X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️Sierpień 21❤️
Odpowiedz

❤️Sierpień 21❤️

Oceń ten wątek:
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córeczka:
    f47a723d844e.jpg 67fcc8520673.jpg

BitterSweet, wydaje mi się, że lekarz może wypisać skierowanie na CC tylko ze swojej działki lub na bazie dokumentacji od innego specjalisty. Tokofobia czyli lęk przed porodem wymaga udokumentowania przez psychiatrę. Jeśli jesteś po cc, a dziecko będzie zapowiadało się duże to może to być wskazaniem do CC. Uważa się że vabac najlepiej rokuje jeśli poród zacznie się sam przed terminem. Twój lekarz pracuje w szpitalu? Jaki jest jego stosunek do naturalnego porodu w Twoim przypadku?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2021, 15:23

bezsilna, Kika, Aaasti, aganieszkam, ❤️ Heart ❤️, Elleen, Sylwia_i_Niki, BusiaT, Glenka lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Glenka Ekspertka

Wysłany: 27 maja 2021, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BitterSweet, a to dlaczego nie zrobili Ci indukcji wcześniej? Ostatnio rozmawiałam z moją ginekolog na ten temat (bo u mnie też było zagrożenie ciążą przenoszoną i miałam indukcję za 1.razem), ile maksymalnie się czeka po terminie i mi mówiła, że 7-9dni i się indukuje, tak żeby te 10 dni po terminie najpóźniej się dziecko urodziło.

p19urjjgspdsidmj.png
  • Patryśka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Wasze Bobaski rosną 😄
    Super wieści ❤️ piękne zdjęcia 😍

Ja się zorientowałam, że we wtorek mam wizytę 🙈 jutro cisnę na pobranie krwi.

Mam nadzieję, że przejdziemy spokojnie ten III trymestr. Dolegliwości jakie macie to aż mnie przerażają. Mam nadzieję, że szybko Wam ustąpią.

Wczoraj byłam na mieście w nadziei, że kupię jakąś sukienkę bo w sobotę mamy komunie w rodzinie a wróciłam prawie, że załamana 😅
    Tak źle wyglądam w szerszych sukienkach że to masakra 🙈
    Taka nie proporcjonalna, nie apetyczna 😁
    Dziś przejrzałam szafę i wcisne się jeszcze w 4 sukienki sprzed ciąży. Oczywiście obcisłe bo te do mnie przemawiają. Ewentualnie zostaną spodnie i bluzka i nie będę się 'stroić'. 😒

Już chciała bym żeby był termin. Już bym chciała wozić Bobasa i czuć się lżej 😅

qdkke6yd12uga4lu.png
  • Patryśka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co myślicie o poduszkach korygujących kształt główki dziecka?
    Miałyście?
    Macie w planach kupić?
    Jeśli tak to od którego miesiąca?
    Jaki rozmiar?

qdkke6yd12uga4lu.png
  • BitterSweetSymphony Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glenka wrote:
    BitterSweet, a to dlaczego nie zrobili Ci indukcji wcześniej? Ostatnio rozmawiałam z moją ginekolog na ten temat (bo u mnie też było zagrożenie ciążą przenoszoną i miałam indukcję za 1.razem), ile maksymalnie się czeka po terminie i mi mówiła, że 7-9dni i się indukuje, tak żeby te 10 dni po terminie najpóźniej się dziecko urodziło.

Miałam wywoływany poród.

Lekarz kazał pojawić się w szpitalu 7 dni po terminie. Tak też zrobiłam. Tego samego dnia dostałam jakieś globulki na wywołanie. Nic się po tym nie wydarzyło. Kolejnego dnia założono mi balonik. Przechodziłam z nim dwa dni i rozwarcie na 2cm, zero skurczy. W kolejnym dniu wzięto mnie na porodówkę i podano oksytocynę. Po kilku godzinach 5 cm rozwarcia. Odeszły mi też wtedy wody (podczas badania). Skurcze miałam co minutę, ból niesamowity. Chciałam się ruszać, chodzić, ale musiałam leżeć pod ktg bo mała słabła. Położna mi brzuch cisnęła by małą pobudzić (to było niesamowicie nieprzyjemne). Gdy tętno córki spadło niebezpiecznie nisko podjęto decyzję o cc. No i pół godziny później Maja była na świecie. Skórę miała taką bladziutką, że dostała tylko 8pkt, a po godzinie 9pkt.
    Szczerze, jakbym wiedziała, że tak to będzie wyglądało to od razu zdecydowałabym się na cc. Niestety nigdy nie wiadomo co Ci los szykuje.

Matylda śliczna buziunia! Taka śpiąca księżniczka!
    Chciałabym mieć skierowanie na cc tak na wszelki wypadek. Gdyby akcja porodowa sama się rozpoczęła miałabym dwie opcje, a tak boję się, że czeka mnie powtórka z rozrywki.

Mała Matylda lubi tę wiadomość

km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • ❤️ Heart ❤️ Ekspertka

Wysłany: 27 maja 2021, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia_i_Niki wrote:
    My przy dzieciach używaliśmy hippa i byliśmy zadowoleni, także teraz też ten kupujemy :)

Heart na jaki szpital padł Twój wybór??
    Ten wybrany jest w Międzylesiu, ale ma tylko 3 sale porodowe i mogę tam w ogóle nie trafić, więc szukam zastępczego i nic do mnie nie przemawia. Zależy mi przede wszystkim na bardzo dobrej sali porodowej z pełnym wyposażeniem takim jak wanna, worki, drabinki itp. i poporodowej jednoosobowej, ale nie wszędzie można je wykupić więc jest loteria, a to mi strasznie nie pasuje. Jak nie uda się do mojego szpitala numer 1 to po prostu będę oddzwaniać kolejne szpitale i pytać się odnośnie dostępności sal porodowych i poporodowych. W takim trybie nie ma co sobie szukać położnej zawczasu na miejscu, jak będzie taka to okej, a jak nie to nie. W sumie, jeżeli znowu będzie powtórka z rozrywki i nie będzie postępu w porodzie to i położna za bardzo mi nie będzie potrzebna, ale wolę mieć kogoś niż nikogo, bo mąż będzie musiał zostać z córką w domu.

• ❤️ Heart ❤️ Ekspertka

Wysłany: 27 maja 2021, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam ogromny lęk przed porodem bo jednak pierwszy był dosyć traumatyczny, ale boję się też iść do psychiatry, bo mało kto o tym wie ale taka wizyta na NFZ jest później rejestrowana w specjalnym rejestrze i ten rejestr niby statystyczny ale to rejestr osób które zgłosiły się po pomoc, a to znaczy że nie są do końca zdrowe osoby i na przykład w sądach takie wyciągi z tego rejestru spływały i na tej podstawie były podważane zeznania osoby zapisanej w tym rejestrze. A na dodatek nawet zaświadczenie od psychiatry później nie daje gwarancji że zrobią jednak CC, dużo lekarzy mówią że tak oczywiście, a później mogą wyśmiać tuż przed operacją. Najgorzej jak się ma takie zaświadczenie, a wody odeszły, to często nie chcą zrobić CC tylko dają oksytocynę i męczą nawet ponad 12 godzin, bo czekają na rozwarcie.
    Jak o tym wszystkim myślę to mam gól w gardle i płakać mi się chce i mam żal do siebie że nie mam obecnie tyle pieniędzy żeby załatwić sobie prywatny szpital.

Patryśka lubi tę wiadomość

• BitterSweetSymphony Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Matylda pytałaś też o mojego lekarza. Pracuje ona w prywatnym szpitalu i owszem można rodzić u nich (tylko cc), ale za 14tyś. Tak czy siak jest najpierw cały proces kwalifikacji bo już się o to pytałam.

km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • Aaasti Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heart, bardzo współczuję 🥺 nie wyobrażam sobie trafić do takiego szpitala... U nas jest tak, że po 12h od odejścia wód, gdy nie ma postępu porodu lub jest zbyt wolny, robią CC. A co do podania oksytocyny to też trzeba wyrazić zgodę. Ale weź myśl o takich rzeczach jak masz co chwilę skurcze 😟

• aganieszkam Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patryśka wrote:
    Miałyście?
    Macie w planach kupić?
    Jaki rozmiar?
    Myślę, że taka poduszka w skrajnych przypadkach. W ogóle poduszkę jakąkolwiek powinno się używać najwcześniej od 2 roku życia.

preg.png
    Czekamy na Synka 💙
    26dpt USG jest ❤️
    20dpt-2mm zarodek 😍
    Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
    24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
    ---
    Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
    age.png
    Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
    age.png

21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
    Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
    02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA

23dpt jest ♥️
    Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
    26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
    21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
    01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
    Starania od 10.2016r.
  • Sylwia_i_Niki Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heart, a to ja aż tam się nie wybieram 😁 poważnie rozważam Solec, ale u mnie pewne cc, więc wybieram szpital pod innym kątem :)

Mała Matylda piękna ta Twoja córcia 😊 buziaczek już taki pełniejszy się robi 😊

My dziś ogarnęliśmy konkretne zakupy w Ikei 😊 w tym komodę dla Bianki 😊

34bw9jcgtpweb6ht.png

mhsv3e5eqjicmuk3.png

l22ndf9hqu72xmmm.png

5cs 🥰 udało się!
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy do konca sie zgodze z zaswiadczeniem od psychiatry odnosnie cc, bo skoro mam napisane ze nie dam rady urodzic i wspolpracowac jest to papier z pieczatka to jesli zostanie podwazony a cos pojdzie nie tak to lekarz ktory go nie zaakceptowal jest w czarnej d...pie. podwazyl decyzje innego lekarza? Moze zle mysle?
    A tak w innym temacie, lubie miec wszystko zaplanowane i przygotowane i zastanawiam sie jak bedziecie sie pakowac do szpitala i co spakowac do cc?
    Nie planuje kupowac walizki i mam mala kabinowa+torba weekendowa, czy mala kabinowa+kosmetyczka kuferek xxl, czy w ogole w reklamowki 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ mam tez ogromna walizke podrozna ale to by byla lekka przesada. Wrzuccie tez liste z tym co planujecie zabrac do szpitala, musze zaktualizowac apteke licze ze w czerwcu sfinalizuje juz koncowe zamowienie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2021, 22:01

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • Patryśka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heart współczuję wcześniejszych doświadczeń..
    Mam nadzieję, że tym razem będziesz miała lepsze 🤗 i ten poród wymaże ci poprzedni.
    Tak samo mam nadzieję, że i u mnie pierwszy nie będzie tak straszny..

Każda z nas by chciała osobną sale i osobne zainteresowanie lekarza w tym czasie ale niestety takie rzeczy kosztują sporo. Bo za darmo to na pewno nie ma co liczyć na takie przywileje.

Ja nie planuje wykupować specjalnie położnej ani też sali osobnej dla mnie bo mnie nie stać na takie frykasy 🤷‍♀️

Co będzie to będzie. Jak już nerwa złapie to wszyscy po kolei będą zbierać odemnie opie**ol jeśli będą nie mili 😅

Musi być dobrze to jest pewne.
    Też się boje pierwszego porodu ale nie ma co się nastawiać na złe rzeczy..

qdkke6yd12uga4lu.png
  • ❤️ Heart ❤️ Ekspertka

Wysłany: 28 maja 2021, 02:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patryśka wrote:
    Miałyście?
    Macie w planach kupić?
    Jaki rozmiar?
    Ja mam Head Care. Przy pierwszym dziecku używałam zgodnie z zaleceniami twardych materacy dziecięcych i niestety, ale twarda powierzchnia powoduje spłaszczenie główki. Musiałam korygować i nieco się udało, ale nie do końca z tyłu udało się odzyskać pierwotne zaokrąglenie. A komentarze położnych, że "każdy" ma trochę spłaszczenie, mnie nie przekonują, nie w naszych czasach takie rzeczy. Po kilku tygodniach zacznę używać tej poduszki i materace będą już półtwarde.
    Z taką poduszką trzeba bardzo rozważnie, bo trzeba dobrać do konkretnych wymiarów dziecka. Najlepiej uszyć na zamówienie biorąc pod uwagę szerokość i długość szyi dziecka i liczyć się z tym, że po kilku miesiącach będzie potrzebna nowa większą. Ja nie miałam czasu czekać i kupiłam gotową, ale najpierw przymierzałam i akurat podpasowało. Potem już nie miałam jak, bo pandemia się zaczęła, ale tym razem muszę dopilnować tematu.

• ❤️ Heart ❤️ Ekspertka

Wysłany: 28 maja 2021, 04:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patryśka wrote:
    Heart współczuję wcześniejszych doświadczeń..
    Mam nadzieję, że tym razem będziesz miała lepsze 🤗 i ten poród wymaże ci poprzedni.
    Tak samo mam nadzieję, że i u mnie pierwszy nie będzie tak straszny..

Każda z nas by chciała osobną sale i osobne zainteresowanie lekarza w tym czasie ale niestety takie rzeczy kosztują sporo. Bo za darmo to na pewno nie ma co liczyć na takie przywileje.
    Sala jednoosobowa kosztuje w Warszawie od 600 zł do 1300 (zależy od szpitala), ale są oblegane i nie nastawiam się na szczęście, że trafię, bo nawet w tym czasie jak będę jechać do szpitala może być już zajęta, więc telefonowanie przed wyjazdem nawet nie daje żadnej gwarancji. W sumie nie rozumiem dlaczego szpitale nie poszerzają liczbę sal za kasę jeżeli jest takie duże zapotrzebowanie.
    Ale Ggwarancję sali mimasz w szpitalu prywatnym, ale to już koszt w tysiącach.

• ❤️ Heart ❤️ Ekspertka

Wysłany: 28 maja 2021, 04:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda 😀 ale ładne zdjęcia, cudo!

• Glenka Ekspertka

Wysłany: 28 maja 2021, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heart z tego co wiem to w Międzylesiu nie rodzi się dużo dzieci, więc raczej nie będziesz miała problemu z przyjęciem tam. Tylko nie wiem czy przez przypadek nie słyszałam, że tam jest różnie z dostępnością znieczulenia 🤔. Na fb jest taka grupa "Halo gdzie rodzić Warszawa" i tam dziewczyny umieszczaja aktualne info. Fajna opcja jak masz traumę jest też szpital na Starynkiewicza, bo podobno zmieniły się tam wytyczne i dają wcześniej znieczulenie niż przy tych 3-4cm.

Co do podważania skierowań na CC to też słyszałam, że ostatecznie i tak decyduje szpital w którym się rodzi i w wielu mimo skierowanie to nie chcą robić cesarki z powodu np.stanu po cesarce, tokofobii czy nawet okulistycznych. Przy okulistycznych to słyszałam, że dziewczynie powiedzieli, że założą jej vacum, żeby nie musiała przeć.

Bardzo wam współczuję tych traum z poprzednich porodów, u mnie przy 1. mimo, że była to indukcja to nie wspominam źźle. Ale uważam, że zdecydowanie kluczem do sukcesu było szybko podane znieczulenie 😉

❤️ Heart ❤️ lubi tę wiadomość

p19urjjgspdsidmj.png
  • Aaasti Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z was rodziła sn bez znieczulenia? Jak było?
    Jeśli uda mi się tak rodzić, to mam bezwzględne przeciwwskazanie do znieczulenia. Chciałabym się jakoś przygotować.

• aganieszkam Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rodziłam bez znieczulenia. Miałam poród wywoływany z powodu niewydolności łożyska (mała przestała rosnąć) w 40tc. Po mi oksytocynę koło 10, skurcze były spoko, dopiero jak odeszły mi wody koło 17 to się zaczęło 🙈 jakoś przed 19 powiedziałam, że już nie wytrzymam z bólu i chcę znieczulenie. Dali mi gaz, który nic nie dał i akurat zmieniły się położne o 19. Ja się upominam o to znieczulenie bo już nie dam rady i mnie rozrywa... Okazało się, że to bóle parte i pełne rozwarcie 🙈 także 20 minut partych i Córka była na świecie 🥰 nie wiem czy nie miałam pełnego rozwarcia już wcześniej, ale się nie dowiem 🤷‍♀️

Aaasti, ❤️ Heart ❤️, Mała Matylda lubią tę wiadomość

preg.png
    Czekamy na Synka 💙
    26dpt USG jest ❤️
    20dpt-2mm zarodek 😍
    Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
    24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
    ---
    Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
    age.png
    Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
    age.png

21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
    Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
    02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA

23dpt jest ♥️
    Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
    26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
    21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
    01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
    Starania od 10.2016r.
  • Żonkil Autorytet

Wysłany: 28 maja 2021, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaasti ja nie rodziłam, ale jak to się mówi "znam kogoś kto tak rodził" :D Sporo dziewczyn rodziło z moich znajomych w przyszpitalnym Domu Narodzin - tam nie ma opcji znieczulenia. To tam np. jest wanna/basen, gdzie możesz rodzić - sporo dziewczyn bardzo to sobie chwali, bo to zmniejsza ból. Nie wiem jak jest na porodówkach, czy tam są wanny. Jakieś termofolki polecają, albo kompresy żelowe - do przykładania na lędźwia jeśli tam będzie boleć.
    No i z tego co mówią to oddech i skupienie się na oddechu - zgodnie z tym co uczą w szkołach rodzenia. Każda powtarza, że jak coś wynieść ze szkoły rodzenia to oddychanie :)
    Mała Matylda, urocza Księżniczka :)

Aaasti, Mała Matylda lubią tę wiadomość

Starania od 01.2020
    - 05.2020 💔cb
    -07.2020 💔poronienie 8tc Aniołek [*]

eb856b1cbf.png

6c781ed246.png
‹‹ 197 198 199 200 201 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ