☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️
-
WIADOMOŚĆ
-
Liyss🧚🏻 wrote:No ja właśnie pisałam, że życie życiem a teoria teoria 😁 jak komuś wchodzą te książki to czemu nie. Ale większość rzeczy mam wrażenie, jest instynktowna. Miałam 0 doświadczenia z takimi noworodkami i niemowlakami przed moim pierwszym dzieckiem a dałam radę. Więc myślę, że każda z nas sobie poradzi. A jak przychodzą jakieś wątpliwości to zawsze można podpytać kogoś bardziej doświadczonego, znaleźć jakieś informacje itp 🥹
Fajnie, że już zamawiacie wózki. Na jakie kolory się zdecydowałyście?
Ten fotelik avionaut właśnie polecałam bo jest leciutki i to duży plus!
A jak sobie radziłaś z trzymaniem niemowlaka? Tego się najbardziej obawiam, a nie wiem, czy na szkole rodzenia nauczę się na lalce (mam minimalne doświadczenie z moim siostrzeńcem, którego obawiałam się trzymać )
Co do wózka, zdecydowałam się na kolor beżowy i obawiam sie, że będę tego żałować pod kątem brudu 🥴
Ale na żywo wyglądał ładnie, ładniej w moim odczuciu niż te ciemniejsze wózki, więc to była taka decyzja: coś trzeba wybrać, a to jest ładne, to niech będzie!
A widzisz, tak mi się wydawało, że ktoś jeszcze polecał ten fotelik! Super, że u Ciebie też się sprawdził🤗
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia, 06:42
💁♀️91 🙋🏻♂️91
♀ AMH 2,2 || Hashimoto pod kontrolą od kilku lat || Kariotyp ✅ || MTHFR Hetero, PAI hetero, białko S ✅, ale: p/c p. kardiolipinie IgG wysokie miano ❌ --> wdrożone Neoparin i Acard
♂Parametry nasienia poniżej normy ❌ || Kariotyp ✅
2x IUI ❌ || IVF: 09.2025
💉Punkcja: 8🥚, 6 MII, 4 udało się zapłodnić, 1❄️=> PGT-A: prawidłowy 🥰
🫧FET 19.11.2025
🫧β 6pdt 24,3 🫧β 10dpt 255
🫧6+3 CRL 0,6 cm 🫧8+3 CRL 1,77 cm 🫧10+0 CRL 3,18 cm
🫧Felia +PAPP-A: Bąbel zdrowy 🎀

-
U nas tez zmiana! Ale ostatnio bylo tyle słonecznych dni, ze nawet mi to nie przeszkadza.rozia wrote:Dziewczyny, jak tam dzisiaj u Was forma? Jak się czujecie?
U nas zmiana pogody i cały dzień dosłownie śpię 🙈
Miłej niedzieli!
Ja dzisiaj leżę i jem i sporo rozmawiam z moim partnerem, podczytuję też książkę (ale powieść, nie o dzieciach 😄)
Jutro mam badanie krzywej cukrowej, więc staram się tak zaplanować posiłki, żeby nie być głodną o 22 (zdarza mi się jeść tak późno, ale chyba przed badaniem nie warto)
Miłej niedzieli! ☺️
Carrie12, rozia, Sigi133 lubią tę wiadomość
💁♀️91 🙋🏻♂️91
♀ AMH 2,2 || Hashimoto pod kontrolą od kilku lat || Kariotyp ✅ || MTHFR Hetero, PAI hetero, białko S ✅, ale: p/c p. kardiolipinie IgG wysokie miano ❌ --> wdrożone Neoparin i Acard
🫧FET 19.11.2025

-
north_node wrote:U nas tez zmiana! Ale ostatnio bylo tyle słonecznych dni, ze nawet mi to nie przeszkadza.
Ja dzisiaj leżę i jem i sporo rozmawiam z moim partnerem, podczytuję też książkę (ale powieść, nie o dzieciach 😄)
Jutro mam badanie krzywej cukrowej, więc staram się tak zaplanować posiłki, żeby nie być głodną o 22 (zdarza mi się jeść tak późno, ale chyba przed badaniem nie warto)
Miłej niedzieli! ☺️
A co czytasz? Ja w pierwszym trymestrze wciągnęłam całą serię neapolitańską Eleny Ferrante. Zaczęłam od "genialnej przyjaciółki" a potem już poszła cała reszta
.
north_node lubi tę wiadomość
-
U nas dziś super pogoda, 20 stopni i mega dużo słońca, ale ostatni dzień taki. Od jutra ochłodzenie.
Byliśmy z mężem na spacerze i na lodach
.
Dziewczyny czy macie jakąś listę wyprawki aptecznej dla mamy i dzidziusia?
rozia, Flora96 lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, wracam do Was z naładowanym akumulatorem. Potrzebowałam chwilki czasu żeby rozwiązać swój problem no i wracam z nowinami 🙂 Z synkiem w brzuszku wszystko w porządku ale... postanowiłam się przeprowadzić i udało mi się znaleźć szybko mieszkanie, dogadać z właścicielką żeby wypuściła nas z tego mieszkania w 1 miesiąc a nie w 2 jak jest na umowie. Tak więc przeprowadzam się w okolice mojego miasta rodzinnego i będę miała bliziutko do lekarza prowadzącego może z 3km a nie 30 i bliżej do szpitala w którym chcę rodzić bo różnica do niego 70km a 40km to jednak sporo. Jestem taka przejęta i czuję ulgę. Uwolnię się od koszmarnych sąsiadów których nie da się już utemperować. Wczoraj w nocy pokazali na co ich stać jak się ponapijali % ale nie chcę już wchodzić w szczegóły. Muszę jakoś wytrzymać. Po majówce może będę już pakować manatki. Będę zamawiać też nowe meble a potem biorę się za wyprawkę dla Wiktora.
Chcę Wam jeszcze pokazać mój brzuch, poszło mocno w kształt 😀
Carrie12, rozia, north_node, borowinka, Mart0511, Komanuss, Sigi133, FlowerGirl, Irynka, Misia114, Lulli, Flora96, Ewelajna95, tunka, Kendiii, Locus, Luna11 lubią tę wiadomość
-
Ollaaa wrote:Falka super ze sie udało tak szybko ogarnac. Mam nadzieję że w nowym miejscu będzie Ci się dobrze mieszkało. I masz super brzuszek!
Akurat dobrze się złożyło bo mój znajomy szukał lokatorów na swoje nowe mieszkanie w nowym bloku. Dziś byłam oglądać i dogadać szczegóły. Blok jeszcze prawie pusty stoi. Ze 3-4 rodziny dopiero tam zamieszkały. Mam nadzieję że w tym miejscu będzie zupełnie inna mentalność niż tu gdzie jestem bo już wysiądę całkowicie. -
Falka, dobre wieści! Super, że się od tego uwolinisz! Teraz powinno być już tylko lepiej 💛
Falka93. lubi tę wiadomość
👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0
KIR Bx | PAI-1 homo, MTHFR i V R2 hetero
(białka C, S i antytrombina ✅)
🔬 histero 10.2024 - 3 polipy, CD138+
🔬 HSG 03.2025 ✅
🔬 histero 05.2025 - 1 polip, end. polipowate, CD138-
💊 Letrozol od 07.2025 | 🧪 08.2025 Lipiodol
01.04 344g zdrowego chłopaka 💙 Hubert, tętno 154/min
28.04 604g, szyjka 35mm
26.05 👨🏻⚕️⏳
💊 Euthyrox 50 • Utrogestan 1x200 • Accard 75
💉 Clexane 0,4
27cs | 5cs Letrozol | 4cs Lipiodol | ⏸️ od 09.2023🤞🏼

-
“W dobrych rękach”, ano wciąga, też!Carrie12 wrote:A co czytasz? Ja w pierwszym trymestrze wciągnęłam całą serię neapolitańską Eleny Ferrante. Zaczęłam od "genialnej przyjaciółki" a potem już poszła cała reszta
.
O Elanie Ferrante dużo słyszałam, chyba nawet mam jednego e-booka, ale nigdy jakoś nie zaczęłam czytać. 😃
Falka, super, że się udało coś znaleźć, i dogadać z właścicielką obecnego mieszkania. Fajnie czytać o takiej sprawczości!
Carrie12, Falka93. lubią tę wiadomość
💁♀️91 🙋🏻♂️91
🫧FET 19.11.2025

-
Falka suuuper, że się tak udalo! Nowe miejsce, nowa energia, na pewno będzie fajnie 😀
Też sie przeprowadziliśmy w marcu w moje rodzinne strony i jest super mam koleżanki blisko, moich rodziców na miejscu. Co prawda to mieszkanie jest przejściowe, bo chcemy kupić jakiś domek i pewnie będziemy się urządzać z maluchem na pokładzie, ale damy radę 😁
Ja dzisiaj mam ultra senny dzień, pierwszy raz od 1 trymestru miałam drzemkę. We wtorek lub środę pójdę na krzywą cukrową i zrobię morfologię i mocz od razu.
Poza tym czuję się ok, trochę się zestresowałam i zezłościłam na siebie, bo musiałam biec na pociąg.. nie sprint, ale faktycznie biegłam i potem w pociągu mały strasznie kopał. Ale nic się nie działo, więc raczej nam nie zaszkodziłam.
Falka93. lubi tę wiadomość
10.2024 rozpoczęcie starań
05.12 planowana kolejna histeroskopia (polip endometrium)
2.12 blada druga kreska 🤞
3.12 beta hcg 367
histeroskopia odwołana
12.12 USG 5+6: pęcherzyk ciążowy 10,7mm + żółtkowy
23.12 robaczek 12mm i serduszko ❤️
08.01 2,8cm szczęścia
27.01 prenatalne - wszystko super maluch 6,3cm 🧸

-
north_node wrote:“W dobrych rękach”, ano wciąga, też!
O Elanie Ferrante dużo słyszałam, chyba nawet mam jednego e-booka, ale nigdy jakoś nie zaczęłam czytać. 😃
Falka, super, że się udało coś znaleźć, i dogadać z właścicielką obecnego mieszkania. Fajnie czytać o takiej sprawczości!
Miałam 1 silny argument. Brak możliwości rozwoju dla mojego autystycznego syna w tej malutkiej miejscowości 🙂 Ogólnie jestem trochę walnięta bo najpierw znalazłam mieszkanie a później jej przekazałam że chciałabym się z rodziną wyprowadzić. -
Na dniach będę zamawiać dostawkę Lionello, planuje tylko to na początek bo nie mamy dużo miejsca w mieszkaniu, a też chcę żeby łatwo można z sypialni do salonu transportować. Planuje w tygodniu też wybrać się z mężem do sklepu z wózkami i zrobić rozeznanie 😀
A co do baby brain, to u mnie też wjeżdża mocno, ostatnio zostawiłam telefon w restauracji i zorientowałam się dobre pół godz po wyjściu 😅
Dodatkowo, co mnie szokuje, to powoli tracę głos
szczególnie jak długo gadam, to nie dość że inaczej brzmi to jeszcze gardło mi się zaciska 😆
3.12 beta hcg 367
histeroskopia odwołana
08.01 2,8cm szczęścia

-
borowinka wrote:Falka suuuper, że się tak udalo! Nowe miejsce, nowa energia, na pewno będzie fajnie 😀
Też sie przeprowadziliśmy w marcu w moje rodzinne strony i jest super mam koleżanki blisko, moich rodziców na miejscu. Co prawda to mieszkanie jest przejściowe, bo chcemy kupić jakiś domek i pewnie będziemy się urządzać z maluchem na pokładzie, ale damy radę 😁
Ja dzisiaj mam ultra senny dzień, pierwszy raz od 1 trymestru miałam drzemkę. We wtorek lub środę pójdę na krzywą cukrową i zrobię morfologię i mocz od razu.
Poza tym czuję się ok, trochę się zestresowałam i zezłościłam na siebie, bo musiałam biec na pociąg.. nie sprint, ale faktycznie biegłam i potem w pociągu mały strasznie kopał. Ale nic się nie działo, więc raczej nam nie zaszkodziłam.
Też idę na przejściowe bo wchodzę w mniejszy metraż z rodziną 2 + zaraz 2 ale damy radę 😀 Szacuję że posiedzę tam z 2 lata. Już sobie fajnie obmyślam plan omeblowania mieszkania. Stawiam na niezbędne minimum i tak sobie Was troszkę podczytywałam i zadecydowałam o łóżeczku turystycznym dwupoziomowym z doczepianym przewijakiem. Wszystko ładnie pomierzone, meble wybrane o odpowiedniej szerokości i jeszcze przestrzeni sporo zostanie 🙂

Stawiam na ten zestaw. U mnie moskitiera akurat jak najbardziej czasem by się przydała bo mój syn z ASD mógłby rzucać w malucha klockami ewentualnie wrzucać je do łóżeczka gdzie maluch będzie spał.
borowinka, Irynka lubią tę wiadomość
-
borowinka wrote:Poza tym czuję się ok, trochę się zestresowałam i zezłościłam na siebie, bo musiałam biec na pociąg.. nie sprint, ale faktycznie biegłam i potem w pociągu mały strasznie kopał. Ale nic się nie działo, więc raczej nam nie zaszkodziłam.
Też ostatnio, nawet nie bieglam, tylko w pośpiechu szlam na pociąg, i już w pociągu mój organizm dał mi do zrozumienia, że to nie był dobry pomysł. ☺️
No ale nie robię zadnego cardio w ciąży, tylko spokojne aktywności, więc to pewnie brak przyzwyczajenia.
Czasami zaglądam na wątki z innych miesięcy, i wygląda na to, że dzieci często rodzą się przed terminem, właściwie nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że od 37. tygodnia ciąża jest donoszona! Ale to mi trochę zmieniło perspektywę. Na co się nastawiacie?💁♀️91 🙋🏻♂️91
🫧FET 19.11.2025

-
north_node wrote:Czasami zaglądam na wątki z innych miesięcy, i wygląda na to, że dzieci często rodzą się przed terminem, właściwie nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że od 37. tygodnia ciąża jest donoszona! Ale to mi trochę zmieniło perspektywę. Na co się nastawiacie?
Ja jakoś ciągle myślę, że będę mieć lipcowego chłopca, a termin na 6.08 😀
Ale nie wiem, patrzę na moje koleżanki które pierwsze dzieci zawsze rodziły po terminie 😁 Nie nastawiam się na nic, ale już wcześniej będę mieć naszykowaną walizkę do szpitala
north_node, rozia lubią tę wiadomość
3.12 beta hcg 367
histeroskopia odwołana
08.01 2,8cm szczęścia

-
north_node wrote:Też ostatnio, nawet nie bieglam, tylko w pośpiechu szlam na pociąg, i już w pociągu mój organizm dał mi do zrozumienia, że to nie był dobry pomysł. ☺️
No ale nie robię zadnego cardio w ciąży, tylko spokojne aktywności, więc to pewnie brak przyzwyczajenia.
Czasami zaglądam na wątki z innych miesięcy, i wygląda na to, że dzieci często rodzą się przed terminem, właściwie nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że od 37. tygodnia ciąża jest donoszona! Ale to mi trochę zmieniło perspektywę. Na co się nastawiacie?
Nastawiam się na niespodziewaną akcję porodową znacznie przed terminem. Syn urodził się 2 tyg przed terminem bo tak chciał. Liczę na to że wytrzymam do terminu cc ale wątpię. To moja 3 porządna ciąża. Ciało nie daje rady powoli. Z każdą ciążą coraz bardziej siada zdrowie 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia, 21:58
north_node lubi tę wiadomość
-
Falka93. wrote:Też idę na przejściowe bo wchodzę w mniejszy metraż z rodziną 2 + zaraz 2 ale damy radę 😀 Szacuję że posiedzę tam z 2 lata. Już sobie fajnie obmyślam plan omeblowania mieszkania. Stawiam na niezbędne minimum i tak sobie Was troszkę podczytywałam i zadecydowałam o łóżeczku turystycznym dwupoziomowym z doczepianym przewijakiem. Wszystko ładnie pomierzone, meble wybrane o odpowiedniej szerokości i jeszcze przestrzeni sporo zostanie 🙂

Stawiam na ten zestaw. U mnie moskitiera akurat jak najbardziej czasem by się przydała bo mój syn z ASD mógłby rzucać w malucha klockami ewentualnie wrzucać je do łóżeczka gdzie maluch będzie spał.
Jaki to model łóżeczka? Ja myślałam o lionelo, tylko chyba materac mu dokupie lepszy
U nas termin na 02-05.08. a mąż ma urodziny na 28.07
także może być mały prezentem dla taty. Ja chwilowo na nic się nie nastawiam, a czykolwiek warto już spakować wcześniej torbę i po ogarniać rzeczy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia, 22:01
-
FlowerGirl trzymaj się! Przesyłam dużo ciepełka 🍀FlowerGirl wrote:Hej dziewczyny, ale się spłakałam wczoraj. Emocje, lęki, pytania jak to będzie itp itd dały znać o sobie mocno 😭 nie jestem dzisiaj w najlepszej formie.
north_node, FlowerGirl lubią tę wiadomość
👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0
KIR Bx | PAI-1 homo, MTHFR i V R2 hetero
(białka C, S i antytrombina ✅)
🔬 histero 10.2024 - 3 polipy, CD138+
🔬 HSG 03.2025 ✅
🔬 histero 05.2025 - 1 polip, end. polipowate, CD138-
💊 Letrozol od 07.2025 | 🧪 08.2025 Lipiodol
01.04 344g zdrowego chłopaka 💙 Hubert, tętno 154/min
28.04 604g, szyjka 35mm
26.05 👨🏻⚕️⏳
💊 Euthyrox 50 • Utrogestan 1x200 • Accard 75
💉 Clexane 0,4
27cs | 5cs Letrozol | 4cs Lipiodol | ⏸️ od 09.2023🤞🏼

-
Mart0511 wrote:Jaki to model łóżeczka? Ja myślałam o lionelo, tylko chyba materac mu dokupie lepszy
U nas termin na 02-05.08. a mąż ma urodziny na 28.07
także może być mały prezentem dla taty. Ja chwilowo na nic się nie nastawiam, a czykolwiek warto już spakować wcześniej torbę i po ogarniać rzeczy
Costway, na Allegro znalazłam. Tu też będzie trzeba kupić lepszy materacyk.
allegro.pl/oferta/kojec-lozeczko-turystyczne-przewijak-organizer-moskitier-2poziomy-65x125cm-18111744694
Mąż mi już zasiał wątpliwości i przedstawił drewniane łóżeczko dostawkę z opuszczanym bokiem na 3 poziomy regulacji spodu do 15kg udźwigu. Łóżeczko węższe i krótsze (100x50). U góry ma ochronne gryzaki jakby dziecko gryzło barierki. Sama już nie wiem. Fajne, na kółkach i mniejsze, funkcjonalne na dłużej. Sama już nie wiem. Trzeba przemyśleć.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia, 22:57
rozia lubi tę wiadomość