Rocznik 1981. Jesteście szczęściary?
-
WIADOMOŚĆ
-
Dakota. Tak, sen w ciągu dnia przekłada się na sen w nocy. Liczba godzin się sumuje w ciągu 24h. Mówiła o tym babka w DDTVN. Możesz sobie tu obejrzeć, w jednym z dwóch linków, nie pamiętam w którym.
https://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/twoje-dziecko-nie-przesypia-calej-nocy-jest-na-to-sposob,250224.html
https://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064,n/gdy-niemowle-nie-chce-usnac,232034.html
Caly czas pamiętałam o tym rozstępie brzucha, ale bałam się o tym czytać, bo ja nie cierpię ćwiczyć Przeczytałam dopiero teraz jak zapytałaś, żeby móc Tobie coś odpowiedzieć Piszą, że często pojawia się po 35 roku życia, więc możliwe, że to mam. Emilka teraz śpi na mnie, więc nie mogę sprawdzić, ale jak wstanie to zobaczę i dam znać
💔Aniołek 03.03.2020 - 7 tc💔 -
Hej Annie u mńie swobodnie wkładam palce choć już mi się trochę zwezylo. Ale takim pierwszym sygnałem było to, ze jak wstawałam z pozycji leżącej to brzuch się w stozek robił.
A co do spania to nawet się nie przelozyl ten dzienny na nocny. W nocy spała 4 tylko, ze była dość rozbawiona po zjedzeniu i nie dała się od razu odlozyc do spania. Ale potem już pospala. Pewnie u trochę większych dzieci już to się bardziej przekłada, dzięki za linki, sprawdze .
Ps. Wędzidełko podcięte i mam wrażenie, ze lepiej ssie, ale dokładnie jutro to sprawdze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2018, 19:03
kattalinna, Greta, Annie1981 lubią tę wiadomość
Dakota -
Katalina to już w ciazy się ujawnia, ja byłam nieświadoma
Wystarczy, ze leżąc na wznak podniesiesz się do przodu prosto, jakby do brzuszków i jeśli brzuszek zrobi się w stozek to znaczy ze jest rozejście. Sprawdź sobie, mam nadzieje, ze cię to nie dopadnie bo mój brzuch nie chce wrócić w ogóle. Ale tez mało ćwiczęDakota -
Muszę przyjrzeć się uważnie.
Moja przyjaciółka niedługo będzie miała operowane to rozejście (to to samo co przepuklina?) Jest 4 lata po cesarce - na początku nie ćwiczyła bo bolało, potem niby trochę tak, dostała jakiś zestaw ale trochę poćwiczyła i znowu bolało i tak na zmianę. Teraz jest gorzej i bez cięcia podobno nie da rady. Przekonuje mnie to do przypilnowania... -
Katalina to ńie to samo co przepuklina ale właśnie jeśli nastąpi to rozejście to może się zrobić przepuklina. Poza tym to nie jest zależne od CC bo to powstaje już w ciazy. Pamiętaj, żeby wstawać z łóżka bokiem i tak samo się kłaść.
Ja mam chyba przepuklinę pępka, ale fizjoterapeutka powiedziała, ze nie jest złe i ze moje rozejście tez nie jest najgorsze, ze przy systematycznych i dobrze wykonywanych cwiczeńiach to 3 miesiące i powinnam wrócić do normy. Ja wiem, ze z tych 3 już się zrobi z 6 bo prawie nie ćwiczę. Ja do ćwiczeń potrzebuje spokoju, zwłaszcza żeby je dokładnie wykonać, czyli potrzebowałabym godzinę dziennie taka na luzie, a nie, ze co chwile muszę wstawać z podłogi i lulac bo malutka kwęka . A jak ma spańie 2, 3 godzinne co się zdarza to mńie zawsze ta’ tym zaskoczy, ze się tego ńie spodziewam i nie wykorzystuje tego na ćwiczenia A szkoda, bo ważne jest aby intensywnie cwiczyc w pierwszych 3 miesiącach po porodzie.Dakota -
Hej dziewczyny. Co u Was?
U nas kolejny problem, pojawiła się ciemieniucha, zaczęłam wiec natłuszczać główkę oliwka a potem wyczesywać i jest jakby coraz gorzej. Czytam na różnych forach i oliwka to często za mało, podobno najlepsz6 sposób t9 masło prawdziwe! Miałyście ten problem?Dakota -
Dakota ja stosuje kremowy olejek dla dzieci na ciemieniuche hypoalergiczny (ziaji) i jest super jesli chcesz się pozbyc tej żółtej łuski. Dostalam ze szpitala próbke i okazalo sie skuteczne, a do nawilzenia stosuje zmiekczajacy zel na ciemieniuchę (emolium) to polecil dermatolog, rzadko myc włoski i żadnej oliwki nie stosowac bo to tylko pogarsza sprawe. Obydwa dobre ja stosowalam najpierw ziaje a pozniej emolium (oczywiscie nie mieszalam przy jednym myciu).
Życze powodzenia w tej walce
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2018, 14:26
Dakota lubi tę wiadomość
Synio 02.02.2006 31tc cc Aniołek [*] ( 8/11tc ) XI.2015 Synio 05.01.18 39tc sn
-
Wyczesywalam na sucho przed nalozeniem zelu a pozniej doczytasz na opakowaniu co robic. Jednak uwazam ze emulsja jest bardziej skuteczna w pozbywaniu sie tej zoltej luski. To mozolne zadanie ale stystematycznosc przynosi efekty.
Malutka juz ladnie ssie po zabiegu czy nadal zauwazasz jakies zachowani sprzed zabiegu? Potwierdza sie ta hiperlaktacja?
Dakota lubi tę wiadomość
02.02.2006 synuś cc 31tc 2015 Aniołek 05.01.2018 synuś sn 39tc
-
Dakota, ja też przy Janku stosowałam ten preparat z Ziaji. Działał super. Pozbyliśmy się ciemieniuchy już po dwóch tygodniach. Rewelacja.
Dakota lubi tę wiadomość
Antek ur.24-06-2005 Janek ur. 29-04-2017
Aniołki [*] (14 tc) 15-09-1998, (9 tc) 02-04-2008 (6tc) 26-03-2018, Gabrysia 11.06.2018 (11tc)
Szósta ciąża w toku -
Greta kupiłam jedno i drugie, nie wiem od czego zacząć... ale kupiłam już późnym wieczorem wiec zacznę od jutra.
Jeśli chodzi o wędzidełko to na samym początku miałam wrażenie, ze lepiej ssie choć ona nie miała problemów ze ssaniem, bardziej z krztuszeniem. A teraz wydaje mi się, ze ssie tak samo . Hiperlaktacje mam na bank, choć jakby minimalnie się zmniejszyła. Dziś kupiłam dwa nowe smoczki i póki co nie chce ani jednego. A zaczyna już kciuk ssać, podobno jak ssie kciuk dziecko to już lepiej żeby smoczek używało. A jak u Ciebie, u Was?
Ale dziewczyny, nie chciałam się chwalić żeby nie zapeszać, ale Domińika już od 4 dni śpi sama w łóżeczku, śpi długo nawet jak usnie przed 21, potem się budzi na jedzenie i znowu mogę ja do łóżeczka odłożyć. Nie jest to jeszcze takie reguralne spanie ale dziś np było 5 godzin i 5 godzin . Ten czas jeszcze jest zmienny ale przynajmniej jeden nocny sen jest dość długi.
Doty to chyba zacznę od ziaji w takim razie:). W ogóle to jestem zła na siebie bo miała 2 maleńkie strupki żółte , mąż wyczytał ze trzeba to oliwka i wyczesywać i teraz ma tego o wiele wiele więcej! Sama jej to zrobiłam... A jak się miewa Mały Jan?
Doty ja również zaciskam kciuki za Was, teraz widzę w Twojej stopce...
Już to pisałam na różowej ale Ktosiowa coś się nie udziela, mam nadzieje, ze wszystko Ok?Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2018, 23:21
Dakota -
Dakota u mnie tez lepiej z kp sa dni ze nie musze dokarmiac jakie to wszystko zagmatwane ja walcze o to aby sama piers byla a Ty bys chciala butelke podac i smoka u nas i to i to bym chciala mu zabrac Jednak musze przyznac, ze synus dojrzal troszke bo mniej lapczywie ssie piers i tez tym sposobem mniej sie krztusi i wkurza a co za tym idzie zostaje dluzej przy piersi i nawet sie najada leniuszek maly. Dzisiaj to nawet w towarzystwie udalo sie go piersia nakarmic ale ja w tym czasie musze byc dla niego bo inaczej koniec jedzenia i awantura a wtedy to niechciana przeze mnie butelka. Wiec wszyscy rozmawiaja a ja musze milczec i patrzec na swojego chlopczyka ale dla mnie tez to sukces ze zechcial
Co do spania w lozeczku to moj na poczatku spal, ale jak sie zaczely bole brzuszka i wzdecia to wyladowal kolo mamuni w lozku i tak zostalo. Jednak przymierzam sie do wyautowania go do lozeczka. W dzien tam spi, ewentualnie w wozku. I nie stawia oporw nawet bez problemu zasypia tam. Natomiast noce to jeszcze nie sa przesypiane tak jak u Was zazdroszcze bo mi najdluzej spal 3,5h a potrafi wstac do cycusia co 1-2h albi sie szarpie na tym lozku nie wiadomo czego i wybudza sie. Takie to spanie z nim. Dzis od 2:30 do 7 wstawalam co godzine. Taki to zajmujacy chlopak jest Jednak licze na to ze sie wszystko niedlugo unormuje.
Dakota brawo dla Ciebie za to lozeczko ze tak uczysz, no i ten czas spania jak juz pisalam zazdroszcze
Wracajac do tematu ciemieniuchy to ja proponuje pozbyc sie najpierw tej luski ziajka a pozniej jak juz wszystko zejdzie to emolium stosowac.
A nasza Ktosiowa to napewno tak synkiem zajeta i nie ma czasu na forumWiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2018, 00:21
02.02.2006 synuś cc 31tc 2015 Aniołek 05.01.2018 synuś sn 39tc
-
Greta, Dakota, dzięki bardzo
Dakota, nie obwiniaj się tą oliwką. Ja też smarowałam i wyczesywalam. Na jednych to działa na innych nie. Wątpię aby to zaszkodziło. Zastosuj Ziaję i będzie dobrze.
Janek to już duży chłopak. Chodzi przy pomocy pchacza, wkłada ręce do szuflad, dotyka różnych rzeczy, raczkuje gdy tylko może, trzeba mieć oczy dookoła głowy. Kochany jest. Siedzę z nim teraz w domu, bo gorączkuje i ma kaszel. Taki to urok wiosny
Teraz mi się też przypomniało, że Janek też sam zasypiał od urodzenia. Potrafił przespać 6-7 godzin w nocy bez karmienia. Także Dakota możesz być zbyt siebie dumnaGreta lubi tę wiadomość
Antek ur.24-06-2005 Janek ur. 29-04-2017
Aniołki [*] (14 tc) 15-09-1998, (9 tc) 02-04-2008 (6tc) 26-03-2018, Gabrysia 11.06.2018 (11tc)
Szósta ciąża w toku -
Dziękuje za cenne rady:)
Dziś przy porannej toalecie umyłem jej główkę ziaja, od razu widać ze to działa. Czy mam ja czymś posmarować teraz? Czy nie zapychać już niczym? Dodam, ze cała jest teraz jakby w łupieżu i aż się prosi żeby czym wysmarować.
Greta co do spania No to pochwaliła się i dziś dwa razy się budziła ale jak pisałam wcześniej to jeszcze nie jest jakiś stały rytm, tylko ewidentne się normuje
Doty to Twój Janek dzielny chłopak, ze od początku spał w łóżeczku dzieci mojego brata tez tak miały . A jak Ty się czujesz?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2018, 11:55
Dakota