Rodzinka wielodzietna, w oczekiwaniu na kolejne szczescie:)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPawojoszka Doczytakam w książeczce zdrowia Ani będzie mieć szczepienie przeciw odrze , śwince i różyczce.
Nie no oczywiście poczekam aż wyzdrowieją dzieci Ania ma tylko lekki katar oby jej i im szybko przeszło.
U nas też jest taka grupa maluszków ciekawa jestem czy dla nich też książki kupują jak to 2,5 i 3 latki.
Niecierpliwa Najważniejsze ze Wam nic sie nie stało, człowiek i całe życie uważa i może być wypadek nigdy nie byłam w takiej sytuacji ale jak było minimalne uszkodzenie i kolo tak wyszedł Ci na rękę to bardzo honorowe wobec niego nie każdy taki jest, ja bym i piwo mu postawiła a tu policja zaraz świadkiem a potem po sadach się włóczyć musisz teraz być ostrożna.
Ja w ubiegłym roku widziałam taki wypadek że ledwo się porysowali, małe rysy na drzwiach i już policja , karetka jeden omal drugiemu w oczy nie skoczy malutka rysa nawet słyszałam jak się kłócili aż uszy puchły ty k **", ty s***jak jeździsz samochód mi porysowałeś, gdzie ja to naprawię zaraz policja będzie no cyrk na kółkach miałaś wielkie szczęście , że nie trafifilasz na jakiegoś upierdliwego kierowcę
-
nick nieaktualnyHejka Kochane.
Ja czekam na informację kiedy zebranie w przedszkolu.
Kazali tylko już kupić taki zestaw książeczek, który kosztował 75 zł. A na kredki itd ma być składka...ciekawe ile? Dodatkowo trzeba było kupić mały plecak, worek na kapcie, adidasy bo ma za małe i nowe kapcie i 150 zł pyknęło... tutaj wszystkie przedszkolaki ubrania na zmianę noszą w plecaku, a kapcie w worku, nie zostawia się w przedszkolu, tylko zabiera do domu
Niecierpliwa najważniejsze, że Wam się nic nie stało... a wiesz byłaś w szoku... sama nie wiem jak bym się zachowała w takiej sytuacji...
Szczęśliwa Mamusia ja córkę odbieram o 14, ale muszę tak się starać, żeby do 13.30 synek się wyspał i to nie takie prostena razie nie będę się martwić na zapas jak to będzie dodatkowo z noworodkiem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2018, 22:34
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
-
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b4e13a3222ad.jpg
Co tu tak cicho znowu ? Wszystkie na grzybach? Wrzuciłam moja kluskę ,duża już z niej panna tylko fryz się przezedzil troszkęWiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2018, 16:08
Szczęśliwa Mamusia, Lavendova, Tinnera, Aga9090, Szczęśliwa_Mama lubią tę wiadomość
-
Pawojoszka ale ślicznotka
Kochane moje poradzcie mi proszę jak zachęcić / zmotywować moją 8 latkę do czytania ? Ona umie czytać i robi to całkiem nieźle ale to nie jest jeszcze czytanie płynne i dlatego probuje z nią ćwiczyc ale ona bardzo się denerwuje i rozprasza a co za tym idzie ja też się denerwujeJak jest skupiona to potrafi wszystko zrobić w kilka minut ale najczęściej muszę wysłuchiwać jej biadolenia ze : nie umie , nie chce jej się , to za trudne itd. mi ręce opadają już .
pawojoszka lubi tę wiadomość
-
Duża ,śliczna i grzeczna normalnie ideal,oby jej tak zostało.
Ewelcia85 witaj w klubie mój dziś kończy dziewięć lat i też z czytaniem problem tyle że on nie czyta zbyt dobrze nie rozpoznaje jeszcze dwuznaków myli d i b no i duka tak że żal słuchać , milion razy powtarzam co to za literka i nic nie dociera i też nie chce czytać i pani w szkole też mówi że że skupieniem ma problem . Może podsunąć jej jakąś książkę co by ją zainteresowała może jakieś komiksy ,mój brat się nauczył czytać na komiksach sam bez siedzenia nad nim ,bo te całe czytanki szkolne to może jej nie interesują ,albo może jakieś gry z czytaniem . -
nick nieaktualnypawojoszka Ale masz śliczną córeczkę :-* :-*.
Ewelcia85 Mój Grześ tak jakoś sam poczuł zainteresowanie co do czytania książek jak był mały to czytałam mu taki mój elementarz z zerówki , potem dochodziło coraz więcej i coraz więcej był większy to zapisał się aż do dwóch bibliotek , i tam książki wypożycza każdy był w szoku i pod wielkim zdziwieniem że Grześ woli w bibliotece siedzieć i dużo książek czytać już mamy sporą kolekcję tych książek często mu kupuję . Może na początek jakoś zainteresować razem np czytajcie albo o czymś co interesuje Twoją córkę.
Hej hej:-D.
Od kiedy Ania ma katar nie wiem co to sen funkcjonuje jak zombie wczoraj płakała całą noc, przed wczoraj też płakała, inhalacje to zło wcielone odciągam fridą na śpiocha bo inaczej nie da rady , dziewczynki mają lekki katar jestem zmęczona
, do tego w domu też jest masa roboty , a tu powidła śliwkowe , buraki na zimę i jeszcze cukinia nam została :-[ . Aby dobić leżącego dach nam przecieka
, mój mąż zakleił dziurę pianką ten dach już jest bardzo stary , a teraz nie mamy funduszy aby nowy dach położyć tyle na głowie i nie wiadomo za co się złapać . Wczoraj poszłam z Grzesiem do kościoła na 18.00 , miało być po mszy spotkanie w ramach bierzmowania i co nie było
, karty zgłoszeniowe miał ksiądz rozdawać i co też nic nie rozdawali , a mówili że będą rozdawać
pójdę później do mojej koleżanki ona pracuje w kancelarii parafialnej i zapytam się co i jak
.
-
nick nieaktualnyPawajoszka śliczna córeńka
Fryz ma fajny taki z pazurem. Moja to się lysolkiem robi wycieraja jej sie wloski na górze.
Ewelcia witaj w klubie, moja 8 latka tez za czytaniem nie przepada. My czytamy raz jedną stronę ona a następną stronę ja czytam. To jakoś idzie wtedy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2018, 09:54
Szczęśliwa Mamusia, pawojoszka, Ewelcia85 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLavendova Masz prześliczną córeczkę :-* :-*.
Hej hej.
U nas już trochę lepiej i Ania nie płacze , po nocach i daje sobie odciągnąć bez płaczu i wyrywania się katar , dziewczynki do 15.00 spokojnie zrobię obiad itp itd . Grześ mi wczoraj powiedział że jakiś chłopak mu dokuczał poszedł z tym do nauczycielki , która pełniła dyżur i ona tak do niego a co mnie to obchodzi , no żeby tak się zachować i to osoba dorosła jakby miał oko podbite , to też by ją to nie obchodziło no w głowie to się nie mieści, Grześ to bardzo spokojny i cichy chłopiec unika złego towarzystwa , a czasami trafi się nie wiadomo na kogo umie sobie poradzić w razie jakiś problemów itp itd porozmawiał z tym chłopakiem i już jest dobrze
. Bratowa mojej siostry będzie robić sobie bierzmowanie , gdyż chce być chrzestną będzie do Warszawy jeździć oby z kimś bo sama to lepiej niech nie jeździ , ostatnio jechała jak szalona i omal życia nie straciła , dobrze że Dorianka nie było z nią Dorianek ma 6 msc .
Dziś miałam dostać @ , nie na stawiam się na nic gdyż mało było przytulanek , teraz będę cierpliwa i poczekam tydzień i pójdę na betę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2018, 09:46
-
Lavendova przesłodka księżniczka
Ja dzisiaj miałam prenatalne. Lekarz tylko mnie wkurzył. POmierzył, posprawdzał. Co chwilke mówi, że wszystko w porządku. Mówi, że widać u obu dziewczynek pęcherz moczowy, to dobrze, bo przy TTTS u jednego dziecka go nie widać. Potem stwierdził, że między dziewczynkami jest 22% różnicy w wielkości, a to nie jest dobrze i trzeba to mocno kontrolować. Jego zdaniem już w przyszłym tygodniu powinnam powtórzyć USG, czy różnica w wielkości się nie powiększa. Do 25% róznicy jest bezpieznie. Gdyby dzisiaj stwierdził taka róznicę, to już byłabym w szpitalu. Mąz pyta, czy ta różnica, te 22% to TTTS, czy fizjologiczna róznica między dziewczynkami, a lekarz mówi, że może być to TTTS. NO to ja pytam, co jeśli będzie ta róznica sie powiększać, co mozna zrobić? Zabieg? A on mówi, ze zabieg to nie jest taka prosta sprawa, że to dużo powikłań, że 1/3 się udaje takich zabiegów i że terz w 20 tc to juz i tak zabiegu nikt mi nie zrobi, bo już dziewczynki są duże i zasłaniaja łożysko. NO to pytam co można zrobić, a on mówi, ze na razie nie ma o czym rozmawiać i się nad tym zastanawiać, bo na dzień dzisiejszy nic złego się nie dzieje. No cholera jasna, no! Wieczorem mam jeszcze wizytę u swojej gin, bo mi sie L4 kończy, więc zobaczę co ona mi powie.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/da631a959a27.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3594130aea64.jpgSzczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
Wojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Aniołek Bogusia24.01.2018
[*] 10 tc
Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 -
Niecierpliwa ewidentna spycholigia nie chciało się panu doktorowi zająć pacjentką pewnie prywatnie byłby bardziej troskliwy ale jeśli parametry mieszczą się w normie to nie martw się na zapas ,to już 20 tydzień i kiedy to minęło? Jeszcze chwila i będziesz tulić maleństwa daj znać co powiedziała twoja doktor . Czasami pomiary nie dokońca są wiarygodne jest przecież jeszcze błąd sprzętu itd itp.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2018, 17:44
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNiecierpliwa Polubiłam Twój post za zdjęcie USG ale śliczności :-* :-*. Nie znam się na parametrach mój Pan gin mówił Mi że to plus minus , że nie ma co nimi się sugerować Ania była istną wiercipiętką nie dawała się wcale zmierzyć tak się kręciła .
A co gin jeśli bardzo Cię to martwi to omów to ze swoją a to chodzisz do dwóch różnych gin , ja osobiście wolę chodzić do jednego a zaufanego chodziłam i na NFZ i prywatnie , i ze wszystkich moich prowadzonych ciąż jestem bardzo zadowolona trafiłam na wspaniałych gin poprzednio chodziłam do samych Pań obecnie chodzę do Pana gina . -
Wszystkie ciąże prowadziłam u tej samej lekarki. Ufam jej i jestem zadowolona z wizyt u niej. W tej ciaży z racji wieku przysługiwało mi USG prenatalne na kasę chorych,więc skorzystałam. To było USG w 12 tc i dzisiejsze-połówkowe. Dlatego byłam u innego lekarza.
Moja gin stwierdziła,że różnica między dziewczynkami nie jest taka duża,żeby się tym martwić na zapas. Że po pierwsze dzieciaczki mają prawo rozwijać się różnie i te kilka dni na USG jest w normie,a po drugie trzeba jeszcze brać pod uwagę margines błędu badania. Jeśli mnie to uspokoi,to możemy się widywać nawet co tydzień (chodzę do niej prywatnie) ale ona nie widzi takiej potrzeby. Jej zdaniem ciąża rozwija się prawidłowo i na dzień dzisiejszy nie widzi nic,coby ją zaniepokoiłoWiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2018, 23:40
Szczęśliwa Mamusia, pawojoszka, Szczęśliwa_Mama lubią tę wiadomość
Wojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
[*] 10 tc
nick nieaktualnyNiecierpliwa doklanie tak jak mówi twoja gin, różnica jest niewielka ze margines błędu jest większy. Nie przejmuj sie bo wyvlada ze rozwijaja sie dobrze a blizniaki nigdy nie są idealnie takie same. U mojej mamy byly bliznieta dwujajowe każde miał i swoje łożysko a różnica w wadze urodzeniowej byla ogromna. Dzieci donszone do 39 tc, jedno 3200 drugie 2300. Jak przepływy sa dobre to trzeba byc dobrej myśli. A sprawdzal serduszka i wszystkie narządy?
-
Tak sprawdzali. Wiesz bliźnięta dwujajowe traktuje się jak dwoje odrębnych dzieci. Ich waga nie ma większego znaczenia,bo i tak nie są w stanie sobie zagrozić. No nic. Trzymam się tego,że na dzień dzisiejszy nic niepokojącego nie widać,a różnica między nimi jest fizjologiczna i nie ma nic wspólnego z TTTSWojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
[*] 10 tc
nick nieaktualnyHey dziewczyny dawno mnie tu nie było więc piszę co u mnie wczoraj byłam na USG i pan doktor powiedział że jeśli to ciąża to nie jest to 5t3d tak jak z miesiączki powinno być tylko dużo dużo mlodsza dał mi zdjęcie USG i powiedział że to tyle co mógł uchwycić jajniki w porządku wszystko w porządku kazał zrobić betę i zrobiłam wynik po 1h 616,9 więc nie wiem jaki to etap bo jakoś nigdy tej bety nie chciałam robić i jestem ciemna w tych sprawach chodź dziewczyny na innych grupach mnie uspokajają i jutro jadę powtórzyć więc zobaczymy czy bd ładny przyrost
Ogólnie zapłaciłam za wizytę ale zadowolona nie jestem na koniec pan dr mnie zlewał i dobrze że się zapisałam awaryjnie na NFZ bo chciał bym przyszła 20.09 do niego ale ja podziękuję mam 19.09 na NFZ oby ten lekarz okazał się spoko
Dodaje zdjęcie z USG jak mówiłam młoda ciąża czas pokaże jak się rozwinie
Pozdrawiam i życzę wam miłego dniaSzczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMamo dwójki masz ładną betę moja znajoma miała zaledwie 24 i termin ma na Kwiecień może jakiś konował Ci się trafił , dobrze ze masz dodatkowa wizytę a USG możesz gdzieś indziej zrobić jak masz taką możliwość.
Powiem Ci jak ja miałam przy mojej 5 ciąży otóż jak poroniłam ciążęto było w 2016 roku potem zabieg i czekanie na zielone światło 04.06.2016 nasze maleństwo od nas odeszło , i zaledwie miesiąc po zabiegu zaszłam w kolejną ciążę , i tu były niezłe perypetie miałam dostać pierwszą @ czekałam tydzień nie przyszła poszłam na betę wyszło 1,42 ciąży nie ma ,
a @ dalej nie było zapisałam się do nowego gina ( moja Pani gin poszła na emeryturę ) i nie miałam innego wyboru zrobił USG i stwierdził że to " pozostałości " po poprzedniej tej straconej ciąży , i kazał zrobić betę no nic poszłam za jakiś czas i zrobiłam wyszła pozytywna , potem drugą też wyszła pozytywna znów poszłam do konowała ( nie byłam zadowolona z wizyty szybko szybko aby tylko kolejna weszła) ,
ale no nic pokażę mu co i jak zrobił kolejne USG był sam pęcherzyk , kazał do swojego prywatnego gabinetu abym przyjechała no i tak zrobiłam przyjechałam zrobił znów USG no i zobaczyłam cudeńko z bijącym sercem więc jak widzisz różnie z tym może być.
Hej hej.
Lecą mi te dni jak szalone , jutro jak wyrobię się w czasie to pójdę na betę @ nadal nie mam , a żadnych objawów mdłości itp nie mam coś plecy mnie bolą no ale żeby 2 dzień @ nie było , zawsze miałam równo jak w zegarku no nic po żyjemy zobaczymy. Mężowi nic jeszcze nie mówiłam
. Dobrze ze dziewczynki są do 15.00 spokojnie obiad zrobię czy posprzątam jakoś ostatnio nie za ciepło i rzeczy mi nie schną na sznurku wieszam tylko takie cieńsze rzeczy , a grubsze w domu musimy w końcu jakąś suszarnię zrobić trzeba coś wykombinować
.
-
nick nieaktualnyNo jakiś tam pęcherzyk jest więc jak mówił że wczesna ciąża nie zobaczy się jej dobrze na USG to chyba tak musi być ale jutro powtórzyć muszę betę i się przekonać czy to moje być czy nie być
Ogólnie jestem przez to zniesmaczona i się boje co dalej ale póki @ nie ma to jest nadzieja na ta ciążęi tego chyba muszę się trzymać
Super że u ciebie zakończyło się to szczęśliwie i wierzę chodź trochę że u mnie też tak bdSzczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMama dwojki wrote:No jakiś tam pęcherzyk jest więc jak mówił że wczesna ciąża nie zobaczy się jej dobrze na USG to chyba tak musi być ale jutro powtórzyć muszę betę i się przekonać czy to moje być czy nie być
Ogólnie jestem przez to zniesmaczona i się boje co dalej ale póki @ nie ma to jest nadzieja na ta ciążęi tego chyba muszę się trzymać
Super że u ciebie zakończyło się to szczęśliwie i wierzę chodź trochę że u mnie też tak bd
Jak to się mówi zawsze trzeba mieć nadziejęjakby np mi się udało to termin miałabym na Maj
o ja Cię kocham ten miesiąc , sama mam urodziny i imieniny w Maju , dwie moje córeczki też urodziły się w Maju
ale na razie cicho sza
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2018, 13:00