X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Podwójne i potrójne szczęścia 2017
Odpowiedz

Podwójne i potrójne szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • bizona Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako tak mi lekarz mowil, ktory wlasnie robi usg ciaz mnogich w dobrym szpitalu. Mi niestety bedzie robic kto inny, bo on bedzie akurat na feriach. Z tego co widze to zazwyczaj dziewczyny maja w 12tc i kilku dniach..pewnie bedziesz miec w przyszlym tyg ☺

p19uflw1tlpg1ms1.png
    9.12 pierwsze ICSI. Mamy dwa serduszka!:) Dziewczynka i chlopiec <3
  • jolka15 Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia 2017, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako dziękuję za miłe powitanie :)

to moja pierwsza ciąża, mam 30 lat, mieszkam we Wrocławiu

dotychczas dr i wizyty miałam w luxmed ale oni nie prowadzą ciąż bliźniaczych więc stanęłam teraz przed dylematem wyboru odpowiedniego lekarza, który poprowadzi moją ciąże, nie wiem jak szybko muszę podjąć decyzję bo z jednej strony mój lek z lm kazał mi zgłosić się na jeszcze jedno usg 22.02. ale to juz będzie 12 tc, a po Waszych wpisach widzę, że w takim okresie to już różne badania są wykonywane prenatalne i wizyty co 2 tygodnie więc chyba im szybciej tym lepiej. Dr zalecił mi znalezienie lekarza który pracuje w szpitalu i dysponuje bardzo dobrym sprzętem bo to niezbędne przy ciąży bliźniaczej. Więc dużo dylematów na początek i jeszcze tego wszystkiego nie ogarniam :-)

Monako w którym tc dowiedziałaś się że są dwuowodniowe? Cały czas zastanawia mnie czy jednak ten 22.02. to nie za późno ...

stety, niestety powoli zauważam już zmiany zachodzące w moim ciele, wagowe i rozrastanie się ;-) jestem ciekawa czy w tak wczesnym etapie też już borykacie się z tym 'problemem' ?
    jeszcze przed ciążą trochę przytyłam ale raczej moja budowa ciała jest normalna w stronę chudsza niż grubsza (56kg przy 166cm) ;) jak dowiedziałam się o ciąży to zmieniłam nawyki żywieniowe - jem regularniej, częściej i praktycznie w ogóle odrzuciłam z diety słodycze mimo, że wcześniej pączek dziennie minimum musiał być ;) jem więc raczej normalnie ale zdecydowanie nie dopinam się już w spodnie z wysokim stanem i marynarki, nawet dżinsy zaczynają być niewygodne. Czy to nie za wcześnie na takie niedogodności? Czy to raczej ja powinnam jeszcze bardziej pilnować się z ilością posiłków?

j.34bwdqk3op08o95j.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolka15 jeśli cokolwiek można doradzić to musiałabys wybrać lekarza który ma doświadczenie w prowadzeniu ciąż bliźniaczych i najlepiej gdyby pracował w szpitalu z III stopniem referencyjności. Przed ciążą nawet nie wiedziałam o takim podziale :)
    Tu masz link więc we Wrocku masz wybór szpitala- a co do lekarza to warto popytać wśród znajomych lub może nawet tu na belly na forum.
    http://www.polozna.net.pl/szpitale/98-szpitale-woj-dolnoslaskie-lista.html

Jeśli chodzi o ciążę to w 6t2d widziałam jedno bijące serduszko, w 7t2d biły już dwa i wtedy dr stwierdził ciążę 1k1o. Na kolejnej wizycie chyba w 8t5d dojrzeliśmy na usg dwie kosmówki i ostatecznie w 9t5d potwierdziliśmy że są dwie owodnie.
    ładnie to widać na zdjęciu któe wrzuciłam wcześniej tu na forum. Tak więc i u Ciebie może pokazać się druga owodnia czego oczywiście Ci życzę :)

Ja w ciąży staram się jeść więcej owoców i warzyw-mąż bardzo o to dba więc codziennie robi mi świeży sok z pomarańczy który jednocześnie dobrze działa u mnie na regularne wypróżnienia. Na pewno nie jem więcej a może nawet nieco mniej niż przed ciążą i jeszcze kg na plusie nie widzę ale za to w biodrach jest już zmiana-znika mi tali no i brzuszek tez się powiększył. Wydawało mi się że wcześnie ale przecież my mamy po dwa maluszki więc to jednak normalne :)
    Największy problem mam z piciem- zawsze mało piłam a teraz muszę się zmuszać :/

aaa jolcia i nie sugeruj się moimi częstymi wizytami :) Bo ja miałam krwiaka i byłam "nieco"przewrażliwiona :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2017, 15:33

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o prenatalne to ja byłam zapisana na początku 12 tygodnia wg om, ale okazało się, że maluchy jeszcze za malutkie do dokładnych pomiarów (miały po 40mm) i dr kazał przyjść jeszcze raz za jakieś 10 dni. Na pierwszej wizycie dokładnie je obejrzał i powiedział, że na jego oko jest wszystko ok, ale muszą podrosnąć żeby wpisać wyniki w program (to jednak statystyka). Na kolejnej wizycie miały już 54 i 56 mm i wszystko udało się pomierzyć. Wyniki wyszły pomyślne i dr powiedział, że testów biochemicznych z krwi nawet nie poleca, bo mogą tylko namieszać. To też tylko statystyki i przygotowane raczej na pojedynczą ciąże, a przy dwójce stężenia mogą być wyższe, co wcale nie jest złe. Więc ja PAPPA nie robiłam.

Jolka15 witaj:) a co do zmian w ciele to chyba wszystkie szybko je zauważamy, ale jednak hormony robią swoje. A u nas jeszcze wszystko rośnie podwójnie :)

a5707df13e.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja już po wizycie:)
    wszystko ok, ciąża na 100% jednokosmówkowa, dwuowodniowa. Trafiłam na fajnego lekarza i już u nie go zostanę. Dostałam na szelki wypadek luteinę dopochwowo (chociaż powiedział, że potwierdzone jest tylko, że zapobiega przedwczesnym porodom tylko w ciąży pojedynczej, ale jest niedroga i na pewno nie zaszkodzi, więc lepiej brać). Ustaliliśmy też harmonogram wizyt - usg kontrolne co 2 tygodnie, żeby wykluczyć zespół podkradania. Co drugą wizytę dokładne mierzenie maluchów. No i na następnej postara się zobaczyć jaka płeć, bo powinno być widać :) cieszę się też, bo mam zielone światło jeśli chodzi o ćwiczenia, bo przed ciążą byłam bardzo aktywna, jedynie wszystko z głową :) a i nie wolno mi trzech rzeczy: jazda konna (jestem instruktorem i prowadzę stajnię, wiec aż mnie skręca jak inni jeżdżą a ja nie mogę), narty (na koniec lutego mamy zarezerwowany wyjazd w góry, to sobie pooglądam stoki z knajpki) i skoki ze spadochronem (o tym jednym na szczęście nawet nie myślę) ;)

a5707df13e.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jakie macie bóle brzucha? Mnie dziś tak boli w okolicy prawego jajnika, czasem mocniej zakłuje. Nie lubię jak coś się dzieje w brzuchu bo nigdy nie wiadomo czy to może oznaczać że dzieje sie dobrze czy niedobrze :(
    Zstanawiam się czy dolegliwości "brzuchowe" mogą towarzyszyć do końca ciąży?

W dodatku przeczytałam dziś na wątku sierpnióweczek nieciekawą informację i zastanawiam się czy bycie na forum mi pomaga czy jednak szkodzi...

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Pat85 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie boli i kłuje w okolicy pępka, raz niżej raz wyżej najczęćiej z lewej, czasami z prawej. Pytałam o to dzisiaj lekarza, powiedział, że to normalne i najczęściej to jelita, bo macica jest jeszcze sporo niżej. I że jedyne czym mam się przejmować to krwawieniem czy plamieniem. Więc spokojnie, a jak boli to rozkurczowo nospa i bez stresów :)

a5707df13e.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja boli brzucha nie mam. Mam tylko zakwasy w pachwinach..i czasem czuje podbrzusze, jajniki i nie potrafie tego z niczym porownac..to nie jest bol..to tak jak bylo przy stymulacji..jak sie czulo ze jajniki pracuja. Wiem wiem..nie wytlumaczylam zabardzo ;) Acha i czasem mnue cos zakuje co jak czytalam podobno normalne jest.

p19uflw1tlpg1ms1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2017, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie boli brzuch ale to od wymiotow;/
    Co do tych referencji szpitala to moj ma I stopień ale moja pani Doktor jest the best i nie zamienilabym jej na inną:) widzialam u niej kilka kobiet w blizniaczych ciazach, a jedna nawet miala trojaczki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2017, 20:20

• Saori Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia 2017, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się przesłałam z tą wiadomością i dzisiaj już się lepiej czuje. Doszło to chyba do mnie. Ale będzie zdziwko w rodzinie jak powiemy :D
    Mój mnie troszkę denerwuje ale bardzo się martwi aż za bardzo;) Wolałby żebym wzięła l4 i odpoczywają w domu.

Mdłości nadal mi doskwieraja ale są znosne

Ciąża bliźniacza dwujajowa. 30.01 - <3 <3 serduszka
    wPUap1.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak sobie myślę że u mnie to może nawet nie tyle ból co po prostu dziwne uczucie. Czasem w okolicach żołądka a czasem właśnie w okolicy jajnika.
    Wizyta niedługo więc sprawdzę czy wszystko dobrze :)

A w ogóle to jak po wizytach?
    Pati i tika- chyba Wy dziś widziałyście swoje maleństwa??

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Saori Przyjaciółka

Wysłany: 31 stycznia 2017, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Dziewczyny a jakie macie bóle brzucha? Mnie dziś tak boli w okolicy prawego jajnika, czasem mocniej zakłuje. Nie lubię jak coś się dzieje w brzuchu bo nigdy nie wiadomo czy to może oznaczać że dzieje sie dobrze czy niedobrze :(
    Zstanawiam się czy dolegliwości "brzuchowe" mogą towarzyszyć do końca ciąży?

W dodatku przeczytałam dziś na wątku sierpnióweczek nieciekawą informację i zastanawiam się czy bycie na forum mi pomaga czy jednak szkodzi...
    U mnie jak brzuch zaboli to bardziej tak jak na okres.

Monako ja nic nie czytam poza tym wątkiem i jeszcze na wrześniowki zaglądam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2017, 20:47

wPUap1.png
  • bizona Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszła mama bliźniaków wrote:
    Mnie boli brzuch ale to od wymiotow;/
    Co do tych referencji szpitala to moj ma I stopień ale moja pani Doktor jest the best i nie zamienilabym jej na inną:) widzialam u niej kilka kobiet w blizniaczych ciazach, a jedna nawet miala trojaczki!
    Z tymi szpitalami o III stopniu referencyjnosci chodzi o to, zeby mialy dobre zaplecze w razie jakichkolwiek probkemow. Przede wszystkim powinien miec dobry oddzial neonantologiczny. Kazdy lekarz z jakim rozmawiakam do tej pory 3..doradzal zeby prowadzic ciaze w przychodni przyszpitalnej wlasnie szpitala o III s.referencyjnosci. A na bank rodzic tam. Przemysl to...do lekarza mozesz chodzic gdzie indziej skoro chcesz, ake rodzilabym na Twoim miejscu w innym szpitalu. Wiem ze do porodu jeszcze duuuuuuzo czasu tak tylko podpowiadam co uslyszalam i czytam wszedzie;)

p19uflw1tlpg1ms1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2017, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam tak troche innego wyboru. Raczej w Poznaniu nie chce rodzić. Chyba ze pani doktor mi tak doradzi ale ja mam problem z dalszymi podrozami a na polną to mam dobra godzine drogi:/ a to jedyny w wielkopolsce. Zapytam na kolejnej wizycie jak ona to widzi:)
    Dzieki za rade:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2017, 22:46

• bizona Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podpytaj lekarza z tym porodem. Jestem ciekawa co powie..bo wydaje mi się, ze powinien podpowiedziec Ci inny szpital.
    U mnie plamien ciag dalszy..juz sie nie moge jutrzejszej wizyty doczekac..coprawda nie jestem umówiona na usg, ale moze bedzie miec lekarz chwile.

p19uflw1tlpg1ms1.png
  • MoNaKo Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale u nas cisza :)
    Kochane ja sie lekko stresuje przez ten mój brzuch. Cały dzień coś odczuwam :/ Właśnie w takim dniu jak dzis przydałby mi się ten detektor tętna płodu ale mąż się nie zgadza :(

ijpbej28ig9k1ha0.png
  • Maniaaaa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monako ty chyba masz jutro wizyte? Podpytaj lekarza co z tym brzuchem.
    Ja nie wiem nawet ile ten dektektor moze u nas kosztowac. Z ciekawosci sprawdze.

Mnie takie mdlosci zlapaly, ze dzis musialam po meze dzwonic bo nie dawalam rady sie malym zajmowac. Zainwestowalam w te smieszne opaski sea band i nie wiem czy to efekt placebo czy tych opasek, ale 10 min po zalozeniu juz nie odczuwalam mdlosi. Nie moge sie doczekac jutrzejszej wizyty :) chciakabym, zeby pokazaly sie dwa serduszka..

Janek i Gaja <3
    PeRop1.png
    QyGIp1.png
    rodzinneratatuj.blogspot.com
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2017, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo wrote:
    Ale u nas cisza :)
    Kochane ja sie lekko stresuje przez ten mój brzuch. Cały dzień coś odczuwam :/ Właśnie w takim dniu jak dzis przydałby mi się ten detektor tętna płodu ale mąż się nie zgadza :(
    Zapytaj o detektor lekarza co o nim sądzi:) sama jestem ciekawa! Ale czy przy blizniakach jest sens?

• Pat85 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2017, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoNaKo nie stresuj się, mnie przed wizytą dwa dni bolał brzuch, ale jak lekarz mnie uspokoił i powiedział, że to normalne i nawet nie macica, bo tam jeszcze nie sięga to od razu poczułam się lepiej :) i nawet teraz jak zaboli to sama już czuję, że to ściśnięte jelita i jakoś mniej mi to przeszkadza. Powiedz o tym koniecznie na wizycie, ale bądź dobrej myśli, bo stres na pewno nie pomaga.

Będę trzymać kciuki za jutrzejsze wizyty!

a5707df13e.png
  • Saori Przyjaciółka

Wysłany: 1 lutego 2017, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za jutrzejsze wizyty i Maniaaa za twoje dwa serduszka :)

wPUap1.png
‹‹ 6 7 8 9 10 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ