X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne ❤️Sierpień 21❤️
Odpowiedz

❤️Sierpień 21❤️

Oceń ten wątek:
  • aganieszkam Autorytet

Wysłany: 26 maja 2021, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kluskaaa wrote:
    Jak kluski, czyli jakie ? :D
    Tłuste 🙈

preg.png
    Czekamy na Synka 💙
    26dpt USG jest ❤️
    20dpt-2mm zarodek 😍
    Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
    24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
    ---
    Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
    age.png
    Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
    age.png

21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
    Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
    02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA

23dpt jest ♥️
    Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
    26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
    21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
    01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
    Starania od 10.2016r.
  • aganieszkam Autorytet

Wysłany: 26 maja 2021, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystko wyszło super, młody 1150g, czyli rośnie 😁 no i jak przeczuwałam obrócił się głową w dół 😁

Aaasti, bezsilna, Elleen, Mała Matylda, BitterSweetSymphony, Agi83, Patryśka, Kika, ❤️ Heart ❤️, BusiaT, Sylwia_i_Niki lubią tę wiadomość

preg.png
    Czekamy na Synka 💙
    26dpt USG jest ❤️
    20dpt-2mm zarodek 😍
    Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
    24.08.2024- transfer 4BB (❄️3BB)
    ---
    Krzyś 26.07.21(36+4tc)💙
    age.png
    Madzia 13.12.19 (40+1tc)💓
    age.png

21dpt USG- 2,5mm szczęścia♥️
    Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
    02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA

23dpt jest ♥️
    Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
    26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
    21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
    01.2019r. Laparoskopia - niedrożne jajowody
    Starania od 10.2016r.
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 26 maja 2021, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka super, ze synuś ładnie rośnie i faktycznie przeczucie Twoje się sprawdziło. Ja za tydzień się dowiem, czy mój szkrab obrócił się czy nie, bo na ostatnim badaniu miał położenie miednicowe.

Co do kąpieli maluszków to Oilatum akurat nie ma dobrego składu - PEG i oleje mineralne.
    To prawda, im mniej tym lepiej. Jeśli dziecko ma suchą skórę to pomocne emolienty - u nas sprawdzał się Latopic. Jeśli nie ma problemów skórnych wystarczy sama woda, ewentualnie niedroga, a dosć dobra jest seria babydream z rossmanna (mają też teraz olejek z migdałów) lub Hipp.

bezsilna, Elleen, Mała Matylda, BusiaT lubią tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Kobi96 Koleżanka

Wysłany: 26 maja 2021, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie dzisiaj wypisali ze szpitala. Pojechaliśmy w niedzielę bo bolał mnie brzuch. Na usg wszystko super, szyjka długa lekarz się śmiał bo mała cały czas ziewała😅.
    Okazało się że mam wodonercze na obu nerkach 😥. Im mała będzie rosła tym większe zastoje będą się robić w nerkach.
    Mam się udać do poradni urologicznej.

Według usg to 28 tydzień i mała waży prawie 1,200 kg 🙂

Podczas pobytu w szpitalu słyszałam tyle pierwszych płaczów maluchów i to było takie wzruszające i piękne 🙂

Co do szczepienia na pewno w trakcie ciąży nie będę się szczepić na Covid.
    Miałam w przyszły poniedziałek szczepić się na krztusiec, ale pewnie to przełoże na kolejną wizytę.

Patryśka, Kika lubią tę wiadomość

• Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 26 maja 2021, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć! W ubiegłym tygodniu słabo się czułam przez Euthyrox, przestałam brać i stopniowo jest coraz lepiej. Teraz nadrabiam załatwianie zaległych spraw. Dzisiaj miałam bardzo aktywny dzień, teraz padłam na fotel.

Wczoraj byłam na wizycie u swojej lekarki. Hania leżała główkowo, ale to już się zdarzało i niestety zmieniało, miejsce na obroty jeszcze ma więc staram się nie przywiązywać do tej informacji, choć nadzieja że tak pozostanie oczywiście jest 😉. Maleńka została przyłapana na bawieniu się pępowiną, trzymała ją w rączkach🥰. Ma śliczny malutki nosek i malutkie stópki, jest zachwycająca😍. Szyjka w porządku, dostałam zgodę na urlop w czerwcu. A jutro mam USG lll trymestru.

Dzisiaj dostałam szczepionkę na ksztusiec. Na 11 czerwca mam wyznaczony termin szczepienia na covid. Kilka dni wcześniej zrobię test na przeciwciała bo mam za sobą kilka infekcji i nie mam pewności czy któraś z nich to nie był łagodnie przebiegający covid. Jeśli okaże się, że chorowałam to wstrzymam się ze szczepieniem do września. Szczepienia to delikatny temat, każda z nas musi sama podjąć decyzję.

Też jestem zwolenniczką minimalizmu w pielęgnacji malucha. Na początku dodawałam do kąpieli tylko olej kokosowy, a w razie problemów skórnych krochmal. Jeśli mała nie dojadła odciągniętego mleka dolewałam je do kapeli. Córeczka nie miała bujnych włosków więc przez dłuższy czas nie potrzebowała szamponu. Teraz planuję zrobić podobnie, jedynie olej kokosowy zastąpię migdałowym.

Też mam problem z hemoroidem. Na szczęście zupełnie nie boli, ale sporadycznie krwawi. Powinnam regularnie go smarować, ale gdy nie powoduje dolegliwości łatwo mi o tym zapomnieć.

Agnieszka, gratuluję udanej wizyty🙂

Kobi, współczuję dolegliwości. Jest jakiś sposób aby ograniczyć problemy na dalszym etapie?

Patryśka, Kobi96, BusiaT, bezsilna lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Kobi96 Koleżanka

Wysłany: 26 maja 2021, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda oszczędny tryb życia, min 3l wody, polegiwać. Zero sexu i nic nie robić praktycznie. Dużo świeżego powietrza.

• KarolinaK Autorytet

Wysłany: 26 maja 2021, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda wrote:
    Cześć! W ubiegłym tygodniu słabo się czułam przez Euthyrox, przestałam brać i stopniowo jest coraz lepiej. Teraz nadrabiam załatwianie zaległych spraw. Dzisiaj miałam bardzo aktywny dzień, teraz padłam na fotel.

Wczoraj byłam na wizycie u swojej lekarki. Hania leżała główkowo, ale to już się zdarzało i niestety zmieniało, miejsce na obroty jeszcze ma więc staram się nie przywiązywać do tej informacji, choć nadzieja że tak pozostanie oczywiście jest 😉. Maleńka została przyłapana na bawieniu się pępowiną, trzymała ją w rączkach🥰. Ma śliczny malutki nosek i malutkie stópki, jest zachwycająca😍. Szyjka w porządku, dostałam zgodę na urlop w czerwcu. A jutro mam USG lll trymestru.

Dzisiaj dostałam szczepionkę na ksztusiec. Na 11 czerwca mam wyznaczony termin szczepienia na covid. Kilka dni wcześniej zrobię test na przeciwciała bo mam za sobą kilka infekcji i nie mam pewności czy któraś z nich to nie był łagodnie przebiegający covid. Jeśli okaże się, że chorowałam to wstrzymam się ze szczepieniem do września. Szczepienia to delikatny temat, każda z nas musi sama podjąć decyzję.

Też jestem zwolenniczką minimalizmu w pielęgnacji malucha. Na początku dodawałam do kąpieli tylko olej kokosowy, a w razie problemów skórnych krochmal. Jeśli mała nie dojadła odciągniętego mleka dolewałam je do kapeli. Córeczka nie miała bujnych włosków więc przez dłuższy czas nie potrzebowała szamponu. Teraz planuję zrobić podobnie, jedynie olej kokosowy zastąpię migdałowym.

Też mam problem z hemoroidem. Na szczęście zupełnie nie boli, ale sporadycznie krwawi. Powinnam regularnie go smarować, ale gdy nie powoduje dolegliwości łatwo mi o tym zapomnieć.

Agnieszka, gratuluję udanej wizyty🙂

Kobi, współczuję dolegliwości. Jest jakiś sposób aby ograniczyć problemy na dalszym etapie?

Ale ślicznie napisałaś o córeczce <3 Mój synek też ma malutki nosek, i to zdecydowanie po mnie! Czyli Ty też dalej pracujesz? Ja zaplanowałam sobie urlop od czerwca, ale mam dość specyficzną sytuację, bo pracuję z domu, mam wolny zawód i mogłam sobie do potrzeb godziny pracy dostosować, ale i tak uważam, że długo wytrzymałam.

Kobi, bardzo mi przykro, że takie coś Cię spotyka.

Mała Matylda, Kobi96 lubią tę wiadomość

08.2021 - synek 💙
    06.2024 - synek 💙
  • Kobi96 Koleżanka

Wysłany: 26 maja 2021, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz mi mówił że takie zastoje pojawiają się raczej pod koniec ciąży a nie w 27-28 tygodniu.

• Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 26 maja 2021, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobi, niezbyt przyjemne te zalecenia, tym bardziej mam nadzieję, że korzystnie wpłyną na objawy. Cieszę się, że przynajmniej jest coś, co można zrobić. Trzymaj się, życzę Ci zdrowia.

Karolina, jestem na zwolnieniu od 10 tygodnia ciąży, ze względu na ryzyko związane z warunkami pracy. Mam dużo kontaktu z ludźmi, w tym z dziećmi z niepełnosprawnością, które nie noszą maseczek. Od jesieni pracownicy cztery razy mieli kwarantannę. Były też przypadki gdy kwarantanny nie było bo system był niewydolny i o przypadku koronawirusa dowiadywaliśmy się np. 9 dni od kontaktu. To było bardzo stresujące. Na wyobraźnię podział mi też fakt, że koleżanka z pracy w październiku zachorowała na covid w ciąży. Przeszła łagodnie, urodziła wcześniaka, na szczęście teraz już wszystko w porządku.

W moim przypadku urlop oznacza po prostu wyjazd nad morze😊. W skończonym 31-32 tc, więc chciałam wiedzieć, że nie ma przeciwwskazań. Podziwiam, że pracujesz do tego etapu, niezależnie od elastyczności warunków.

Kobi96, bezsilna lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • ❤️ Heart ❤️ Ekspertka

Wysłany: 26 maja 2021, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie i USG, mała jest proporcjonalna, ale siedzi miednicowo, waży 1700 i jest to średnia waga jak na wiek płodu powiedział doktor. Ja już przytyłam 11 kg 🙆 ale jakoś mi to nie przeszkadza na razie, a w poprzedniej ciąży przytyłam 18 kg i po porodzie schudłam 10 kg w ciągu 3 miesięcy, potem kolejne 9 kg, tak więc schudłam więcej niż w ciąży przytyłam 😁
    Co do szczepienia, to postanowiłam zaszczepić się dopiero po porodzie.
    Z kosmetyków używałam do kąpieli Emolium i w razie potrzeby tormentolum jak były podrażnienia. Skóra u dziecka była bez skazy.

BitterSweetSymphony, aganieszkam, Mała Matylda, Agi83, Patryśka, agulineczka lubią tę wiadomość

• ❤️ Heart ❤️ Ekspertka

Wysłany: 26 maja 2021, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szpitala, to po przemyśleniach więcej na Karową nie mam zamiaru wracać. Mam już wybrany szpital z II stopniem referencyjnosci, ale pasowało by mieć plan B na wszelki wypadek, a z tym jest jak na razie krucho 😣

• BusiaT Ekspertka

Wysłany: 26 maja 2021, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na szkole rodzenia powiedzieli nam ze warto kupić płyn do kąpieli Z Hippa. Niestety apteczne kosmetyki do atopowej skory nie maja dobrych składów... do pupy natomiast każdy raczej poleca krem Zaspa lub Linooeparol :)

Ja na plusie 8,5 🤭dzisiaj jak stanęłam na wadze to się przeraziłam, bo zaczyna mi być ciężko przy tej wadze, przekręcić się na łóżku albo boli mnie kręgosłup przy dłuższym chodzeniu.... muszę przystopować ze słodyczami, bo nie mogę się opanować, a potem będzie mi ciężko😕

Patryśka lubi tę wiadomość

f2d7ab81ec.png
  • Sylwia_i_Niki Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 00:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My przy dzieciach używaliśmy hippa i byliśmy zadowoleni, także teraz też ten kupujemy :)

Heart na jaki szpital padł Twój wybór??

BusiaT, Elleen lubią tę wiadomość

34bw9jcgtpweb6ht.png

mhsv3e5eqjicmuk3.png

l22ndf9hqu72xmmm.png

5cs 🥰 udało się!
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heart, cieszę się że u Twojej córeczki wszystko w porządku😊

Hipp szampon i żel od 1 dnia życia ma rzeczywiście dobry skład, poprzednio go używałam i teraz też planuję gdy na głowie bobasa będzie już coś konkretnego do mycia 😉

Właśnie jadę na USG, trzymajcie proszę kciuki 🙂

Elleen, bezsilna, aganieszkam, Żonkil, Agi83, Sylwia_i_Niki, Aaasti, Patryśka, ❤️ Heart ❤️ lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • BitterSweetSymphony Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aganieszkam cieszę się, że wizyta się udała!

Kobi współczuję! Oby w tej poradni urologicznej coś na to zaradzili 👍

Mała Matylda już wiesz gdzie wybierzesz się na swój zasłużony urlop? Kciuki za usg III trymestru!

Heart pięknie Ci córunia rośnie 😉

Wracając do tematu emolientów - ja przy córce musiałam używać dodatkowych kosmetyków bo skórę miała bardzo przesuszoną. Emolium ją poratował. Kilka lat temu jeszcze nie czytałam składów. Teraz jestem bardziej świadoma i chyba faktycznie skuszę się na ten Latopic lub Emotopic. Składy mają zacne. Wiadomo jednak, że dziecko dziecku nierówne i może przy Heli nie będę musiała używać niczego poza wodą i olejem.

Mała Matylda, ❤️ Heart ❤️ lubią tę wiadomość

km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • Kika Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałyście może o marce Momme? Czytałam pozytywne opinie. Zastanawiam się bo cena dość wysoka czy w ogóle warto...

km5ssg18adat8uu9.png

03.06 - 1 IUI 🎉
    18.07 - Aniołek - poronienie zatrzymane w 8tc 💔
    15.10 - 2 IUI 🍷
    12.11 - 3 IUI 🙏✊
    24.11(25dc) - beta 48,4 mlU/ml
    26.11(27dc) - beta 191,0 mlU/ml, progesteron 71,9 ng/ml
    01.12 (32dc) beta 3855 mlU/ml
    03.12 (34dc) beta 7657 mlU/ml, progesteron 51,6 ng/ml
    12.12 jest ❤️

Kropeczko, zostań z nami ❤️🙏
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BitterSweet, z tego co pamiętam urodziłaś długo po terminie. Ja również, więc się tym interesowałam - po terminie porodu zanika maź płodowa, a bezpośredni kontakt skóry z wodami płodowymi powoduje jej przesuszenie. Jeśli tym razem nasze dzieci nie będą aż tak zwlekały to może nie będzie potrzeby szczególnego nawilżania. Bardzo liczę na wcześniejszy poród, te dni po terminie bardzo się dłużą🙈.
    W szkole rodzenia zalecano nam by nie używać emolientów jeśli skóra maluszka jest zdrowa. Warto dać jej szansę by samodzielnie sobie radziła 😊

Wybieramy się na Półwysep Helski, to nasze ulubione miejsce nad Bałtykiem 🙂

bezsilna, ❤️ Heart ❤️ lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W USG wszystko w idealnie😍. Maleńka jest zdrowa, ma dobre warunki w brzuchu, leży główkowo. Jest ruchliwa, na początku badania jedną rączkę miała przed buzią, a drugą za główką, po chwili przy buzi była już stópka🥰. Szacowana waga 1300g, co odpowiada 61 percentylowi. Największy wymiar to nadal nóżki. Wyszłam szczęśliwa i spokojna😊

Agi83, Sylwia_i_Niki, Kika, bezsilna, BitterSweetSymphony, Aaasti, Elleen, Patryśka, aganieszkam, ❤️ Heart ❤️, agulineczka lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Agi83 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala Matylda, Heart ale fajne te dzieciaczki juz takie duze.
    Ja rowniez mam +11kg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2021, 12:53

W życiu bo­wiem is­tnieją rzeczy, o które war­to wal­czyć do sa­mego końca. P.C.
    mhsvjw4z2unqtihj.png

961ljw4ztzsbu2zj.png
  • BitterSweetSymphony Autorytet

Wysłany: 27 maja 2021, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda wrote:
    BitterSweet, z tego co pamiętam urodziłaś długo po terminie. Ja również, więc się tym interesowałam - po terminie porodu zanika maź płodowa, a bezpośredni kontakt skóry z wodami płodowymi powoduje jej przesuszenie. Jeśli tym razem nasze dzieci nie będą aż tak zwlekały to może nie będzie potrzeby szczególnego nawilżania. Bardzo liczę na wcześniejszy poród, te dni po terminie bardzo się dłużą🙈.
    W szkole rodzenia zalecano nam by nie używać emolientów jeśli skóra maluszka jest zdrowa. Warto dać jej szansę by samodzielnie sobie radziła 😊

Wybieramy się na Półwysep Helski, to nasze ulubione miejsce nad Bałtykiem 🙂

Tak. W 42 tygodniu :O Wody zielone, dziecko sine. Nie chciałabym znów tego przechodzić ani narażać na to małą.
    Dlatego zastanawiam się nad skierowaniem na cc. Jeśli np. w 39-40tyg nie byłoby żadnej akcji porodowej, rozwarcia no to mogłabym je wykorzystać.

Właśnie zastanawiam się nad skierowaniem na cc. Czy jeśli nie będzie takich typowych wskazań do cc (np. dziecko ułożone miednicowo czy rozejścia spojenia itp) to czy można poprosić lekarza o wypisanie takiego skierowania - powód np. strach przed naturalnym porodem? 🤔

Matylda super wieści z wizyty!
    Ja już się nie mogę doczekać kiedy zobaczę swoją księżniczkę, a to jeszcze 2 tyg 🙄

Mała Matylda lubi tę wiadomość

km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
‹‹ 196 197 198 199 200 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ