Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️
Odpowiedz

☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️

Oceń ten wątek:
  • Locus Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia114 wrote:
    Locus, u mnie to samo z napinaniem, zwłaszcza jak dłużej postoję, pochodzę czy cokolwiek porobię w pozycji pionowej. Trochę mnie to męczy i martwi, ale moja doktor powiedziała żebym się nie zamartwiała, obserwowała i w razie czego dzwoniła... Jak zwykle to "normalne" i "zdarza się" w ciąży. Mam ograniczyć aktywność, jak najwięcej odpoczywać, ale nie da się leżeć 24/7😕 ciągnięcie też czasem czuję, zwłaszcza jak wykonam za szybki ruch np wstanę lub się przekręcę za gwałtownie. Zawsze coś. Mdłości już minęły, to teraz czas na bóle🙉
    Spróbuj Magne b6 forte 3x dziennie.
    Czuję się identycznie, jak cokolwiek robię w moim normalnym tempie to od razu coś ciągnie, gniecie, boli. No w pracy to muszę się od nowa nauczyć funkcjonowania. Na spacerach już staram się iść powolutku i jest ok przez większość dni. Nie wiem co będzie wraz ze wzrostem brzucha 😣

Graficzka daj znać po wizycie!

👫🏻 93&94 👩‍❤️‍💋‍👨 2013
    🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛🦮

🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
    💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem

Niedomoga lut (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
    10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️

07.11.2025 dr Jarosz ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
    18.11.2025 kwalifikacja invitro
    12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
    30.11 ⏸️
    01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
    03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
    12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
    07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA niskie ryzyka 🩵
    12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
    19.01. prenatalne
    13.02 9,86cm

preg.png
  • Falka93. Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi również napina się macica. Zaczęło się dobry tydzień temu. Nospa + Magne b6 forte i przeszło. Odstawiłam Nospa na parę dni i zaczęło wracać więc mam zwiększony magnez z 3 do 4 tabletek i znowu Nospa na wyciszenie. Zauważyłam że ma to u mnie powiązanie że wzrostem macicy ale u mnie pojawia się to gdy leżę a nie coś robię. Cieszę się tylko z tego że będę mogła w miarę spokojnie przejść przez proces komisji na orzekanie o niepełnosprawności syna bo dostaliśmy wezwanie na za 2 tygodnie bo jakby to było na późniejszym etapie ciąży to by już ciężko wyjść z domu.

W poniedziałek idę do dentysty wyrwać zęba, nie muszę odstawiać leków przeciwzakrzepowych. Rozmawiałam tam dziś z lekarzem od chorób wewnętrznych i chirurgiem stomatologiem. Będę w dobrych rękach ale trzymajcie kciuki żeby mimo wszystko poszło wszystko sprawnie i bez utraty większej ilości krwi. Muszę go wyrwać bo mi się odpalił od 3 dni i to całkiem niespodziewanie. Raczej nie ma szans na borowanie ale jeszcze sprawdzą. Wolę wyrwać, z tyłu nie będzie widać że go nie będzie 😀

01.2019 💔👼🏻 9tc
    03.2020 💔👼🏻 35tc
    01.2023 💙👶🏼🌈 38tc
    11.2025 ⏸️🤰▪️9dpo - 12,1▪️12dpo - 129 ▪️14dpo - 346▪️6t4d - 8mm i ❤️▪️9t4d - 3.2cm▪️10t6d - 4.8cm▪️12t6d - 7.6cm▪️16t4d - 11.5cm, prawdopodobnie 🩷▪️

preg.png
  • Locus Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falka93. wrote:
    Mi również napina się macica. Zaczęło się dobry tydzień temu. Nospa + Magne b6 forte i przeszło. Odstawiłam Nospa na parę dni i zaczęło wracać więc mam zwiększony magnez z 3 do 4 tabletek i znowu Nospa na wyciszenie. Zauważyłam że ma to u mnie powiązanie że wzrostem macicy ale u mnie pojawia się to gdy leżę a nie coś robię. Cieszę się tylko z tego że będę mogła w miarę spokojnie przejść przez proces komisji na orzekanie o niepełnosprawności syna bo dostaliśmy wezwanie na za 2 tygodnie bo jakby to było na późniejszym etapie ciąży to by już ciężko wyjść z domu.

W poniedziałek idę do dentysty wyrwać zęba, nie muszę odstawiać leków przeciwzakrzepowych. Rozmawiałam tam dziś z lekarzem od chorób wewnętrznych i chirurgiem stomatologiem. Będę w dobrych rękach ale trzymajcie kciuki żeby mimo wszystko poszło wszystko sprawnie i bez utraty większej ilości krwi. Muszę go wyrwać bo mi się odpalił od 3 dni i to całkiem niespodziewanie. Raczej nie ma szans na borowanie ale jeszcze sprawdzą. Wolę wyrwać, z tyłu nie będzie widać że go nie będzie 😀

Powodzenia u dentysty 🤞

Carrie12 lubi tę wiadomość

👫🏻 93&94 👩‍❤️‍💋‍👨 2013
    🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛🦮

🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
    💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem

Niedomoga lut (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
    10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️

07.11.2025 dr Jarosz ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
    18.11.2025 kwalifikacja invitro
    12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
    30.11 ⏸️
    01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
    03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
    12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
    07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA niskie ryzyka 🩵
    12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
    19.01. prenatalne
    13.02 9,86cm

preg.png
  • Graficzka Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz po wizycie, czeka mnie jeszcze jedno dodatkowe badanie które udało się umówić jutro i bede miala chociaz okulistę z głowy. Juz mam troche dość bo tak sie troche zlozylo ze w tym tygodniu codziennie widzę lekarzy.
    Raczej dostanę zaświadczenie o braku przeciwskazań do sn i jestem troche zawiedziona chociaż spodziewałam sie ze tak bedzie.

Na porodówce przy 1 porodzie położna mnie w sumie przywitała tekstem czemu nie mam zaświadczenia do cc po laserowej korekcji wzroku bo przecież każda ma. Mialam wtedy takie same badania jak teraz i byly ok zeby rodzic sn tyle ze jak to czasem bywa - moze sie nie udać, młody byl za duży i po indukcji, próbie sn skończyło sie na cc. Do tej pory czuje jakis żal ze sie nie udało a jednocześnie wolałabym nie próbować rodzić naturalnie i nie wiem co z tym zrobię.

05.2024 Synek 🤎

preg.png
  • Amber86 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falka93. wrote:

Powodzenia u dentysty. Skoro są poinformowani to na pewno zrobią tak, żeby było dobrze.

A jak rozpoznajecie to napinanie macicy? Ja czasem czuję podbrzusze, ale przy IBS zwalam na jelita, a może to błąd.

Mam jeszcze inny dylemat dziś.
    Byłam we wtorek u prowadzącej, dostałam Acard 150mg, bo przepływy były średnie na prenatalnym (wartość średnia wskaźnika pulsacji (PL) 2,150 odpowiada 1,418 mmol) plus peseloza jednak.

Z drugiej strony odebrałam dziś wynik Pappy i ryzyka są niskie:
    ryzyko preklampsji 1:1930
    ryzyko wewnątrzmacicznego zahamowania wzrostu płodu przed 37 tyg 1:583.
    Myślę, że niskie ciśnienie mi jednak obniżyło mocno te wyniki, ale nawet PlGF wyszedł w normie i to tak za połową normy.

Ryzyka trisomii super, więc tutaj mi ulżyło mimo NIPT:
    trisomia 21: 1 do 1908
    trisomia 18: 1 do 4863
    trisomia 13: 1 do 15198

Ale mam dylemat teraz z tym Acardem. Trochę się boję jednak, że zrobi jakieś wady u maluszka.
    Jakby ryzyka były wysokie jasna sprawa, ale są niskie.
    Prowadząca chce jednak go utrzymać, bo pesel nie zniknął.

Co sądzicie o takim braniu Acardu w takiej sytuacji? Nie boicie się jakichś problemów u dziecka przy tym leku? Przeczytałam, że niby badania tego nie potwierdziły etc., ale nie ukrywam, że ulotka straszy na maksa. Dużo badań robiono też na dawkach poniżej 100mg.

👩🏻 86'
    KIR AA -> Accofil
    HLA C1 (HLA C*01,*07)
    👨🏻‍🦱 84'
    HLA C1 (HLA C*07)

lipiec 2024 - wizyta w klinice, zlecony Duphaston od 18dc
    styczeń 2025 - skierowanie na IVF
    SIBO, IBS - nie poszliśmy, leczenie do jesieni

Naturalsik 💚
    22.12.2025 - beta HCG 38,9, prog 17,74
    Wsparcie: Duphaston
    29.12.2025 -beta HCG 1401
    30.12- wdrożony Accofil
    13.01.2026 - pierwsze usg - bijące serduszko ❤️
    2.02 - ostatni Accofil
    17.02.2026 - Felia Test -Synek 💙, niskie ryzyka
    25.02 - I usg prenatalne

Cudzie trwaj! 🤞

preg.png
  • Amber86 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Locus wrote:
    U mnie minimalna ilość ciągnięcia, za to napinanie macicy. Bardzo mi pomaga ten magnez 3x dziennie, ale codziennie nie jestem w stanie tego brać.
    Nasila się zwłaszcza przy chodzeniu, muszę bardzo powoli chodzić z nóżki na nóżkę.

Dzisiaj ostatni dzień w pracy w tym tygodniu. Miałam mieć dużo roboty, ostatecznie mam połowę. Bardzo dobrze, bo dzisiaj mi niedobrze wyjątkowo mocno.

Dzięki dziewczyny za pocieszenie ♥️ Mojego męża nigdy nie zwolnili, a teraz oczywiście tak jak jestem w ciąży. On ma bardzo niszowy zawód i dzięki temu dużo zarabia, ale rekrutacje długo trwają niestety.

Ja mam spadek psychiczny. Powrót do pracy jest bardzo ciężki, zanim się zbiorę rano, dojadę, przebiorę to już jestem wykończona. Jak pracuję to nie myślę co mi dolega, ale w wolnych chwilach już tak. Nie jestem przyzwyczajona do brzucha, muszę się na nowo nauczyć poruszać, bo gniotę dziecko. Czuję się bezużyteczna. Wiem, że jestem w ciąży i oczekuję samopoczucia jakbym nie była w ciąży… Jest mi trudno. 😞 Samopoczucie tez pozostawia dużo do życzenia. W poprzedniej ciąży już byłam w lepszym stanie na tym etapie. Obawiam się, że już tak zostanie do porodu.

Hej, z tym spadkiem psychicznym to rozumiem. Ja od wczoraj na L4 jestem, myślałam że poogarniam zaległości w domu chociaż, ale nadal nie mam na nic siły i głównie kanapa. Jak zmuszę się na 30 minut spaceru to sukces.
    Może w przyszłym tygodniu poczuję się lepiej, kto wie. Moja siostra powiedziała, że drugi trymestr to taki miesiąc miodowy ciąży. Coś w tym może być, bo ciężko z łóżka wyjść jak na razie ;)

Podziwiam Cię, że dajesz radę pracować. Wiem, że w tym momencie musisz niestety i przykro mi, że tak wyszło z mężem. Pamiętaj jednak, że najważniejsza jesteś Ty i dziecko, nikt w pracy nie daje medalu za pracę ponad siły.
    Pracuj ile możesz, a ile nie możesz to też ok, świat się nie zawali. Ostatnio powiedziałam do męża, że on pracuje 8h, a ja 24h. Niestety organizm dostaje swoje w ciąży i lepiej dać sobie trochę luzu niż się zajechać. Jeszcze sporo tygodni przed nami, a z maluszkami też raczej nie odpoczniemy;). Ja też powtarzam sobie w głowie, że to taki etap z tą ciążą. Długo na niego czekałam, a on minie szybciej niż myślę i mimo, że jest mi ciężej niż myślałam chcę zrobić wszystko co mogę, aby zakończył się zdrowym dzieckiem na moich rękach.

👩🏻 86'
    KIR AA -> Accofil
    HLA C1 (HLA C*01,*07)
    👨🏻‍🦱 84'
    HLA C1 (HLA C*07)

lipiec 2024 - wizyta w klinice, zlecony Duphaston od 18dc
    styczeń 2025 - skierowanie na IVF
    SIBO, IBS - nie poszliśmy, leczenie do jesieni

Naturalsik 💚
    22.12.2025 - beta HCG 38,9, prog 17,74
    Wsparcie: Duphaston
    29.12.2025 -beta HCG 1401
    30.12- wdrożony Accofil
    13.01.2026 - pierwsze usg - bijące serduszko ❤️
    2.02 - ostatni Accofil
    17.02.2026 - Felia Test -Synek 💙, niskie ryzyka
    25.02 - I usg prenatalne

Cudzie trwaj! 🤞

preg.png
  • Ewelajna95 Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, też chętnie się dowiem jak rozpoznajecie te napinanie macicy.

30&31

preg.png
‹‹ 155 156 157 158 159
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak interpretować wynik testu ciążowego i co robić dalej?

Testy ciążowe są jednymi z najczęściej stosowanych narzędzi diagnostycznych w warunkach domowych. Choć ich obsługa wydaje się prosta, interpretacja wyniku może wzbudzać wiele pytań - zwłaszcza gdy rezultat jest niejednoznaczny, pojawia się wcześniej niż zaleca producent lub gdy towarzyszą mu objawy wymagające szerszej oceny medycznej. Zrozumienie działania testów wykrywających gonadotropinę kosmówkową (hCG), a także świadomość ograniczeń tych metod pozwala trafniej ocenić sytuację i podjąć odpowiednie kroki.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ