X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe szczęścia 2018
Odpowiedz

Październikowe szczęścia 2018

Oceń ten wątek:
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja jem wszystko. Obalono już mit diety matki karmiącej. Jedyna rzecz jakiej należy unikać to alkohol.

monika30, Kathrine lubią tę wiadomość

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
  • Flavia Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jem wszystko, ale unikam pokarmów wzdymających typu np. bigos oraz nadmiernie ostrych. Podobno nie ma czegoś takiego jak dieta matki karmiącej.

monika30 lubi tę wiadomość

• Bajka111 Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justynuszek wrote:
    Buko, dziewwczyny, gratuluję!
    Ja właśnie po wizycie. Wedlig mnie nic się nie dzieje bo bólów brak, trawdnienia niedokuczliwe its ale lekarz stwierdził, że wszystko gotowe. Główka nisko, szyjka zgladzona, wody w dolnej granicy normy, rozwarcie na ok 1,5cm więc "trzeba nam tylko mocniejszych skurczy i zaczynamy rodzić".
    Jakby nic się nie działo to za tydzień mam się zgłosić do szpitala gdzie chcę rodzić na ktg. :)
    Mam nadzieję że jednak wcześniej się tam zglosze ze skurczami.

Mi to mój lekarz powiedział prawie 2 tygodnie temu i niedługo kolejna kontrola i znowu będzie zdziwiony, że przyszłam. :D Życzę, żeby u Ciebie to faktycznie było szybciej, niż u mnie. :D

aaZap2.png
    bOz9p2.png
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do krwawienia to ja przy wyjściu ze szpitala już przeszłam na zwykłe podpaski, a po dwóch dniach w domu wystarczały mi już tylko wkładki. A na samym początku tak jak u Karo, dosłownie mnie zalewało :/ Teraz jeszcze mam niewielkie plamienia. Zwłaszczs jak za bardzo się wyrywam i np. za dużo dźwigam :P

Tak w ogóle to chyba mi dziecko podmienili :P (tfu...tfu... odpukać żeby jej się nie odwidziało) Tosia spokojn i zadowolona. Dzisiaj prawie trzy godziny leżała, rozglądała się, uśmiechała i ruszała buzią jakby chciała nam odpowiadać jak się do niej mówiło. A od południs odsypia tą swoją poranną aktywność :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2018, 20:59

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    orchidea33 wrote:
    A właśnie dziewczyny pomaga ten masaż krocza ? Czy i tak nacięcie jest konieczne
    Mi pomógł. Dzięki temu nie pękło krocze, nie trzeba było też nacinać. Ale bardzo nieprzyjemny. Chyba gorzej go wspominam niż te skurcze.

Ja karmię tylko piersią i też jem to, na co mam ochotę.

Natka,
    Nie chwal dnia przed zachodem słońca :) U mnie też są takie "ciche dni", ale im więcej się wyśpi, tym też więcej energii ma później - czytaj: "w nocy" :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 października 2018, 21:08

czekając_na_cud lubi tę wiadomość

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • mala_misia Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże, wy też macie takie opuchnięte stopy? Pomimo moczenia, trzymania na górze, zmianach pozycji podczas snu to wieczorami czuję jakby miały mi wybuchnąć :P a jak sobie pomyślę, że muszę ubrać buty to już jestem chora... Dobrze, że dopiero od tygodnia tak mam... :/

zpbnroeqnmec200u.png
  • Katiuszaaaa Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozeeee a ja o niczym innym nie myśle tylko o papierosie a serio ja przed ciąża paliłam może ze 3 papierosy w tygodniu a w ciąży czym bliżej porodu tym bardziej chce mi się palić !!!! A tu przy KP nie da rady ;( czyli zapale może dopiero na wiosnę ;(

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, to uspokoiłyscie mnie. Bo u mnie od dwóch dni cisza i krawienia ani plamienia już nie ma. Poprzednio też bardzo szybko się skończyło, ale jednak kilka dni pózniej.

Megs, tak jak dziewczyny piszą, koniecznie odciagaj, bo nabawisz się zastoju i zapalenia piersi.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • edka85 Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mala_misia wrote:
    Boże, wy też macie takie opuchnięte stopy? Pomimo moczenia, trzymania na górze, zmianach pozycji podczas snu to wieczorami czuję jakby miały mi wybuchnąć :P a jak sobie pomyślę, że muszę ubrać buty to już jestem chora... Dobrze, że dopiero od tygodnia tak mam... :/
    Zrobiły mi się takie balony w nogach dwa tygodnie przed porodem. To był właśnie zwiastun tego, że czas rozwiązania jest już bliski... I nie chcę Cię martwić, ale zaraz po porodzie to tak szybko nie zniknie. Ja miałam słoniowate stopy jeszcze przez ponad tydzień.

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Justynuszek Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajka, tak mi też o rozwarciu mówił już 3tygodnie temu :) zobaczymy co z tego wyjdzie

Bajka111 lubi tę wiadomość

43kth371haww2z0j.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 12 października 2018, 23:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea- ja krocze masowałam tylko raz, córka miała małą głowę (33 cm), a mimo to i tak byłam nacięta. Nacina się rutynowo przed skończonym 37 tygodniem ciąży oraz w przypadku mało elastycznego krocza. Kobiety, które intensywnie dźwigały ciężary na siłowni, jeździły konno, uprawiały gimnastykę są zazwyczaj nacinane, bo mają krocze zbite na kamień i ciężko im rozluźnić te mięśnie.

Monika- jem wszystko, chociaż szczerze przyznam, że można świra dostać- bo teoretycznie tylko w internecie się mówi o braku diety, a wszyscy wokół (rodzina, lekarze, pielęgniarki) twierdzą co innego.. Nie ma czegoś takiego jak „dieta matki karmiącej” i dziecko po zjedzeniu bigosu nie dostanie kolki. Mnie jeszcze w szpitalu mama przywiozła banany i jogurt, to za każdym razem, jak pielęgniarka wchodziła na salę krzyczała „tego nie jemy!!!!”. Banany nie bo są surowe, poza tym sprowadzane i pryskanie chemią, jogurtu nie bo coś tam. W końcu schowałam wszystko, bo nie chciało mi się tłumaczyć i zjadłam to w domu. Nie widzę żadnych reakcji dziecka na to, co zjadłam. Gorzej jest zdecydowanie po witaminie D, dziecko puszcza bąki i pręży się przez kilka godzin po podaniu.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • Megsss Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady .. tak robię odciagam do ulgi przez najbliższe dni i niestety wylewam ..potem będzie znowu dostawał moje poki co mm.
    Mam nadzieje , ze po 5 dniach mm nie odrzuci mojego pokarmu .

• _magda87_ Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 00:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiuszaaaa wrote:
    Bozeeee a ja o niczym innym nie myśle tylko o papierosie a serio ja przed ciąża paliłam może ze 3 papierosy w tygodniu a w ciąży czym bliżej porodu tym bardziej chce mi się palić !!!! A tu przy KP nie da rady ;( czyli zapale może dopiero na wiosnę ;(

A ja marze,żeby wypić sobie dwa zimne piwa i przespać cała noc bez wstawania,szkoda ze mąż nie może kp...

[link=https://www.suwaczki.com/]atdchdget43fp9br.png[/link]

29.09.2018❤️
  • Blu Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 01:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo wi to jest prawda co piszesz o tej diecie mam kp. Niby nie ma a jakieś utarte przyzwyczajenie zostały. Jak rodziłam dzieci to znowu w szpitalu mówili, żeby jeść wszystko i nie było narzuconej żadnej diety. Na obiady były zupy z groszkiem, brokułami, na drugie smażone mięsa. Nic się nie działo. Znowu w przychodni do której chodzimy szczepić mają świra na punkcie tego co się je.

O witaminie D czytałam kiedyś, że może powodować problemy z brzuszkiem, polecają Vigantol, ale ciężko powiedzieć ile jest w tym prawdy. A dajesz ta witaminę na wieczór?

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Karo_Wi Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 02:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dawałam na wieczór, ale to był strzał w kolano. Teraz daję rano i nawet jak Kinga po tym nie śpi, to przejmuje ją tata, a ja mam luz ;) Chociaż dziś rano- odpukać- wcale nie było źle. Puszczała bąki, ale nie denerwowała się przy tym zbytnio. Na początku dawałam ibuvit D, ale te małe kapsułki doprowadzały mnie do szału (bałam się, że Kinga ją zassie, a że są malutkie i tluste, to nie ciężko o tragedię) i przerzuciłam się na D-vitum.

Ja z kolei słyszałam, że brzuszek mniej boli po witaminie na bazie wody, a nie oleju, ale nie wiem która to. I że po witaminie na receptę tez jest lepiej.

gg64e6ydj2x1myxr.png
  • NatkaZ Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 05:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy witaminę D w areozolu i muszę powiedzieć, że nie zaobserwowałam żeby mała miała po niej jakieś brzuszkowe problemu. Chociaż może związane jest to z tym, że bierze też Delicol i Dicoflor.

Nadia 24.01.2010 ❤ 36+4; 2700g i 51 cm ❤
    Antonina 17.09.2018 ❤ 38+0; 3260g i 53 cm ❤
    Mikołaj 14.06.2021 ❤️38+1; 3510g i 53 cm ❤️
    Aniołek [*] 9tc - 18.11.2016
  • 1Malinka1 Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś wpajano kobietom, że to co zjedzą ma wpływ na dziecko. One na starcie to eliminowały. Wiec szerzą tą wiedzę dalej, a prawdopodobnie to wszystkie dolegliwości to przez słabo rozwinięty układ u małej dzidzi. Ale po co się katować skoro wytyczne mówią wprost, że nie ma diety karmiącej mamy, wszędzie mówią i piszą o racjonalnej i zdrowej diecie. A z tego co wiem to eliminacje wprowadza się gdy faktycznie coś się zauważy, i chyba najczęściej jest to laktoza. Także jeżeli u mnie rozkręci się laktacja w co naprawdę mocno wierzę to nie będę wprowadzała „diet”. Ale każdy ma swoje myślenie i niech się tego trzyma ;)

https://mamaginekolog.pl/dieta-okresie-karmienia-piersia/ Mnie to przekonuje w dodatku niżej podane są źródła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2018, 08:25

f2wlpx9ishio9eby.png
    tb738ribmbqosoos.png
  • akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby diety matki karmiącej nie ma ... Ale wystarczy poczytać to forum czy pamiętniki i często niestety dziewczyny piszą że zjadły coś wzdymajacego i brzuszek dziecko boli.
    U nas też się tak zdarzyło. Ugotowałam sobie zupę warzywną z groszkiem, brokułami, fasolką szparagową i nikt mi nie powie, że to nie była wina bolacego brzuszka i problemu z kupą :/
    Nawet któraś tam gurublogerka pisze, że można jeść wszystko ale jednak nie można. Jak tak się człowiek wczyta w to co ona pisze, to jednak niektórych rzeczy jeść się nie powinno

A najlepiej będzie jak same przetestujecie (I wasz maluch) co ewentualnie szkodzi a co nie ;)

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • ChicChic Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dzisiaj odpadl mi czop. Tak mysle. Cala masa rozciagliwego sluzu, ale bez krwi, bez bolu.
    W poniedzialek i tak ide do szpitala wiec chyba nie musze nic przyspieszac prawda??

km5stv739k9pulwh.png
    3i498u69muucg3hi.png

• akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 13 października 2018, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megsss wrote:
    Dzięki dziewczyny za rady .. tak robię odciagam do ulgi przez najbliższe dni i niestety wylewam ..potem będzie znowu dostawał moje poki co mm.
    Mam nadzieje , ze po 5 dniach mm nie odrzuci mojego pokarmu .

Megss A czemu wylewasz? Nie możesz podać swojego z butelki? Albo zamrozić?
    Jeszcze możesz użyć do kąpieli ;)

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
‹‹ 790 791 792 793 794 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ