☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️
-
WIADOMOŚĆ
-
Czytam Was dziewczyny i jestem pełna podziwu. Zdecydowanie w kobietach jest mega moc jeżeli chodzi o opiekę nad dzieciakami, ale w kobietach z dziećmi wymagającymi większej uwagi to już zdecydowanie poziom herosa!
Trzymajcie się laski i naprawdę ogromny szacunek.
Mart0511, Flora96, ŚWIEŻYNKA97, Luna11, Anilamk, rozia, Misia114, Falka93. lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny długo się nie odzywałam, ale za nami okropnie smutny, ciężki i bardzo jak dla mnie stresujący czas. Czas spędzony przy szpitalnym łóżku nie należy do najłatwiejszych i najprzyjemniejszych szczególnie jak jeszcze oglądasz wokoło same nieszczęścia i same smutki mam nadzieję, że już wychodzimy na prostą i nie będzie powtórek ponieważ mnie to wykańcza emocjonalnie. Co do ciąży to czuję dzidziusia, widać nawet jak raz jest po prawej stronie raz po lewej stronie w zależności od tego czy śpię na prawym boku czy leżę na lewym boku.
Dziewczyny Locus i Falka tak jak chyba wspominałam jestem terapeutą i pracuje z dziećmi, między innymi z aspergerem i autyzmem i zawsze, ale to zawsze mam ogromny szacunek dla rodziców także ściskam was dziewczyny mocno, mam nadzieję że macie odpowiednie osoby koło siebie, które was prowadzą, pokazują wam różne możliwości, dopasowują metody pracy do dziecka, a nie dziecko pod metodę tak żeby wszelakie terapię przynosiły jak największe korzyści. Mam nadzieję że wiecie że przysługują wam różne zajęcia takie jak wczesne wspomaganie rozwoju, nauczyciel dodatkowy dla waszego dziecka bądź dla dzieci które mają orzeczenia w danej grupie przedszkolnej. W niektórych przedszkolach są też tworzone małe dwu cztero osobowe oddziały przedszkolne właśnie dla dzieci w Spektrum więc to też jest fajna opcja jeżeli dziecku bardzo ciężko odnaleźć się jest w grupie przedszkolnej. Warto znać swoje prawa żeby móc walczyć więc jeżeli macie jakieś pytania to chętnie wam pomogę. A i właśnie jak macie te orzeczenia nie z poradni Psychologiczno-Pedagogicznej, ale te z orzecznictwa to możecie też składać wniosek o do pefronu/ pobliskich fundacji na turnusu rehabilitacyjny - oczywiście darmowe.
Falka93. lubi tę wiadomość
-
FlowerGirl wrote:Czy ktoś z was tak jak ja tyje z powietrza🤪?
Ja się boję ważyć 😂 ale czuję że noszę już ciężar, a w 17 tyg ciąży miałam +5kg, 2 tyg później czuję się na kolejne +5 😆
Byłam dzisiaj stacjonarnie na zakupach w Sinsay i o matko jedyna, jakie zakupy są teraz dla mnie frustrujące! Wszystkie ładniejsze bluzki za krótkie, zostają mi nieseksowne T-shirty 😂
Odechciało mi się cokolwiek sobie kupować
FlowerGirl lubi tę wiadomość
10.2024 rozpoczęcie starań
05.12 planowana kolejna histeroskopia (polip endometrium)
2.12 blada druga kreska 🤞
3.12 beta hcg 367
histeroskopia odwołana
12.12 USG 5+6: pęcherzyk ciążowy 10,7mm + żółtkowy
23.12 robaczek 12mm i serduszko ❤️
08.01 2,8cm szczęścia
27.01 prenatalne - wszystko super maluch 6,3cm 🧸

-
FlowerGirl dzięki za ofertę, my już jesteśmy zaprawieni w bojach i mamy wszelkie zajęcia i pomoce.
Udało mi się załatwić kartę ciąży w luxmedzie, będę mogła robić badania krwi z pakietu. Położna była bardzo miła.
Dzisiaj miałam kryzys od 12, było mi niedobrze i chciało mi się spać, nogi też bolały. Położyłam się na 45 min, nawet nie zasnęłam, bo odkurzacz jeździł po domu, ale samo zamknięcie powiek mnie magicznie wskrzesiło. Teraz jestem z młodym na angielskim. Jak wrócę to będę się szykować na jutro do pracy - jestem do 18, także potrzebuje więcej jedzenia.
👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem
Niedomoga lut (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️
07.11.2025 dr Jarosz ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
18.11.2025 kwalifikacja invitro
12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
30.11 ⏸️
01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA niskie ryzyka 🩵
12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
19.01. prenatalne
13.02 9,86cm /13.03 284g

-
Ja aktualnie 3,5 kg na plusie. Zaczynałam z lekka niedowaga więc na razie czuje się dobrze aczkolwiek no w żadne spodnie już nie wchodzę. Zamówiłam polecane legginsy na zalando. Zaraz mi brat przywiezie paczkę więc jestem ciekawa jak będą leżeć 😄 ale zakupy ubraniowe tak samo mnie frustrują, nie mam w ogóle na nie ochoty 😅
-
Ja na początku schudłam więc teraz ważę tyle ile na początku. Ale mi groziła cukrzyca ciazowa więc pierwsze tygodnie ostra dietę trzymałam i diabetolog mówiła że schudnę a po za tym wymioty . Wczoraj nie wzięłam bonjesty i dziś się męczę
-
Cześć dziewczyny.
Złapałam jakiegoś okropnego wirusa i bardzo pomalu z niego wychodzę. Gdyby nie wsparcie męża i trochę szczęścia z jego zmianą to nie dałabym się zająć synem.
Dziś mąż poczuł kopniaka od małej i jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu.
Mialam isc na l4 od maja ale tak się złożyło ze dla nich lepiej jak pójdę od kwietnia, więc najwyższy znak że pora odpocząć przed finiszem.
U mnie na pewno +6 kg na plusie, teraz po chorobie moze mniej, idę tym samym tempem co za pierwszym razem i zamierzam te kilka kg po porodzie zrzucić podczas spacerów bez presji.
-
Dziewczyny nie martwcie się wagą. W pierwszej ciąży miałam -8kg na starcie, więc szłam do porodu niewiele powyżej tego. Jak w końcu hormony wróciły do normy (4msc po) to dopadło mnie takie jojo, że miałam +10 w miesiąc. 🥲😮💨 Niektóre moje koleżanki miały +30, a po wyglądały normalnie

Flora96, FlowerGirl, rozia lubią tę wiadomość
👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
Niedomoga lut (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️
30.11 ⏸️
19.01. prenatalne
13.02 9,86cm /13.03 284g

-
Podczytuję ale ciągle męczą mnie mdłości.
Anilamk Trzymam kciuki 🤞🏻
Anilamk lubi tę wiadomość
-
martakam - nie ukrywam, często bywa bardzo ciężko. Fizycznie i psychicznie siadam. Nieraz Wam o tym pisałam np. o tych histeriach nie do opanowania. Dlatego nabawiłam się wtedy krwiaka w 10tc. Zastanawiam się ile jeszcze w tej ciąży wytrzymam, ile czasu donoszę bo jak na razie od samego początku mnóstwo stresu związane z synem. Mam zakaz dźwigania i oszczędzający tryb. Od rana się dziś z mężem kłócę bo zarzucił mi rano że syna nie ogarniam. Podczas kiedy on jeszcze spał to nakarmiłam dziecko co jest nie lada wyczynem z silną wybiórczością i nadwrażliwością na różne faktury jedzenia a on miał go tylko ubrać. Krew mnie po prostu zalewa.
FlowerGirl - dziękuję za trochę informacji. My na razie mamy neurologopedę 2 x w tygodniu. Mój nie chodzi do przedszkola bo mieszkam w bardzo małym miasteczku mało rozwojowym dla takich jak on. Niby są jakieś grupy dla autystów ale znajomi opowiadają żeby pod żadnym pozorem syna tam nie dawać bo te nauczycielki strasznie krzyczą na te dzieci i jedni już nagrali na dyktafon co tam się dzieje. Po porodzie będziemy myśleli o przeprowadzce do mojego rodzinnego miasta. Większe perspektywy rozwojowe i są szkoły specjalne, ośrodek rehabilitacyjny dla dzieci niepełnosprawnych na fundusz gdzie przez 1 rok życia jeździliśmy. Ja teraz nie dam rady tego wszystkiego ogarnąć z powodu ciąży wysokiego ryzyka. Mąż już mi mówi o Warszawie że jest tam tygodniowa terapia jedzeniowa dla takich dzieci na fundusz bo znajomi korzystali. Będzie musiał być uczony wszystkiego, nawet toalety bo nie komunikuje że chce i nosi pieluszkę. Nam w poradni powiedzieli co się będzie działo i szczerze? Przeraża mnie to, zwłaszcza w tym stanie gdzie powinnam mieć spokój i z radością oczekiwać narodzin nowego członka rodziny.
Ja już przytyłam ponad 8kg. Jutro nowy tydzień ciąży i kolejny cotygodniowy pomiar masy aż się boję 😀
Dziś musiałam odespać pierwszą połowę dnia, tak mi to energię wyssało że nie wiem kiedy film się urwał. Wszystko mnie boli, nawet ruchy dziecka są nieprzyjemne. Mam wrażenie że kopie mnie cały czas po bliźnie cesarkowej 😖Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca, 22:27
-
Falka tu nie ma co straszyć, strachem nic się nie zyska. Mam nadzieję, że trafisz na osoby, które pokażą krok po kroku co robić. Niestety większe miasta mają inne możliwości. Wiem, że ze względu na ciążę trudno sporo rzeczy ogarnąć... wierzę, że później będzie łatwiej :*
Falka93. lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry w czwartek! 🌟
U mnie dzisiaj połowa ciąży. Gdybym nie czuła się tak źle, to na pewno cieszyłabym się bardziej. Tak to bardziej mnie przeraża, ile jeszcze trzeba przetrwać. Mam nadzieję że szybko zleci. Nie mogę się doczekać maleństwa na powierzchni ♥️Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:46
Asiok, rozia, Mart0511, Sigi133, Kornej, FlowerGirl, borowinka lubią tę wiadomość
👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
30.11 ⏸️
19.01. prenatalne
13.02 9,86cm /13.03 284g

-
FlowerGirl wrote:Czy ktoś z was tak jak ja tyje z powietrza🤪?
Ja, ale raczej nie z powietrza😂 mam już z dychę do przodu na wadze. Szczerze, to trochę mnie to martwi bo jeszcze +/- drugie tyle ciąży przede mną, ale z drugiej strony to co ja zrobię jak jestem głodna? Staram się jeść zdrowo, ale to mało co zmienia w moim przybieraniu na wadze. Najwięcej przybrałam przed pierwsze 3 miesiące, bo byłam non stop głodna, ale to tak, że jak czegoś natychmiast nie zjadłam to było mi słabo. Od jakiś 5 tyg jest coraz lepiej, głód mocno zelżał, mam większą kontrolę nad sobą😅 więc teraz ta waga to może nie będzie już tylko dodatkowy balast, który ze mną zostanie, a faktycznie ciężar ciąży. Moja mama w pierwszej ciąży czyli ze mną przytyła 30kg i jakoś po ciąży z niej to całkiem szybko zeszło, więc liczę, że ze mną będzie podobnie, bo jak to mówią - jesteśmy jak dwie krople wody🤞🏼😄
-
Ja też staram się nie przejmować wagą, ile przytyje tyle przytyje. Postaram się zrzucić po ciąży 😅 szwagierka przytyła prawie 30 kg w ciąży i pięknie schudła. Ale faktycznie wzięła się za siebie, chodzi na siłownię, je zdrowo, nawet jej mąż się zmobilizował i dołączył do niej 😁
Carrie12, FlowerGirl lubią tę wiadomość
-
Ja mam 2,5 kg na plusie od wagi sprzed ciąży ale w pierwszym trymestrze schudłam 2 kg. Obecnie 75,5 kg przy 170 cm wzrostu. Mam wrażenie, że mój brzuch nie jest duży ale cała jakaś taka jestem obrzęknięta. No i biust. Powoli "wyrastam" z moich staników 75G ale na szczęście mam w zapisanych linkach polecany tu zestaw biustonoszy do karmienia z bonprix
.
Chciałabym przytyć max 15 - 17 kg bo wiem, że mam tendencję do tycia i może być mi ciężko zrzucić nadliczbowe kilogramy przy siedzącym trybie życia.
BTW - czy są tu kociary? Mam kota który wiem, że będzie okupował dostawkę, wózek i wszystko co przyniesiemy do domu dla dziecka. Wiecie jak to najlepiej rozegrać behawioralnie? -
Wiadomo, że najlepiej byłoby nie przytyć wcale tych dodatkowych kilogramów, ale ja już od pierwszych tygodni wiedziałam, że na bank będę jak kula i miałam czas żeby się z tym mniej więcej pogodzić😂
-
Ja startowałam z 65 kg, po pierwszym trymestrze było 62,5 kg, a 2 tygodnie temu 67 kg, nie wiem czy liczyć od 65? 😄 Mam bardzo duży apetyt od początku ciąży i sama nie wiem jak schudłam na początku z dużym apetytem i brakiem wymiotów, jedynie co to miałam dietę bezglutenową w pierwszym trymestrze i pewnie to jej zasługa.
Anilamk, wysyłam ciepłe myśli 🌷
Irynka, daj znać, co u Ciebie 🙂
Carrie12, Sigi133, FlowerGirl, Irynka lubią tę wiadomość
-
Ja mam trzy koty i psa. Pozwoliliśmy kotom spać w wózku i łóżeczku, żeby się oswoiły z nowymi meblami. Gdy dziecko pojawiło się w domu były przerażone i naprawdę dużo czasu spędziły na szafach/lodówce. Schodziły tylko do kuwety. Później jak mały jeszcze był spokojny to z nim spały albo chillowaly na macie. Jak zaczął wstawać, rzucać rzeczami to znowu złapały dystans do niego.Carrie12 wrote:Ja mam 2,5 kg na plusie od wagi sprzed ciąży ale w pierwszym trymestrze schudłam 2 kg. Obecnie 75,5 kg przy 170 cm wzrostu. Mam wrażenie, że mój brzuch nie jest duży ale cała jakaś taka jestem obrzęknięta. No i biust. Powoli "wyrastam" z moich staników 75G ale na szczęście mam w zapisanych linkach polecany tu zestaw biustonoszy do karmienia z bonprix
.
Chciałabym przytyć max 15 - 17 kg bo wiem, że mam tendencję do tycia i może być mi ciężko zrzucić nadliczbowe kilogramy przy siedzącym trybie życia.
BTW - czy są tu kociary? Mam kota który wiem, że będzie okupował dostawkę, wózek i wszystko co przyniesiemy do domu dla dziecka. Wiecie jak to najlepiej rozegrać behawioralnie?👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
30.11 ⏸️
19.01. prenatalne
13.02 9,86cm /13.03 284g