☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️
-
WIADOMOŚĆ
-
Mnie też ostatnio łapią jakieś bóle, np prawego boku, i muszę się położyć, żeby przeszło.Locus wrote:Umówiłam się na za tydzień do fizjo urogin. Miałam poczekać do kwietnia, ale złapała mnie rwa kulszowa 🤡 Nie miałam tego w ogóle w pierwszej ciąży. Znalazłam jakieś ćwiczenia na tiktoku, ale pomagają tylko częściowo.
Ostatnio też zaczął mnie boleć kręgosłup lędźwiowy, i wizyta u fizjo nie pomogła (mimo, że nawet mi przykleiła tejpy) - pomogła sesja pilates u innej fizjoterapeutki, która mnie uświadomiła, że przechylam miednicę do tyłu (a la kaczy kuper 😅🦆). Co jest do pewnego stopnia normalne w ciąży, bo zmienia się środek ciężkości, ale teraz to koryguję na co dzień i ostatnio boli sporadycznie.
Ćwiczenia na tym treningu też mi pomogły zresetować trochę postawę.
Ale generalnie pojawiają się bóle, których wcześniej nie doświadczałam.💁♀️91 🙋🏻♂️91
♀ AMH 2,2 || Hashimoto pod kontrolą od kilku lat || Kariotyp ✅ || MTHFR Hetero, PAI hetero, białko S ✅, ale: p/c p. kardiolipinie IgG wysokie miano ❌ --> wdrożone Neoparin i Acard
♂Parametry nasienia poniżej normy ❌ || Kariotyp ✅
2x IUI ❌ || IVF: 09.2025
💉Punkcja: 8🥚, 6 MII, 4 udało się zapłodnić, 1❄️=> PGT-A: prawidłowy 🥰
🫧FET 19.11.2025
🫧β 6pdt 24,3 🫧β 10dpt 255
🫧6+3 CRL 0,6 cm 🫧8+3 CRL 1,77 cm 🫧10+0 CRL 3,18 cm
🫧Felia +PAPP-A: Bąbel zdrowy 🎀

-
Dotąd, kiedy kupowałam ubranka, to takie, które mi się wybitnie podobały, i większe, np na 6-9 miesięcy, choć dzisiaj nawet kupiłam takie na 18 🫢🍓:
https://zapodaj.net/plik-Gj67zbETTA
Zaczynam jednak powoli kompletować wyprawkę - dzisiaj przyszło pierwsze ubranko w rozmiarze 56 i jest takie maleńkie 🥺Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 21:07
Amber86, Carrie12, Locus, ŚWIEŻYNKA97 lubią tę wiadomość
💁♀️91 🙋🏻♂️91
♀ AMH 2,2 || Hashimoto pod kontrolą od kilku lat || Kariotyp ✅ || MTHFR Hetero, PAI hetero, białko S ✅, ale: p/c p. kardiolipinie IgG wysokie miano ❌ --> wdrożone Neoparin i Acard
🫧FET 19.11.2025

-
rozia wrote:A może na odwrót nie w kuchni w rękawiczkach, a w ogrodzie? Ja tak robię, bo jak sobie przypomnę jakie moja mama miała zawsze zniszczone ręce od kopania w ziemi, to chce tego uniknąć 😁
Co do różyczki, to mi dr mówił, że nie muszę badać. I finalnie tego nie robiłam, podobno zalecenia się zmieniły, bo teraz już wszyscy raczej są zaszczepieni. Nie wnikałam. Na tokso nie mam przeciwciał, a też się wychowałam na wsi, ze zwierzętami i kotami, owoce prosto z krzaka i te sprawy. Za to ma przeciwciała na CMV, bo moja 8-letnia siostrzenica zawsze jak jest chora to siedzi u mnie, bo pracuję zdalnie i dzięki temu moja siostra nie musiała brać L4, a dla mnie to nie było obciążenie, no może prócz tego, że czasem coś podłapałam 😁ale akurat ze przechorowałam CMV wcześniej się cieszę, bo w ciąży podobno potrafi to być niebezpieczne dla dziecka.
Dziewczyny, czy zauważyłyście u siebie suchą skórę? Kurczę ja mam tak suche ręce, one głównie mnie irytują, bo dużo częściej je myję i nic kompletnie mi na nie nie pomaga. Miałam już kilka różnych kremów, też z Neutrogeny, Linomag i ciągle się z tym borykam. Nie wiem czy to nie kwestia ciąży właśnie? Ma ie tak - ja sobie z tym radzicie?
On miał rękawiczki w ogrodzie. Podejrzewam, że nabrał ziemi od góry niestety w nie.
Już powiedziałam mu, że musi ubierać chirurgiczne jednak jednorazowe bo tak to nie da rady. Na wierzch mogą być te robocze. Ogarniemy temat, tylko po prostu niestety muszę tego pilnowac. Za jakiś miesiąc już tej pracy będzie mniej. On teraz z ogrodzeniem walczy a to jednak praca stricte z ziemią.
Ja mam suchą skórę cały czas, ręce myję wręcz za często więc tutaj najgorzej, ale całe ciało suche. Do rąk najbardziej lubię deremedic cicatopy i mixa, ale najwięcej mi daje jak nałożę na noc krem pomieszany z olejem i na to rękawiczki albo skarpetki. Zimą lubiłam z Avene taki krem ochronny na mróz, on nie był stricte do rąk ale się sprawdzał fajnie też. Ostatnio do ciała mam Bioderma Atoderm w takiej butelce z pompką i zauważyłam, że do rąk też mi się fajnie sprawdza, zwłaszcza jak oleju domieszam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 21:23
👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
lipiec 2024 - wizyta w klinice, zlecony Duphaston od 18dc
styczeń 2025 - skierowanie na IVF
SIBO, IBS - nie poszliśmy, leczenie do jesieni
Naturalsik 💚
22.12.2025 - beta HCG 38,9, prog 17,74
Wsparcie: Duphaston
29.12.2025 -beta HCG 1401
30.12- wdrożony Accofil
13.01.2026 - pierwsze usg - bijące serduszko ❤️
2.02 - ostatni Accofil
17.02.2026 - Felia Test -Synek 💙, niskie ryzyka
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
north_node wrote:Dotąd, kiedy kupowałam ubranka, to takie, które mi się wybitnie podobały, i większe, np na 6-9 miesięcy, choć dzisiaj nawet kupiłam takie na 18 🫢🍓:
https://zapodaj.net/plik-Gj67zbETTA
Zaczynam jednak powoli kompletować wyprawkę - dzisiaj przyszło pierwsze ubranko w rozmiarze 56 i jest takie maleńkie 🥺
Cudowny jest ten sweterek ❤️❤️❤️. Na 56 kupujesz z krótkim rękawkiem czy długim?
north_node lubi tę wiadomość
-
Mam problem z postawą, pilates mi super pomógł na to. Niestety na efekty trzeba było czekać kilka miesięcy, a jak nie pójdę raz to jest gorzej. Co dopiero po 4 miesiącach przerwy 🫣 moje „centrum” nie istnieje 🥲north_node wrote:Mnie też ostatnio łapią jakieś bóle, np prawego boku, i muszę się położyć, żeby przeszło.
Ostatnio też zaczął mnie boleć kręgosłup lędźwiowy, i wizyta u fizjo nie pomogła (mimo, że nawet mi przykleiła tejpy) - pomogła sesja pilates u innej fizjoterapeutki, która mnie uświadomiła, że przechylam miednicę do tyłu (a la kaczy kuper 😅🦆). Co jest do pewnego stopnia normalne w ciąży, bo zmienia się środek ciężkości, ale teraz to koryguję na co dzień i ostatnio boli sporadycznie.
Ale generalnie pojawiają się bóle, których wcześniej nie doświadczałam.
Piękne ubranka wynajdujesz!
👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem
Niedomoga lut (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️
07.11.2025 dr Jarosz ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
18.11.2025 kwalifikacja invitro
12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
30.11 ⏸️
01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA niskie ryzyka 🩵
12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
19.01. prenatalne
13.02 9,86cm /13.03 284g

-
Liyss🧚🏻 wrote:
Jakie jecie obiady, sałatki albo kolację? Kanapki mi się znudziły totalnie
Dobrego dnia!
Ja jem strasznie monotonnie od mniej więcej roku przez problemy z jelitami, ale ok, spróbujmy.
Na śniadanie prawie zawsze jemy jajka ,najczęściej jako suflet (mój mąż go piecze w piekarniku: jajka, mąka owsiana bezglutenowa, woda, przyprawy czasem jakiś szczypiorek albo suszone pomidory). Rzadziej jest to omlet z patelni bądź jajecznica. Do jajek zazwyczaj dochodzą pomidory w jakiejś postaci, polane oliwą etc.
Później jem coś a la lunch/pierwszy mniejszy obiad. I tu już kombinuję: bo czasem to sałatka z makaronem (ostatnio chce mi się po prostu sałaty, szczypiorku, rzodkiewki, do tego makaron, mięso może być jeśli mam), ewentualnie zupa jeśli mam, a dziś to był ryż, pasztet z królika i surówka z kalarepy (ryż i pasztet na ciepło).
Po 3-4h jemy obiad razem i wtedy to jest mięso, surówka to różnie (dziś ogórki kiszone) i często ziemniaki, bo mój mąż kocha, a że dostaliśmy air fryera na gwiazdkę to nie ma zmiłuj od ziemniaków
.
Potem jem coś a la podwieczorek (dziś to nie wyszło bo obiad się przesunął i rozjechało mi się jedzenie i to będzie kolacja) - owsianka bezglutenowa na wodzie z kakao, karobem. Dodaję łyżkę masła orzechowego, pestki słonecznika i pomarańcze. To jest taki mój deser i bardzo lubię.
Najgorzej jest najpóźniej, bo ja tutaj nie jestem już za bardzo głodna a jem przez te ciała ketonowe. I tutaj to jest różnie: czasem kartacz od Mamy (to jedyna sytuacja kiedy wcisnę w siebie mięso o takiej porze), chipsy ziemniaczane domowe z air fryera jeśli nie było na obiad ziemniaków, czasem jakaś sałatka prosta typu warzywa, makaron, jajka gotowane. Generalnie staram się coś zjeść co utrzyma cukier, ale po porodzie ten posiłek pierwszy wypadnie z menu
Często po posiłkach wchodzą u mnie pomarańcze jako deser, rzadziej banan lub kawałek jabłka.
Przekąska to zazwyczaj orzechy włoskie, ale jak mam rozpustny dzień to wafle ryżowe. Czasem czekolada 100%.
Ostatnio bardzo mi się chce makaronu, kupiłam fajny ryżowy bezglutenowy od Bartollini to wchodzi aż za bardzo.
Liyss🧚🏻 lubi tę wiadomość
👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
Naturalsik 💚
30.12- wdrożony Accofil
2.02 - ostatni Accofil
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
north_node wrote:Mnie też ostatnio łapią jakieś bóle, np prawego boku, i muszę się położyć, żeby przeszło.
Ale generalnie pojawiają się bóle, których wcześniej nie doświadczałam.
Ja mam lordozę i taki kuperek to robiłam już przed ciążą jak nie pilnowałam się wchodząc po schodach. Teraz mi się robi gorszy oczywiście, bo czemu by nie, ale jak sobie przypomnę to pilnuję
Już nie jestem w stanie wciągnąć brzucha całkowicie, ale jak zrobię ten kuperek to na luzie mogę 6 miesiąc ciąży udawać
👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
Naturalsik 💚
30.12- wdrożony Accofil
2.02 - ostatni Accofil
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
Carrie12 wrote:Cudowny jest ten sweterek ❤️❤️❤️. Na 56 kupujesz z krótkim rękawkiem czy długim?
Na razie kupiłam kilka z krótkim w 56.
Mam termin na 6 sierpnia, więc zakładam, że trochę ubranek z krótkim rękawkiem może się przydać. No i jeśli nie będzie to wyjątkowo duży bobas, to w rozmiarze 62 już się niekoniecznie przydadzą takie letnie ubranka - ale też pewnie kupię na wszelki wypadek ze 3 na sam początek.
Generalnie sierpień to zwykle ostatni miesiąc z upałami, próbuję ocenić, co się na pewno przyda, ale nie da się jednak przewidzieć ani pogody, ani tego, kiedy moja Córeczka zechce ujrzeć świat 😃
Z długim też coś kupię w 56, jakieś dostanę od mojej siostry.
Przyznam, że nie wiem, czy skończę z nadmiarem, czy z podejściem "w razie czego szybko się coś dokupi"
💁♀️91 🙋🏻♂️91
🫧FET 19.11.2025

-
Locus wrote:Nie lubię dotykać mięsa i od dawna gotuje w rękawiczkach. Można kupić w sklepie medycznym albo rossmanie.
U mnie nadal ograniczone pole do popisu. Nie mogę większości surowych warzyw i owoców (bardzo tęsknię za nimi). Obracamy się w około kurczaka i indyka. Nie mogę większości nabiału. Naleśniki, placki, kawa z mlekiem, odrobina twarogu ok, ale nic więcej. Na lunch jem wrap z kurczakiem odrobiną sałaty i zielonym ogórkiem. Na drugie śniadanie kaszę mannę. Na śniadanie rogal z masłem. Na kolacje placki z jabłkami, kanapki, jajka itd.
Dzisiaj u mnie pomidorówka i mielone
Z suchą skórą bardzo się męczę, używam super kremów i nadal wieczna łuska. Mam zespół suchego oka, który też się bardzo pogorszył. Ciężko mi wytrzymać 4h w pracy w makijażu.
Ja z mięsem czasem tak też robię, bo nie lubię tego dotyku.
A z suchym okiem to ja czasem stosuję krople cationorm. Nie wiem czy próbowałaś, kiedyś okulista mi polecił, bo nie są samym kwasem hialuronowym a emulsją. Ogólnie sam kwas hialuronowy (nie tylko w oczach) jest sprzedawany jako substancja nawilżająca, ale to działa tak, że on wiążę wodę (np. w skórze), a jak jej nie ma to może wręcz dać odwrotny efekt. W pielęgnacji skóry stosowało się na to kiedyś oleje, żeby stworzyć tak zwana okluzję i ta woda nie parowała bardziej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 21:45
👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
Naturalsik 💚