#rodzew2026 LUTY❤️🍓
-
WIADOMOŚĆ
-
Po porodzie nie przychodzi położna tylko pomoc poporodowa "kraamzorg". Powinno to być również w Polsce. Z pewnością zmniejszyłby się odsetek depresji poporodowych ale korzyści jest zdecydowanie więcej. Położna przychodzi tylko pobrać krew z pięty dziecka do badań i chyba jeszcze jedna wizyta ale nie pamiętam w jakim celu.
I ile Twoje dziecko ważyło? Zapowiedź była na jaką wagę? Moja byla przewidywana na 4 kg więc nie mialam podejrzenia makrosomii a to że mialam wymiary miednicy mieszczące się w minimum o niczym nie świadczyło. Tyle stresu co przeżyłam to serio żadnej nie życzę. -
Joanne wrote:Po porodzie nie przychodzi położna tylko pomoc poporodowa "kraamzorg". Powinno to być również w Polsce. Z pewnością zmniejszyłby się odsetek depresji poporodowych ale korzyści jest zdecydowanie więcej. Położna przychodzi tylko pobrać krew z pięty dziecka do badań i chyba jeszcze jedna wizyta ale nie pamiętam w jakim celu.
I ile Twoje dziecko ważyło? Zapowiedź była na jaką wagę? Moja byla przewidywana na 4 kg więc nie mialam podejrzenia makrosomii a to że mialam wymiary miednicy mieszczące się w minimum o niczym nie świadczyło. Tyle stresu co przeżyłam to serio żadnej nie życzę.
Właśnie tak, ja to zwie położną i położną 🤣 przynajmniej tak łatwiej zapamiętać niż używanie polskich długich nazw choć w domu mówię tak jak po holendersku się powinno 🤣
O jejcie, pamiętam tylko tą wizyte z pięta ale innej już nie.
Urodził się 3600 a ile szacowali? Nie wiem, nie pamiętam, ogólnie nikt mnie nie poinformował o podejrzeniu dużego bobasa. To znaczy mówili duży maluch ale nigdy nie użyli słowa makrosomia. Dopiero wyczytałam w opisach szpitalnych po zalogowaniu sie już xx po porodzie plus ostatnio na wizycie potwierdzili że były podejrzenia. Trochę zła jestem za moją niewiedzę ale młoda byłam i nie doświadczona 🫠PCOS cykle między 31 a 65 dni, cykle bezowulacyjne, nadwaga, pod kontrolą onkologa
🔹️wysokie TSH ‼️ (4,34) - lewotyroksyna
🔹️14.08.2025 - 305 gram pannicy
🔹️06.08.2025 - to na pewno dziewczynka 🙈🩷
🔹️01.07.2025 - CRL 82.37mm, 82 gram
🔹️27.05.2025 - CRL 19.41mm, 8t+3d
🔹️16.05.2025 - CRL 5.9 mm
🔹️11.05.2025 - CRL 3.87mm, serduszko puka w rytmie cza-cza
🔹️27.04.2025 - nadal dwie kreski, druga mocniejsza ⏸️
🔹️26.04.2025 - dwie kreski ⏸️
🔹️ starania od 02.2024
🔸️ 3 lata na AH
🔸️ 07.2020 👨👩👦💙
🔸️ 29.11.2019 - serducho ❤️
🔸️ 20.11.2019 - widać kropkę 🥰
🔸️ 13.11.2019 - beta HCG 228
🔸️ 13.11.2019 - dwie kreski ⏸️
🔸️ 04.2018 - nowotwór 🦀 -
U mnie bylo 3850g w 39tc. Porod wywoływany ale cały czas z naciskiem na SN pomimo że od założenia balonika dzien wcześniej i 14h na oksytocynie bylo tylko 2 czy 3 cm rozwarcia i zero postępu porodu. Dopiero jak ich zapewniłam że jestem gotowa i w pełni świadoma z czym się wiąże CC to doktorka podjęła decyzje o cesarce. Jak wyjęli dziecko to powiedziała ze mam szczęście że istnieją cesarki bo nie byłoby możliwości zebym przy moich wymiarach urodziła tak duże dziecko czego nie skomentowałam🤦🏻♀️
Życzę Tobie i Maluszkowi wszystkiego dobrego i dużo zdrówka! Trzymaj się!☺️ellevv lubi tę wiadomość
-
Tak Was czytam dziewczyny i jestem zdziwiona podejściem Holendrów do ciąży i po porodu. Mieszkam w Niemczech, także myślałam, że jest podobnie.
Moją ciążę prowadzi ginekolog. Nic nie płacę, bo wizyty są w ramach ubezpieczenia. Poprzednia ciąża była zaraz po poronieniu, także miałam wizyty co 2 tygodnie. Teraz mam co 4. Płci nie podają do 14 tc, bo do tego czasu można przerwać ciążę bez podawania powodu. Później jest to możliwe jedynie z powodów zdrowotnych. Ma to na celu zapobieganie usuwania ciąż z dziewczynkami. Mieszka tu dużo ludzi innych kultur, w których posiadanie córki jest „problemem”.
A co do porodu, to byłam miesiąc przed na badaniu i rozmowie w szpitalu, w którym miałam rodzić. Z racji na mój wiek (40+) lekarz od razu zaproponował mi cesarkę. Ja się jednak uparłam na poród naturalny.
Ostatecznie córka ułożyła się twarzyczkowo, także i tak skończyło się na cesarce. -
Joanne wrote:Z tego względu że usg miałam teraz a kolejne bym miala dopiero w 20 tygodniu to już zapisałam się na dodatkowe usg w 16 tygodniu. Na tej dodatkowej, platnej wizycie poznaje się płeć dziecka albo dopiero w 20 tygodniu. Ciążę mam prowadzoną przez położną pomimo wcześniejszych poronień i ciąż biochemicznych bo teraz nic niepokojącego się nie dzieje. Dopiero od 36 tygodnia przejmuje mnie szpital. W Holandii takie rarytasy🙈
A na te dodatkowe usg w 16 tc idziesz do swojej położnej czy zupełnie inne miejsce ? Ja prowadzę w szpitalu ciążę i zastanawiam się właśnie, gdzie na to dodatkowe mam się umówić 🤔 też mam w poniedziałek prenatalne i już mi pow że płci nie podają dopiero w 20 tc. W robiłaś nipt ? Długo czekałaś na wyniki ?Trombofilia
Rozjechane cytokiny
Cross match 29,9%, allo mlr 0%
Od 01/2021 starania naturalne
11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔
Od 2023 starania w klinice
🔸 5 x stymulacja
🔸 3 x IUI
🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
Ryzyko OHSS, transfer odroczony
14/05 (N) I FET ❄️ cb ?
15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
02/04 histeroskopia, przewlekłe zapalenie endometrium (Doxycyklina+Metronidazol), adenomioza
09/06 (S) V FET ❄️
6 dpt ⏸️ zostań z nami 🌈🍀
17 dpt bhcg 5633
24 dpt CRL 5,7 mm i bijące ❤️
7+0 CRL 8,1 mm i ❤️
9+6 CRL 2,91 cm bobisia 🥹
-
jo_ana wrote:A na te dodatkowe usg w 16 tc idziesz do swojej położnej czy zupełnie inne miejsce ? Ja prowadzę w szpitalu ciążę i zastanawiam się właśnie, gdzie na to dodatkowe mam się umówić 🤔 też mam w poniedziałek prenatalne i już mi pow że płci nie podają dopiero w 20 tc. W robiłaś nipt ? Długo czekałaś na wyniki ?
U swojej położnej. Miałam zaplanowaną na 16 tydzień wizytę bez uzg i powiedziałam że chcę mieć to dodatkowe płatne usg.
Nipt robiłam w piatek a w czwartek miałam już wyniki. Ponoć szybko bo w środę na wizycie polozna mówiła że bedą pewnie dopiero za tydzień a na drugi dzien już dzwoniła z wynikami.
Giosiek być może również z tego samego powodu tutaj też nie mowią na prenatalnych jaka płeć. Słyszałam tylko żeby uniknąć pomyłek bo rodzice się nastawiają, szykują na określoną płeć a potem są pretensje.jo_ana, ellevv lubią tę wiadomość
-
Joanne wrote:U swojej położnej. Miałam zaplanowaną na 16 tydzień wizytę bez uzg i powiedziałam że chcę mieć to dodatkowe płatne usg.
Nipt robiłam w piatek a w czwartek miałam już wyniki. Ponoć szybko bo w środę na wizycie polozna mówiła że bedą pewnie dopiero za tydzień a na drugi dzien już dzwoniła z wynikami.
Giosiek być może również z tego samego powodu tutaj też nie mowią na prenatalnych jaka płeć. Słyszałam tylko żeby uniknąć pomyłek bo rodzice się nastawiają, szykują na określoną płeć a potem są pretensje.
Bardzo szybko miałaś wyniki ... ja czekałam dwa tygodnie nie licząc przecież weekendów 😅
Joasiu, mówię to wszystko zależne od lekarza i chyba gdzie jesteś i przez kogo prowadzisz ciążę. Z tego co widze inaczej przez położną a inaczek w szpitalu. W szpitalu w pierwszej ciąży powiedzieli bez problemu. Tutaj też mówili że na wizycie w 20 tyg powiedzą a powiedzieli w 15/16 tyg.
Wizyty mam zaplanowane do 30 tygodnia 🙈 tylko nie wpisane bo książeczki zapomniałam hah.
Ale tak Joanna piszę, można się umówić prywatnie na wizycie jeśli prowadzisz ciążę przez verloskundige praktijk ale też możesz np. u echografiepraktijk na geslachtsbepaling vanaf 15 weken. U mnie w mieście jest to koszt 40 euro.
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:17
jo_ana lubi tę wiadomość
PCOS cykle między 31 a 65 dni, cykle bezowulacyjne, nadwaga, pod kontrolą onkologa
🔹️wysokie TSH ‼️ (4,34) - lewotyroksyna
🔹️14.08.2025 - 305 gram pannicy
🔹️06.08.2025 - to na pewno dziewczynka 🙈🩷
🔹️01.07.2025 - CRL 82.37mm, 82 gram
🔹️27.05.2025 - CRL 19.41mm, 8t+3d
🔹️16.05.2025 - CRL 5.9 mm
🔹️11.05.2025 - CRL 3.87mm, serduszko puka w rytmie cza-cza
🔹️27.04.2025 - nadal dwie kreski, druga mocniejsza ⏸️
🔹️26.04.2025 - dwie kreski ⏸️
🔹️ starania od 02.2024
🔸️ 3 lata na AH
🔸️ 07.2020 👨👩👦💙