#rodzew2026 LUTY❤️🍓
-
WIADOMOŚĆ
-
Czyli widzę że z tymi szkołami rodzenia to w różnych tygodniach startujecie. Ja się jutro dowiem jak to będzie, narazie wiem że ma być 15 spotkań to podejrzewam że 2x w tygodniu ? A chodzicie tam same czy z partnerami?
Anek86 ja też nie czuje ruchów regularnie, jestem 21+4, nawet nie wiem czy to co czuje to w ogóle ruchy 🙄 więc używam detektora.
Ja krzywa znoszę bardzo dobrze, nawet mi smakuje 🫢Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października, 11:48
♀️'89 ♂️'87
starania od 06.2023
AMH 1.0 🙄 drożność ✅ cykle stymulowane ❌ stan zapalny endometrium 💊 mini polipy ✂️ KIR&kariotyp✅
7.05 IUI ❌
13.06 kwalifikacja in vitro ✅
16.06 ⏸️ 11dpo 🫢 naturals
beta 132,58/544,35/1849,89 🎉
8.07 6+4 CRL 6mm i bijące ♥️
18.08 USG prenatalne prawidłowe, NT 1,7 🥳 CRL 6,8cm, pappa wszystkie ryzyka niskie 🍀
Cukrzyca ciążowa 🤷🍭
9.10 połówkowe wszystko w porządku 🩵 333g
TP 23/27.02.2026
-
Brałam kiedys laktoferyne z healthlabs jak miałam niska ferrytyne ale pamiętajcie wtedy o wit C bo lepiej się wchłania żelazo.
Moja waga przed ciąża to 52 kg teraz 58 kg 😅. Tak poza brzuchem wszystko wygląda jakby normalnie ale dużo osób zwraca uwagę, że na buzi jestem okrąglejsza co mi się wcale nie podoba 🤣 no i cycki większe mam to tez musze przyznać.
A ja chce chodzić do szkoły rodzenia w szpitalu którym planuje rodzic a tam zaczyna się dopiero w 30 tyg ciąży.Ola8999, Zosia667 lubią tę wiadomość
-
Ja startowałam z wagą 57kg, teraz mam już prawie 65 🙈 Ale trudno, nie zamierzam się tym przejmować bo też nie widzę tego bardzo po sobie a wiem że i tak po porodzie szybko zrzucę wszystko jak będę karmić 😊 Więc jak mam na coś ochotę to sobie nie odmawiam w obawie przed przytyciem.
Ola8999, grzanewino lubią tę wiadomość
-
Ola8999 wrote:Czyli widzę że z tymi szkołami rodzenia to w różnych tygodniach startujecie. Ja się jutro dowiem jak to będzie, narazie wiem że ma być 15 spotkań to podejrzewam że 2x w tygodniu ? A chodzicie tam same czy z partnerami?
Anek86 ja też nie czuje ruchów regularnie, jestem 21+4, nawet nie wiem czy to co czuje to w ogóle ruchy 🙄 więc używam detektora.
Ja krzywa znoszę bardzo dobrze, nawet mi smakuje 🫢Ola8999 lubi tę wiadomość
Amh: 0,7
Niedoczynność tarczycy
Trombofilia
Kariotypy:✔️
Drożność jajowodów: ✔️
Starania od 2022 roku.
💔01.2024 Ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód.
1️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉11.24 Punkcja. Pobranych 10 komórek, 6 zapłodnionych, 2 zarodki.
11.24 Transfer ❌️
12.24 FET ✅️
💔01.25 8tc puste jajo..
2️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉17.03 Punkcja. Pobranych 8 komórek,5
zapłodnionych, 4 zarodki.
❄️❄️❄️ 3 zdrowe zarodki
28.05 FET
7dpt 30 🥰
16dpt USG pęcherzyk ciążowy w macicy
23dpt serduszko 🩷
-
MroziaMM wrote:Brałam kiedys laktoferyne z healthlabs jak miałam niska ferrytyne ale pamiętajcie wtedy o wit C bo lepiej się wchłania żelazo.
Moja waga przed ciąża to 52 kg teraz 58 kg 😅. Tak poza brzuchem wszystko wygląda jakby normalnie ale dużo osób zwraca uwagę, że na buzi jestem okrąglejsza co mi się wcale nie podoba 🤣 no i cycki większe mam to tez musze przyznać.
A ja chce chodzić do szkoły rodzenia w szpitalu którym planuje rodzic a tam zaczyna się dopiero w 30 tyg ciąży.MroziaMM lubi tę wiadomość
Amh: 0,7
Niedoczynność tarczycy
Trombofilia
Kariotypy:✔️
Drożność jajowodów: ✔️
Starania od 2022 roku.
💔01.2024 Ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód.
1️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉11.24 Punkcja. Pobranych 10 komórek, 6 zapłodnionych, 2 zarodki.
11.24 Transfer ❌️
12.24 FET ✅️
💔01.25 8tc puste jajo..
2️⃣ Procedura IVF (krótki protokół)
💉17.03 Punkcja. Pobranych 8 komórek,5
zapłodnionych, 4 zarodki.
❄️❄️❄️ 3 zdrowe zarodki
28.05 FET
7dpt 30 🥰
16dpt USG pęcherzyk ciążowy w macicy
23dpt serduszko 🩷
-
mmonika_ wrote:Z tą krzywą cukrową to „nie taki wilk straszny, jak go malują” 😄 Też byłam źle nastawiona, ale sprawnie mi to poszło. Nie pij tylko na raz, masz na to 5 minut 😄 I głęboko oddychaj 😄 Ja kupiłam glukozę cytrynową, ale gdzieś podobno już można malinową dostać, też podobno dobra.
-
Frida91 wrote:Ja startowałam z wagą 57kg, teraz mam już prawie 65 🙈 Ale trudno, nie zamierzam się tym przejmować bo też nie widzę tego bardzo po sobie a wiem że i tak po porodzie szybko zrzucę wszystko jak będę karmić 😊 Więc jak mam na coś ochotę to sobie nie odmawiam w obawie przed przytyciem.
Ja startowałam z wagą 66 kg, już 78 kg na wadze. Jest ciężko bo to dopiero połowa ale mam nadzieję że po porodzie wrócę do formy
Ola8999 lubi tę wiadomość
👱🏻♀️30
🧔🏼♂️30
9 cykl starań, 1 cykl stymulowany - udało się 🍀
Maj 2025 - Clostilbegyt + Estrofem
11.06 ⏸️
12.06 beta 882 mln/ml
prog 59.80 ng/ml
16.06 beta 4073 mln/ml
20.06 beta 17047 mln/ml
26.06 mamy dwa 💕
10.07 1.89 cm & 2.07 cm szczęścia 💕
18.07 Krwiak 🩸2.89 cm szczęścia 🩷🩷
8.08 prenatalne - zdrowe Misie dwa 🥹 6.4 cm i 6.7 cm 🩵🩷
21.08 8.86 cm i 8.97 cm - mamy parkę 🩷🩵
15.09 synek 233 g, córeczka 226 g 🩷🩵
24.09 połówkowe - wszystko ok 🍀 synek 318 g, córeczka 287 g 🩷🩵
-
U mnie do szkoły rodzenia można było chodzić od 21 tygodnia. My wystartowaliśmy w 23, bo tak grupa ruszała. Dla kobiet jest darmowa i refundowana przez NFZ. Osoby towarzyszące muszą zapłacić 300 zł za cały kurs 11 spotkań + 4 spotkania warsztatowe. U mnie wszystkie chodzą z partnerami i mamy prawie samych zimowych chłopaków. Może z 4 dziewczynki nam się trafiły na 16 par. Mój mąż czeka na każde zajęcia ale to też dlatego, że to coś zupełnie nowego dla nas i jesteśmy bardzo zadaniowi.
Co do wagi to ja startowałam z 89, ale pierwszą wagę wpisaną w karcie ciąży mam 87. Aktualnie 94 troszkę mnie to przeraża… przyjaciółka mówi, że nie mam się co martwić nawet jak przytyję, bo to zrzucę i nie jest to teraz takie ważne. Prowadzący, że mam przytyć max 10 kg i już mi to na głowę siada.Ola8999 lubi tę wiadomość
👩🏻32 👨🏻34
27.05.2025 ⏸️
25.06.2025 1,46 cm ♥️
09.07.2025 szczęście ma 2,8 cm ♥️
15.07.2025 zdiagnozowana cukrzyca ciążowa 🍭
29.07.2025 badania prenatalne 6,5 cm zdrowo rozwijającego się szczęścia ♥️🍀
14.08.2025 piękny chłopak 👦🏻
03.09.2025 140g chłopaka 🥝
29.09.2025 badania prenatalne (połówkowe) 487g zdrowego chłopaka
29.10.2025 wizyta
27.11.2025 prenatalne (III trymestr)
-
No niestety nie zawsze mamy wpływ na to ile przytyjemy. Wiadomo można się nie objadać ale też myślę że ciąża to nie czas na jakąś dietę, głodzenie i odchudzanie. Wszystko w granicach rozsądku.
zorilla94 lubi tę wiadomość
-
Też uważam, że ciąża, to nie jest czas na głodzenie się czy przechodzenie na dietę. Teraz najważniejsze jest dziecko i trzeba dostarczać mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Trzeba też jednak pamiętać, że w ciąży nie je się „za dwóch” tylko „dla dwóch”.
Pamiętam, że jak byłam w ciąży z córką, to była akurat duża impreza z okazji 60 urodzin teściowej. Wtedy też miałam cukrzycę, więc uważałam na to co jem. Nie tłumaczyłam się koleżankom teściowej z mojego stanu zdrowia, a dwie z nich uparcie próbowały mnie dokarmiać. Bo przecież powinnam jest „za dwóch”, a ja tak mało jem (według nich) i w dodatku jestem taka chuda 🙄
Chyba nie mogły zrozumieć, że to możliwe by nie utyć 20 kg w ciąży i urodzić zdrowe dziecko 🤷♀️Bezowata lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny jeżeli nadal zmagacie się z zaparciami, to mogę podpowiedzieć patent z podnóżkiem dziecięcym pod stopy, bo jednak pozycja ma znaczenie 😄
I tak czeka Was ten zakup, niby dopiero za jakiś czas, ale moim zdaniem warto już teraz 😉
Mi jeszcze pomogły płatki owsiane na kolację 🙂Ola8999 lubi tę wiadomość
-
Jeśli chodzi o szkołę rodzenia, to u mnie jest 5 zajęć po 3 godziny, mąż może chodzić na wszystkie zajęcia ze mną (wszystko bezpłatnie). Niby na stronie szpitala jest napisane, że sugerują rozpocząć w okolicach 28-30 tygodnia, ale ja wolę mieć to już przed świętami z głowy i nie martwić się potem, czy na pewno się ze wszystkim wyrobię. Plus liczę na to, że coś podpowiedzą w kwestii wyprawki
Co do wagi, u mnie dzisiaj +6kg na wadze, jak sprawdzałam w internecie, to powinnam niby przytyć 11-16,5 kg (zaczynałam z prawidłowym BMI), mam nadzieję, że uda się zmieścić w tych widełkach. U mnie większość to brzuszek i piersi, trochę przytyłam na udach i pośladkach, ale nie przejmuję się tym za bardzo, najważniejsze, żeby maleństwo zdrowo rosło. A na odchudzanie będzie czas po ciąży. W tamtym roku schudłam 15kg, więc jak wtedy dałam radę, to po ciąży też się uda 😊
Dzisiaj zapisałam się na sesję świąteczną na początek grudnia. Liczę, że brzuszek już będzie wtedy jakoś sensowniej wyglądał 😂 Mieliśmy nie robić nic takiego, ale naoglądałam się instagrama i mi się szkoda zrobiło, bo mało mamy z mężem takich ładnych wspólnych zdjęć, więc chociaż będzie pamiątka z tego pięknego czasu 🎄Ola8999 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny mam bardzo poważne pytanie wyprawkowe. 😀
1. Czy jest sens kupowania rożka, otulacza i śpiworka? Czy najbardziej praktyczny nie jest śpiworek?
2. Czy zamiast otulacza do fotelika lepiej korzystać z kombinezonu z wełny?
👩🏻32 👨🏻34
27.05.2025 ⏸️
25.06.2025 1,46 cm ♥️
09.07.2025 szczęście ma 2,8 cm ♥️
15.07.2025 zdiagnozowana cukrzyca ciążowa 🍭
29.07.2025 badania prenatalne 6,5 cm zdrowo rozwijającego się szczęścia ♥️🍀
14.08.2025 piękny chłopak 👦🏻
03.09.2025 140g chłopaka 🥝
29.09.2025 badania prenatalne (połówkowe) 487g zdrowego chłopaka
29.10.2025 wizyta
27.11.2025 prenatalne (III trymestr)
-
Widzę, że nie tylko ja przeżywam krzywą glukozową. Muszę zrobić przed następną wizytą. Tymczasem wczorajsza była slodko-gorzka. Gwiazdeczka ma się dobrze i waży już 510g. Nie napatrzyłam się na nią, bo była schowana za pępowiną.
Natomiast lekarza martwią zbyt częste skurcze macicy (2-3 razy w ciągu godziny), przeplatane pojedynczymi bolesnymi. Każe wprowadzić bardziej oszczędny tryb życia, a przecież zaledwie miesiąc temu zaczęłam wstawać z kanapy po kilkutygodniowych krwawieniach i nadal dużo księżniczkuję. Więcej leżenia oznacza mniej czasu na pisanie pracy dyplomowej, a już mam ogromne tyły. Wiem, że to nie jest priorytetem ale tak bardzo chciałam jakoś pogodzić studia i obronę z ciążą.
Co do wagi u mnie wyjściowa była 53 kg, a obecnie 56,5 kg i od dwóch tygodni stoi w miejscu. Jestem wysoka więc widać jedynie mały brzuszek. Miałam nadzieję, że w ciąży chociaż trochę piersi urosną ale nie chcą 🤷 No ale dzięki temu, że jestem chuda jak patyk, czuję bardzo wyraźnie małą już od ok. 18 tygodnia ciąży, co ratuje moją psychikę.
01.2018 rozpoczęcie starań
I procedura IVF Salve Medica Łódź
hiperstymulacja
🍍 transfer 12.2021, blastka 4AA - ciąża poroniona 😢
🍍 transfer 05.2022, blastka 4AA - nieudany 😢
🍍 transfer 06.2022, blastka 4BB - nieudany 😢
🍍 transfer 12.2022, blastka 4BB - nieudany 😢
II procedura IVF Invicta Gdynia
brak transferu
III procedura Bocian Łódź
hiperstymulacja
🍍 transfer 12.2024, blastka 4AA - nieudany 😢
🍍 transfer 06.2025, blastka 4AB - CIĄŻA 🩷
01.2022 💔 8 tc 😢
04.2021 💔 💔 5 tc, 8 tc 😢
09.2020 💔 9 tc 😢
Mutacja genu anxa 5 haplotyp M2, Kir bx-brak 5 implantacyjnych, cytokiny: wysokie il2, niskie il10, komórki NK 22%, nk maciczne wielokrotnie przekroczone, mutacja PAI-1, mthfr a1298c, wysoka homocysteina, PCOS-brak owulacji, zespół LUF, zapalenie endo, problemy ze wzrostem endo. -
Ola8999 wrote:Hemoglobina 12 i 13 to całkiem ładne. Ferrytyne właśnie też mam zbadać za tydzień i podejmę decyzje co do brania żelaza, też mam trochę zaparcia i wolałabym nie brać bo się boje ze będzie jeszcze gorzej 🤷 przed ciążą miałam poziom chyba 45. Żelaza mi gin mówiła by nie badać bo wynik w ciąży jest niemiarodajny. A lakroferyne mi właśnie zaleciła już przed tym żelazem, wiec w ciąży jak najbardziej można. Poziom witaminy D chce sobie jeszcze dorzucić póki mam pakiet medyczny 😉
Co do rożków otulaczy itd to narazie sobie oglądam na vinted ale zamawiać cokolwiek będę w grudniu po remoncie 🫣
Zosia ja mam takiego dziwnego doktora w przychodni patologii, najpierw mi dał skierowanie na połówkowe i na echo a na połówkowych jak pytałam kiedy zrobić to echo to sie dziwił że mam skierowanie 😅 no ale dali to idę. A czytałam właśnie różnie 22-24tc albo 28-32.
A masz jakieś skutki uboczne po tym żelazie ? Bierzesz sorbifer czy inne ?
Milka no to żyjesz teraz swoim najlepszym życiem 😍😍
A zaczęła może któraś z Was szkole rodzenia ? Wybieracie się ?
Ja biorę obecnie szlazo sr coś takiego (miałam już w domu) plus laktoferyna z biowen. To żelazo już kiedyś brałam, brałam też dawniej tardyferon i jakieś żelazo do picia (wtedy dostałam od gastrologa) i nigdy nie miałam żadnych skutków ubocznych po żelazie.
Co do szkoly rodzenia to chciałabym pójść razem do szkoły przyszpitalnej, bo prowadzą ją położne które pracują w szpitalu, ale chyba jeszce za wcześnie. Póki co sama będę chodziła na warsztaty dla kobiet z położną. Podobno na warsztatach więcej teorii, a szkoła rodzenia to już praktyka. Zapisałam się w listopadzie na te warsztaty.Ola8999 lubi tę wiadomość
-
assialbnn wrote:Zosia ja czuję i widzę tętno, podejrzewam że to jakaś tętnica maciczna 🤔 leżąc i obserwując brzuch ona cały czas "pika" 🙈
Co do wagi to moja stoi w miejscu 😁 nie przytyłam nic jeszcze, waga waha mi się ok. 2 kg w tyl i w przód i tak cały czas, ale u mnie to może być kwestia tego ze jestem otyła więc organizm ma skąd pobierać 😆 lekarze mówią że póki dzidziuś się rozwija i rośnie to nie ma czym się martwić 😊
W tym tygodniu wybieram się na krzywą, i już mnie mdli na sama myśl 🤮🤢
U mnie już +4kg i się nie cofa 😄
A jak się wacha to w granicach 0.5 kg.
Natomiast ogólnie tylko brzuszek i mnie rośnie, poza tym nie czuje żebym jakoś przytyła
A tą krzywą to mnie tak tutaj straszycie, pewnie dostanę to przy kolejejnej wizycie i już się zastanawiam jak to wypije - z piciem zwłaszcza świństw mam straszny problem
-
Ola8999 wrote:Czyli widzę że z tymi szkołami rodzenia to w różnych tygodniach startujecie. Ja się jutro dowiem jak to będzie, narazie wiem że ma być 15 spotkań to podejrzewam że 2x w tygodniu ? A chodzicie tam same czy z partnerami?
Ja krzywa znoszę bardzo dobrze, nawet mi smakuje 🫢
Na warsztaty będę chodziła sama - są dedykowane dla kobiet i to będzie 5-6 spotkań raz w tygodniu.
A szkołe rodzenia mają weekendową, ale nie spytałam czy to 1 weekend czy więcej 🤔
Co do ruchów to ja wcześniej czułam jakieś takie wewnętrzne coś, wczoraj przed spaniem znowu🥺 i tym razem było już czuć na brzuchu - myślałam że mi się wydaje ale nie 😍 sprawdzaliśmy razem i było czućOla8999, MroziaMM lubią tę wiadomość
-
MroziaMM wrote:Brałam kiedys laktoferyne z healthlabs jak miałam niska ferrytyne ale pamiętajcie wtedy o wit C bo lepiej się wchłania żelazo.
A ja chce chodzić do szkoły rodzenia w szpitalu którym planuje rodzic a tam zaczyna się dopiero w 30 tyg ciąży.
Często laktoferyna ma już Wit c, ale dobrze brać dodatkowo, pomaga też przy zaparciach a niektóre z Was o tym pisały.
Mi położna powiedziała że najlepszy czas na szkołę to jakoś 32 tydzień - czyli po nowym roku jakoś zaraz będziemy łapać termin, w grudniu i tak byłoby ciężko ale wszytsko też zależy jakie terminy zaproponuje szpital
P.S cycki potwierdzam ale twarz? Kurcze a może to takie gadanie głupie, bo ludzie mają przekonanie że jak w ciąży to musisz przytyć i szukają na siłę. Jak ty to widzisz?Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:33
-
Irashka wrote:Dziewczyny mam bardzo poważne pytanie wyprawkowe. 😀
1. Czy jest sens kupowania rożka, otulacza i śpiworka? Czy najbardziej praktyczny nie jest śpiworek?
2. Czy zamiast otulacza do fotelika lepiej korzystać z kombinezonu z wełny?
Też długo nad tym myślałam i szczerze mówiąc nie wiem.
Mam już rożek ale to głównie pod kątem szpitala, choć siostra mówiła że jej dzidzia spała jeszce przez miesiąc w tym rożku w domu.
A na wyjście na dwór zamówiłam otulacz z amumu, można używac w foteliku i w gondoli.
Do tego planuje jeszce dokupić kombinezon dresowy lub welurowy.grzanewino, grzanewino, grzanewino lubią tę wiadomość
-
Zosia667 wrote:Też długo nad tym myślałam i szczerze mówiąc nie wiem.
Mam już rożek ale to głównie pod kątem szpitala, choć siostra mówiła że jej dzidzia spała jeszcze przez miesiąc w tym rożku w domu.
A na wyjście na dwór zamówiłam otulacz z amumu, można używac w foteliku i w gondoli.
Do tego planuje jeszce dokupić kombinezon dresowy lub welurowy.
Ja śpiworka nie kupuję w ogóle, bo nie przydał mi się wcale z córką i teraz też nie sądzę żeby było inaczej.
I tak samo jak u siostry Zosi, moja córka spała w rożku po wyjściu ze szpitala .
Otulacz do fotelika, kombinezon lekki i grubszy kupiłam na vinted od jednej dziewczyny w super stanie i świetnej cenie. Naprawdę polecam poszukać ☺️