Rodzinka wielodzietna, w oczekiwaniu na kolejne szczescie:)
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasia gratulacje, u nas nie ma za bardzo zazdrości jeśli chodzi o maluszki ,moje dzieciaki podchodzą do tego z pozycji opiekuna a nie konkurencji ,Ulka to do tego stopnia że gdyby nie kp to by mnie wygryzła nawet przewijać chce sama jak tylko widzi że rozpinana pieluchę to leci z chusteczka i go wyciera,nawet jak tylko siku zrobi to go musi wszędzie powycierac. Problem zaczyna się jak dzieci są starsze i wszyscy akurat chcą ta sama zabawkę albo miejsce na fotelu ,dramat jak jedno usiądzie na kolanach mamie albo tacie. Ale u nas zabawki należą do kogos zazwyczaj więc tłumaczę że to jest np Szymka auto a drugiemu że trzeba się dzielić ewentualnie mogą się zamienić . Z kolanami to kto pierwszy ten lepszy ewentualnie są kolejki.
Jeśli chodzi o maluszki to warto starsze włączać w opiekę tak żeby poczuło się opiekunem wtedy czuję się ważne i nie ma zazdrościZielona koniczyna, inessa lubią tę wiadomość
-
Co do zazdrości o rodzenstwo to ja już wypróbowałam wszystkie sposoby i na mojego Wojtusia nic nie działa. Nie lubi Ulki i zdania nie zmienia od roku. Na początku ja ignorował, a jak zaczęła być mobilna, to ja zwalcza. Zabiera jej co tylko może, namówić go, żeby dał jej na chwilę coś swojego to cud, codziennie informuje biedną Ulę, że jest brzydka i paskudna i ciągle dopytuje się,czy nie skończyła się jej gwarancja i można ją jeszcze oddać.
Jak miała 2 miesiące,to stanął za nią, jak ja karmiłam i znienacka popukal ja drewnianym mloteczkiem do przybijanki prosto w ciemiączko. Jeszcze dziś mi słabo na to wspomnienie. Zapytany przez sąsiadkę dokąd idzie na spacer ze swoją śliczną soistrzyczką , odpowiedział, że idziemy do lasu zostawić tam Ulę, żeby ją wilki zjadły. A zapytany przez znajomą panią w sklepie, jak ma na imię jego siostrzyczka, odpowiedział: Nazywa się Brzydka Stara Baba Jaga i niedługo mamusia ją odda.Miny obu pań również mam w oczach do dziś.
A robimy naprawdę wszystko, angażujemy to do pomocy, ma tylko swój czas że mną, albo z tatą. Ula chodzi spać o 19, on o 22 i te trzy godziny ma mnie tylko dla siebie, przeczytalismy już chyba wszystkie dostępne na rynku wydawniczym książeczki o rodzeństwo, a żeby było śmieszniej ja jestem psychologiemZielona koniczyna, olka30 lubią tę wiadomość
-
bergamotka Kochana widzę że masz syna o rok starszego od mojego mój ma 15 lat 😉 , o widzę także że masz synka 3 letniego ja mam prawie trzy latkę wiele widzę że nas łączy 😉😁.
A bawią się razem może poprzez zabawę ja też łapię się wszystkiego co możliwe wspólne zabawy a nawet kąpiele może z czasem będzie dobra Ania dla małego .Mam córeczki rok po roku i one wręcz się nienawidziły a dziś mają 8 i 7 lat i są jak ogień i woda ale są bardzo ze sobą zżyte mam nadzieję że z Anią i Dominikiem też tak będzie .
bergamotka lubi tę wiadomość
Mama 5 dzieci 🧒👩🦱👩🦱👩🦱🧒
04.06.2016.r 9 tc [*] Aniołek 😇💔 Pamiętamy 💔
Ślub cywilny 28.09.2013r ❤️❤️
Ślub kościelny 💒 26.11.2017r
Na ovufriend i bbf od 2016 r.
" Jeszcze będzie pięknie , mimo wszystko.
Tylko załóż wygodne buty , bo masz do przejścia całe życie ".
Jan Paweł II -
Bergamotka, jak to mówią szewc bez butów chodzi😅 trafił ci się ciężki przypadek ,swoją drogą z kad trzylatek zna takie hasła, ja mam trzylatka w domu i słowa gwarancja to on nawet wymówić nie umie a co dopiero urzyc go w zdaniu ze zrozumieniem. Jedyne co pozostaje to robić swoje i liczyć że z tego wyrośnie. Patryk też jest zazdrosny o Ule jak była mała to był najlepszym bratem pod słońcem bujał przykrywał itp.dopiero kiedy podrosła i zajęła jego miejscówkę na kolanach u taty to było dla niego za dużo, ale powoli się dogadują choć zdarza się że ja pacnie czasem.
Zielona koniczyna lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBergamotka hahah niezle teksty wali ten twoj synek 😀🤣🤣 Padlam 😀 Z tym lasem i wilkami 🤣🤣🤣
Moja srednia mowi ze oddamy do adopcji jak beda niegrzeczne, emilia albo oliwia 😀 U Emilki tez sie spodziewam mega zazdrosci.
Bergamotka nie wiem co bym zdrobila w twojej sytuacji bo juz zrobilas wszystko co powinno sie teoretycznie robic. Ja bym chyba stanowczo powiedziala ze siostra jest i bedzie, ze jej nikt nie odda i albo sie z tym pogodzi albo nie ale nie zyczycie sobie takiego zachowania, niemilych slow a tym bardziej bicia itd Ja mam takie podejscie ze sie za bardzo z dziecmi nie cackam 😀 Bo im sie potem wydaje ze wszystko moga i wszystko im sie nalezy, mowie to jako matka nastolatki 😀 Duzo sily bo sie napewno przyda ☺️Zielona koniczyna lubi tę wiadomość
-
Bergamotka, jak tak czytam twoje przykłady to brzmi mi to jednocześnie zabawnie i smutno, na tym polega chyba fenomen małych dzieci, że mimo swojego wieku tak świetnie potrafią wyczuć sytuację.
Mój trzy i pół letni synek też często traktuje dwuletnią siostrzyczkę jak rywalkę i zawsze stara się być od niej lepszy czy to w słowach czy w czynach ale jak już przekracza granice i jego siostra z jego powodu płacze to stosuję metodę skupiania uwagi na ofierze: na niej, a nie na nim i żałuję ją, otaczam opieką, rozmawiam co się zdarzyło i zauważyłam, że to szybko zaczęło przynosić efekty i syn o wiele mniej jej dokucza. Po za tym na wszystkie maluchy dobrze działają pochwały więc jak tylko jest za co, nawet za drobnostkę to chwałę go jak zrobi coś dla siostry, w ogóle łatwiej mi wpłynąć na syna niż na córkę która tj.wam wspominałam gdy jest w centrum uwagi to jest wszystko ok ale gdy zajmuję się naszym niemowlaczkiem to już jest jej nie na rękę i zaczyna wymyślać.Zielona koniczyna lubi tę wiadomość
-
Bergamotka, tekst o gwarancji mnie zwalił z nóg może właśnie dlatego,że masz wykształcenie ku temu trafił Ci się taki przypadek zwykłemu szarakowi byłoby trudniej to ogarnąć
Kasia gratulacje synka!
U nas na razie odpukac zazdrości nie ma. Tzn wiadomo,że jak jedno się za długo przytula,to następne marudzi,że ono też chce i wiadomo że mimo że jest pierdylion zabawek to w tym samym czasie wszyscy koniecznie muszą mieć tą jedną,ale poza tym jest ok. Jak się urodziła Kasia,to że szpitala przywiozła Wojtkowi prezent wkupny później cały czas mu powtarzaliśmy że jest starszym bratem,że bardzo nam pomaga,że super się opiekuje młodsza siostra. On miał wtedy 2 lata. Był mały. Może na tyle mały,żeby nie docenić tego,nie zauważyć że dotąd miał rodziców tylko dla siebie,a teraz przyszło się dzielić,a z kolejnymi to już poszło hurtowo mała różnica wieku, zawsze był ktoś młodszy,zawsze był ktoś kto też potrzebował kolan,przytulania itd a teraz są Twixy,są dwie więc też od urodzenia,a nawet od pierwszego podziału komórki muszą się dzielićZielona koniczyna, inessa lubią tę wiadomość
Wojtuś 09. 03. 2013
Kasia 20. 05. 2015
Kubuś 13. 11. 2016
Aniołek Bogusia 24.01.2018 [*] 10 tc
Tęczowe Dziewczynki 1k1o - Zosia i Oleńka - 15.01.2019 -
Natalia O ja Cię jeszcze trochę ,i będziecie tulić córeczkę 😍😍😍 .
U mnie dziś wiosna tak ślicznie ptaszki śpiewają ❤️😁 jak szłam to padał deszcz i zmokłam jak kura , Anię z koleżanką zostawiłam umówiłam się z szwagierka że jak ich drugi synek będzie mieć roczek to będę znów mogła do niej Anię przyprowadzać roczne dziecko i 4 latkę da się ogarnąć , po wszelkich przemyśleniach jednak stwierdziłam że Ania zostaje w domu i pójdzie do przedszkola za rok odpieluchowanie nadal ciężko idzie wolę się teraz skupić na tym aby ją oduczyć i przygotować do przedszkola a że już że szwagierka już ustaliłam że będę u niej zostawiać Anię na razie mam zawsze wybór aby ją zostawić jak jedna nie może to mam inną znajomą lub też taką moją koleżankę i jeszcze jest Grześ on zajmuje się Ania jak jest Czwartek i Piątek gdyż później o 9.00 chodzi na praktyki zawodowe 😁 no i mam jeszcze jak coś męża 😉 .
Życzę Wam pogodnego i słonecznego dnia ❤️😁😉.inessa lubi tę wiadomość
Mama 5 dzieci 🧒👩🦱👩🦱👩🦱🧒
Jan Paweł II -
nick nieaktualny
-
pawojoszka wrote:Dajcie trochę tej wiosny,u nas szaro i chłodno ale przynajmniej nie wieje
Przesyłam jak najwięcej ode mnie wiosny🌞🌤️🌤️🌤️🌤️🌿 😉😁 , święta prawda dobrze że już tak nie wieje ja codziennie mijam takie nasze osiedlowe stawy , tam to wiatr nieźle wieje nie ma krzaków bo wycinają wszystko jak leci 😠😠😠 , nawet ostatnio znowu gałęzie cięli a drzewa zaraz łyse będą 🤦😠 .pawojoszka lubi tę wiadomość
Mama 5 dzieci 🧒👩🦱👩🦱👩🦱🧒
Jan Paweł II -
nick nieaktualny
-
Jagodzianka19 wrote:U nas wczoraj do południa piękne slonce było. Później zaczęło lać. A dziś szaro, ponuro i chłodno.
Aby jeszcze jakoś wytrzymać do tych na prawdę cieplejszych dni😉, chciałabym już Lato 😁.Jagodzianka19, inessa lubią tę wiadomość
Mama 5 dzieci 🧒👩🦱👩🦱👩🦱🧒
Jan Paweł II -
Jagodzianka19 wrote:Zobaczymy czy prognozy się sprawdzą i będziemy się już opalać w kwietniu 😄😉
No właśnie 😉.
Ale tu się dzieje wiecie że jedna z Kwietniówek już urodziła 😱 , mała waży 2900 chyba ma 46 cm długości dostała 10 punktów samodzielnie oddycha , to był 34 tc ale tym maluchom się śpieszy . Czytam sobie czasami Kwietniowe mamy gdyż moja siostra też w Kwietniu rodzi ❤️ .Mama 5 dzieci 🧒👩🦱👩🦱👩🦱🧒
Jan Paweł II -
Dziewczyny, ale Wy jesteście doświadczone matki dzieci w zbliżonym wieku, a ja debiutuje, bo jak urodził się Wojtuś to Krzyś miał 14 lat, więc ylo tak jakbym dwoch jedynakow miała. A teraz mam wrażenie jakbym wychowywała bliźniaki. NiecierpliwaOna tak, jak piszesz, w pokoju jest stos zabawek, a jak jedno weźmie jakąś to już inne nie istnieją, tylko ta jedna jest obiektem pożądania obydwoje, chociaż byłby to kawałek cholernego sznureczka, albo wyleniały misiek. Tak poza tym, to moja Ula też jest z 15 stycznia, jak Twoje Twixy
Pawojszka, co do mówienia, to Wojtuś tak ma, że mówił dużo i bogato od zawsze. Zdania skladal jeszcze przed roczkiem. Może to dlatego, że dużo mu czytamy od urodzenia, ale , drugiej strony, najstarszemu Krzysiowi, też tak czytaliśmy i zaczął mówić pierwsze słowa dopiero po trzecich urodzinach. Więc nie ma reguły. Dzisiejszy tekst mojego Wojtka rano na widok Uli wchodzącej do jego pokoju: Co? Ona tu nadal mieszka w tym domu? Doczekam się kiedyś,że zniknie?! Także miłość braterska trwa....Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2020, 11:34
-
bergamotka wrote:Dziewczyny, ale Wy jesteście doświadczone matki dzieci w zbliżonym wieku, a ja debiutuje, bo jak urodził się Wojtuś to Krzyś miał 14 lat, więc ylo tak jakbym dwoch jedynakow miała. A teraz mam wrażenie jakbym wychowywała bliźniaki. NiecierpliwaOna tak, jak piszesz, w pokoju jest stos zabawek, a jak jedno weźmie jakąś to już inne nie istnieją, tylko ta jedna jest obiektem pożądania obydwoje, chociaż byłby to kawałek cholernego sznureczka, albo wyleniały misiek. Tak poza tym, to moja Ula też jest z 15 stycznia, jak Twoje Twixy
Pawojszka, co do mówienia, to Wojtuś tak ma, że mówił dużo i bogato od zawsze. Zdania skladal jeszcze przed roczkiem. Może to dlatego, że dużo mu czytamy od urodzenia, ale , drugiej strony, najstarszemu Krzysiowi, też tak czytaliśmy i zaczął mówić pierwsze słowa dopiero po trzecich urodzinach. Więc nie ma reguły. Dzisiejszy tekst mojego Wojtka rano na widok Uli wchodzącej do jego pokoju: Co? Ona tu nadal mieszka w tym domu? Doczekam się kiedyś,że zniknie?! Także miłość braterska trwa....
Może porozmawiaj o tym z synkiem powiedz mu że z bratem to super się dogaduje a dlaczego z siostrą tak nie jest , nie no podziwiam Cię moja droga moja prawie trzy latka nie umie tak mówić , tam powie mama , tata , zawoła Marysia ( głównie mówi sysia ) na Gabrysię mówi Gabi , Grześ to Grześ , no widzę trochę poprawę powie o choć popatrz daj , na wszystkich woła mama albo mami 😝 , na Do.inka Grzesio woła albo dzidzia , wie o kogo chodzi mówię Ania idź zobacz gdzie dzidzia to zaraz leci do Dominika poda mi pampersa chusteczki a nawet mm i zupkę taką w słoiczku 😉 , czasami jest kochana ale trzeba jednak na nią oko .Mama 5 dzieci 🧒👩🦱👩🦱👩🦱🧒
Jan Paweł II -
Dziewczyny a nie chcialbyscie wpisac swoich dzieci pod waszymi profilami? Bo nie kazda ma a ja nie jestem w stanie tego zapamietac. Np ty Bergamotko piszesz o corce Uli ale ja nie wiem ile ona ma lat .
Bergamotko co do twojego posta to ci powiem, ze to co opisujesz brzmi tak surrealistycznie, ze az mi przeszlo (przepraszam) przez mysl, ze jestes trolem.
Moj syn to nie jest aniolek, nikogo sie nei chce sluchac, ma problemy z rowiesnikami czesto, lubi dokuczac i nie pozwoli sobie w kasze dmuchac. Jak siostra jego byla mala to sie balam ja sama z nim zostawiac. Ale az takich hardcorowych tekstow nigdy nie rzucal. Straszne. Bardzo wspolczuje. Mam nadzieje, ze z tego wyrosnie.
Jaka jest roznica wieku miedzy nimi?
A mozesz polecic mi jakies ksiazki o wychowywaniu rodzenstwa? Ja czytalam tylko Zgodne rodzenstwo Minge i staram sie trzymac ich porad.
Btw. Tak mi sie odnosnie tego jeszcze przypomnialo. Teksty Wojtka sa takie typowo dziewczece. Ludzi enajczesciej zwracaja uwage na przemoc fizyczna w ktorej jednak kroluja chlopcy. Jak ktos kogos na placu zabaw uderzy to jest afera. Ale jak ktos komus powie "Ty jestes brzydki/ mama cie zaprowadzi do lasu i tam zje cie wilk/nie bede sie z toba wiecej bawic wole X" to wszystko jest ok. A to jest okropna przemoc werbalna! I tutaj kroluja dziewczynki. Mnie sie w zoladku przewraca jak cos takiego slysze. Slowa rania i pozostawiaja rany o wiele dluzej niz po uderzeniu lopatka.
-
A wczoraj bylam u ginekologa pierwszy raz w tej ciazy. Wszystko ok. Malenstwo ma 2cm. Ale przez moment myslalm, te zejde na tym fotelu bo doktor myslal ze widzi dwa! Termin 4.10 ale juz wapomnialam mu o cc wiec bedzie wczesiej.
A przy okazji rozj***m opone w aucie i jeszcze pojechalam tak 4km do lekarza 😄. A tam parkujac przerysowalam pieknie tyl auta i tez nic nie poczulam . Maz tylko powiedzial,ze mam szczescie ze w ciazy jestem .
A powiedzcie czy macie zdanie na temat jaki jest najlepszy odstep wiekowy miedzy dziecmi?Zielona koniczyna, pawojoszka lubią tę wiadomość