X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne przyszła mama na zwolnieniu lekarskim
Odpowiedz

przyszła mama na zwolnieniu lekarskim

Oceń ten wątek:
  • martek Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2013, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny- szukam odpowiedzi na pytania: 1. kiedy wypłaty kasy na L4 przejmuje ZUS? po 14, czy po 33 dniach? 2. Czy prawdą jest , że kiedy wypłatę przejmuje ZUS to pieniążki nie są przelewane tak jak wypłata 1-go, tylko w drugiej połowie miesiąca? 3.Czy prawdą jest , że ZUS przelewa kasę w 2 transzach? Skąd te wątpliwości? Na zwolnieniu jestem od wczoraj- 11 lutego, 1-go lutego normalnie dostałam wypłatę za ten miesiąc, a tu nagle dziś ni z gruszki ni z pietruszki na konto wpłynęło jakieś 350 zł zatytułowane wynagrodzenie za 02/2013? o co chodzi? muszę jutro do księgowych zadzwonić i się dopytać co to za kasa, ale może wy pomożecie mi rozwiać wcześniej wątpliwości...bo sama nie wiem czego się po tym zusie spodziewać

• she Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2013, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martek - w Twoim przypadku od 33 dnia to koszt ZUS'u; 14 dni odnosi się do osób co najmniej 50-letnich :)
    I wydaje mi się, że kadry/księgowość 'fizycznie' przelewają Twoje wynagrodzenie w trakcie choroby na Twoje konto. Tak się dzieje fizycznie, ale od tego 33-go dnia to koszt ZUS'u ale kadry potrącają sobie to ze swoich rozliczeń/składek przekazywanych do ZUS'u
    Może któraś z dziewczyn będzie chciała skorygować to co napisałam - nie pracuję w kadrach, ale zdaje mi się, że tak to się własnie odbywa :)
    a to 350 zł to może jakaś nagroda? :) a może jakiś zwrot składek ZUS?
    No ale to tak napisałaś najlepiej wyjaśnisz jak zadzwonisz do księgowości

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2013, 19:52

201306215365.png
  • martek Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2013, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmmm, She dzięki za odzew- myślę ,że to 350 zł to nie nagroda- w końcu w tytule przelewu było wynagrodzenie za 02/2013, ale to może być zasiłek chorobowy za czas od 11 lutego do 28 lutego- bo wypłatę 01 dostałam normalnie a wczoraj dotarło do nich moje zwolnienie....sama nie wiem , rano będę dzwoniła , jak się dowiem to napiszę czego się dowiedziałam

• she Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2013, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    daj znać :)

201306215365.png
  • agga84aa Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2013, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pracodawca płaci pierwsze 33 dni, potem ZUS. I po tych 33 dniach to ZUS przelewa kasę na kono, nie pracodawca, więc rzadko kiedy termin wypłaty kasy przez ZUS pokrywa się z terminem wypłaty pensji, jak to wypłacał nam pracodawca. Często w ogóle pierwszy zasiłek z ZUSu dociera do nas z opóźnieniem, bo ZUS potrzebuje trochę czasu, żeby wszystko posprawdzać;)

relg8ribvm9efdtp.png84c7918c0e711886.png
  • agga84aa Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2013, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martek, ale skoro jesteś na L4 od poniedziałku, to ZUS jeszcze żadnej kasy Ci nie przelewał:) a co do kwoty wypłaty, to liczy się średnia z iluś tam miesięcy, więc może stąd ta Twoja różnica??

• martek Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2013, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już wszytsko wyjasniłam- te 350 zł to korekta do wynagrodzenia za luty , oddali mi składki i zasiłek chorobowy od 11 lutego do 28 lutego. Księgowa powiedziała, że powyżej 33 dnia to faktycznie ZUS przejmuje zobowiązania, ale to nadal ona będzie robiła przelewy a z ZUSEm rozlicza sie zakład pracy ( pracuję w budżetówce). Ale najgorsze jest to, że będą mi robili wypłaty za wystawione dni l4- tzn że skoro za luty mi już zapłacono na poczatku miesiąca+to wczorajsze wyrównanie, to za marzec 1-go dostanę tylko za dni od 1 do 3, bo do 3-go mam L, a jak dostarczę następne to pewnie ok 10-11 dostanę kolejne pieniążki....masakra , jak tu wydatki planować, rachunki płacić? na raty?

she lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2013, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZUS sam mi nic nigdy przelał, przelewa pracodawca i to sobie potrąca ze składek. She dobrze napisała.
    Martek, ja też miałam taką sytuacje, wahania mojej pensji szły w setkimzłotych w zależności od miesiąca ale poprosiłam (wielokrotnie zresztą) o wyjaśnienia i od 2 miesięcy mam tę samą pensję przelewaną do końca każdego miesiąca. Pogadaj ze swoimi kadrami, zadaj im pytanie jakiej pensji możesz sie spodziewać w kolejnym przelewie i kiedy on nastąpi. Nie wiem jak Ty planujesz ale ja powiedziałam wprost, ze będę miała zwolnienie do końca ciazy i żeby naliczali zasiłek jakbym była cały czas na zwolnieniu choć fizycznie go jeszcze nie maja i chyba tak było im wygodniej bo faktycznie teraz pensja jest taka jak powinna być.

• asiank Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2013, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wypłatę za zwolnienie może przekazywać pracodawca lub bezpośrednio ZUS. Jeśli pracujecie w zakładzie poniżej 10 osób za zwolnienie a następnie za urlop macierzyński będzie płacił na konto ZUS. Jeśli zakład ma powyżej 10 pracowników robi to pracodawca, zwykle płaci w terminie pensji.

eiktrjjgehcrgla0.png Mój Aniołek 17.07.2012 (8tc)
  • agga84aa Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2013, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ile mi wiadomo, to pracodawca płaci i sam sobie odlicza z ZUSu, jeśli w zakładzie pracuje więcej niż 20 osób:)

• agga84aa Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2013, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie juz pracodawca uprzedził, że z pierwsza "wypłatą" z zusu może byc trudno, w sensie, że może przyjśc później. mam nadzieje, że potem będzie wypłacana normalnie cała pensja, a nie w jakis ratach.

• agga84aa Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2013, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, doczytałam jeszcze co do tych zwolnień i sposobu w jaki wypłaca je zus. Jeśli będę miała zwolnienia miesięczne, to zus normalnie wypłaci całą pensje, a jesli np będą zwolnienia po 2 tygodnie, to każde L4 zus rozliczy osobno i przeleje kase na kontto w dwóch częściach. W sumie to logiczne.

• asiank Ekspertka

Wysłany: 13 lutego 2013, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agga faktycznie powyżej 20 osób. Ja miałam pierwszy macierzyński płacony przez ZUS. Pierwsza wypłata troszkę trwała ale później już było ok.

eiktrjjgehcrgla0.png Mój Aniołek 17.07.2012 (8tc)
  • martek Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2013, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmawiałam z panią- wyszło że miesięcznie powinnam dostawac ok 2800zł, ale jeśli lekarz będzie wystawiał zwolnienia nie na 30 czy 28 dni tylko tak jak teraz na 21 dni i to zahaczając tym samym o następny miesiąc to panie nie mogą mi na raz wypłacić całego zasiłku za cały miesiąc. Pozatym, nie mam pewności ze moja gin będzie dawała mi to zwolnienia do końca- bo pisałam wcześniej ,że robi mi problemy. Do tego w miescie gdzie mieszkam wszyscy się znają a niestety nie wszyscy są mi życzliwi, dlatego wolę nie wychylać się z deklaracjami,że do końca będe na L4, bo obawiam się że ktoś "życzliwy" mógłby uprzejmie poinformować ZUS ,że takie dekalarcje składałam i nie daj Boże jakaś kontrola by mnie naszła, a po co mi to? Jesu, czy w tym kraju ze wszystkim muszą być problemy???

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2013, 10:50

• agga84aa Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2013, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martek, masz rację, lepiej uważać na wszystko i na wszystkich!!

• martek Autorytet

Wysłany: 1 marca 2013, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny- mam pytanie za 100 pkt:

W dowodzie jestem zameldowana u rodziców, ale mieszkam pod innym adresem. Jaki adres powinnien widnieć na moim L4,żeby w razie kontroli ZUSU nie narobić sobie problemów??? powinnam ich jakoś poinformować, że przebywam poza miejscem zameldowania???

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2013, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adres zamieszkania. Bo jeśli Cię skontrolują, to właśnie tam, gdzie mieszkasz..

• anilorak Autorytet

Wysłany: 1 marca 2013, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    j

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2015, 07:32

• MADZIULA13 Autorytet

Wysłany: 1 marca 2013, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja na zwolnieniu mam wpisany adres zamieszkania tymczasowego. pochodzę z innego miasta i byłoby niezłe zamieszanie, żeby mnie sprawdzać;). jesli chodzi o kontrole to słyszałam, że rzadko występują, z reguły na prośbę pracodawcy;)ale kto chciałby sprawdzac ciężąrną?

• martek Autorytet

Wysłany: 3 marca 2013, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawirowania z moim zwolnieniem ciąg dalszy- na piątkowej wizycie pani dr przegięła swoim "olewaniem"mnie a do tego na koniec wystawiłam zwolnienie na 2 tyg a kazała do siebie przyjść za 4 tyg- na pozostałe 2 tyg kazała mi sobie urlop załatwić!!! No tak, bo pracując w szkole, to tak na pstryknięcie mi wolne kiedy chcę dają!!! Nie wiem w jakim świecie ta lekarka żyje, ale nie mam zamiaru dalej prowadzić u niej ciąży inie chcę być uzależniona od jej humorów. Przecież nie może być tak,żebym ja sie martwiała czy da mi następne zwolnienie... w środę idę do pani dr , u której moja kuzynka prowadziła swoje dwie ciąże, ta dla odmiany sama na początku zapytała ją , czy chce pracować czy być na zwolnieniu. Ponoć taka swojska kobieta, mam nadzieję że znajdę z nią wspólny język i nie będę się więcej musiała takimi rzeczami jak L4 przejmować....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2013, 18:53

1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ