☀️🏝️⭐️ SIERPIEŃ 2026 ⭐️🏝️☀️
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do żelaza to przed ciążą miałam ferrytynę ok 60, a hemoglobina nigdy nie schodziła mi niżej niż 15. W ciąży najniżej miałam 12, tydzień temu wysza 14. Moja doktor jak tylko weszłam w 2 trymestr to zmieniła mi suplementy i zaleciła branie żelaza mimo moich niezłych wyników, także co lekarz to inne zalecenia
-
Locus, też tak mam. Jeden dzień jest super i jakoś tak gładko idzie, a na drugi dzień ledwo chodzę. Ostatnio plecy zaczynają mnie boleć w krzyżu, już nie wiem jak mam usiąść czy się położyć. Czasem czuję się jakbym miała co najmniej 80 lat, bo tu mnie boli, tam mnie ciągnie🫠 zaczynam rozumieć określenie "ciąża geriatryczna", 1.5 tyg temu miałam 35 urodziny i chyba przekroczyłam tę magiczną linię 🙈
Locus lubi tę wiadomość
-
Mam pytanie odnośnie śpiworków dla noworodka. Jakie kupujecie i ile TOG na sierpień? Nie mam doświadczenia z letnim dzieckiem bo mam zimowego 😬 Wczoraj znalazłam i zamówiłam takie śliczne wzory z podwójnej muśliny 1.0 TOG i nie wiem czy dobrze zrobiłam. Syn miał pół roku jak spał na jeszcze cieńszym 0.5 TOG na samych bodach na krótki rękaw i było ok. Nocki były normalnie przespane.
-
Frajda wrote:Hej, dzisiaj mam studniówkę 😁💃
Amber, byłam w Uczkin i nie będę opisywać mojego doświadczenia, które było fatalne, ale lekarz spóźnił się mega i nie przyjął wielu pacjentek i właśnie odsyłali je na echo na Agatową.
Ja poczułam ruchy dopiero w 22 tc. też początkowo porównałabym je do pływającej rybki, a teraz już je widać przez brzuch i udało mi się nagrać 🥹🥰
Gratuluję Tortum dobrego wyniku krzywej i trzymam kciuki dzisiaj za North Node, ja mam badanko w przyszłym tygodniu 🙂
U mnie na razie hemoglobina OK, lekarz nic nie mówił, żeby unikać supli z żelazem, ale sama się naczytałam, że teraz się nie zaleca suplementacji jak wyniki dobre i wybieram te bez żelaza 😊
O gratuluję studniówki, przy okazji się dowiedziałam że też dzisiaj mam
Mamy widzę ten sam dzień ciąży
Frajda lubi tę wiadomość
-
Falka, raczej nie za bardzo pomogę, bo ja kupiłam 2.5 TOG, Latem u mnie jest tak gorąco, że bez klimatyzacji nie dałoby się w ogóle żyć, więc mamy w domu zawsze ok 20st, także tę grubość traktuję jako całoroczną🙂
Edit. Awaryjnie mam też taki mega cieniutki, ale raczej nastawiam się na klimatyzację, max 22st i 2.5 togWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:06
Falka93. lubi tę wiadomość
-
Misia114 wrote:Falka, raczej nie za bardzo pomogę, bo ja kupiłam 2.5 TOG, Latem u mnie jest tak gorąco, że bez klimatyzacji nie dałoby się w ogóle żyć, więc mamy w domu zawsze ok 20st, także tę grubość traktuję jako całoroczną🙂
Edit. Awaryjnie mam też taki mega cieniutki, ale raczej nastawiam się na klimatyzację, max 22st i 2.5 tog
No u mnie właśnie brak klimy. W lato na 1 piętrze miałam 25 stopni. Niedługo będę na 2 piętrze i podejrzewam że im wyżej tym cieplej w domu 🙂 -
Hej,
ja właśnie sprawdziłam, że ferrytyna dwa miesiące temu wynosiła 28 jednostek
Na pewno jednak mniej niż zalecane normy... Chodzę do ginekologa prywatnie, a tylko spisuje wyniki bez żadnego komentarza... Hemoglobina i żelazo poprawne, może dlatego brak reakcji?
Ile dziewczyny macie kg na plusie? U mnie 6,5 kg od najniższej wagi jaką miałam w ciąży, a ogólnie to tak z 5,5 kg od mojej standardowej sprzed ciąży. Wydaje mi się, że na razie całkiem w normie, choć chyba niższy niż wyższy przyrost.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:19
-
Ja też tak mam! Czuję się szybciej gorzej niż w pierwszej ciąży. Przeraża mnie, że teraz niby jest najlepszy moment ciąży, bo nasze słodziaczki będą już tylko robić masę i podchodzić co raz wyżej. Już teraz mam dużo momentów, że nie mogę sobie znaleźć miejsca bo mnie wszystko gniecie. Moja macica podniosła się trochę wyżej i znowu muszę się jej nauczyć, żeby się nie zdusić. Nie wiem co będzie za miesiąc czy dwa. 😣 Lipiec póki co dla mnie nie istnieje, bo pewnie będzie tak gorąco i ciężko, że przeleżę cały w wannie z zimną wodą 🏝️Misia114 wrote:Locus, też tak mam. Jeden dzień jest super i jakoś tak gładko idzie, a na drugi dzień ledwo chodzę. Ostatnio plecy zaczynają mnie boleć w krzyżu, już nie wiem jak mam usiąść czy się położyć. Czasem czuję się jakbym miała co najmniej 80 lat, bo tu mnie boli, tam mnie ciągnie🫠 zaczynam rozumieć określenie "ciąża geriatryczna", 1.5 tyg temu miałam 35 urodziny i chyba przekroczyłam tę magiczną linię 🙈
Mam jeden tulik cienki (nawet nie wiem jaki TOG) i zobaczymy czy w ogóle będzie używany. Jak tak to dokupię więcej.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:17
👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem
Niedomoga lut (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️
07.11.2025 dr Jarosz ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
18.11.2025 kwalifikacja invitro
12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
30.11 ⏸️
01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA niskie ryzyka 🩵
12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
19.01. prenatalne
13.02 9,86cm /13.03 284g/10.04 562g

-
Misia114, Mart0511, rozia, borowinka lubią tę wiadomość
-
Madeline28 wrote:Hej,
ja właśnie sprawdziłam, że ferrytyna dwa miesiące temu wynosiła 28 jednostek
Na pewno jednak mniej niż zalecane normy... Chodzę do ginekologa prywatnie, a tylko spisuje wyniki bez żadnego komentarza... Hemoglobina i żelazo poprawne, może dlatego brak reakcji?
Ile dziewczyny macie kg na plusie? U mnie 6,5 kg od najniższej wagi jaką miałam w ciąży, a ogólnie to tak z 5,5 kg od mojej standardowej sprzed ciąży. Wydaje mi się, że na razie całkiem w normie, choć chyba niższy niż wyższy przyrost.
Mam +11.8 kg i teraz schudłam 0.5 kg w tydzień na diecie cukrzycowej. Gdyby nie ta dieta to miałabym na plusie o wiele więcej bo potrafiłam przybierać 2 kg w tydzień. Cukry mi wybijają i ja i dziecko nadmiernie rośniemy. Mam syna z wagą urodzeniową 4 kg w 38 tyg. Tutaj mogłoby się to skończyć masą płodu powyżej 5 kg.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:28
-
Locus wrote:Ja też tak mam! Czuję się szybciej gorzej niż w pierwszej ciąży. Przeraża mnie, że teraz niby jest najlepszy moment ciąży, bo nasze słodziaczki będą już tylko robić masę i podchodzić co raz wyżej. Już teraz mam dużo momentów, że nie mogę sobie znaleźć miejsca bo mnie wszystko gniecie. Moja macica podniosła się trochę wyżej i znowu muszę się jej nauczyć, żeby się nie zdusić. Nie wiem co będzie za miesiąc czy dwa. 😣 Lipiec póki co dla mnie nie istnieje, bo pewnie będzie tak gorąco i ciężko, że przeleżę cały w wannie z zimną wodą 🏝️
Mam jeden tulik cienki (nawet nie wiem jaki TOG) i zobaczymy czy w ogóle będzie używany. Jak tak to dokupię więcej.
Ja na wannę z zimną wodą już się zaczynam szykować, bo u mnie lato się powoli rozkręca, za miesiąc to już będę miała codziennie +30st. Dzisiaj trochę chłodniejszy dzień, niebo zachmurzone i jakoś mi lepiej, bo wczoraj było strasznie, 33st i pełne słońce, chciałam siedzieć w domu, ale musiałam jechać na zakupy bo w lodówce zaczynało świecić pustkami. Wróciłam umęczona jakbym maraton przebiegła🙉 co do macicy i gniecenia, to już nie usiądę ze złączonymi nogami, a żeby się pochylić na siedząco to prawie szpagat robię, masakra😅 ciężko mi się przyzwyczaić do tego, że chcąc nie chcąc robię się coraz bardziej niedołężna. Do porodu to mnie pewnie mąż będzie turlał
rozia, Falka93. lubią tę wiadomość
-
Ja ferrytyny nawet nie badam. Po ostatniej dyskusji na ten temat tutaj na forum zapytałam o to lekarza i mówił, ze zapas ferrytyny się bada na początku ciąży, aby wiedzieć z jakim zapasem się wchodzi w ciążę. A potem ważna jest hemoglobina i to się monitoruje. To żelazo w suplementach można brać, bo go nie ma tam dużo. Chodzi o to, żeby nie przesadzić z nadmiarem dodatkowego żelaza i je się przepisuje dopiero jak hemoglobina spadnie poniżej 11, bo jego nadmiar może szkodzić. Ale pamiętam, że inne dziewczyny też to konsultowały ze swoimi lekarzami i zdania były podzielone.
Ja już mam 9kg na plusie, więc myślę, że przekroczę moją magiczną granicę 15kg 😁 ale nie martwię się tym zbytnio narazie, po porodzie będę myśleć co z tym zrobić i ile tego realnie zostanie 🙈
Dziewczyny, zastanawiam się właśnie nad kupnem takich czapeczek jak Falka albo kapelusikiem. Ale myślicie, że to się przyda? W sumie sierpień to już końcówka lata, a maluch na początku i tak pewnie będzie głównie w gondoli pod daszkiem. Nie wiem czy kupować, czy się wstrzymać.
A co do śpiworków to ja mam narazie muślinowy 0,5tog, bo u nas w domu jest mega ciepło latem, zobaczę potem jak się to będzie sprawdzać i najwyżej dokupię grubsze. Chociaż czytałam rozpiskę, przy ilu stopniach co ubierać do śpiworków i na pierwszy rzut oka mi się wydaje, że to może być za dużo, że dziecku będzie w tym za ciepło. Zupełnie się w tym nie orientuję i temat doboru ubrań do temperatury to będzie jeden z moich większych problemów 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:18
👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0
KIR Bx | PAI-1 homo, MTHFR i V R2 hetero
(białka C, S i antytrombina ✅)
🔬 histero 10.2024 - 3 polipy, CD138+
🔬 HSG 03.2025 ✅
🔬 histero 05.2025 - 1 polip, end. polipowate, CD138-
💊 Letrozol od 07.2025 | 🧪 08.2025 Lipiodol
01.04 344g zdrowego chłopaka 💙 Hubert, tętno 154/min
05.05 👨🏻⚕️⏳
💊 Euthyrox 50 • Utrogestan 1x200 • Accard 75
💉 Clexane 0,4
27cs | 5cs Letrozol | 4cs Lipiodol | ⏸️ od 09.2023🤞🏼

-
Ja się właśnie zastanawiam czy poprostu sam kocyk nie wystarczy jakiś bardzo lekki. Ale to wszystko zależy jaka pogoda będzie w sierpniu. My spimy na poddaszu, co prawda mamy klimę, ale przy tym maluchu w nocy napewno nie będę chciała używać, więc temperatura może być z 23 stopnie.
Powodzenia dziewczyny z krzywymi, oby ładne wyniki wyszły
.
Mnie też połamało, kręgosłup i czuję nerki, chyba znowu zapalenie pęcherza wróciło i wysłał mnie lekarz na posiew, morfologię i crp. Już u męża sobie codziennie zamówiłam 5-10 min masażu. A planowałam jeszcze sobie na krzesełku jeździć i wyplewić kostkę, ale już chyba się tak nie schyle hahaWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 10:31
-
rozia wrote:Ja ferrytyny nawet nie badam. Po ostatniej dyskusji na ten temat tutaj na forum zapytałam o to lekarza i mówił, ze zapas ferrytyny się bada na początku ciąży, aby wiedzieć z jakim zapasem się wchodzi w ciążę. A potem ważna jest hemoglobina i to się monitoruje. To żelazo w suplementach można brać, bo go nie ma tam dużo. Chodzi o to, żeby nie przesadzić z nadmiarem dodatkowego żelaza i je się przepisuje dopiero jak hemoglobina spadnie poniżej 11, bo jego nadmiar może szkodzić. Ale pamiętam, że inne dziewczyny też to konsultowały ze swoimi lekarzami i zdania były podzielone.
Ja już mam 9kg na plusie, więc myślę, że przekroczę moją magiczną granicę 15kg 😁 ale nie martwię się tym zbytnio narazie, po porodzie będę myśleć co z tym zrobić i ile tego realnie zostanie 🙈
Dziewczyny, zastanawiam się właśnie nad kupnem takich czapeczek jak Falka albo kapelusikiem. Ale myślicie, że to się przyda? W sumie sierpień to już końcówka lata, a maluch na początku i tak pewnie będzie głównie w gondoli pod daszkiem. Nie wiem czy kupować, czy się wstrzymać.
A co do śpiworków to ja mam narazie muślinowy 0,5tog, bo u nas w domu jest mega ciepło latem, zobaczę potem jak się to będzie sprawdzać i najwyżej dokupię grubsze. Chociaż czytałam rozpiskę, przy ilu stopniach co ubierać do śpiworków i na pierwszy rzut oka mi się wydaje, że to może być za dużo, że dziecku będzie w tym za ciepło. Zupełnie się w tym nie orientuję i temat doboru ubrań do temperatury to będzie jeden z moich większych problemów 🙈
Ja kupiłam na wszelki wypadek te czapeczki jakby mi się zachciało wyjąć dzidziusia z wózka podczas spaceru. Wiadomo że w wózku nie zakładamy bo i tak będzie tam gorąco 🙂
rozia lubi tę wiadomość
-
Też się czasem zastanawiam jak to będzie ze spaniem w śpiworku. Moje dwie bratanice spały w nich bez problemu. U brata w mieszkaniu jest zawsze okropnie ciepło i też używali klimatyzacji przy maluchach, ubierali je obie w śpiworki + ewentualnie zależnie od temperatury jakieś body z długim lub krótkim rękawem.
Gdybym mogła to też nie używała bym klimy, ale bez niej w domu będzie 30st albo i lepiej, a wietrzenie nic nie daje jak na zewnątrz w dzień 40+, a w nocy 20+ stopni i zero wiatru. To już lepsza klimatyzacja, chłód i śpiworek niż ugotowane dziecko (i reszta domowników)🙉
rozia lubi tę wiadomość
-
Kapelusik jak dla mnie koniecznie. Dziecko wyciągamy z gondoli na karmienie/cokolwiek i główka dostaje słoneczko. Długo się nie przyda, zawsze można poszukać na vinted.
rozia lubi tę wiadomość
👫🏻 93&94 👩❤️💋👨 2013
🐈⬛🐈⬛🐈⬛🦮
🧒🏼 L. 05.2020 AuADHD 🤰
💔💔💔💔01, 02, 07, 09.2025 biochem
Niedomoga lut (8dpo prog 11, E2 67); DHEAS ⬇️; nasienie ✅, AMH 3,91 ✅, trombofilia ✅, homocysteina ✅
10.2025 badania immunologiczne, NK 14,5% ⬆️,Th ⬇️, białko S ⬆️, cross match 62%‼️⚠️
07.11.2025 dr Jarosz ➡️ KIR, HLA-C, biopsja endometrium ⌛️
18.11.2025 kwalifikacja invitro
12.2025 wizyta 9-12dc ocena endometrium - odwołana ✋
30.11 ⏸️
01.12 beta 169 E2 169 prog 15,3
03.12 beta 464 E2 202 prog 13,4
12.12 USG ginekolog ♥️ CRL 2,5mm 5+5
07.01 🩸NIPT + 🩸PAPPA niskie ryzyka 🩵
12.01 CRL 3,80 cm 10+4 ♥️
19.01. prenatalne
13.02 9,86cm /13.03 284g/10.04 562g

-
north_node wrote:Dzień dobry! Właśnie siedzę w poczekalni na badaniu krzywej cukrowej. Mialam iść w poniedziałek, ale źle spałam, więc to sobie przelozylam.
Nawet to nieźle znoszę, pijąc glukozę przypomniałam sobie, jak w dzieciństwie wyjadałam czasami kostki cukru z cukiernicy 😀 Chociaż teraz po 40 minutach zaczyna mnie boleć lekko głowa i być mi niedobrze.
Liyss, a jaką masz hemoglobinę? Ja biorę żelazo od początku drugiego trymestru, bo ferrytynę miałam 43, a zalecenia PTGin są, żeby brać, jeśli ma się poniżej 60.
No i biorę suplement LittleMe 2/3 trymestr z Helathlabs, jestem zadowolona, bo tam jest duzo witamin, ale też to żelazo - są jakieś kontrowersje z tym żelazem, prawda?
Nie eksplorowałam tego, ale lekarze, do których chodziłam, raczej rutynowo wspominali o suplementacji. Na razie w każdym razie badania krwi mam w porządku.
Falka, przykro mi, że synek śpiący z Wami kopnal Cię tak brzuch. Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku. Fajnie, że tak śpiewa, i że to lubisz!
Locus przytulam 🫶
U mnie ruchy już są na całego, widać je często na powierzchni, czuję je czasami w trzech miejscach naraz. Uwielbiam to i wiem, że będę za tym tęsknić 🥹
Wiesz co u mnie nie chodzi o kontrowersje związane z żelazem a po prostu źle się czułam po żelazie 🙊
Muszę sobie zerknąć na te witaminy co polecasz.
Ja mam hemoglobinę 12, co badanie mniejsza niestety. A Ty?Nadzieja to początek wszystkiego✨
Pierwszy bobas 11cs 🍀 👧 01/2025
Drugi bobas 1cs 🍀:
⏸️ 7.12
08.12 Beta 12dpo 105,60
10.12 Beta 14dpo 423,40
23.12 zarodek z serduszkiem ❣️
13.01 2,17 cm bobaska 🥰
04.02 5,28 cm szczęścia, wiemy kim jesteś 🥰
12.02 7 cm skaczącego bejbika ❣️
05.03 156 g dzidziusia 🥰
25.03 292g kuleczki, widzieliśmy Twoją buźkę 🥰
01.04 20cm i 344g malutkiego człowieczka 🫶🏻

-
Falka z jakiej firmy śpiworki?
Ja teraz używałam dla córki 1,5 tog a mam zamiar kupić na lato 1 i 0,5 tog. Kocham śpiworki z nogawkami ale to już dla starszego bobaska. Dla maluszka wezmę ten zwykły bez nogawek. Pamiętam jak moją córkę początkowo zawijałam w kocyk zamiast spiworka bo tonęła w nim 😁
Mnie ostatnio bolą plecy przy dłużej aktywności fizycznej albo jak stoję i robię coś w kuchni. Brzuch też czuję. Ogólnie bardziej to czuję niż w pierwszej ciąży. No ale 2 ciążę z małą różnica wieku to pewnie dlatego 😁
Ja krzywą zamierzam zrobić po 26 tc 🥰Nadzieja to początek wszystkiego✨
Pierwszy bobas 11cs 🍀 👧 01/2025
Drugi bobas 1cs 🍀:
⏸️ 7.12
08.12 Beta 12dpo 105,60
10.12 Beta 14dpo 423,40
23.12 zarodek z serduszkiem ❣️
13.01 2,17 cm bobaska 🥰
04.02 5,28 cm szczęścia, wiemy kim jesteś 🥰
12.02 7 cm skaczącego bejbika ❣️
05.03 156 g dzidziusia 🥰
25.03 292g kuleczki, widzieliśmy Twoją buźkę 🥰
01.04 20cm i 344g malutkiego człowieczka 🫶🏻

-
Dzięki Locus i Falka, o tym nie pomyślałam 🙈👩🏻 33 👱🏼♂️ 33
starania od 08.2023, z pomocą medyczną od 08.2024
💔 ciąża biochemiczna 09.2023, od tego czasu beta 0
KIR Bx | PAI-1 homo, MTHFR i V R2 hetero
(białka C, S i antytrombina ✅)
🔬 histero 10.2024 - 3 polipy, CD138+
🔬 HSG 03.2025 ✅
🔬 histero 05.2025 - 1 polip, end. polipowate, CD138-
💊 Letrozol od 07.2025 | 🧪 08.2025 Lipiodol
01.04 344g zdrowego chłopaka 💙 Hubert, tętno 154/min
05.05 👨🏻⚕️⏳
💊 Euthyrox 50 • Utrogestan 1x200 • Accard 75
💉 Clexane 0,4
27cs | 5cs Letrozol | 4cs Lipiodol | ⏸️ od 09.2023🤞🏼

-
Odnośnie żelaza to ja dostałam ostatnio receptę na Feroplex, mimo że ferrytyna 56, ale hemoglobina 11,2 i z wizyty na wizytę spada.
Śpiworek ja narazie kupiłam 2,0 TOG, ale miałam w planie kupic też 0,5.
Dziś znów próbuję odstawić przeciwwymiotne - jak narazie, tfu tfu odpukać, ni3 jest najgorzej.
rozia lubi tę wiadomość
👱♀️26👱♂️24 🐈⬛🐈⬛
2 cs ⏸️
10dpo beta 28,3 • 12dpo beta 111 • 16dpo beta 928,1
2.01 3,7mm ❤️
29.01 3,65cm
6.02 ponad 5 cm małego wstydziocha