X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne pozytywny test maj 2023 - termin styczeń 2024
Odpowiedz

pozytywny test maj 2023 - termin styczeń 2024

Oceń ten wątek:
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2023, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też nie radzę sobie z upałami, odprowadzam szarańcze do przedszkola i dogorywam, robię absolutne minimum... Powinnam chociaż sprawdzić dla starszej jakie ma ciuchy na jesień bo potrzebna będzie wymiana rozmiaru, ale nie mam siły.
    Hormony i wahania nastroju to normalna rzecz, podobno jest nawet przesąd mówiący że to przewiduje płeć ale nie pamiętam na kogo 😊
    Krewetka zazdroszczę, miałam fatalną noc z piątku na sobotę 🙈 miska przy łóżku i potworny ból głowy

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2023, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asixxx przygotowujesz się jakoś na większą rodzinę? Nas czeka pewnie wymiana auta bo do tego nie wejdzie z tyłu łupina

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • AgaX Przyjaciółka

Wysłany: 27 sierpnia 2023, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżizas, Krewetka, co to za towarzystwo masz za sąsiadów🙈🙊🙉.
    Tylko Wy interweniujecie, czy inni sąsiedzi, np z mieszkania obok również?
    Nie pamiętam już, przepraszam, to Wasze docelowe mieszkanie, czy tylko na przeczekanie i macie na oku coś innego?
    Jednak własny dom to inny komfort życia. Nie wiem, czy teraz dałabym radę wrócić do mieszkania w bloku z innymi ludźmi obok. Ostatnio mieliśmy naprawdę w porządku sąsiadów, normalnych ludzi. Ale wiem jak czasem potrafią być uciążliwi.😏
    Najgorzej to chyba trafić na zbieracza śmieci, jak miał kiedyś mój kuzyn....

OdiOdi, to normalne co czujesz i na pewno nie zaszkodzisz tym maluszkowi.
    W sumie powtórzę, to co już dziewczyny napisały - rozmowa, rozmowa, rozmowa.
    W pierwszej ciąży czułam się naprawdę dobrze, od 3msc na L4, więc miałam bajlando i żadne huśtawki nastrojów mnie nie ruszały. Za to po porodzie zaczął się rollercoaster. Miałam żal do męża, że może wyjść z domu w każdej chwili, nie jest uwiązany, nie musi wstawać tyle co ja i wygląda normalnie, a nie jak siedem nieszczęść. Teraz z perspektywy czasu wiem, że to myślenie bez sensu, bo to tylko naprawdę krótki etap w całym macierzyństwie, ale wtedy było mi naprawdę źle.
    On sam w końcu wymógł na mnie mówienie wprost tego, czego od niego oczekuję. Tak naprawdę, dopiero w tamtym momencie, mimo, że byliśmy razem kilka lat nauczyłam się rozmawiać na temat tego czego potrzebuję.
    Teraz jest ciut gorzej, bo nie dość, że samopoczucie średnie, to jeszcze praca, a po pracy chcę mieć chociaż chwilę dla córki. Więc, mimo, że mój mąż naprawdę ogarnia, to i tak czuję się już zmęczona tym kołowrotem i odliczam dni do L4. Przez to jestem w ciul nerwowa, a w piątek popłakałam się dlatego, że mąż kupił marchewkę, mimo, że mówiłam, że jest i ma nie kupować, wstawił pranie, ale nie sprawdził, że jeszcze są rzeczy w innym koszu, mimo, że mu o tym mówilam i że po pracy jadę na mopie, a on ma czas na piłkę z kolegami🙈 Kiedyś bym się obraziła i nieodzywała. Teraz mu powiedziałam od razu od co chodzi i tak samo od razu zrobiło mi się lepiej, bo sam przyznał, że nie ogarnął i doczytał smsa .

Sory, że takie długie te wiadomości mi wychodzą. Postaram się je jakoś streszczać😅

preg.png
  • Asixxx Koleżanka

Wysłany: 27 sierpnia 2023, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszk@ wrote:
    Asixxx przygotowujesz się jakoś na większą rodzinę? Nas czeka pewnie wymiana auta bo do tego nie wejdzie z tyłu łupina

Tak właśnie musimy wymienić nasze auto bo nie mamy możliwości wstawić 3 fotelików do auta jednocześnie.
    Dodatkowo trzeba zrobić miejsce u chłopców w pokoju bo już tam nic się nie mieści🤣
    Myślałam o łóżku piętrowym ale trochę się obawiam tego. Ale chyba to dopiero jak mała będzie na tyle duża aby spać w białym łóżku. Chociaż nasze dzieci nie spały długo w tych takich łóżeczkach że szczebelkami. Maksymalnie do roku i przenosiliśmy ich na początek na materac a teraz mają już takie łóżka 169x90 więc na długo starcza😁

age.png

age.png

age.png
  • AgaX Przyjaciółka

Wysłany: 27 sierpnia 2023, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, faktycznie przeskok z 2 na 3 to wyzwanie logistyczne.
    Będziecie się rozglądać za szerszym autem, czy już raczej ala bus na 6os np?

U nas śpi w łóżeczku że szczebelkami dobrej pory i liczę, że tak z rok jeszcze pociągnie - chciałabym w jednym momencie przenieść starszą na niskie łóżko w typu domku, a bobasa z dostawki właśnie w to że szczebelkami.
    Nie widzę swojej córki w większym póki co, bo w ciągu nocy tyle razy zmienia pozycję i wtula się w te szczeble, że bałbym się, że wypadnie.

preg.png
  • Asixxx Koleżanka

Wysłany: 27 sierpnia 2023, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My teraz mamy 7osobowy samochód ale nie ma dzielonej tylnej kanapy więc nie ma możliwości wstawienia 3 fotelikow. Nasze auto to już staruszek. Mieliśmy i tak wymieniać ale maluszek nam to przyspieszył znacznie. Raczej weźmiemy póki co używany tylko nowszy model niż ten nasz 22 latek 🤣

age.png

age.png

age.png
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2023, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asixxx wrote:
    My teraz mamy 7osobowy samochód ale nie ma dzielonej tylnej kanapy więc nie ma możliwości wstawienia 3 fotelikow. Nasze auto to już staruszek. Mieliśmy i tak wymieniać ale maluszek nam to przyspieszył znacznie. Raczej weźmiemy póki co używany tylko nowszy model niż ten nasz 22 latek 🤣
    My mamy ciut nowsze auto, 10 lat 🤣 i też myślimy po prostu o większym w sensie dzielona kanapa, jakiś bagażnik by się przydał i w ogóle.
    U nas dziś w końcu chłodniej, zaprowadziłam dzieci do przedszkola i musiałam jechać na pobranie krwi bo w czwartek wizyta, nie powiem bo zmęczyłam się 😅 ale za to znów mi woda zaczęła smakować, o dziwo w te upały mi nie smakowała w ogóle, musiałam soki dolewać, miętę z cytryną wrzucać i inne cuda, a dziś bez problemu litr zwykłej wody już mi wszedł

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Asixxx Koleżanka

Wysłany: 28 sierpnia 2023, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas teraz w przedszkolu 4 dni wolnego przed nowym rokiem szkolnym o czym oczywiście zapomniałam totalnie 🤣 u nas też całkiem przyjemna pogoda. Jutro muszę do laboratorium w środę wizyta;)

age.png

age.png

age.png
  • Odiodi Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2023, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny pogadałam, jest o niebo lepiej. Tamten tydzień miałam załamke, ale wzięłam się w garść. Dzisiaj przyszedł mi zimowy kombinezon do bobasa, ktory zamowilam na olx i jest taki uroczy. Byliśmy też wczoraj w Ikei zobaczyć mebelki do pokoju dziecka, ale większość to mega lipa, kupimy tam łóżeczko i przewijak, bo były ok, ale za szafą chyba sie rozejrzymy gdzie indziej, albo zamówimy i lokalnego meblarza, chociaż cena pewnie będzie nieporównywalna . Myslalyscie już o tym gdzie kupic mebelki do pokoju dziecka? A może coś polecacie ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2023, 12:44

preg.png
  • Asixxx Koleżanka

Wysłany: 28 sierpnia 2023, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mebli żadnych nie kupujemy. Mamy pokój chłopaków tam w szafie zrhbimy miejsce w jednej części na ubrania. Przewijają raczej nie będziemy mieć. Ja i tak nie korzystam. Dostawie do łóżka będziemy mieć od mojej siostry łóżeczko od drugiej które póki co będzie w naszej sypialni. Chyba tylko poproszę męża o jakieś półeczki na pieluszki wielorazowe i tyle;)
    A ja jak już coś kupuje to używane. Ubrania
    szyję sama więc to też z głowy mam🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2023, 13:33

age.png

age.png

age.png
  • niezapominajka_30 Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2023, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też chciałam kupić zwykła komodę bo przewijak już mam ale ceny mnie powaliły..jak kupowaliśmy dwa lata temu dla synka było o połowę taniej. Dlatego bierzemy komodę od synka z pokoju i wstawiamy do sypialni a na niej przewijak. A ubranka synka jakoś upchne w jego szafie. Więcej mebli narazie nie planuje kupować, dopiero jak będziemy urządzać pokój dla dziecka ale to pewnie jak skończy rok może później. Narazie myślę że będą się bawić razem w pokoju synka albo w salonie. My też myślimy nad autem tzn żeby kupić drugie też duże z dużym bagaznikiem i dzieloną kanapa bo w naszym małym już teraz ledwo się mieścimy ze wszystkimi tobołkami jak jedziemy gdzieś dalej a co dopiero będzie z dwójką 😅 ale to mąż już ma coś na oku ja tylko mam wybrać kolor 😁 dziś u mnie dużo chłodniej i dużo lepiej się czuję fizycznie ale znów psychicznie kiepsko. Synek od rana w złym humorze i wszystko na nie i ciągle mama i mama. Już dwa razy dziś płakałam sama nie wiem czemu 🤦 w piątek mam wizytę i już powoli zaczynam świrować jak przed każdą wizyta że coś będzie nie tak, chociaż coraz częściej czuje maleństwo i puknięcia są coraz silniejsze więc chociaz to mnie uspokaja.

31 lat
    08.2018 - starania o pierwszy cud
    10.2021 - synek (ivf) <3
    05.2022 - poronienie
    09.2022 - starania o drugi cud

20.05.2023 - II ♥️ (bhcg 72)
    09.06.2023 - CRL 7,7mm bijące ♥️
    01.09.2023 - 250g zdrowej dziewczynki 💗
    29.09.2023 - 465g gwiazdeczki ⭐
    27.10.2023 - 940g słodkości 💜
    24.11.2023 - 1490g cukiereczka🍬
    22.12.2023 - 2100g wiercipietki
    12.01.2024 - 3070g cudu 😍
    i dalej czekamy...

age.png

preg.png
  • Maltra Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia 2023, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odiodi wrote:
    Dzięki dziewczyny pogadałam, jest o niebo lepiej. Tamten tydzień miałam załamke, ale wzięłam się w garść. Dzisiaj przyszedł mi zimowy kombinezon do bobasa, ktory zamowilam na olx i jest taki uroczy. Byliśmy też wczoraj w Ikei zobaczyć mebelki do pokoju dziecka, ale większość to mega lipa, kupimy tam łóżeczko i przewijak, bo były ok, ale za szafą chyba sie rozejrzymy gdzie indziej, albo zamówimy i lokalnego meblarza, chociaż cena pewnie będzie nieporównywalna . Myslalyscie już o tym gdzie kupic mebelki do pokoju dziecka? A może coś polecacie ?

My chcemy te kupić, gdzieś na jakieś grupie na fb polecali ta firmę, najwyżej się natniemy 😊
    https://arus.pl/zestaw-sisi-3-lozeczko-z-szuflada-komoda-z-przewijakiem-szafa.html

Ikea mam wrażenie że ostatnio bardzo podrożała, jak szukaliśmy mebli to nie wielka różnica była między np agata meble.

W środę mamy w planie pojechać do Poznania poszukać wózka i fotelika, mam nadzieje ze coś wybierzemy 🙈

age.png
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2023, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też nie kupujemy nowych mebli, łóżeczko mamy, nawet nie zdążyliśmy go wynieść na górę, leży u nas w sypialni, dobrze że złożone i zabezpieczone chociaż 🤣 za przewijak robiło nam stare biurko i na nim mieliśmy cześć rzeczy, do tego stara komoda na ciuszki i na razie starczy a potem będziemy myśleć, czy w końcu przeniesiemy się z sypialniami na górę domu (na razie graciarnia 🙈) czy co zrobimy.
    Starsze dzieci mają swój pokój z łóżkiem piętrowym i już się kłócą kto będzie spał z bobaskiem 🤣

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • moni12 Koleżanka

Wysłany: 28 sierpnia 2023, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :)
    No dziewczyny przy 3 dzieciątku to już macie konkretne zakupy bo Auto trzeba wymieniać 😁
    My na koniec tamtego roku akurat zmieniliśmy na większe auto wiec idealnie bo na pewno będzie wygodniej z wózkiem itp ale przy 3 maluchów to już chyba mini van z dzielonymi kanapami jak widzę po znajomych. Moja kuzynka nie tak dawno rodziła trojaczki, a miała już 2 dzieci wiec dopiero mieli wyzwanie z autem 🙈

Ja mebli wybranych nie mam na 100 % ale chyba kupię szafę będzie to pax z ikea już mniej więcej wiem jaki układ chce.
    Łóżeczko to na początek kupuje dostawkę, a później jakieś większe. Przewijak chyba kupie taki ten tani, zwykły z ikea i mam w domu wolną komodę z ikea, która będzie dla maluszka.

preg.png
  • moni12 Koleżanka

Wysłany: 28 sierpnia 2023, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie przyszedł wózek i jest super mam nadzieje, że mały użytkownik będzie zadowolony tak jak ja 🥰😁😁

Moja siostra rodziła w grudniu i mi przywiozła w piątek karton z ubrankami, rożek, ręczniki jakieś podkłady, pampersy na strat wiec trochę się tego już uzbierało 😁

preg.png
  • gosikjanosik Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia 2023, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mebli typowo dziecięcych do pokoju nie planuje. Jak bedziemy przenosić młodą do jej pokoju to pewnie postawie na Paxa jak u starszej, teraz jedynie kupie komode Malm ale to tez pewnie na olx i na to dam przewijak i postawie obok łóżeczka obok naszego łóżka w sypialni. Ogólnie meble w Ikei podrożały jak i w innych meblowych sklepach.

Byłam dzisiaj na połówkowych u swojego prowadzącego, na usg wszystko dobrze. Maleństwo waży 370gr, lekarz nie miał zastrzeżeń co do usg. W piątek jadę na krew bo we wtorek za tydzień mam wizytę i też powiedział że wtedy mi wystawi skierowanie na echo serca płodu.

Kupiłam dzisiaj pierwszą rzecz, pieluszki muślinowe w biedronce :D nie miałam w planach ale takie ładne były i pomyślałam że może to czas zacząć się cieszyć maleństwem🥹🥹🥹

GosikJanosik
    25.02.2012 👶 córcia mąż nr.1
    2019 AMH 1,1 Cukrzyca typu 2
    2021-2022 naturalne starania
    08.2022 wizyta w Invimed Warszawa
    09.2022 AMH 0,66 ze
    09.2022 mąż nr 2 krypto
    09-11.2022 redukcja wagi, HBA1c 5.8
    11.2022 mąż morfo 0%
    11.2022 AMH 0,72 decyzja o InVitro
    02.23 Pierwsza procedura 2zarodki
    Beta 9dpt 9,48
    Beta 11dpt 20,30
    Beta 13 dpt 16,80 spadek cb💔
    03.2023 mąż mofrologia 8% po redukcji i zmniejszeniu IO 😊
    HBA 81%
    04.2023 Druga procedura
    21.04.2023 transfer jedynego 3 dniowca
    29.04.2023 8dpt beta 20,4
    01.05.2023 10dpt beta 70,4
    03.05.2023 12dpt beta 112,5
    05.05.2023 14dpt beta 236,5
    07.05.2023 16dpt beta 545,6
    19.05.2023 28dpt 0,34mm ❤️
    29.05.2023 7w5d CRL 1,62 bpm 170 ❤️
    08.12.2023 Narodziny Magdalenki❤️
    35+2 2850gr 51 cm

age.png
  • moni12 Koleżanka

Wysłany: 28 sierpnia 2023, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gosikjanosik wrote:
    Ja też mebli typowo dziecięcych do pokoju nie planuje. Jak bedziemy przenosić młodą do jej pokoju to pewnie postawie na Paxa jak u starszej, teraz jedynie kupie komode Malm ale to tez pewnie na olx i na to dam przewijak i postawie obok łóżeczka obok naszego łóżka w sypialni. Ogólnie meble w Ikei podrożały jak i w innych meblowych sklepach.

Byłam dzisiaj na połówkowych u swojego prowadzącego, na usg wszystko dobrze. Maleństwo waży 370gr, lekarz nie miał zastrzeżeń co do usg. W piątek jadę na krew bo we wtorek za tydzień mam wizytę i też powiedział że wtedy mi wystawi skierowanie na echo serca płodu.

Kupiłam dzisiaj pierwszą rzecz, pieluszki muślinowe w biedronce :D nie miałam w planach ale takie ładne były i pomyślałam że może to czas zacząć się cieszyć maleństwem🥹🥹🥹

Cieszę się Gosik, że wszystko dobrze z maluszkiem i tak ciesz się jak najbardziej ! Bo przecież to jest cudowny czas pomimo trudności ❤️ ja staram się pielęgnować to uczucie wdzięczności i nawet jak dzień do d**y i hormony buzują to przed snem pomyśle z 5 rzeczy za które mogę być wdzięczna i od razu cieplej w sercu ❤️
    A jak nie pomaga to przytulam się mocno do męża, pogadamy o moich obawach i tez lepiej :)

Ja mam wlasnie malm z ikea ale https://arus.pl/zestaw-sisi-3-lozeczko-z-szuflada-komoda-z-przewijakiem-szafa.html 4 szuflady i jest dość wysoka wiec chyba nie nada się jako przewijak :/ musiałby być z 3 szufladami.

preg.png
  • Odiodi Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2023, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie fajnie macie dziewczyny, bo jeśli macie po straszych dzieciaczkach rzeczy to w ogóle nie musicie sobie zaptrzatac tym głowy. Macie natomiast znacznie większy zakup - auto to już konkret wyprawki 🤣 super mieć taką zgraję, też marzę o 3jce dzieciaczków. Może jak się los poszczęści to w następnej ciazy będę z bliźniakami ( przyznam się, że już o tej tak marzyłam).
    My w zasadzie nie mamy za dużo rzeczy, wprowadzalismy sie do domu 3 lata temu i tak naprawde to brakuje mi miejsca na własne ciuchy. Juz coś szumie M. o dodatkowej szafie dla Nas, chociaz obiecalam mu ze w tym miesiacu popiore wszystkie ciuchy, poprasuje i poukladam w garderobie bo jest tam straszny galimatias i wtedy zobaczymy. Także meble do pokoju malego muszą być jakieś nowe, bo nawet teraz ciuszki które na niego czekają, leżą pod stelażem naszego łóżka, bo nie mamy absolutnie żadnego mebla i miejsca gdzie mogłoby to się schować. Też myślałam, że kupię komodę i na to położę przewijak, ale po wczorajszej wizycie w Ikei stwierdziłam, że w sumie nie będę potrzebować komody, bo planuje bardziej uniwersalną, dużą szafę 3,4 drzwiową, tak żeby posłużyła na wiele wiele lat i moze tez beda tam na poczatku nasze rzeczy, i patrząc na jeden z przewijakow stwierdziłam, że dla wygody swojej i małego kupię ten przewijak i z czasem przerobimy go na a'la regał / komode gdzie położymy zabawki, albo poczeka na następne dziecko.
    Właśnie patrzyłam na te paxy i sama nie wiem. Większość tych drzwi to była foliowa okleina i to będzie się rysac niemiłosiernie, przy przetarciu jak dostanie się na krawedziach lekko woda to takie okleiny puchnieją itd. Widziałam kilka lepszych i będę je rozważać, ale jednak wolałabym lakierowane meble. Dobrze że pojechaliśmy bo jedna która mi wpadła w oko na stronie internetowej to przy otwieraniu czułam jakby była z kartonu, więc ta zupelnie odpada.

Natomiast ceny są masakryczne. Tak jak mówicie, w Ikei też dużo rzeczy mocno podrożały, a w zasadzie nie bronią się jakością.

preg.png
  • Krewetka04 Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia 2023, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosik, i jak te pieluszki? Bo ja tego wszystkiego, co Wy piszecie nie ogarniam :D Wiem, ze są muślinowe, bambusowe i tetrowe, a które są najlepsze? Ja teraz mieszkam w moim starym, rodzinnym mieszkaniu, więc musiałam wszystko poprzestawiać pod życie małżeńskie. Co do sąsiadki, to akurat ten pokój z telewizorem jest tak ustawiony, że z boku i z tyłu są jej pomieszczenia, z drugiego boku klatka schodowa, na dole głucha babcia, a na górze my :D choć jak się idzie do domu, to z 50m słychać ten telewizor :P

Mi koleżanka obiecała jakieś tam rzeczy, w tym wózek i przewijak, więc na razie nic nie kupuję. Na vinted wzięłam tylko taką paczkę ubranek w uniwersalnych kolorach, bo mi wtedy o 30zł taniej wychodziło w zestawie :D A przewijak taki na łóżeczko, choć jeszcze nie wiem, jak to działa, bo łóżeczka nie mam :)

Mam za to dwie rzeczy: misia szumisia, bo słyszałam bardzo dobre opinie i kupiłam adapter do pasów, bo czeka nas kilka dłuższych wyjazdów i będę czuła się bezpieczniej :)

event.png
  • Krewetka04 Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia 2023, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I chciałam spytać, czy zdarza Wam się zasłabnąć? Ja nigdy nie mdlałam, ale dziś wracając z laboratorium po schodach (3piętro), prawie odleciałam, dobrze, ze byłam blisko domu. Miałam ciśnienie 110/60 i tętno 90 i byłam na czczo, ale się przestraszyłam, bo nigdy takie sytuacje mi się nie zdarzały...

event.png
‹‹ 26 27 28 29 30 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ