X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Rodzinka wielodzietna, w oczekiwaniu na kolejne szczescie:)
Odpowiedz

Rodzinka wielodzietna, w oczekiwaniu na kolejne szczescie:)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 lutego 2020, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotka sugerujesz ze lepiej kogos walnac lopata niz powiedziec mu ze jest brzydki? 🤣 Chyba sie nie zgodze 😀 Nawet w swiecie doroslych przemoc to przekoc a pobicie to pobicie i mozna spbie za to isc posiedziec 😀 Niby wyzywac i znieslawiac tez nie wolno ale jednak za to sie juz nie posiedzi bo znowuz jest wolnosc slowa 😀

Dzieci predzej czy pozniej beda sie spotykac z roznymi opiniami i krytyka, musza sobie umiec z tym poradzic 😀

Zielona koniczyna lubi tę wiadomość

• KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Kotka sugerujesz ze lepiej kogos walnac lopata niz powiedziec mu ze jest brzydki? 🤣 Chyba sie nie zgodze 😀 Nawet w swiecie doroslych przemoc to przekoc a pobicie to pobicie i mozna spbie za to isc posiedziec 😀 Niby wyzywac i znieslawiac tez nie wolno ale jednak za to sie juz nie posiedzi bo znowuz jest wolnosc slowa 😀

Dzieci predzej czy pozniej beda sie spotykac z roznymi opiniami i krytyka, musza sobie umiec z tym poradzic 😀

Nie nie twierdze ze lepiej komus dac lopatka w glowe. Ale rownie zla moim zdaniem jest przemoc werbalna a na to sie poprostu nie zwraca uwagi lub rodzice nawet smieja si epod nosem. Mam znajoma ktorej corka regularnie pakowala mi sie na kolana gdy przychodzilam i krzyczala "to moja mama" patrzac przy tym na mojego syna. To jest przemoc psychiczna. ALbo "Ja ciebie nie lubie, powiem twojej mamie zeby cie zaprowadzila do lekarza. Zrobia ci zastrzyk i bedzie bardzo bolalo". Przeciez to jest straszne. I tak jak mowie, nikt prawie nie zwraca na to uwagi! Jeszcze sie rodzice podsmiewaja jakie dziecko elokwentne i pomyslowe.

Przeciez mobbing w szkole to nic innego niz przemoc werbalna, psychiczna. Nie trzeba kogos bic zeby doprowadzic go do depresji. A zaczyna sie wlasnie niewinnie, od wysmiewania i straszenia juz w piaskownicy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2020, 14:48

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • bergamotka Ekspertka

Wysłany: 26 lutego 2020, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Droga Kotko, zapewniam Cię, że zdaję sobie sprawę z powagi sytuacji i tego że na razie roczna Ula nie rozumie znaczenia Wojtkowych przekazów, ale przyjdzie moment, że zrozumie i będzie jej przykro. Wiele pracy wkładamy w to, żeby i Wojtek to pojal. Pewną nadzieję widzę w tym, że on potrafi empatycznie zareagować, jak Ula się uderzy, albo przewróci. Pociesza ją, potrafi pogłaskać, więc może ma jakieś pozytywne nastawienie które z czasem się bardziej ujawni.Oby.
    A co do tego, czy jestem trolem, to jestem na Belly od 5 lat pod tym samym nickiem i zastanawiam się właśnie, czy Twoja sugestia bardziej mnie zdziwiła, czy rozbawiła :)

iv092n0akv1jf8zt.png

dqprru1dqew2759v.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamotka no u mnie by się takie teksty spotkały ze zdecydowana i surowa reakcja . Dziecko wie kiedy przekroczyło granicę,u nas chłopaki jednego razu zaczęli pluc na siebie, zareagowałam zdecydowanie ,oni zdziwieni "ale mama to tylko taka zabawa" ,nie ma u nas takich zabaw ,jeszcze próbowali sprawdzać czy mama poważnie tego nie toleruje i plucie się skończyło. Mam wrażenie że traktujecie to jego mówienie do siostry takich rzeczy,trochę z przymrużeniem oka bo trzylatki potrafią być słodkie ,można oczywiście podejść do tego łagodnie i tłumaczyć i czekać jak dorośnie i zrozumie a można to uciąć drastyczniej to już wasza wola jaką drogę odbierzecie. Z dziećmi nigdy nie wiadomo ,która jest wlasciwsza.

Byliśmy dziś z małym na pierwszym szczepieniu,zabraliśmy Ule dla towarzystwa i okazało się że ona też ma zaległe szczepienie więc oberwała igła przy okazji,zobaczymy jak będą reagować po tych szczepieniach.

Zielona koniczyna, Jagodzianka19 lubią tę wiadomość

cf409fc7e7.png
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergamotko przepraszam, nie chcialam cie urazic chodzilo mi tylko o to jak bardzo zszokowalo mnie to co napisalas.

W ogole to nie osmielam sie nawet tobie nic radzic bo jestes psychologiem wiec napewno wiecej wiesz niz ja ktora tylko obserwuje i czyta ksiazki o wychowaniu :D

Ps. Ja jestem na Belly tez od jakichs 5 lat tylko ze zapomnialam danych do konta :D. Mozecie sobie poszukac pod KotkaPsotka lub PsotkaKotka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2020, 15:05

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png
  • Zielona koniczyna Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotkaPsotka3 wrote:
    A wczoraj bylam u ginekologa pierwszy raz w tej ciazy. Wszystko ok. Malenstwo ma 2cm. Ale przez moment myslalm, te zejde na tym fotelu bo doktor myslal ze widzi dwa! Termin 4.10 ale juz wapomnialam mu o cc wiec bedzie wczesiej.

A przy okazji rozj***m opone w aucie i jeszcze pojechalam tak 4km do lekarza 😄. A tam parkujac przerysowalam pieknie tyl auta i tez nic nie poczulam :D. Maz tylko powiedzial,ze mam szczescie ze w ciazy jestem ;D.

A powiedzcie czy macie zdanie na temat jaki jest najlepszy odstep wiekowy miedzy dziecmi?

Moje gratulacje ❤️ niech mały człowieczek rośnie ❤️.

Moja siostra także ma synka z Października 😉❤️ ,to też piękny miesiąc ❤️ jak każdy inny w końcu czekamy na nasze szczęścia .

Ja wolę tak mieć napisane że mam 5 dzieci
    nie chce mi się ustawiać suwaczków , bo tu można góra trzy wstawić tu jedna z nas pawojoszka ma 7 dzieci i też nie wszystkie dzieci ma napisane w podpisie 😉 .
    Dla chętnych będę pisać ile moje dzieci mają lat najstarszy ma 15 , potem mam córeczki rok po roku mają po 8 i 7 lat , mam także prawie 3 letnią córeczkę no i najmłodszy ma 9 msc .

Nie wiem czy rzeczywiście jest jakiś najlepszy odstęp wiekowy między dziećmi , ja mam 5 i nie chciałabym nic zmieniać , chociaż trochę jednak lepiej jest jak jest dziecko starsze i ma z te 4/5 lat ja kiedyś miałam taką znajomą gdzie miała syna 17 letniego i urodziła córeczkę moja szwagierka ma synka prawie 6 letniego i mi mówiła że on wcale nie jest zazdrosny o swojego drugiego braciszka trochę im tam pomaga jest też w przedszkolu więc trochę i ona ma luzu .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 lutego 2020, 15:26

inessa lubi tę wiadomość

Mama 5 dzieci 🧒👩‍🦱👩‍🦱👩‍🦱🧒
    04.06.2016.r 9 tc [*] Aniołek 😇💔 Pamiętamy 💔
    Ślub cywilny 28.09.2013r ❤️❤️
    Ślub kościelny 💒 26.11.2017r
    Na ovufriend i bbf od 2016 r.
    " Jeszcze będzie pięknie , mimo wszystko.
    Tylko załóż wygodne buty , bo masz do przejścia całe życie ".
    Jan Paweł II
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 26 lutego 2020, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plotka gratulacje i danej wizyty , dobrze że mąż wyrozumiały. Co do różnicy to chyba nie ma lepszej czy gorszej zależy co kto chce ,każda ma dobre i złe strony

Zielona koniczyna, inessa lubią tę wiadomość

cf409fc7e7.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 02:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia gratulacje z okazji narodzin synka!

Psotko gratulacje udanej wizyty 👌

U mnie jest prawie identyczna roznica wieku miedzy 1 i 2 co 2 i 3 i zanim sie najmlodsza urodzila, to sie balam tego, bo ze wczesniejszego doswiadczenia wysnulam wniosek, ze moment buntu dwulatka to kiepski czas na nowego czlonka rodziny. Ale sie okazalo, ze to raczej kwestia osobowosci, bo srednia corka jest duzo bardziej empatyczna od najstarszej i interesowala sie dzidzia odkad przywiezlismy ja ze szpitala i sie nad nia rozplywa. A najstarsza dopiero teraz (5 lat skonczone w tym miesiacu) dorosla do etapu, ze dzidzia ja interesuje (w ciazy jak chodzilam to tez), ale jak miala te 2 lata, to nie chciala zbytnio miec czegokolwiek wspolnego nowa siostrzyczka.
    U nas zazdrosc jest roznych rozmiarow i pod roznymi postaciami, ale ogolnie to mysle, ze jak tylko Enya jeszcze troche podrosnie to we 3 beda duzo lepiej razem funkcjonowac niz gdyby mialy byc tylko dwie.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • KotkaPsotka3 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie boje, ze te 3lata roznicy jaiie beda miedzy 2 a 3 to za duzo i raczej zabawy miedzy nimi nie bedzie. Chociaz mir edz 1 i 2 jest tylko troxhe mniejsza roznica a bawia sie razem.
    W sumie fajnie miec dzieci z jak najmniejsza roznica wieku ale ja bym nie wyrobila, zwlaszcza noce z corka daly mi sie we znaki.

relgf71x4b3xr55n.png
    ojxeg7rfksmcab3j.png
    ex2bkrhmisl7dznn.png

Wysłany: 27 lutego 2020, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KotkaPsotka3 wrote:
    Ja sie boje, ze te 3lata roznicy jaiie beda miedzy 2 a 3 to za duzo i raczej zabawy miedzy nimi nie bedzie. Chociaz mir edz 1 i 2 jest tylko troxhe mniejsza roznica a bawia sie razem.
    W sumie fajnie miec dzieci z jak najmniejsza roznica wieku ale ja bym nie wyrobila, zwlaszcza noce z corka daly mi sie we znaki.

Może nie potrzebnie się boisz wiadomo że każda z nas ma obawy , powiem Ci że moja siostra ma córeczkę która ma prawie 5 lat synka który będzie miał 3 i w Kwietniu urodzi trzecie jej dzieci nom stop się kłócą o wszystko i o nic czasami jest tak że o bawią się ale zaraz jej córeczka dokucza swojemu bratu i nie pozwala aby ruszał jej zabawki , niezły ma z nimi armagedon każde dziecko jest inne ja też miałam ciężko przy dziewczynkach rok po roku , przy Ani jeszcze gorzej miałam bo do dziś tak ma że płacze w nocy i nie wiem co jest temu przyczyną a przebadałam ją wzdłuż i wszerz byłam nawet u psychologa dziecięcego u kogo się dało o każdy że to normalne że nie mogą mi pomóc że z tego wyrośnie póki co jest spokój 😉.

inessa Kochana mocne kciuki ✊✊✊✊✊✊ , za dzisiejszą Twoją wizytę , koniecznie daj znać co i jak całym sercem jestem z Tobą ❤️.

Jan Paweł II
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Innesa trzymamy kciuki.

Trzy lata różnicy to nie jest dużo zwłaszcza kiedy dzieci podrosną nawet 5 lat to jeszcze mogą złapać fajny kontakt ,a jak dorosną to i 10 lat nie ma znaczenia ,puzniej te różnicę się zacierają a rodzeństwo ma się na całe życie.
    Jedno wam powiem z tym planowaniem dzieci to nie ma co kombinować ,planować i rozmyślać czy lepiej tak czy inaczej bo życie jest nieprzewidywalne i nie będzie idealnie choćby nie wiem jak długo planować

Zielona koniczyna, Jagodzianka19, Laurka lubią tę wiadomość

cf409fc7e7.png

Wysłany: 27 lutego 2020, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pawojoszka Święte słowa ❤️.

Powiem Wam że ja na prawdę mam dość wszystkiego już nawet mężowi wczoraj powiedziałam że albo się z tąd w cholerę wyprowadzimy , albo obywdoje wylądujemy w psychiatryku otóż wczoraj Ania mi zasnęła poszłam do brata ciotecznego mojego męża i poprosiłam aby patrzył na nią , akurat szłam po dziewczynki do szkoły potem przyszłam do domu i z mopsu przyjechali że dziecko bez opieki zostawiam 🤦 , no to im mówię że brat cioteczny mojego męża tu chodził i patrzył , poszłam z tą Panią z mopsu do tego brata ciotecznego i on potwierdził że przyszłam i poprosiłam go i on patrzył na nią , a ta że tak nie można , że dziecko musi być cały czas pod opieką , groziła mi że powie to kierownicce i nie wie czy kuratorowi tego nie powiedzieć 🤦 , no jedzą głupia miała potwierdzenie że Ania nie była sama że ten brat cioteczny mojego męża do niej chodził , a ta że dziecko same było 🤦 no szlag mnie jasny trafi wykończę się nerwowo tutaj , może popytam się sióstr może jakoś mi pomogą dziewczynki mogą ukończyć tą szkołę i pójść gdzieś indziej .

Jan Paweł II
  • agjot1979 Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa gdzie wy mieszkacie i co za sąsiadów macie ze tak was tępią?! Szok, ktoś musiał nakablować ze tak szybko się zjawili. Ja rozumiem ze trzeba się interesować i pomagać jakby co, ale ile jest przypadków ze zakatowali gdzieś dziecko a mopsu nie było albo w dupie mieli! Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu! Chociaż zaproponowali jakaś pomoc, czy tylko grozili konsekwencjami?! Witki opadają normalnie.

Zielona koniczyna, Jagodzianka19 lubią tę wiadomość

f2w3vcqgcqrsk8cl.png
    Mati 16.07.2009
    74dik6nl44edfunt.png

Wysłany: 27 lutego 2020, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agjot1979 wrote:
    Szczęśliwa gdzie wy mieszkacie i co za sąsiadów macie ze tak was tępią?! Szok, ktoś musiał nakablować ze tak szybko się zjawili. Ja rozumiem ze trzeba się interesować i pomagać jakby co, ale ile jest przypadków ze zakatowali gdzieś dziecko a mopsu nie było albo w dupie mieli! Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu! Chociaż zaproponowali jakaś pomoc, czy tylko grozili konsekwencjami?! Witki opadają normalnie.

Powiedziała że nie są w stanie mi pomóc i że mam sama szukać pomocy , czy chce aby policja przyjechała , kurator i lekarz sądowy bo dzieci mogą mi tak zabrać ,grozili konsekwencjami prawnymi 🤦 tego się nie dowiem jest ta zasrana ochrona danych osobowych i czego ja się dowiem co w mopsie mi powiedzą nie , mieszkam w woj Lubelskim .

Ja nie raz sama w wieku 5 lat byłam w domu i sama na autobus w wieku 6 lat chodziłam i co przejął się ktoś tym że u nas w rodzinnej miejscowości pedofil panuje do dziś dnia i nic z tym nie zrobili , a jak mój tata pił wódkę i nie miałyśmy co jeść mało brakowało aby na śmierć się zapił to gdzie oni wtedy byli jak każda 1 zł przepijał a my głodne po sąsiadach chodziłyśmy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2020, 10:59

Jan Paweł II
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lutego 2020, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamusia a ten brat cioteczny z wami mieszka w tym samym domu?

Wysłany: 27 lutego 2020, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Mamusia a ten brat cioteczny z wami mieszka w tym samym domu?

Obok nas mieszkają

Jan Paweł II
  • melisa Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2021, 04:26

Wysłany: 27 lutego 2020, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melissa Kolejnego chłopca mają dylemat z imieniem , moja siostra była bardziej nastawiona na córeczkę 😝 , najważniejsze że zdrowe , zaraz Marzec i zleci termin ma na 28 Kwietnia do poprzedniego terminu nie doczekała gdyż urodziła już w Czerwcu a miała termin na 7 Lipca a urodziła 26 Czerwca a na nic się nie zapowiadało zero skurczy , zero rozwarcia i o pojechała na taką ostatnią wizytę i podczas badania gin stwierdzili że już rodzi , a miała zaledwie rozwarcie na opuszek palca ja z takim rozwarciem już tydzień chodziłam i nic 😝 mam uparte dzieci .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lutego 2020, 11:56

Jan Paweł II
  • melisa Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• melisa Autorytet

Wysłany: 27 lutego 2020, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

‹‹ 305 306 307 308 309 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ