Siedlce też mają super mamy :]
-
WIADOMOŚĆ
-
Kochana z książek Montignaca mam jedną, druga gdzieś "poszła".. Została mi ta książka "smacznie i zdrowo" część 1. To jest książka z konkretnymi jadłospisami i przepisami. Dodatkowo autor w niej opisuje pokrótce swoją metodę. To jest super książka:
http://www.empik.com/jesc-aby-schudnac-tajemnice-naszego-pozywienia-montignac-michel,105722,ksiazka-p
I gorąco ją wszystkim polecam. Tymczasem polcam też różnego rodzaju stronki internetowe np. http://www.montignac.info.pl/
Tylko trzeba do tego jeszcze odszukać tabelki jak dasz mi swój mail to Ci prześlę wszystkie materiały, które mam zeskanowane tam mam chyba też tabele z indeksem glikemicznym -
nick nieaktualnyKarolcia to wyślij mi na [email protected] Z góry bardzo dziękuję
A jak znajdę wolną chwilę to się umówimy -
karusia wrote:mad8 masz na myśli to badanie między 12 a 14 tygodniem ciąży kiedy się sprawdza czy dziecko nie ma np. zespołu Downa? Jeśli o to chodzi, to tak, robiłam, teraz chyba wszystkie ciężarne mają robione to badanie... Robiłam oczywiście u swojego lekarza, czyli u Sprawki i za te badania razem z wizytą zapłaciłam 180 zł. Później jest takie badanie w drugim trymestrze, gdy się znowu sprawdza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób genetycznych. I też za nie zapłaciłam 180 zł.
Dzięki
Tak o to mi chodziło, tylko że na nfz to jest zwykłe badanie z pomiarem przezierności karkowej i zaobserwowaniem kości nosowej i nie nazywa się to usg genetycznym. Na usg genetyczne dostają na nfz skierowanie kobiety po 35 lub mające konkretne wskazania. W tym genetycznym mierzy się przepływy, dokładnie mierzy dzidziusia, obserwuje serduszko i takie tam. Do tego ewentualnie test pappa. O takie badanie mi chodzi. Nikt w moim otoczeniu tego nie robił więc nie mam nikogo z polecenia.
Santoocha dołączam się do życzeń. Wszystkiego najlepszegosantoocha lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKarolina przełśij mi na [email protected] bo na tamtą skrzynkę wleźć nie mogę
-
mad8, ale to badanie robią właśnie w drugim trymestrze... Wtedy lekarz sprawdza wszystkie te parametry, które wymieniłaś chyba między 20 a 22 tygodniem się je robi, o ile dobrze pamiętam i sądzę, że jak się chodzi na kasę chorych to też je robię, bo po prostu są to badania II trymestru, tak jakby rozszerzenie tych, które były w pierwszym
-
nick nieaktualny
-
karusia nie chodzi mi o usg pierwszego i czy drugiego trymestru tzw połówkowe, które są standardowe, ale o usg genetyczne, które robi się w tych samych okresach tylko jest bardziej szczegółowe i przeprowadza się je pod kątem ewentualnych wad rozwojowych płodu. Do tego robi się test pappa, betahcg. Na takie badanie przez nfz się nie dostanę bo się nie kwalifikuję, nawet mimo przypadku zespołu downa w rodzinie. Dlatego muszę prywatnie.
-
Tak przy okazji: robiłam sobie przeciwciała na cmv i różyczkę. Zapłaciłam 160zł. Wiecie może czy gdzieś przypadkiem nie robią taniej? (tak na przyszłość).
Pozdrawiam -
hmm Mad8 to już nie wiem :p tak czy inaczej betaHCG oznacza się tylko na początku ciąży (pierwsze tygodnie) w celu potwierdzenia, czy ciąża rozwija się prawidłowo (chodzi o przyrost stężenia w przeciągu 48 godzin) jeżeli chodzi o test pappa i przepływy krwi i inne w kierunku wykluczenia zespoły downa, edwardsona, wad serca, itd, ja to wszystko miałam robione!!! I miałam to robione w badaniach pierwszego i drugiego trymestru. Szczegółowe badania genetyczne masz robione w przypadku gdy np. podczas badań pierwszego trymestru wyjdzie Ci wysokie prawdopodobieństwo wystąpienia którejś z chorób... Wtedy dopiero robione są szczegółowe badania genetyczne. Tak piszą przynajmniej w mojej mądrej książce o ciąży. Mam nadzieję, że w końcu wyraziłam się jasno
-
santoocha ja właśnie tam tyle zapłaciłam. Robiłam przy okazji tych ze skierowania na nfz i chciałam mieć z głowy, ale przydałoby się znaleźć jakieś tańsze miejsce.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny