☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️
-
WIADOMOŚĆ
-
Mam je i mam takie samo spostrzeżenie, są dosyć cienkie i sutki się odznaczają. Ja w sumie i tak noszę ciuchy oversize, przed ciąża mi to tak nie przeszkadzało (bo też nosiłam takie cienkie staniki), ale ostatnio te piersi i brodawki urosły i zaczyna mnie to denerwować. Już nie wiem Amber co gorzej 😁Luna11 wrote:Polecam te z Bonprix w dwupakach. Są dość cienkie. Na tyle, że przy cienkiej koszulce sutki czasem się odznaczają. Dla mnie właśnie mogłyby mieć jakąś wkładkę w środku. Próbuję to olać i się nie przejmować. 😁
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca, 22:06
Luna11 lubi tę wiadomość
👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0
KIR Bx | PAI-1 homo, MTHFR i V R2 hetero
(białka C, S i antytrombina ✅)
🔬 histero 10.2024 - 3 polipy, CD138+
🔬 HSG 03.2025 ✅
🔬 histero 05.2025 - 1 polip, end. polipowate, CD138-
💊 Letrozol od 07.2025 | 🧪 08.2025 Lipiodol
10.02 7cm / tętno 151 / 90% 💙
10.03 180g szczęścia
07.04 👨🏻⚕️⏳
01.04 prenatalne ⏳
💊 Euthyrox 50 • Utrogestan 2x200 • Accard 75
💉 Clexane 0,4
27cs | 5cs Letrozol | 4cs Lipiodol | ⏸️ od 09.2023🤞🏼

-
Amber86 wrote:Ja mam też ciężki dzień psychicznie dziś, rano się popłakałam dosłownie po kłótni z mężem o toksoplazmowę.
Nigdy nie miałam i bardzo boję się złapać w ciąży, a tak się złożyło, że on ostatnio dużo pracuje w ogrodzie i wymycie dokładnie paznokci przed przygotowaniem jedzenia go przerosło najwidoczniej
W każdym razie ja od razu panika, że co z Dzidziusiem. Za 3 tygodnie zrobię przeciwciała, mam nadzieję, że nic nie będzie, ale spokoju mi to nie zapewniło. Takie poczucie bezsilności mnie walnęło na maksa, że się staram jak mogę a i tak zawsze coś. Tyle razy tłumaczone a i tak trzeba pilnować jak dziecka.
W dodatku wczoraj znowu coś mi się zaczęło dziać w pachwinach
. W sensie łuszczyca czy infekcja grzybiczna. Miałam jeszcze maść od ginekologa ale to Pimafucort. Nie podoba mi się to bardzo, bo nie było ku temu żadnego powodu, nie ma też upałów ani
Jeśli chodzi o badania prenatalne 3 trymestru to jak najbardziej zamierzam je zrobić. Ale ja z panikar, połówkowe chcę zrobić podwójnie, żeby nic nie przegapić (tydzień po tygodniu, raz na NFZ a raz prywatnie).
Amber wszystko będzie dobrze. Tak myślę. Też nie mam przeciwciał. Wychowałam się w domu z ogrodem i wiele razy w dzieciństwie jadłam truskawki nieumyte prosto z krzaka, mieliśmy koty, i sąsiedzi też, no i właśnie. Nie mam przeciwciał.
Musiałoby się wiele niekorzystnych czynników złożyć, żebyś akurat teraz złapała toksoplazmozę.
Badanie możesz zrobić chyba nawet po dwóch tygodniach. Ale ja wierzę, że będzie dobrze.
Rozumiem Twoją frustrację, ja też muszę przypominać partnerowi, żeby wszystkie warzywa i owoce dokładnie mył, a ja mam na tym punkcie OCD, więc czasami nie jest łatwo.
Pifamucort z tego co wiem, nie można w ciąży, Pifamucin mozna, ale to typowo na grzybicę.
Amber86, Carrie12 lubią tę wiadomość
💁♀️91 🙋🏻♂️91
♀ AMH 2,2 || Hashimoto pod kontrolą od kilku lat || Kariotyp ✅ || MTHFR Hetero, PAI hetero, białko S ✅, ale: p/c p. kardiolipinie IgG wysokie miano ❌ --> wdrożone Neoparin i Acard
♂Parametry nasienia poniżej normy ❌ || Kariotyp ✅
2x IUI ❌ || IVF: 09.2025
💉Punkcja: 8🥚, 6 MII, 4 udało się zapłodnić, 1❄️=> PGT-A: prawidłowy 🥰
🫧FET 19.11.2025
🫧β 6pdt 24,3 🫧β 10dpt 255
🫧6+3 CRL 0,6 cm 🫧8+3 CRL 1,77 cm 🫧10+0 CRL 3,18 cm
🫧Felia +PAPP-A: Bąbel zdrowy 🎀

-
U mnie coraz więcej ruchow. Takie puk, puk od środka. Najpierw je czułam, jak przyłożyłam rękę, a teraz już czuję i bez tego. Naprawdę to jest kochane. 🥰 Jeden z tych ruchów mnie dzisiaj wybudził z początkowej fazy drzemki, zastanawiam się, co będzie dalej z intensywnością!
U mnie też czasami trudne mysli. Jestem przeziębiona, i wczoraj leżąc na plecach, podkuliłam nogi do kichnięcia - i poczułam krótki, przeszywający ból na dole brzucha.
Czytałam, że to więzadła, ale i tak się zaczęłam martwić, czy czegoś nie uszkodziłam, i czy dzisiejsze upławy, których mam generalnie ostatnio więcej, to nie wody płodowe.
Przytyłam na razie 5 kg, ale startowałam z granicy niedowagi, więc mnie to cieszy. W spodnie inne niż ciążowe już się nie mieszczę od 2 tygodni. Kupiłam 2 sukienki ciążowe z HM, jedną z Vinted, i jedna letnią z Next. Jeszcze dwie inne z Next mam na oku, znalazłam ten sklep ostatnio.
W pracy coraz trudniej mi się skupić, coraz mniej mnie to wszystko obchodzi. Ale planuję iść na długie L4 za dwa miesiące, jeszcze mam 10 dni zaległego urlopu, i może wezmę 2- 3 dni L4 ze dwa razy.💁♀️91 🙋🏻♂️91
♀ AMH 2,2 || Hashimoto pod kontrolą od kilku lat || Kariotyp ✅ || MTHFR Hetero, PAI hetero, białko S ✅, ale: p/c p. kardiolipinie IgG wysokie miano ❌ --> wdrożone Neoparin i Acard
♂Parametry nasienia poniżej normy ❌ || Kariotyp ✅
2x IUI ❌ || IVF: 09.2025
💉Punkcja: 8🥚, 6 MII, 4 udało się zapłodnić, 1❄️=> PGT-A: prawidłowy 🥰
🫧FET 19.11.2025
🫧β 6pdt 24,3 🫧β 10dpt 255
🫧6+3 CRL 0,6 cm 🫧8+3 CRL 1,77 cm 🫧10+0 CRL 3,18 cm
🫧Felia +PAPP-A: Bąbel zdrowy 🎀

-
Luna11 wrote:Polecam te z Bonprix w dwupakach. Są dość cienkie. Na tyle, że przy cienkiej koszulce sutki czasem się odznaczają. Dla mnie właśnie mogłyby mieć jakąś wkładkę w środku. Próbuję to olać i się nie przejmować. 😁rozia wrote:Mam je i mam takie samo spostrzeżenie, są dosyć cienkie i sutki się odznaczają. Ja w sumie i tak noszę ciuchy oversize, przed ciąża mi to tak nie przeszkadzało (bo też nosiłam takie cienkie staniki), ale ostatnio te piersi i brodawki urosły i zaczyna mnie to denerwować. Już nie wiem Amber co gorzej 😁
Jejku, dziewczyny. Nie pomyślałam o tych sutkach. Racja, przed ciążą moje były raczej mało sterczące. Teraz to takie antenki. Tylko pomyślałam, że jakbym miała chodzić w takim staniku grubym ciągle to jednak masakra.
Podobno jest coś takiego jak grzybica brodawek, nie wiem jeszcze jak z tym walczyć, ale podejrzewam, że brak przewiewu może im szkodzić. Może dam im jeszcze jutro szansę, typu na wyjścia inny a po domu inny.
Choć powiem szczerze, że zamówiłam L, a nie wiem czy do końca ciąży to one za małe nie będą. Są takie akurat na teraz powiedziałabym, czyli pewnie i tak będą za małe na dłużej.
Siostra mnie uprzedzała, że jak miała nawał w szpitalu to miała tak wielkie cycki, że koszule nocne, staniki co miała wszystko było za małe. Masakra. A ona normalnie tak jak ja z ekipy mini cycków.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca, 23:30
👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
lipiec 2024 - wizyta w klinice, zlecony Duphaston od 18dc
styczeń 2025 - skierowanie na IVF
SIBO, IBS - nie poszliśmy, leczenie do jesieni
Naturalsik 💚
22.12.2025 - beta HCG 38,9, prog 17,74
Wsparcie: Duphaston
29.12.2025 -beta HCG 1401
30.12- wdrożony Accofil
13.01.2026 - pierwsze usg - bijące serduszko ❤️
2.02 - ostatni Accofil
17.02.2026 - Felia Test -Synek 💙, niskie ryzyka
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
north_node wrote:Amber wszystko będzie dobrze. Tak myślę. Też nie mam przeciwciał. Wychowałam się w domu z ogrodem i wiele razy w dzieciństwie jadłam truskawki nieumyte prosto z krzaka, mieliśmy koty, i sąsiedzi też, no i właśnie. Nie mam przeciwciał.
Musiałoby się wiele niekorzystnych czynników złożyć, żebyś akurat teraz złapała toksoplazmozę.
Badanie możesz zrobić chyba nawet po dwóch tygodniach. Ale ja wierzę, że będzie dobrze.
Rozumiem Twoją frustrację, ja też muszę przypominać partnerowi, żeby wszystkie warzywa i owoce dokładnie mył, a ja mam na tym punkcie OCD, więc czasami nie jest łatwo.
Pifamucort z tego co wiem, nie można w ciąży, Pifamucin mozna, ale to typowo na grzybicę.
Musiałam aż zgooglać OCD, taaak. Mam też, choć niezdiagnozowane oficjalnie. Ale ręce myję bardzo, bardzo często.
Właśnie myślę jak je zreanimować nim dzidziuś się urodzić, żebym mu się nie kojarzyła z takim szorstkim dotykiem.
Ja też jestem dzieckiem wychowanym w domu, wręcz na wsi, owoce z krzaka, koty ciągane ciągle po rękach i nie mam tej głupiej toksoplazmozy.
Nawet cytomegalię udało mi się złapać już kilkanaście lat temu, nawet nie wiem kiedy i jak, a tej tokso brak.
Teraz to już nie chcę tego zmieniać oczywiście
Ten Pimafucort to mi ginekolog zapisała styczniu/lutym jeszcze jak miałam akcję z pachwinami po pracy, więc w I trymestrze. Zakładam więc, że jak wtedy nie była groźna to i teraz nie jest, bo I trymestr gorszy jednak.
Generalnie stwierdziła, że to co mam to łuszczyca i bez sterydu się nie da. Teraz jednak nie jestem pewna czy łuszczyca czy grzybica. Z tą łuszczycą to lekarze mi podejrzewają czasem, ale nie jest to pewne, bo jest niecharakterystyczna. Właśnie zazwyczaj jest albo albo w diagnozie. Nie podoba mi się ta neomycyna też w tej maści, ale fakt, że ja jej stosuję bardzo mało. Zawsze dawałam różnych maści na grubo i tubki szły szybko, a tutaj nie doszłam nawet do połowy tej ze stycznia. Delikatnie na końcówkę palca, może ziarenko grochu a może i mniej. Także ta ilość jest minimalna.
Nie zamierzam jej też długo stosować na pewno, wtedy nawet do tygodnia nie doszłam. Potem zmieniałam na clotrimazol.
Dziś wieczorem jeszcze użyję (to będzie 3 użycie), a jutro może rzeczywiście spróbuję skonsultować się z położną znajomą dla pewności. Zaczęłam się zastanawiać jak napisałaś, że nie można
Zobaczę czy cokolwiek da ta maść w ogóle, może nie ma o co pytać.
north_node lubi tę wiadomość
👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
Naturalsik 💚
30.12- wdrożony Accofil
2.02 - ostatni Accofil
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
Wiesz co, zawsze możesz spróbować i zobaczysz. Ja przy nich zostanę, bo są wygodne, a po prostu kupię sobie jakiś jeden grubszy stanik jakbym miała mieć ubrana bardziej przylegającą bluzkę. To wszystko właśnie zależy jak się ubierasz. Poza tym po porodzie pewnie będziemy używać tych wkładek laktacyjnych, więc z sutkami nie powinno być problemu - chociaż nie wiem jak długo się ich używa, bo od znajomych słyszałam, że one są mega niewygodneAmber86 wrote:Jejku, dziewczyny. Nie pomyślałam o tych sutkach. Racja, przed ciążą moje były raczej mało sterczące. Teraz to takie antenki. Tylko pomyślałam, że jakbym miała chodzić w takim staniku grubym ciągle to jednak masakra.
Podobno jest coś takiego jak grzybica brodawek, nie wiem jeszcze jak z tym walczyć, ale podejrzewam, że brak przewiewu może im szkodzić. Może dam im jeszcze jutro szansę, typu na wyjścia inny a po domu inny.
Choć powiem szczerze, że zamówiłam L, a nie wiem czy do końca ciąży to one za małe nie będą. Są takie akurat na teraz powiedziałabym, czyli pewnie i tak będą za małe na dłużej.
Siostra mnie uprzedzała, że jak miała nawał w szpitalu to miała tak wielkie cycki, że koszule nocne, staniki co miała wszystko było za małe. Masakra. A ona normalnie tak jak ja z ekipy mini cycków.
Amber86 lubi tę wiadomość
👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
🔬 HSG 03.2025 ✅
10.03 180g szczęścia
07.04 👨🏻⚕️⏳
01.04 prenatalne ⏳
💉 Clexane 0,4

-
Ewelajna95 i Irynka - mi nic na zaparcia nie pomogło prócz makrogolu w saszetkach. Piję 1 saszetkę Forlax rozpuszczoną w szklance wody rano co 2gi dzień i problem zakończony. Nie boję się już chodzić do toalety bo moje zaparcia wcześnej były bardzo extremalne.
Irynka, Ewelajna95 lubią tę wiadomość
-
rozia wrote:U mnie też psychicznie ostatnio gorzej - po tych rozkminach na temat formy porodu strasznie zaczęło mnie to martwić - zarówno SN, jak i cesarka. Wszystkie te historie i przygody… najchętniej urodziłabym ja w Simsach 😁 obrót i dziecko w rękach! Ale też mam ostatnio dużo lęków, które wychodzą w nocy w snach, ale w ciągu dnia czasami też - ale nie będę Wam nawet pisać jakich, żeby ich nie przelewać na Was. Nie płaczę, ale mam zjazdy nastroju.
A co do ruchu, to ja ogólnie chodzę głównie na spacery i ćwiczę jogę i to nie tak, że potem jestem pełna energii, po spacerze idę z reguły spać na 2/3 godziny 😁 i dalej robię niezbędne minimum, a jak wiem, że mam gdzieś jechać - do lekarza, lub gdzieś dalej, to nawet na obiad wpraszam się do teściowej, żebym nie musiała gotować, bo chyba bym nie ogarnęła. I miewam też takie dni - np. wczoraj, że cały dzień przeleżałam w łóżku i na kanapie
Chciałam skomentować te Simsy i umknęło mi i zapomniałam. Dzięki, poprawiłaś mi humor z tym
.
Też lubiłam tą grę i tak, tam wszystko było proste, porody też. I zachodzenie w ciążę też się brało z kilku buziaków
. Prawie jak w artykule z bravo girl kiedyś: "Czy mogę być w ciąży jak całowałam się z chłopakiem?"
north_node, ŚWIEŻYNKA97, rozia lubią tę wiadomość
👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
Naturalsik 💚
30.12- wdrożony Accofil
2.02 - ostatni Accofil
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
rozia wrote:Wiesz co, zawsze możesz spróbować i zobaczysz. Ja przy nich zostanę, bo są wygodne, a po prostu kupię sobie jakiś jeden grubszy stanik jakbym miała mieć ubrana bardziej przylegającą bluzkę. To wszystko właśnie zależy jak się ubierasz. Poza tym po porodzie pewnie będziemy używać tych wkładek laktacyjnych, więc z sutkami nie powinno być problemu - chociaż nie wiem jak długo się ich używa, bo od znajomych słyszałam, że one są mega niewygodne
A one są bawełniane czy poliamid?
Myślę że przetestuję właśnie, tylko wolałabym bawełnę.👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
Naturalsik 💚
30.12- wdrożony Accofil
2.02 - ostatni Accofil
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
Dziękuję dziewczyny w sprawie waszych kociaków
.
Na ten moment, pozwoliłam mojemu wchodzić do dostawki. Ok, materac jest cały w sierści ALE i tak planowałam to wyprać/wyparować bo to używany mebel po dziecku przyjaciółki.
Czajnik wrote:Ja na wadze około +1kg, nie wiem czemu bo jem dużo. Może z ruchu, bo jak się pogoda poprawiła to często chodzę na dłuższe spacery z psem, wczoraj 17 tys krokow bo jeszcze byłam w biurze 🫣 dzisiaj za to jestem zmęczona i mi niedobrze, ale to chyba z tych pobudek w nocy... Nie śpię dłużej niż 3 h z rzędu, a szczególnie te pobudki o 4 są straszne 😔 i przed pójściem spać chodzę po trzy razy siku, wy też tak macie? Siostra mówi że organizm się przygotowuje na karmienie 😅
17 tysięcy kroków to dla mnie ekstremalny wynik
. Jak uda mi się zrobić 6 000 kroków to uważam, że to był dobry, aktywny dzień
. Ogólnie - jestem zmęczona. Funkcjonuję "w miarę" do godziny 16 później już co raz gorzej - wciąż miewam wieczorne mdłości które mocno uprzykrzają mi życie.
north_node wrote:Amber wszystko będzie dobrze. Tak myślę. Też nie mam przeciwciał. Wychowałam się w domu z ogrodem i wiele razy w dzieciństwie jadłam truskawki nieumyte prosto z krzaka, mieliśmy koty, i sąsiedzi też, no i właśnie. Nie mam przeciwciał. Musiałoby się wiele niekorzystnych czynników złożyć, żebyś akurat teraz złapała toksoplazmozę.
Mam podobnie. Zero przeciwciał a całe życie z kotami (a dzieciństwo w piaskownicy 😅), jadłam warzywka prosto z ogródka i uwielbiam prace balkonowe/ogródkowe. Teraz w ciąży mam lekką paranoję i kuwetę kota (niewychodzącego!) czyści mój partner a warzywa z marketów myję długo i dokładnie.
BTW byłam na tych zajęciach "bezpieczny maluch" i śmiało mogę polecić. Ratownicy mają duże poczucie humoru ale są też konkretni i rzeczowi. Wiadomo, mają sporo partnerów więc np. wózki czy foteliki są konkretnej firmy ale mi to nie przeszkadzało. Ba - dostaliśmy gratisy
. Oby ta wiedza nigdy się nie przydała ale czuję się pewniej wiedząc, jak zareagować gdy dziecko spadnie lub się zadławi.
Amber86, north_node, ŚWIEŻYNKA97, rozia, Czajnik lubią tę wiadomość
-
Carrie12 wrote:Dziękuję dziewczyny w sprawie waszych kociaków
.
Na ten moment, pozwoliłam mojemu wchodzić do dostawki. Ok, materac jest cały w sierści ALE i tak planowałam to wyprać/wyparować bo to używany mebel po dziecku przyjaciółki.
Mam podobnie. Zero przeciwciał a całe życie z kotami (a dzieciństwo w piaskownicy 😅), jadłam warzywka prosto z ogródka i uwielbiam prace balkonowe/ogródkowe. Teraz w ciąży mam lekką paranoję i kuwetę kota (niewychodzącego!) czyści mój partner a warzywa z marketów myję długo i dokładnie.
BTW byłam na tych zajęciach "bezpieczny maluch" i śmiało mogę polecić. Ratownicy mają duże poczucie humoru ale są też konkretni i rzeczowi. Wiadomo, mają sporo partnerów więc np. wózki czy foteliki są konkretnej firmy ale mi to nie przeszkadzało. Ba - dostaliśmy gratisy
. Oby ta wiedza nigdy się nie przydała ale czuję się pewniej wiedząc, jak zareagować gdy dziecko spadnie lub się zadławi.
O, super z tymi zajęciami bezpieczny maluch. Ja to chyba spróbuję ich na maj dopiero upolować, bo już kwiecień mam zapchany lekarzami. A mieliście zajęcia praktyczne? Każdy miał fantoma do ćwiczeń? Napisz więcej jak to wygląda.
I oni tam polecają jaki wózek czy fotelik wybrać? w sensie na co patrzeć też? myślałam, że to tylko pierwsza pomoc.👩🏻 86'
KIR AA -> Accofil
HLA C1 (HLA C*01,*07)
👨🏻🦱 84'
HLA C1 (HLA C*07)
Naturalsik 💚
30.12- wdrożony Accofil
2.02 - ostatni Accofil
25.02 - I usg prenatalne
Cudzie trwaj! 🤞

-
U mnie na tych warsztatach każda para dostawała lalkę i na samym końcu była część praktyczna. Co do wózków i fotelików to była część o bezpiecznym przewożeniu dzidziusia - jak zamontować fotelik, jak go dopasować do noworodka itd., jakie rozwiązania polecają, a jakich nie. Reklama konkretnej firmy była, ale wg mnie nienachalna i panowie nie mieli problemu mówić o innych firmach.
Amber86, north_node, Carrie12, rozia lubią tę wiadomość
👱♀️26👱♂️24 🐈⬛🐈⬛
2 cs ⏸️
10dpo beta 28,3 • 12dpo beta 111 • 16dpo beta 928,1
2.01 3,7mm ❤️
29.01 3,65cm
6.02 ponad 5 cm małego wstydziocha -
Miesiąc temu kiwi było pomocne, teraz już nie… Piję 1,5-2 litry dziennie. Kawa rano też czasami pomaga.Amber86 wrote:Gdzieś widziałam info o 2 kiwi dziennie. Ja nie mam tego problemu (jeszcze?), ale bliska osoba testowała i pomagało.
Oczywiście dużo pić trzeba.
Trzeba twojemu mężowi kupić rękawiczki kuchenne, żebyś nie przejmowała się tą toksoplazmozą 😊
Ale jeśli wcześniej miałaś kontakt z ogrodem i kotami i nie zachorowałaś, to pewnie teraz też możesz być spokojna.
Bardzo Cię rozumiem - ja nie mam przeciwciał na różyczkę i boję się ją złapać 😔
👩🏻36 🧔🏻♂️42
🍀 Początek starań 09.2024
🤞🏻 Na poważnie od 01.2025
10.2025 💔 4+3
01.12.2025 ⏸️
09.12.2025 hcg 837,1 mIU/ml
15.12.2025 hcg 10281,60 (+130%), TSH 1,054, FT4 1,23
13.01.2026 2,75 cm 🥰
02.02 1 prenatalne 6,33 cm 🥳
17.02 wizyta Ok. FeliaTest - Zdrowy Chłopczyk 💙
24.03 wizyta ...
👩🏻 Hashimoto, niedoczynność tarczycy.

-
Mnie kiwi cały czas pomaga, polecam spróbować jak ktoś nie próbował 🙃
Irynka, to nie byłaś szczepiona przeciw różyczce? Myślałam, że po szczepieniu każdy ma przeciwciała.
Ja nie mam przeciw toxo, też dzieciństwo w piaskownicy, głaskanie obcych kotów, jedzenie owoców z krzaczka.
Mam pieska i też będę musiała go jakoś przygotować na nowego członka rodziny, najgorzej z płaczem, bo jak widzi czasem, że płaczę to się boi i chowa, a dziecko jednak często płacze 😀
-
Amber86 wrote:O, super z tymi zajęciami bezpieczny maluch. Ja to chyba spróbuję ich na maj dopiero upolować, bo już kwiecień mam zapchany lekarzami. A mieliście zajęcia praktyczne? Każdy miał fantoma do ćwiczeń? Napisz więcej jak to wygląda.
I oni tam polecają jaki wózek czy fotelik wybrać? w sensie na co patrzeć też? myślałam, że to tylko pierwsza pomoc.
tak jak powiedziała tunka - w ostatnim segmencie jest praca z fantomem (jeden na parę). W pierwszym segmencie było o roli taty i o rodzicielstwie w ogóle. Na co zwrócić uwagę w rozwoju swojego dziecka (i jak reagować jeżeli zobaczymy, że coś jest nie tak). Kolejno - spaniu (na co zwrócić uwagę wybierając łóżeczko/dostawkę), wózki, foteliki... No i segment z pierwszą pomocą - upadki, zachłyśnięcia, zadławienia, oparzenia.
Bardzo się cieszę, że byłam teraz, gdy brzuszek jeszcze bardzo nie przeszkadza
.
rozia, Amber86 lubią tę wiadomość
-
Hej 🙋♀️
W pierwszej ciąży przytyłam około 16kg a po porodzie zeszło mi tylko 6. Koniec końców nie schudłam do kolejnej ciąży więc teraz zaczynałam ciążę 8kg cięższa niż przy pierwszej.
Ja niestety jem za dużo bo zajadam mdłości więc lecą te kg a nie ruszam się dużo bo nie mam sił. Trudno, może kiedyś po porodzie schudnę 💁🏻♀️ teraz o tym nie myślę.
Szczerze to po pierwszym porodzie nie szłam na dietę bo wiedziałam, że chcę być szybko w drugiej ciąży więc stwierdziłam, że po drugiej ciąży się ogarnę 😆
Ja ostatnio kupiłam sobie spodnie ciążowe, tunikę i rajstopy ciążowe więc mogę chodzić w sukienkach. Ale i tak brakuje mi ciuchów i nie mam się w co ubrać.
Jakie jecie obiady, sałatki albo kolację? Kanapki mi się znudziły totalnie
Dobrego dnia!
Irynka lubi tę wiadomość
-
Ja mam te i one są bawełniane z 5% elastanu chybaAmber86 wrote:A one są bawełniane czy poliamid?
Myślę że przetestuję właśnie, tylko wolałabym bawełnę.
https://www.bonprix.pl/biustonosz-do-karmienia-piersia-bez-fiszbinow-z-bawelny-organicznej-2-szt/p-2870893148/940842/👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
🔬 HSG 03.2025 ✅
10.03 180g szczęścia
07.04 👨🏻⚕️⏳
01.04 prenatalne ⏳
💉 Clexane 0,4

-
Ja też mam psiaka i też już o tym powoli czytałam, jak go przygotować. Nam się trafił trudny egzemplarz - ekstra energetyczny 😁 psiak po przejściach ze schroniska, poprzednia właścicielka go po prostu oddała, bo go nie chciała, albo sobie z nim nie radziła. Ogólnie jest już spoko, jest u nas 8 lat, ale strasznie szczeka - narazie pracujemy, żeby nie reagował tak na każdy dźwięk który usłyszy. Nie wiem ja ogarniemy, które zabawki są dla niego, a które nie - kupiłam taką ośmiornicę dla malucha, to ją sobie wygrzebał z worków z ubraniami 🙈 no i płacz dziecka, z tym się będziemy oswajać, jak się uporamy chociaż trochę z nadmiernym szczekaniemFrajda wrote:Mnie kiwi cały czas pomaga, polecam spróbować jak ktoś nie próbował 🙃
Irynka, to nie byłaś szczepiona przeciw różyczce? Myślałam, że po szczepieniu każdy ma przeciwciała.
Ja nie mam przeciw toxo, też dzieciństwo w piaskownicy, głaskanie obcych kotów, jedzenie owoców z krzaczka.
Mam pieska i też będę musiała go jakoś przygotować na nowego członka rodziny, najgorzej z płaczem, bo jak widzi czasem, że płaczę to się boi i chowa, a dziecko jednak często płacze 😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca, 11:56
north_node, Frajda lubią tę wiadomość
👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
🔬 HSG 03.2025 ✅
10.03 180g szczęścia
07.04 👨🏻⚕️⏳
01.04 prenatalne ⏳
💉 Clexane 0,4

-
Asiok idę na 3 prenatalne! A butelki mam avent response tylko takie się u nas sprawdziły
Właśnie weszłam na Zalando i nakupowałam ubrań ciążowych, żeby nie narzekać codziennie, że nie mam w czym chodzić, mam nadzieję, że będą pasować rozmiarowo bo nie wiem ciężko dobierać te rozmiary w ciąży
Asiok, rozia, Sigi133 lubią tę wiadomość