X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne #rodzew2026 LUTY❤️🍓
Odpowiedz

#rodzew2026 LUTY❤️🍓

Oceń ten wątek:
  • Joanne Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po porodzie nie przychodzi położna tylko pomoc poporodowa "kraamzorg". Powinno to być również w Polsce. Z pewnością zmniejszyłby się odsetek depresji poporodowych ale korzyści jest zdecydowanie więcej. Położna przychodzi tylko pobrać krew z pięty dziecka do badań i chyba jeszcze jedna wizyta ale nie pamiętam w jakim celu.

I ile Twoje dziecko ważyło? Zapowiedź była na jaką wagę? Moja byla przewidywana na 4 kg więc nie mialam podejrzenia makrosomii a to że mialam wymiary miednicy mieszczące się w minimum o niczym nie świadczyło. Tyle stresu co przeżyłam to serio żadnej nie życzę.

age.png

preg.png
  • ellevv Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Po porodzie nie przychodzi położna tylko pomoc poporodowa "kraamzorg". Powinno to być również w Polsce. Z pewnością zmniejszyłby się odsetek depresji poporodowych ale korzyści jest zdecydowanie więcej. Położna przychodzi tylko pobrać krew z pięty dziecka do badań i chyba jeszcze jedna wizyta ale nie pamiętam w jakim celu.

I ile Twoje dziecko ważyło? Zapowiedź była na jaką wagę? Moja byla przewidywana na 4 kg więc nie mialam podejrzenia makrosomii a to że mialam wymiary miednicy mieszczące się w minimum o niczym nie świadczyło. Tyle stresu co przeżyłam to serio żadnej nie życzę.

Właśnie tak, ja to zwie położną i położną 🤣 przynajmniej tak łatwiej zapamiętać niż używanie polskich długich nazw choć w domu mówię tak jak po holendersku się powinno 🤣

O jejcie, pamiętam tylko tą wizyte z pięta ale innej już nie.

Urodził się 3600 a ile szacowali? Nie wiem, nie pamiętam, ogólnie nikt mnie nie poinformował o podejrzeniu dużego bobasa. To znaczy mówili duży maluch ale nigdy nie użyli słowa makrosomia. Dopiero wyczytałam w opisach szpitalnych po zalogowaniu sie już xx po porodzie plus ostatnio na wizycie potwierdzili że były podejrzenia. Trochę zła jestem za moją niewiedzę ale młoda byłam i nie doświadczona 🫠

PCOS cykle między 31 a 65 dni, cykle bezowulacyjne, nadwaga, pod kontrolą onkologa

🔹️wysokie TSH ‼️ (4,34) - lewotyroksyna
    🔹️14.08.2025 - 305 gram pannicy
    🔹️06.08.2025 - to na pewno dziewczynka 🙈🩷
    🔹️01.07.2025 - CRL 82.37mm, 82 gram
    🔹️27.05.2025 - CRL 19.41mm, 8t+3d
    🔹️16.05.2025 - CRL 5.9 mm
    🔹️11.05.2025 - CRL 3.87mm, serduszko puka w rytmie cza-cza
    🔹️27.04.2025 - nadal dwie kreski, druga mocniejsza ⏸️
    🔹️26.04.2025 - dwie kreski ⏸️

preg.png

🔹️ starania od 02.2024
    🔸️ 3 lata na AH

🔸️ 07.2020 👨‍👩‍👦💙
    🔸️ 29.11.2019 - serducho ❤️
    🔸️ 20.11.2019 - widać kropkę 🥰
    🔸️ 13.11.2019 - beta HCG 228
    🔸️ 13.11.2019 - dwie kreski ⏸️

🔸️ 04.2018 - nowotwór 🦀
  • Joanne Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie bylo 3850g w 39tc. Porod wywoływany ale cały czas z naciskiem na SN pomimo że od założenia balonika dzien wcześniej i 14h na oksytocynie bylo tylko 2 czy 3 cm rozwarcia i zero postępu porodu. Dopiero jak ich zapewniłam że jestem gotowa i w pełni świadoma z czym się wiąże CC to doktorka podjęła decyzje o cesarce. Jak wyjęli dziecko to powiedziała ze mam szczęście że istnieją cesarki bo nie byłoby możliwości zebym przy moich wymiarach urodziła tak duże dziecko czego nie skomentowałam🤦🏻‍♀️

Życzę Tobie i Maluszkowi wszystkiego dobrego i dużo zdrówka! Trzymaj się!☺️

ellevv lubi tę wiadomość

age.png

preg.png
  • Giosiek Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Was czytam dziewczyny i jestem zdziwiona podejściem Holendrów do ciąży i po porodu. Mieszkam w Niemczech, także myślałam, że jest podobnie.
    Moją ciążę prowadzi ginekolog. Nic nie płacę, bo wizyty są w ramach ubezpieczenia. Poprzednia ciąża była zaraz po poronieniu, także miałam wizyty co 2 tygodnie. Teraz mam co 4. Płci nie podają do 14 tc, bo do tego czasu można przerwać ciążę bez podawania powodu. Później jest to możliwe jedynie z powodów zdrowotnych. Ma to na celu zapobieganie usuwania ciąż z dziewczynkami. Mieszka tu dużo ludzi innych kultur, w których posiadanie córki jest „problemem”.
    A co do porodu, to byłam miesiąc przed na badaniu i rozmowie w szpitalu, w którym miałam rodzić. Z racji na mój wiek (40+) lekarz od razu zaproponował mi cesarkę. Ja się jednak uparłam na poród naturalny.
    Ostatecznie córka ułożyła się twarzyczkowo, także i tak skończyło się na cesarce.

age.png

9.06. FET
    5 dpt ⏸️
    14 dpt: ß-HCG - 1571
    16 dpt: pęcherzyk ciążowy i żółtkowy 😍
    25 dpt (6+2): serduszko ❤️
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    Z tego względu że usg miałam teraz a kolejne bym miala dopiero w 20 tygodniu to już zapisałam się na dodatkowe usg w 16 tygodniu. Na tej dodatkowej, platnej wizycie poznaje się płeć dziecka albo dopiero w 20 tygodniu. Ciążę mam prowadzoną przez położną pomimo wcześniejszych poronień i ciąż biochemicznych bo teraz nic niepokojącego się nie dzieje. Dopiero od 36 tygodnia przejmuje mnie szpital. W Holandii takie rarytasy🙈

A na te dodatkowe usg w 16 tc idziesz do swojej położnej czy zupełnie inne miejsce ? Ja prowadzę w szpitalu ciążę i zastanawiam się właśnie, gdzie na to dodatkowe mam się umówić 🤔 też mam w poniedziałek prenatalne i już mi pow że płci nie podają dopiero w 20 tc. W robiłaś nipt ? Długo czekałaś na wyniki ?

Trombofilia
    Rozjechane cytokiny
    Cross match 29,9%, allo mlr 0%

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ cb ?
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
    02/04 histeroskopia, przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycyklina+Metronidazol), adenomioza

09/06 (S) V FET ❄️
    6 dpt ⏸️ zostań z nami 🌈🍀
    17 dpt bhcg 5633
    24 dpt CRL 5,7 mm i bijące ❤️
    7+0 CRL 8,1 mm i ❤️
    9+6 CRL 2,91 cm bobisia 🥹

preg.png
  • Joanne Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    A na te dodatkowe usg w 16 tc idziesz do swojej położnej czy zupełnie inne miejsce ? Ja prowadzę w szpitalu ciążę i zastanawiam się właśnie, gdzie na to dodatkowe mam się umówić 🤔 też mam w poniedziałek prenatalne i już mi pow że płci nie podają dopiero w 20 tc. W robiłaś nipt ? Długo czekałaś na wyniki ?

U swojej położnej. Miałam zaplanowaną na 16 tydzień wizytę bez uzg i powiedziałam że chcę mieć to dodatkowe płatne usg.

Nipt robiłam w piatek a w czwartek miałam już wyniki. Ponoć szybko bo w środę na wizycie polozna mówiła że bedą pewnie dopiero za tydzień a na drugi dzien już dzwoniła z wynikami.

Giosiek być może również z tego samego powodu tutaj też nie mowią na prenatalnych jaka płeć. Słyszałam tylko żeby uniknąć pomyłek bo rodzice się nastawiają, szykują na określoną płeć a potem są pretensje.

jo_ana, ellevv lubią tę wiadomość

age.png

preg.png
  • ellevv Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanne wrote:
    U swojej położnej. Miałam zaplanowaną na 16 tydzień wizytę bez uzg i powiedziałam że chcę mieć to dodatkowe płatne usg.

Nipt robiłam w piatek a w czwartek miałam już wyniki. Ponoć szybko bo w środę na wizycie polozna mówiła że bedą pewnie dopiero za tydzień a na drugi dzien już dzwoniła z wynikami.

Giosiek być może również z tego samego powodu tutaj też nie mowią na prenatalnych jaka płeć. Słyszałam tylko żeby uniknąć pomyłek bo rodzice się nastawiają, szykują na określoną płeć a potem są pretensje.

Bardzo szybko miałaś wyniki ... ja czekałam dwa tygodnie nie licząc przecież weekendów 😅

Joasiu, mówię to wszystko zależne od lekarza i chyba gdzie jesteś i przez kogo prowadzisz ciążę. Z tego co widze inaczej przez położną a inaczek w szpitalu. W szpitalu w pierwszej ciąży powiedzieli bez problemu. Tutaj też mówili że na wizycie w 20 tyg powiedzą a powiedzieli w 15/16 tyg.

Wizyty mam zaplanowane do 30 tygodnia 🙈 tylko nie wpisane bo książeczki zapomniałam hah.

Ale tak Joanna piszę, można się umówić prywatnie na wizycie jeśli prowadzisz ciążę przez verloskundige praktijk ale też możesz np. u echografiepraktijk na geslachtsbepaling vanaf 15 weken. U mnie w mieście jest to koszt 40 euro.

20250816-140913.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:17

jo_ana lubi tę wiadomość

PCOS cykle między 31 a 65 dni, cykle bezowulacyjne, nadwaga, pod kontrolą onkologa

🔹️wysokie TSH ‼️ (4,34) - lewotyroksyna
    🔹️14.08.2025 - 305 gram pannicy
    🔹️06.08.2025 - to na pewno dziewczynka 🙈🩷
    🔹️01.07.2025 - CRL 82.37mm, 82 gram
    🔹️27.05.2025 - CRL 19.41mm, 8t+3d
    🔹️16.05.2025 - CRL 5.9 mm
    🔹️11.05.2025 - CRL 3.87mm, serduszko puka w rytmie cza-cza
    🔹️27.04.2025 - nadal dwie kreski, druga mocniejsza ⏸️
    🔹️26.04.2025 - dwie kreski ⏸️

preg.png

🔹️ starania od 02.2024
    🔸️ 3 lata na AH

🔸️ 07.2020 👨‍👩‍👦💙
    🔸️ 29.11.2019 - serducho ❤️
    🔸️ 20.11.2019 - widać kropkę 🥰
    🔸️ 13.11.2019 - beta HCG 228
    🔸️ 13.11.2019 - dwie kreski ⏸️

🔸️ 04.2018 - nowotwór 🦀
‹‹ 117 118 119 120 121
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ