SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Wjebalo mi posta. Pulpecja juz Ci odpisuje kochana. Mialam duzo takich spraw jak Twoja. Zus skontroluje Cie na 70 procent. Beda sprawdzac po pierwsze czy wykonywalas faktycznie prace. Tzn beda przesluchiwac swiadkow, faktury, umowy. beda sprawdzac czy byla potrzeba zatrudnienia w firmie meza, np. nowe zlecenie, potem czy masz odpowiednie kwalifikacje a potem czybzarabiasz adekwatnie do plac w waszym regionie na tym stanowisku. Moja osobista rada. Skoro prowadzisz dzialalnosc od marca a przed zajsciem w ciaze, wyrejestruj sie na 30 dni z chorobowego, zarejestruj.ponownie z wyzsza podstaw. I po 2 miesiacach na l4. Macierzynski bedzieszvtez miala od tejvwyzszej podstawy.zgodnie z wyrokiem sadu najwyzszego zus nie ma prawa kwestionowac zwiekszenia podstawy w celu zwiekszenia swiadczenia, moze kwestionowac pozornosc dzialalnosci, a skoro prowadzilas przed ciaza dzialalnosc to raczej w sadzie to wygrasz. Mowie w sadzie bo i takievdecyzje zusu widzialam. ale naszczescie bardzo czesto sprawy sa wygranebo ile potrafisz wykazac ze napraede dzialalnoscbprowadzilas. Myku z mezem nie radze. Ryzykujesz utrate prawa do macierzynskiego. Jakbybco pytaj.
małaMyszka, magda sz, Pulpecja lubią tę wiadomość
-
Kochane wygrywam konkurs na najwiekszy brak mozgu... siedze sobie w pokoju i probuje odpisac Pulpecji i nagle slysze z lazienki brzeczenie. Glosne. Lece i payrze chyba rura...ale brzeczy i brzeczy az maz sie obudzil i pyta co wierca na gorze. A ja na to idz zobacz kochanie, chyba rura od kaloryfera. Na co moj maz: na pewno?moze wode spuszczaja...a brzeczy jak ch...idz prosze mowie keszcze ta rura wybuchnie czy co...maz poszedl i po sekundzie cisza jak makiem zasial...wchodzi do pokoju i mowi...Ewa to nie rura to Twoj wibrator sie sam wlaczyl i napierdalal w pudelku...
Paula_071, niecierpliwa, KasiaeN., Laura, małaMyszka, lys, aaaaga, mamasia, psioszka11, Katarka, Aga89, bosa, magda sz, Pulpecja, zabka11, Martucha86, Cassie, Maniuś, futuremama, Migotkaa, sylwucha89, ainer85, gosia.b, 5ylwia lubią tę wiadomość
-
Pulpecja wrote:Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi. Ja to się boje takich rzeczy i sama nie wiem co nam zrobić. Mąż chce zaryzykować, ale jak to ma tak wyglądać to masakra dla mnie. Dobrze któraś napisała, że cos zgodnego z prawem wcale nie musi byc takie dla zusu.
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Paula_071 wrote:a) Skąd pacjent wie, że ZUS był u lekarza
b) Skąd ZUS wie, że pacjent w danym dniu/godzinie jest w gabinecie
c) Dlaczego ZUS zabiera oryginał
Moja lekarka dostała wezwanie od lekarza orzecznika pisemnie i miała chyba tydzień na przesłanie kserokopii mojej dokumentacji medycznej. A wiem o tym bo sama lekarka mi powiedziała, że coś takiego dostała.A chyba tydzień później miałam kontrolę z zus.Lekarz orzecznik sprawdza czy jest podstawa do przebywania na L4.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Tylko to co wrzucalam dzis jest od jutra
tylko to chciałam, no i jeszcze kaszkę ale nie widziałam tych w promocji. Poza tym mąż wziął sobie pączka i popędzał mnie do kasy, bo mu ślinka ciekłaWiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2015, 20:55
KasiaeN., Paula_071, niecierpliwa, magda sz, Maniuś lubią tę wiadomość
-
lys ja też tak zrozumiałam, zbieg okoliczności, że wizyta i ZUS razem
I tak dobrze, że lekarz czy położna mówią takie rzeczy, nie ma takiego stresu
maaadzik1207 nie martw się - jak przyjdą to przyjdą, jesteś już przygotowana psychicznie -
małaMyszka wrote:kupiłam chusteczki nawilżane z pojemnikiem
tylko to chciałam, no i jeszcze kaszkę ale nie widziałam tych w promocji. Poza tym mąż wziął sobie pączka i popędzał mnie do kasy, bo mu ślinka ciekła
Tez je kupilam, fajna cena, zakupilam tez te chusteczki newborn dla noworodka i wkladki laktacyjne z belly
Karolina wczoraj pytalas czy boli przy tym jak dziecko kopie, dzis mam wrazenie ze caly brzuch mnie boli od srodka od tych kopniakow, a przed senunda zostalam tak zbombardowana po pecherzu, ze az zawylam z bolu. Pierwszy raz mnie tak zabolalo. Od jakis 15 minut Julka upodobala sobie wlasnie pecherz i choc sikalam 2 razy w ciagu 10 minut to mam wrazenie, ze dalej mi sie chce.
Edit: Miru mi to przepowiedziala, ze pare dni byla spokojna, a potem tak mnie skopie po pecherzu, ze az bedzie bolaloPowinnas dorabiac jak wrozbita maciej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2015, 21:12
magda sz, zabka11, Miru, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny,
My już po wizycie.
Alicja waży 772 gSerce bije 150 razy na min. Główka na dole. Wszystkie wymiary idealne. Oczywiście po raz kolejny nie mam żadnego zdjęcia bo moja córcia jest wstydnisią i nawet stópki nie dala sobie sfotografować
Dostałam skierowanie na krew, mocz i glukozę.
Kolejna wizyta dopiero 17.06-jak ja wytrzymam 4 tyg ?niecierpliwa, magda sz, mamasia, lys, aaaaga, Laura, Paula_071, zabka11, Katarka, Martucha86, małaMyszka, Y, Cassie, Maniuś, kasiuleek lubią tę wiadomość
"Proście, a będzie wam dane, szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a otworzą wam.
Każdy bowiem, kto prosi, otrzymuje, a kto szuka, znajduje, a kto kołacze, temu otworzą."
-
Ofka
myślałam że ja dziś byłam miszczem ale przebiłaś mnie z tym wibratorem
- Ty niegrzeczna! hahah
No a ja dziś w rosmanie chciałam kupić oprócz kosmetyków - żel antybakteryjny do rąk bo się skończył (mam bzika na punkcie tego żelu jak dotykam poręczy czy klamek) no i kupiłam, wychodzę z rosmana, zadowolona nawiliłam żelu i myślę już jak zaraz będzie mi lepiej psychicznie jak się pozbędę bakterii i nagle patrze a ręce mi się pienią... kuzwa kupiłam nie żel antybakteryjny Carex tylko żel do mycia pochwy- Biały Jeleń. No i stałam jak debil, ani poszukać chusteczek ani nic żeby to wytrzeć. Ufajdałam się cała tą pianą.
Pulpecja u mnie znajome tak zrobiły i bujają się po sądach, ja sama się miałam zwolnić z pracy w grudniu i zatrudnić się u kolegi ale byłam u prawniczki i powiedziała że będziemy mieć przesrane oboje, sprawa może do wygrania ale sądem skończy się na bank i jak chcę ryzykować i kolega no to trzeba się przygotować i formalnie i nerwowo więc odpuściłam.
Ja będę prała tylko w płynach, wykańczam proszek właśnie i więcej nie kupie bo na czarnym zostają okropne plamy z niewypłukaniaMusze kupić jakieś 5litrowe płyny i dla nas i dla dzidzi.
Karolina wg mnie na całość nie ma sensu ochranicz, raz że dziecko trzeba widzieć to jeszcze jak dojdą pluszaki itp. to nie będzie miało w ogóle w środku miejsca.
Żabka mi przyszło na myśl żeby z babcią uszyć pościel- jakie są ceny mniej więcej za metr tych dziecięcych materiałów?
Paula_071, zabka11, Katarka, małaMyszka, Weridiana, bosa lubią tę wiadomość
-
Obkupiłam się
http://allegro.pl/kocyk-minky-bawelna-75x65-babeczka-fuchsia-okazja-i5045773553.html
http://allegro.pl/rozek-minky-becik-mata-otulacz-78x78cm-2cm-nowe-i5099225815.html
Ten który jest na głównym zdjęciu, szary minky i różowa bawelna w środku.
I w aptece gemini termometr microlife nc 150 i 2 paczki femibionu to bede juz miła do końca ciązy
W tej aptece femibion 2 kosztuje nie całe 36zł a ja u mnie w miescie po 57zł ...
zabka11, małaMyszka, mamasia, bosa lubią tę wiadomość
-
Hej, ja tez juz po wizycie. Mala wazy 1100 g, wszystko ok szyjka zamknieta.
Ofka dzięki bardzo za odpowiedz. Wkurza mnie to, ze prawo sobie a zus sobie. Bede jeszcze jutro gadala z ksiegowa, przedstawie jej opcje z moja dzialalnoscia. Tylko kurde teraz nie wyrobie wysokich zyskow, bo od nowa trzeba wszystko wystawiac i robic. Mąż ma taki typ działalności ze moge mu pomagac w momencie nowego zlecenia np w przygotowaniu i sprawdzaniu dokumentacji, kontaktach, ustalaniu terminow. Bylam u nieho juz tak zatrudniona przez kilka miesiecy w tamtym roku. A co do zusu to mnie sprawdzali na pierwszym l4, a dzisiaj lekarz powiedzial ze dostal wezwanie do przedstawienia dokumentacjilys, Laura, Paula_071, mamasia, Martucha86, zabka11, magda sz, małaMyszka, psioszka11, niecierpliwa, Cassie, Maniuś, bosa, kasiuleek lubią tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:Gdzies czytalam, ze mamy ktore nie chca stosowac plynu do plukania dla dzieci przy'praniu swoich rzeczy tez powinny zrezygnowac z plynu do plukania
tez gdzies o tym czytałam, ale jakos mnie to nie przekonuje...zobaczymy jak to wyjdzie z praktycemałaMyszka, niecierpliwa, bosa lubią tę wiadomość
-
Pulpecja wrote:Hej, ja tez juz po wizycie. Mala wazy 1100 g, wszystko ok szyjka zamknieta.
Ofka dzięki bardzo za odpowiedz. Wkurza mnie to, ze prawo sobie a zus sobie. Bede jeszcze jutro gadala z ksiegowa, przedstawie jej opcje z moja dzialalnoscia. Tylko kurde teraz nie wyrobie wysokich zyskow, bo od nowa trzeba wszystko wystawiac i robic. Mąż ma taki typ działalności ze moge mu pomagac w momencie nowego zlecenia np w przygotowaniu i sprawdzaniu dokumentacji, kontaktach, ustalaniu terminow. Bylam u nieho juz tak zatrudniona przez kilka miesiecy w tamtym roku. A co do zusu to mnie sprawdzali na pierwszym l4, a dzisiaj lekarz powiedzial ze dostal wezwanie do przedstawienia dokumentacji
małaMyszka, Pulpecja, bosa lubią tę wiadomość
-
Mojej korporacji się chyba jakoś niespecjalnie śpieszy z wysyłaniem L-4 do ZUSu, bo chociaż ostatnie mam wystawione od 29.04.2015 (dostarczyłam pracodawcy 04.05) to dopiero wczoraj dotarło do ZUSu (sprawdziłam w tym ich cudnym systemie elektronicznym). Zwolnienie mam do środy, więc nie mają za dużo czasu na kontrolę
W ogóle w ciąży miałam już wystawionych 5 zwolnień (3 pierwsze po 2-3 dni) i wszystkie od innych lekarzy. Ciekawe jak sobie ZUS poradziłby w takiej sytuacji z moją historią ciąży;)małaMyszka, Pulpecja, bosa lubią tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
zabka11 wrote:tez gdzies o tym czytałam, ale jakos mnie to nie przekonuje...zobaczymy jak to wyjdzie z praktyce
Nam położna na SR mówiła nawet żeby koszulę nocną czy inne nasze ubrania do których będzie się przytulać dziecko też prać w "dzieciowym" proszku/płynie.małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Ofka - -hahahahahahha padłam
Magda sz - tez niezły aparat z Ciebie hahahahha
co do ceny materiałów to jeszcze nie wiem, czekam na wycenę, wiem ze minky jest po 25zł/metr...
ale sie narobiłam przy tych kopytkach...padam dosłownie...
gotuje jeszcze kompot z rabarbaru i jabłek, bo dostałam od dziadków i szkoda aby sie to zmarnowało...
jutro rano kurs z Julcią do szkoły, potem przed 13 to samo, na 13:30 jade na pogrzeb, potem do domku na chwilę i na 16:30 na wizytę - pewnie i tak bedę czekac, nigdy nie wchodzę o czasie, zawsze jest opóżnienie - ciekawe ile moja Klarunia urosłaWiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2015, 22:23
magda sz, małaMyszka, bosa lubią tę wiadomość