X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️
Odpowiedz

☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️

Oceń ten wątek:
  • FlowerGirl Ekspertka

Wysłany: 13 kwietnia, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a co myślicie byśmy napisały tutaj, albo na pierwszej stronie propozycje imion jakie Wam się podobają? Tak jak mówiłam psychicznie nastawiona byłam na córeczkę, a tutaj synuś będzie i nie mam pojęcia........ Podoba mi się: Aleksander (Alex) i chyba tyle :/ jestem skołowana w tym temacie... jakoś dla dziewczynki było mi łatwiej: Matylda, Amanda, Emma :)

I jeszcze jedno, nigdy nie sprzedawałam na vinted, mam ubranka po córce i to takie piękniejsze w super stanie, chce ich się tylko pozbyć, ale nie zarobić, ale jak patrzę to tyle jest pięknych w atrakcyjnych cenach, a i tak nie są kupowane. Znacie jakieś tipy na vinted :) ?

rozia lubi tę wiadomość

preg.png

„Żeby być dużym, najpierw trzeba być małym.”
  • Ollaaa Koleżanka

Wysłany: 13 kwietnia, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FlowerGirl wrote:
    Dziewczyny, a co myślicie byśmy napisały tutaj, albo na pierwszej stronie propozycje imion jakie Wam się podobają? Tak jak mówiłam psychicznie nastawiona byłam na córeczkę, a tutaj synuś będzie i nie mam pojęcia........ Podoba mi się: Aleksander (Alex) i chyba tyle :/ jestem skołowana w tym temacie... jakoś dla dziewczynki było mi łatwiej: Matylda, Amanda, Emma :)

I jeszcze jedno, nigdy nie sprzedawałam na vinted, mam ubranka po córce i to takie piękniejsze w super stanie, chce ich się tylko pozbyć, ale nie zarobić, ale jak patrzę to tyle jest pięknych w atrakcyjnych cenach, a i tak nie są kupowane. Znacie jakieś tipy na vinted :) ?

Świetny pomysł z imionami. U nas będzie Alicja. Być może na drugie Zofia ale jeszcze trwają dyskusje. Dla chłopców żadne imię nie skradło mojego serca. Gdyby był syn to mielibyśmy problem.

Falka93., FlowerGirl, rozia lubią tę wiadomość

preg.png
  • Falka93. Autorytet

Wysłany: 13 kwietnia, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FlowerGirl wrote:

Kiedyś handlowałam po synku i szczerze robiłam po 1 zdjęciu i wystawiałam za małą kwotę. Zeszło wszystko. Teraz jak patrzę na te ceny to aż się odechciewa kupować. Cena za ubranko niby spoko ale doliczenie za ochronę kupujących i koszt wysyłki już zniechęca bo nie raz używana rzecz wychodzi w tej samej kwocie co nowe w sklepie. Ja już się dawno w handel na Vinted nie bawię. Zawsze były osoby co brały na Pocztę Polską a tu już problem bo trzeba etykiety drukować, drukarki w domu brak i jeszcze zapindalać daleko na pocztę z jedną rzeczą żeby zarobić 5zł.

ŚWIEŻYNKA97, FlowerGirl lubią tę wiadomość

01.2019 💔👼🏻 9tc
    03.2020 💔👼🏻 35tc
    01.2023 💙👶🏼🌈 38tc
    11.2025 ⏸️🤰▪️9dpo - 12,1▪️12dpo - 129 ▪️14dpo - 346▪️6t4d - 8mm▪️9t4d - 3.2cm▪️10t6d - 4.8cm▪️12t6d - 7.6cm▪️16t4d - 11.5cm▪️20t0d - 388g 💙▪️21t6d - 583g▪️25t4d - ⏳️▪️

Czekamy na Wiktora 💙

preg.png
  • Graficzka Przyjaciółka

Wysłany: Dzisiaj, 03:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas póki co będzie Łucja :)

Co do wagi to u mnie +8kg i póki co idzie podobnie jak poprzednim razem (2kg na miesiąc od jakiegoś momentu), raczej się tym nie przejmuję, po porodzie nie mialam jakiejś dużej motywacji żeby schudnąć a się udało małym wysiłkiem. Po powrocie do pracy dopiero brzuch o wiele gorzej wyglądał bo zamiast latania za roczniakiem było siedzenie przy biurku więc pewnie tym razem będę próbowała włączyć jakieś cwiczenia o ile dzieci będą łaskawe.

Kupiłam jedną butelkę z philipsa i mam nadzieję że się nie przyda.

Co do vinted to ja pewnie tez będę wystawiać ciuszki albo akcesoria na bieżąco (mam nadzieję że ciuszki pójdą dalej w świat całą paką do kogoś znajomego bo ja dużo dostałam na początek i było to spore ułatwienie), sama natomiast kupuję tam tylko lepsze jakościowo rzeczy i zazwyczaj jak da się stworzyć zestaw i nie płacić zbyt dużo tych opłat. Wczoraj upolowałam bawełniany organizer bawełniany na łóżeczko z zara home za 20 zł, z opłatami wyszlo 31 wiec jakby kupować każdą pojedynczą rzecz z takim naddatkiem to wychodzi sporo.

93'

05.2024 Synek 🤎

preg.png
  • Komanuss Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 05:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Marcelina🩷

Ona '89
    On '86

■niskie amh
    ■wysokie fsh

❤️ naturals grudzień 2025
    ♡ 9+2- 3cm
    ♡ 12+5 tc 6,9 cm 🌼 (prenatalne - niskie ryzyka, ukrywa płeć)
    ♡ 14 tc 🐨 92 gram
    ♡ 18tc 🦫 238 gram ( wciąż nie znam płci ale w brzuszku się wierci)
    ♡ 19+2 tc baby girl 🩷🩷🩷
    ♡ 20+5 tc 🐹418g
    preg.png

Czekamy na Marcelinke 🩷
  • martakam Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczynam się martwić… Wizyta dopiero za tydzień, a ja mam problem z opuchlizną. Puchną mi dłonie, stopy chyba trochę mniej. Ciśnienie w granicach normy, zazwyczaj 128 na 78. Badania krwi i moczu będę robić w przyszłym tygodniu. Mam nadzieję, że to po prostu zastój wody.

U nas będzie Matylda 😊

Falka93., Komanuss, rozia lubią tę wiadomość

👩🏼 ’88 🧔🏻‍♂️ ’88
    👦🏼 01.2020 (6 cs)
    👦🏼 08.2021 (2 cs)

Walka z IO, nadwagą 💪🏻

Mały cud ❤️
    15.12.2025 ⏸️
    15.12.2025 beta 107, prog 26,8
    17.12.2025 beta 332
    20.12.2025 beta 1568, prog 22,4
    08.02.2026 wyniki Nifty Pro, zdrowa dziewczynka 🌸

preg.png
  • Flora96 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 07:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas prawdopodobnie będzie Aleksander, ale bardzo podobał nam się też Eryk. Jeszcze się wahamy 😅

Falka93., rozia, FlowerGirl, Komanuss lubią tę wiadomość

08.24 6tc 💔
    11.25 cb 💔
    12.25 ⏸️🥹

preg.png
  • rozia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas będzie Hubert - ale mieliśmy też mega problem z imieniem dla chłopca. Flora, też rozważaliśmy Eryka

Falka93., Komanuss, Asiok lubią tę wiadomość

👩🏻 33 👱🏼‍♂️ 33
    starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
    💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0

KIR Bx | PAI-1 homo, MTHFR i V R2 hetero
    (białka C, S i antytrombina ✅)

🔬 histero 10.2024 - 3 polipy, CD138+
    🔬 HSG 03.2025 ✅
    🔬 histero 05.2025 - 1 polip, end. polipowate, CD138-
    💊 Letrozol od 07.2025 | 🧪 08.2025 Lipiodol

16.12 beta 2756,40 mIU/ml
    18.12 beta 5322,50 mIU/ml
    26.12 0,49cm ❤️
    01.04 344g zdrowego chłopaka 💙 Hubert, tętno 154/min
    05.05 👨🏻‍⚕️⏳

💊 Euthyrox 50 • Utrogestan 1x200 • Accard 75
    💉 Clexane 0,4
    27cs | 5cs Letrozol | 4cs Lipiodol | ⏸️ od 09.2023🤞🏼

preg.png
  • Mart0511 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas będzie Tymon. Myśleliśmy jeszcze o Franku i Leonie :)

Falka93., Komanuss, rozia lubią tę wiadomość

preg.png
  • Falka93. Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezdyskusyjnie Wiktor. Po prostu czuję że to te imię od samego początku jak było z synem Bartkiem 🙂

Komanuss, rozia lubią tę wiadomość

01.2019 💔👼🏻 9tc
    03.2020 💔👼🏻 35tc
    01.2023 💙👶🏼🌈 38tc
    11.2025 ⏸️🤰▪️9dpo - 12,1▪️12dpo - 129 ▪️14dpo - 346▪️6t4d - 8mm▪️9t4d - 3.2cm▪️10t6d - 4.8cm▪️12t6d - 7.6cm▪️16t4d - 11.5cm▪️20t0d - 388g 💙▪️21t6d - 583g▪️25t4d - ⏳️▪️

Czekamy na Wiktora 💙

preg.png
  • Falka93. Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martakam wrote:
    Ja zaczynam się martwić… Wizyta dopiero za tydzień, a ja mam problem z opuchlizną. Puchną mi dłonie, stopy chyba trochę mniej. Ciśnienie w granicach normy, zazwyczaj 128 na 78. Badania krwi i moczu będę robić w przyszłym tygodniu. Mam nadzieję, że to po prostu zastój wody.

U nas będzie Matylda 😊

Mam nadzieję że to tylko zastój wody a nie początek tego co kiedyś przeszłam. Trzymam kciuki za dobre wyniki. Jeśli będziesz chciała wiedzieć na co dokładnie zwracać uwagę to pisz. Jestem po pełnoobjawowej rzucawce.

01.2019 💔👼🏻 9tc
    03.2020 💔👼🏻 35tc
    01.2023 💙👶🏼🌈 38tc

Czekamy na Wiktora 💙

preg.png
  • rozia Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falka93. wrote:
    Mam nadzieję że to tylko zastój wody a nie początek tego co kiedyś przeszłam. Trzymam kciuki za dobre wyniki. Jeśli będziesz chciała wiedzieć na co dokładnie zwracać uwagę to pisz. Jestem po pełnoobjawowej rzucawce.
    Falka, napisz na co zwracać uwagę 🙏🏼 ja na początku ciąży miałam ekstremalnie niskie ciśnienie, ale stopniowo się podwyższało i już standardowo miewam średnio 120/80 (dla mnie to już mega wysokie) i też mam obrzęki nóg. Jestem na acardzie, ale zawsze warto wiedzieć co i jak, szczególnie, że to przeszłaś i wiesz na co zwracać uwagę

Dziewczyny, i czy Was też tak ciągnie brzuch w dół? Wieczorami, szczególnie jak dużo chodzę lub robię, to mam twardy brzuch na dole i czuję jakby mnie ciągnął do ziemi. Nie umiem opisać tego uczucia, ale moim zdaniem to kwestia tego, że jest ciężki i po całym dniu jest po prostu przeciążony

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:34

👩🏻 33 👱🏼‍♂️ 33
    starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
    💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0

KIR Bx | PAI-1 homo, MTHFR i V R2 hetero
    (białka C, S i antytrombina ✅)

🔬 histero 10.2024 - 3 polipy, CD138+
    🔬 HSG 03.2025 ✅
    🔬 histero 05.2025 - 1 polip, end. polipowate, CD138-
    💊 Letrozol od 07.2025 | 🧪 08.2025 Lipiodol

16.12 beta 2756,40 mIU/ml
    18.12 beta 5322,50 mIU/ml
    26.12 0,49cm ❤️
    01.04 344g zdrowego chłopaka 💙 Hubert, tętno 154/min
    05.05 👨🏻‍⚕️⏳

💊 Euthyrox 50 • Utrogestan 1x200 • Accard 75
    💉 Clexane 0,4
    27cs | 5cs Letrozol | 4cs Lipiodol | ⏸️ od 09.2023🤞🏼

preg.png
  • Misia114 Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Falka93. wrote:

Falka, napisz na co zwracać uwagę, chętnie się dowiem, bo też jestem w grupie wysokiego ryzyka i mimo wszystko chciałabym dmuchać na zimne w razie czego.

Martakam mi też puchną stopy i dłonie, robiłam wczoraj pełne badania krwi i moczu i wszystko jest dobrze. Ciśnienie też jest spoko, więc zwalam na zastój wody, no i do tego wróciłam już z PL do siebie, a tutaj już pełnia lata i temperatury +30st

north_node lubi tę wiadomość

08.2024 👼🏼 7tc

11.2025 ⏸️
    06.12 beta 1488
    08.12 beta 3370
    16.12 CRL 0,59cm i jest ❤️
    09.01 CRL 2,89cm
    16.01 CRL 4,12cm
    26.01 prenatalne - niskie ryzyka🤞🏼
    03.02 CRL 7,7cm
    17.03 320g 🩵

preg.png
  • north_node Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozia wrote:

Dziewczyny, i czy Was też tak ciągnie brzuch w dół? Wieczorami, szczególnie jak dużo chodzę lub robię, to mam twardy brzuch na dole i czuję jakby mnie ciągnął do ziemi. Nie umiem opisać tego uczucia, ale moim zdaniem to kwestia tego, że jest ciężki i po całym dniu jest po prostu przeciążony

Ja mam po wysiłku takie uczucie twardego brzucha, z którym musze się położyc, a wysiłek to np. trochę sprzątania ze schylaniem się, albo ostatnio dłuższy spacer. Ale nie po każdym wysiłku i spacerze to występuje.
    Ostatnio miałam też tak po jodze dla ciężarnych, i trochę mnie to trzymało i jednocześnie martwiło, czułam wtedy przez jeden dzień więzadła - ale trzy dni później miałam pomiar szyjki i była nawet dłuższa niż poprzednio, wiec w moim wypadku to nie wydaje się nic niepokojącego.
    Ale może warto, żeby na następnej wizycie lekarz na pewno sprawdził u Ciebie szyjkę.

💁‍♀️91 🙋🏻‍♂️91

♀ AMH 2,2 || Hashimoto pod kontrolą od kilku lat || Kariotyp ✅ || MTHFR Hetero, PAI hetero, białko S ✅, ale: p/c p. kardiolipinie IgG wysokie miano ❌ --> wdrożone Neoparin i Acard
    ♂Parametry nasienia poniżej normy ❌ || Kariotyp ✅

2x IUI ❌ || IVF: 09.2025
    💉Punkcja: 8🥚, 6 MII, 4 udało się zapłodnić, 1❄️=> PGT-A: prawidłowy 🥰
    🫧FET 19.11.2025
    🫧β 6pdt 24,3 🫧β 10dpt 255
    🫧6+3 CRL 0,6 cm 🫧8+3 CRL 1,77 cm 🫧10+0 CRL 3,18 cm
    🫧Felia +PAPP-A: Bąbel zdrowy 🎀

preg.png
  • Falka93. Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rozia wrote:
    Falka, napisz na co zwracać uwagę 🙏🏼 ja na początku ciąży miałam ekstremalnie niskie ciśnienie, ale stopniowo się podwyższało i już standardowo miewam średnio 120/80 (dla mnie to już mega wysokie) i też mam obrzęki nóg. Jestem na acardzie, ale zawsze warto wiedzieć co i jak, szczególnie, że to przeszłaś i wiesz na co zwracać uwagę

Miałam rzucawkę pełnoobjawową w połączeniu z zakrzepicą obydwu kończyn dolnych i rozwaloną poważnie wątrobę jako konsekwencja tego stanu. U mnie wystąpiły:

- patologiczne obrzęki całego ciała,
    - białko w moczu które cały czas rosło,
    - rosnące ciśnienie powyżej 140/90,
    - bordowe bolesne i mocno obrzęknięte nogi,
    - rozjechana na maxa morfologia krwi w tym wysokie PLT powyżej normy,
    - mega złe wyniki prób wątrobowych,
    - osłabienie,
    - rozdrażnienie,
    - silne bóle głowy,
    - ostre biegunki,
    - utraty świadomości i mgła w oczach,
    - duszności i uczucia omdlenia,
    - drgawki ciała nie do opanowania.

Na tych ostatnich etapach jechałam karetką do szpitala. Słuchajcie. To że mi się tak wydarzyło nie znaczy że któraś z Was tak będzie miała. Ja po prostu miałam pecha i moją ciążę prowadził zwykły konował 100zł za wizytę. Ordynator oddziału położniczo ginekologicznego który nie miał o niczym pojęcia i olewał każde moje zgłoszenie dziwnych objawów. Wszystkie mamy bardzo dobrych lekarzy specjalistów więc z całą pewnością jakby coś zaczęło się dziać to wyłapią to i wdrążą odpowiednie postępowania by ratować nasze dzieci i życia. Jeszcze Wam powiem że drugą ciążę prowadziłam u lekarza który mocno dmuchał i chuchał i na dzień dobry Acard, leki przeciwzakrzepowe i nakaz pomiarów ciśnienia 3 x dziennie. Nic się nie wydarzyło. Teraz prowadzę u tego samego. Ten sam schemat i mam nadzieję że też będzie dobrze. Na prenatalnych wyszły mi bardzo wysokie ryzyka. Specjalista wyjaśnił że zazwyczaj preeklamsja ujawnia się w pierwszych ciążach. Tak czy siak trzeba mocno trzymać rękę na pulsie. Prawie straciłam wtedy życie, cc pod narkozą, później długi pobyt w szpitalu, leczenie zakrzepicy i wątroby no i jak miałam tą opuchliznę to wyglądałam jak po ostrym pobiciu. Powinnam pozwać tego konowała za narażenie mnie na utratę życia lub zdrowia i za zaniedbania doprowadzające do śmierci nienarodzonego dziecka. Do dnia dzisiejszego tego nie zrobiłam bo nie chcę już tego rozgrzebywać. Najważniejsze że moje życie się zmieniło choć wcześniej myślałam że to niemożliwe. Mam syna, zaraz będzie drugi. W życiu bym nie pomyślała że jeszcze kiedyś mogłabym być choć trochę szczęśliwa. Mam chroniczną depresję i nerwicę lękowa po tym wydarzeniu ale jakoś sobie radzę. Syn mnie jakoś trzyma ❤️

01.2019 💔👼🏻 9tc
    03.2020 💔👼🏻 35tc
    01.2023 💙👶🏼🌈 38tc

Czekamy na Wiktora 💙

preg.png
  • north_node Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam ostatnio u jednego lekarza w Luxmedzie, do którego już nigdy więcej nie pójdę (okropne nastawienie), ale mówił o tym że brzucha nie powinno się zbyt duzo głaskać i dotykać, bo MOŻE to powodować skurcze macicy (odczuwalne jako twardnienie) i w rezultacie skracanie się szyjki.
    On mi nawet zapisał nospe, żeby brać przy twardnieniu, ale nic z jego zaleceń nie wezmę, co najwyżej zapytam na kolejnej wizycie mojego prowadzącego.

I jedna z Was tez tutaj chyba wczoraj pisała o tym głaskaniu.
    No i jak, to jest prawda?
    Już tyle wpisuje rzeczy do chata gpt, że czasami, jak teraz, już jestem tym zmęczona 😂

💁‍♀️91 🙋🏻‍♂️91

♀ AMH 2,2 || Hashimoto pod kontrolą od kilku lat || Kariotyp ✅ || MTHFR Hetero, PAI hetero, białko S ✅, ale: p/c p. kardiolipinie IgG wysokie miano ❌ --> wdrożone Neoparin i Acard
    ♂Parametry nasienia poniżej normy ❌ || Kariotyp ✅

2x IUI ❌ || IVF: 09.2025
    💉Punkcja: 8🥚, 6 MII, 4 udało się zapłodnić, 1❄️=> PGT-A: prawidłowy 🥰
    🫧FET 19.11.2025
    🫧β 6pdt 24,3 🫧β 10dpt 255
    🫧6+3 CRL 0,6 cm 🫧8+3 CRL 1,77 cm 🫧10+0 CRL 3,18 cm
    🫧Felia +PAPP-A: Bąbel zdrowy 🎀

preg.png
‹‹ 204 205 206 207 208
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ