X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Podwójne i potrójne szczęścia 2017
Odpowiedz

Podwójne i potrójne szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • gabi 7 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolka15 gratulacje☺i szybkiego powrotu do domciu☺

3i498u69fq9q84na.png
  • czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolka15 wrote:
    Cześć dziewczyny :) 10.08.2017r. Na świat przyszedl Janek z waga 1900g i 48 cm oraz Franek 1650g i 47-cm :) stan chłopców jest dobry i stabilny, oddychaja samodzielnie, wygrzewaja sie w inkubatorze :) ja po cc dochodze do siebie chociaz musze przyznac ze bardzo powoli i bolesnie... najwazniejsze ze chlopcy maja sie ok! Pozdrawiamy Was
    Jolka gratulacje :)
    a cc miałaś planowane czy poprostu cie wzięło przed terminem a cc miała być w 37

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2017, 18:42

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • didi31 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolka gratulacje! Wszystkiego dobrego.

szczęście x2 : ) 2k2o
    21.12.2017 ! Zośka i Jaś
    (ur. 37+6)
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolka gratulacje ! :)

Meg - ja właśnie w poerwszwj ciazy z cora przytylam 34kg ... Teraz mam juz na plusie jakies 7kg ..
    Ale najważniejsze zeby2z dziećmi bylo wszystko oki a ja kg zzuce ;)

Meg85 lubi tę wiadomość

• triss Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolka gratulacje !!!! Ta myślałam że przy cholestazie długo nie będą czekać z rozwiązaniem.
    Najważniejsze że chłopcy dobrze się mają, niech szybko nadrabiają wagę, żebyście mogli wyjść do domku :)

Odnośnie wagi to ja w pierwszym trymestrze wymiotowalam jak kot. Po wszystkim. Nawet po wodzie :/ zlecialo mi kilka kilogramów, ale w drugim trymestrze ładnie nadrobiłam. No a później źle wyniki krzywej cukrowej i dieta . Doktor prowadzący ciążę i diabetolog mówią że póki dzieci dobrze przybierają na wadze to mam się nie martwić spadkiem mojej wagi. Z jednej strony fajnie , bo będzie mniej do zrzucenia po porodzie , z drugiej jednak podświadomie się martwię czy na pewno tak być powinno

• Weruś9110 Przyjaciółka

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolka gratulacje,szybkiego powrotu do domku wam zycze :)
    No wlasnie ja mam pytanie do swiezo upieczonych mamus, jak radzicie sobie z pologiem i opieka nad maluszkami? Ja bardziej niz porodu wlasnie bardziej obawiam sie tych tygodni po, czy szybko bylyscie w stanie normalnie funkcjonowac ? :)

Weruś9110
  • gabi 7 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Triss nie matrtw się,bo to faktycznie chyba ta dieta tak działa.ja od początku ciąży przutylam 11 kg a od momentu jak staram się stosować do zaleceń diety cukrzycowej waga jak stanęła w miejscu tak stoi cały czas.na wizycie w poniedziałek też bez zmian,więc podobnie jak u Ciebie☺zobaczymy 21 sierpnia na kolejnej wizycie.

triss lubi tę wiadomość

3i498u69fq9q84na.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Allishia i Jolka moje gratulacje i witajcie z maluchami po tej stronie :)

Jolka waga bardzo podobna do moich chłopaków :) nawet więksi trochę. Takie maluchy są bardzo dzielne i szybko uciekają z inkubatorków :)

Kilka stron temu było pytanie o butelki 60ml avent i najpierw chciałam napisać, że nieprzydatne, bo 60 to bardzo mało i szybko się z nich wyrasta, ale to nie do końca tak bo ja zaczęłam używać domowych butelek jak chłopcy mieli po 5 tygodni, a wcześniej pewnie bym korzystała. Teraz daję im w nich herbatkę z kopru, więc się przydaje. Do tego zobaczyła te butle moja szwagierka i podsumowała okrzykiem: OOO ulubione butelki początkowe mojego Adasia! Więc chyba warto :)
    A co do smoczków to testuję medela calma i nic tak nie potrafi wyprowadzić z równowagi chłopaków - wiją się, krzyczą co kilka łyków i machają rączkami w czasie jedzenia ;) ale to tak jak po chwili karmienia piersią, więc może faktycznie jest podobnie ;)

Czarnulka macmiror to wyłącznie z podpaskami, wkładki nie wystarczą. Niestety miałam z nim do czynienia kilkakrotnie przed ciążą i raz w trakcie. Uwazam, że to najohydniejsze globulki jakie istnieją, ale za to skuteczne! Tylko ja nigdy nie miałam brążowawych upławów przy nich, zawsze ciekło takie wstrętne wściekło żółte.

A co do wagi to startowałam z 52 kg, pod koniec ważyłam trochę ponad 63. Więc około 11-12 kg do 33 tygodnia mi przybyło. Około tydzień po porodzie miałam 56, a teraz 49 kg! ale też przed ciążą miałam sporo mięśni (a one ważą) a teraz jestem raczej flakowata. Mam chudsze nogi wyraźnie i o dziwo mniejszy cellulit :)

czarnulka24, triss lubią tę wiadomość

a5707df13e.png
  • triss Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gabi mam nadzieję że to normalne. Wiesz jak to jest , czymś zawsze się trzeba martwić ;)

U mnie póki co jest 6 kg na plusie a jem na prawdę sporo. Tyle że nie podjadam między posiłkami,nie jem słodyczy i wszystkich tych przepysznych niezdrowych gotowych dań na mieście, za ktre wiele by oddała :D

Pat to Ty też niewiele przytyłas no i mega dużo zrzucilas w tak krótkim czasie. A jak chłopcy Twoi się mają? Jesteś sama w domu czy ktoś Ci przy nich pomaga ?

• czarnulka24 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pat85 wrote:
    Allishia i Jolka moje gratulacje i witajcie z maluchami po tej stronie :)

Jolka waga bardzo podobna do moich chłopaków :) nawet więksi trochę. Takie maluchy są bardzo dzielne i szybko uciekają z inkubatorków :)

Kilka stron temu było pytanie o butelki 60ml avent i najpierw chciałam napisać, że nieprzydatne, bo 60 to bardzo mało i szybko się z nich wyrasta, ale to nie do końca tak bo ja zaczęłam używać domowych butelek jak chłopcy mieli po 5 tygodni, a wcześniej pewnie bym korzystała. Teraz daję im w nich herbatkę z kopru, więc się przydaje. Do tego zobaczyła te butle moja szwagierka i podsumowała okrzykiem: OOO ulubione butelki początkowe mojego Adasia! Więc chyba warto :)
    A co do smoczków to testuję medela calma i nic tak nie potrafi wyprowadzić z równowagi chłopaków - wiją się, krzyczą co kilka łyków i machają rączkami w czasie jedzenia ;) ale to tak jak po chwili karmienia piersią, więc może faktycznie jest podobnie ;)

Czarnulka macmiror to wyłącznie z podpaskami, wkładki nie wystarczą. Niestety miałam z nim do czynienia kilkakrotnie przed ciążą i raz w trakcie. Uwazam, że to najohydniejsze globulki jakie istnieją, ale za to skuteczne! Tylko ja nigdy nie miałam brążowawych upławów przy nich, zawsze ciekło takie wstrętne wściekło żółte.

A co do wagi to startowałam z 52 kg, pod koniec ważyłam trochę ponad 63. Więc około 11-12 kg do 33 tygodnia mi przybyło. Około tydzień po porodzie miałam 56, a teraz 49 kg! ale też przed ciążą miałam sporo mięśni (a one ważą) a teraz jestem raczej flakowata. Mam chudsze nogi wyraźnie i o dziwo mniejszy cellulit :)

Pat tabletki ohydne ja dodatkowo biore luteine i u mnie wyplywa taki żółty kolor a czasem taki brazowawy typu kawa z mlekiem. Ale przed aplikacja tabletek nie miałam plamień i posiew bez bakteri ale czasem si zastanawiam czy przez to nie da się przeoczyć plamienia tym bardziej że u mnie z szyjką nie zadobrze.

Ja ostatnio miałam 12 kg na plusie a dzis sie zważyłam i wychodzi 11 kg na plusie . Ja startowałam z waga 54.5 obecnie 65.5 ostatnie 2 tyg nic nie przytylam a jeszcze schudłam :( co mnie ciut martwi .
    Ale ja do jedzenia sie ostatnio zmuszam podjjadam co chwile aby maluszki rosły jak największe

Moje maluszki mierzone we wtorek 24+6 ważyły po około 810 gramów .
    Sterydki na płuca juz miałam podane tydzień temu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2017, 20:21

27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
    07.06.2019 synek
    3 aniołki w niebie [ <3 13tc,<3 10tc,<3 10tc] Cb

BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje maluchy rosną! Już podwoiły mniej więcej swoją masę urodzeniową - Julek waży 3200, a Czarek ponad 3800 :) Często jestem sama, ale dużo pomaga mąż (jak nie jest w pracy), nawet w nocy wstaje karmić ze mną, kąpie (uwielbiają się kąpać w wanience, "pływają" na pleckach, boczku i brzuszku i próbują napić się wody - chyba im się wydaje, że pluskają się w mleku ;) :) do tego na wezwanie babcia i ciocia :) jakoś dajemy radę!

Czarnulka to już niezła waga :) nie zachęcam do rodzenia wcześniaków, ale jak bylismy w szpitalu to były maluchy po około 500g i sobie radziły, więc nie martw się na zapas. Ale oczywiście trzymaj maluchy jak najdłużej!
    Mi lekarz kazał brać luteinę wieczorem, a te globulki z rana, więc miałam wypływ całą dobę. Ohyda.

Mam też pytanie do wszystkich uzywających pieluszek - jakie polecacie? Bo ja testuje wszystko co mi wpadnie w ręce po kolei :) i powoli tworzę swój własny ranking, ale jestem ciekawa Waszych opini.

Weruś ja miałam chłopców w szpitalu przez pierwsze 5 tygodni, więc to inaczej. Ale szczerze mówiąc chyba sama bym sobie w pierwszym tygodniu nie poradziła. A z drugiej strony na drugi dzień wyszam do domu i od trzeciego codziennie jeżdziłam 2x do szpitala, a mieszkam na 2 piętrze bez windy, więc zasuwałam (jak ślimak) po schodach. Po tygodniu jeździłam już sama samochodem i robiłam lekkie zakupy. Po dwóch już jest ok. Tylko u mnie najbardziej dokuczliwe było ogromne rozejście mięśni i wiszące flaki podskakujące przy każdym kroku plus krwiak przy szwie też bolesny. Bez takich atrakcji wydaje mi się, że powinno być całkiem nieźle :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2017, 21:18

triss, czarnulka24, AllishiiA lubią tę wiadomość

a5707df13e.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze co do dodatków do karmienia własnym mlekiem to ja dodaje do mojego wzmacniacz Bebilon HMF lub mogę dawać modyfikowane dla wczesniaków. Ale póki co mojego jest dostatek, więc do butli ląduje saszetka.

a5707df13e.png
  • triss Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnulka może po prostu mniej jesz, stąd ten spadek wagi ? A chłopcy Twoi się zapowiadają na spore dzieciaczki . U mnie w tym czasie chłopiec ważył podobnie (ok 50 gram mniej ) , a dziewczynka 550 gram . I tak doktor mówi że oboje jak na bliznieta są słusznej wagi ;-)

Pat to już masz sporych chłopaków :) fajnie ze tak ładnie przybierają, u wczesniaczkow to ważne. A jak sobie radzisz w czasie dnia? Są raczej z tych bezproblemowych dzieci , czy dają popalić?
    A nocki jak u Was?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2017, 21:51

czarnulka24 lubi tę wiadomość

• joaska1985 Ekspertka

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolka gratuluję dzieciaczkow :)

Moje dwa szczescia <3 <3 Nina i Nela
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 11 sierpnia 2017, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odpukać są całkiem grzeczni:) wieczorem zdaża się czas marudzenia. Kilka dni było kiepskich bo strasznie się darli, ale okazało się, że mają nietolerancję laktozy i dodaję krople delicol do mleka. Po kroplach jest lepiej. W nocy wstaję karmić co 3-4 godziny, więc całkiem nieźle. Karmię 21 po kąpieli i kładę do łóżeczek, póżniej w nocy 2 razy i rano zwykle udaje mi się jeszcze położyć i dospać. nawet czasami do około 11 :)

a5707df13e.png
  • Meg85 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 00:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolka gratulacje ogromne! :) Teraz szybko do 2kg i do domku :)

Weruś po cc każą wstać jeszcze tego samego dnia (zależy o której masz cc, ja miałam ok 6:40 i ok 22 kazali wstać i iść się umyć). Dziewczynki dostałam następnego dnia z rana i musiałam się nimi juz zajmować. Fakt, że chodzi się śmiesznie - pokracznie i przygarbiona sylwetka bo to jednak boli, ale nie ma zmiłuj - każą chodzić żeby nie zrobiły się zakrzepy..

Pat, my mamy pampersy (2-5kg). Przy starszym używałam Dada z biedronki i były super.

qb3cru1dlcet3pyu.png
    klz9y2v42sui6kxx.png
    amdxbadvving4i92.png
  • jolka15 Ekspertka

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 03:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo :) najwazniejsze ze chlopcy sami oddychaja a z reszta sobie bedziemy radzic malymi krokami :) czarnulka cc mialam miec 21.08 ale prze cholestaze pogroszyly sie przeplywy i ktg i tego samego dnia zdecydowali o cc. W moim przypadku po cc opieka nad chlopakami bylaby wykluczona, nawet sama nie jesteem w stanie do nich isc, rana sama w sobie tak nie boli jak wszystkie wnętrzności i u mnie prawy bark przy oddychaniu - efekt uboczny znieczulenia.

Pat jak rozkrecilas laktacje? Samym laktatorem? Pamietam ze już otym pisalas ale na tel ciężko mi odnalezc :)

j.34bwdqk3op08o95j.png
  • Meg85 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej pamiętacie jak pytałam o SGA? To była diagnoza mojej Emilki i teraz jak czytam polski artykuł to śmiać mi się chce :) wniosek taki że nawet najlepszy sprzęt może się mylić ;)
    Poniżej link do artykułu, gdyby którejś z Was jakiś dr też taką diagnozę postawił..

http://babyonline.pl/co-kazda-mama-powinna-wiedziec-o-sga,wazne-etapy-w-rozwoju-niemowlaka-artykul,23294,r1.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2017, 07:36

qb3cru1dlcet3pyu.png
    klz9y2v42sui6kxx.png
    amdxbadvving4i92.png
  • Meg85 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolka a jakie miałaś znieczulenie?

qb3cru1dlcet3pyu.png
    klz9y2v42sui6kxx.png
    amdxbadvving4i92.png
  • jolka15 Ekspertka

Wysłany: 12 sierpnia 2017, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meg mialam zewnatrzoponowe chyba bo juz nnie wiem na co sie zgodzilam hehe :)

Meg85 lubi tę wiadomość

j.34bwdqk3op08o95j.png
‹‹ 205 206 207 208 209 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ