, 22 g, nr kat. 255068Domcia88 -
Zuuziaaaa wrote:Aaaa przypomnialo mi się. Pikapik miałaś ostatnio AFI 7? Ja mam 12 i lekarz powiedział że "szału nie ma, do obserwacji". Znacie jakieś normy dla TEGO AFI? Bo internet i Google to bardzo zdradzieckie źródło informacji
tym_janek lubi tę wiadomość
Czekamy na Antosia
-
U mnie AFI jest 9 i lekarz powiedziala, ze jest ok.
Ja się dopiszę do listy jak już będę znała datę porodu, bo u nas na pewno będzie cięcie planowane. Dowiem się jakoś na początku września to wtedy napiszę wszystkie dane do wpisania w tabelkę w jednym pościeZuuziaaaa lubi tę wiadomość
👧🏼 wrzesień 2018
🧒🏼 sierpień 2020 -
U mnie lekarz określił płyn owodniowy jako „w normie” podczas badania, całe szczęście nie mam żadnych cyferek, bo bym świrowała
Dziewczyny, jeśli mogę coś podpowiedzieć: widzę, ze macie na listach Espumisan i Octenisept. Jeśli chodzi o Espumisan, to nie bierzcie tych kropli 40mg/ml tylko 100mg/ml- one są również od pierwszych dni życia, a skład i działanie mają takie samo, jak te zachwalane krople z Niemiec Sab Simplex. Natomiast jeśli o Octenisept chodzi, to bierzcie jak najmniejszą pojemność, bo tego się nie używa tak dużo i w końcu większość butli się Wam przeterminuje. Kupiłam kiedyś butlę 250 ml do pielęgnacji kolczyków i używałam go ja, moja siostra, szwagier po operacji stopy, jego tata po złamaniu nogi (do zastrzyków w brzuch), moja siostra do pielęgnacji pępka swojej córce, mój tata i mama na zadrapania/skaleczenia.... i nawet pół butelki nie zeszło, a trzeba było wyrzucić, bo termin ważności minął. -
Zauważyła, że na tych listach pojawia się spirytus...Czy wy zamierzacie przemywać nim pępek? U mnie położna mówiła, że się od tego odchodzi i promuje suchą pielęgnację, a co najwyżej - w razie czego - można użyć octenisept.
A espumisan też jest potrzebny? -
Spirytus nie jest do pępka. Teraz panuje trend pięlęgnacji na sucho, w wyjątkowym przypadku octenisept. Nie mam w domu nic do odkazania nawet dla siebie stąd spirytus i woda utleniona. Spirytusem na waciku zawsze można coś przetrzeć np. Nożyczki czy cążki. Nie musi służyć wyłącznie do polewania na rane (aż mnie na samą myśl zabolało :p). Sab simplex też mam prosto z niemieckiej apteki. Nic z tej listy nie musi okazać się potrzebne ale dla chomika jak ja może się przydać. W razie gdyby coś okazało się zupełnie niepotrzebne to oddam ciężarnym koleżankom. Sama w ten sposób odziedziczyłam kilka rzeczy.Domcia88
-
edka85 wrote:Zauważyła, że na tych listach pojawia się spirytus...Czy wy zamierzacie przemywać nim pępek? U mnie położna mówiła, że się od tego odchodzi i promuje suchą pielęgnację, a co najwyżej - w razie czego - można użyć octenisept.
A espumisan też jest potrzebny?
Tym razem od razu będę przemywać pępek spirytusem. Przy synku słuchaliśmy właśnie tej teorii o suchej pielęgnacji i octanispecie i nic się nie goiło. Zaczęła się nawet zbierać brzydka wydzielina. W końcu posluchalismy położnej środowiskowej i użyliśmy spirytusu (ale nie chodzi o ten kosmetyczny, bo on nic nie daje). Pępek po 3 dniach odpadł i ślicznie się zagoił.
Co do Espumisanu to użyłam raz. Było po nim jeszcze gorzej, więc później już opuściłam i stosowałam probiotyk. -
Ja tez mam sab smplex prosto z Niemiec i zagłębiając ten temat podobno różnica nie polega tylko na dawkowaniu jest różnica rowniez jakas w składzie która powoduje , ze jest skuteczniejszy niż nasz ten „ mocniejszy " espumisan .
Jednak mam nadzieje , ze problem kolek nas ominie albo będzie łagodny i nie będę musiała się za często przekonywać o jego skutecznościod 9-10 doby warto podawać podobno probiotyk .
Trochę z tymi niemieckimi produktami jest jednak prawdy , ze są niestety lepszej jakości od naszych .... Nawet na przykładzie chemii .
Domcia ja tez jestem „ zapasowy chomik ” i lubię mieć więcej niż za mało .. stad mój rachunek wczoraj w gemini wyszedł na o zgrozo 600 zł ... ale mam już dosłownie wszystko dla siebie młodego i trochę rzeczy które musza w domu być
Wiem , ze tu dziewczyny odradzały ale ja mimo wszystko kupiłam np sztuczne mleko na wszelki wypadekkupilam tez termometr , naturalna herbatkę z kwiatu kopru wg zaleceń położnej lepsza niż te granulaty , siemię lniane itp
Położna doradziła nam również , żeby kupić wagę dziecięca zeby kontrolować i mieć pewność o prawidłowym przyroście wagi w pierwszych tygodniach . Co myślicie na ten temat ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2018, 19:37
-
Wiktoria jako takich kolek nie miała, ten okres spędziła w inkubatorze, natomiast męczyły ją wzdęcia i nie pomagał ani espumisan ani probiotyki. W końcu kupiłam windi kilka sztuk i to pomagało. Teraz jeszcze czasem stosuję jak widzę, że męczy brzuszek.
-
Ja miałam fajnie, bo położna środowiskowa przychodziła z wagą i na każdej wizycie ważyła dziecko. Ale trochę kusiło żeby mieć też wagę w domu i sprawdzać ile maluch przybiera.
Kolki niestety przerabiałam ze starszą dwójką, dodatkowo Leoś bardzo ulewał. Moim zdaniem układ pokarmowy musi sam dojrzeć. Jakoś nic specjalnie na to nie pomagalo -
Jakie stosowałyście probiotyki przy kolkach u swoich maluszków? Acidolac baby będzie waszym zdaniem ok? Gdzieś czytałam żeby podawać go tak rutynowo (profilaktycznie) żeby wspierać rozwój układu pokarmowego ale wydaje mi się, że nie ma potrzeby szprycować dziecka lekami i że sam musi dojrzeć. Jakie jest wasze zdanie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2018, 05:16
Domcia88 -
Domcia88 wrote:Jakie stosowałyście probiotyki przy kolkach u swoich maluszków? Acidolac baby będzie waszym zdaniem ok? Gdzieś czytałam żeby podawać go tak rutynowo (profilaktycznie) żeby wspierać rozwój układu pokarmowego ale wydaje mi się, że nie ma potrzeby szprycować dziecka lekami i że sam musi dojrzeć. Jakie jest wasze zdanie?
Moja przyjaciółka urodziła pod koniec lipca i gdy pierwszy raz lekarz przyjechał do malutkiej, polecił im właśnie profilaktycznie acidolac. Żeby wspomóc układ pokarmowy. Dodam, że mała jest karmiona tylko piersiąNadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
Domcia88 wrote:Jakie stosowałyście probiotyki przy kolkach u swoich maluszków? Acidolac baby będzie waszym zdaniem ok? Gdzieś czytałam żeby podawać go tak rutynowo (profilaktycznie) żeby wspierać rozwój układu pokarmowego ale wydaje mi się, że nie ma potrzeby szprycować dziecka lekami i że sam musi dojrzeć. Jakie jest wasze zdanie?
Jesli chodzi o spirytus, kosmetyczny mam po prostu do dezynfekcji bo zwyczajnie mi się skończył w domu, a mam też mała buteleczke spożywczego, bo zamierzam smarować pepuszek. Duzo mam tak mi polecilo i chyba się do tego zastosuje. Wiadomo że wszystko wyjdzie w praniu.
-
U starszej córy na kolki sprawdził nam się jedynie Esputicon. Cała reszta nie dawała po prostu rady. Natomiast u bratanków sprawdza się Kolzym (nie jestem pewna czy dobrze zapamiętałam nazwę)Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016 -
Cześć dziewczyny
też was bolą biodra z rana ? Ja nie umiem się obrócić z boku na bok. Taki ból. Wczoraj już wypralam ciuszki na 56,powiem Wam że już nie mogę się doczekać. Już bym chciała wziąść w ramiona swoje maleństwo ❤ i zjeść wymarzonego chesseburgera hehe,mąż już wie że jak urodze to ma mi przywieźć z mc
teraz nie jem bo nie wiem czy to z sera pasteryzowanego ale mam już taka ochotę.