X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chcebycmama wrote:
    Dziewczyny a co z wanienkami?

Bo tego tematu chyba nie poruszałysmy. ;-)

Ja się zastanawiam nad wanienka ze stojakiem, wanny nie mam więc chyba nie mam wyjścia, hmm no chyba, że można położyć wanienke na stole?

Proszę się nie śmiać, ja laik totalny jestem w tych tematach... ;-)

Jak któraś ma link do sprawdzonej wanienki to poproszę. :-)
    Wiaderko do kąpieli odpada, bo się będę bała tak kąpać.
    Powiem Ci, ze przy pierwszym dzievku mialam wanienke i stawialismy na stole. Porażka dla kręgosłupa, bo wanuenje z wodą trzeba bylo wynieść. Teraz juz są takie z odplywem, wtedy spoko. Przy drugim kialam juz stelaż i kapalismy w łazience. Teraz wanienka z odplywem i stelaz. Jeszcze nie kupowakam, ogladalam jedynie.

chcebycmama, małaMyszka lubią tę wiadomość

201508091565.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apaczka wrote:
    Tylko w komponowaniu diety uwzględnij jej kaloryczność. Ta o której piszesz ma jedynie 1800 kcal czyli malutko. W cukrzycy ciążowej przypada ok 35 kcal/kg należnej masy ciała. W moich zaleceniach podają, że powinna ona wynosić około 2300-2500 kcal. Ja np przed ciążą ważyłam 60 kg x 35 kcal to daje ok 2100 kcal. Trzeba pamiętać, że ta dieta ma być normokaloryczna i pełnowartościowa a spożywając 1800 kcal możesz tego nie zapewnić.
    wg tego powinnam przyjmować 2520 kcal, wstawiłam malutkie zmiany do tego przykładowego menu i będę tak jadła przez 3 tyg. Zobaczymy jak to wyjdzie. Na razie nie chodzę głodna, słaba, zmęczona czy zła, więc jest dobrze

Paula_071 lubi tę wiadomość

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witaminkab wrote:
    Witam się w III! jak ten czas leci. super już niedługo :)
    Aska87 tak dobrze pamiętasz. Zapisałam się od Profamilia na kolejowej. jak zdeklarujesz położną od nich to za darmo. nie wiem jak wygląda to jak masz inną, bo ja i tak mam którąś z nich chyba. od wtorku zaczynam :) a Ty się już gdzieś zapisałaś?
    Niecierpliwa, Żabka dołączam się do życzeń. tyle ich tu już padło, że nie wymyślam nic nowego tylko pod wszystkimi się podpisuję.
    ainer85 ja będę korzystać z kosza mojżesza i zakupiłam komplet minky do wózka. myślę, że wystarczy jak coś to zawsze mogę dokupić coś cieplejszego.
    trzymam kciuki za wszystkie wizytujące :)
    Będziesz kupowała kosz na stelażu z kółkami czy jaki?

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa - może jednak coś dostaniesz...

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamasia, psioszka - gratuluję udanej wizyty

psioszka11 lubi tę wiadomość

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Migotkaa piękna foteczka, super gatki

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stojak mam pożyczony, dokupiłam tylko wanienkę z odpływem firmy Tega Baby. Wybrałam taką już profilowaną (z wewnętrzną formą anatomiczną) i większą, żeby dłużej posłużyła (nie mamy wanny tylko prysznic). Można ją użytkować od 0 do 15 miesięcy.

chcebycmama, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Laura Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Stojak mam pożyczony, dokupiłam tylko wanienkę z odpływem firmy Tega Baby. Wybrałam taką już profilowaną (z wewnętrzną formą anatomiczną) i większą, żeby dłużej posłużyła (nie mamy wanny tylko prysznic). Można ją użytkować od 0 do 15 miesięcy.
    Lys kiedys pamiętam pokazywała nam wanienke, jak jej kotek się przymierzał w niej do kąpieli ;)

lys, małaMyszka lubią tę wiadomość

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• chcebycmama Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A chyba mi się przypomina :-) jutro łóżeczko kupujemy i myślę o wanience, ale po zniechęcić kupie. :-)

małaMyszka lubi tę wiadomość

Syn, roczek.
    Okruszek, 20 tydzień w brzuszku. :-)
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wy rodzicie z mężami? Mój mi właśnie oznajmił, że on nie chce, bo słabo mu się robi na widok krwi.. No co za mięczak :/ Kurde, ja mam rodzić, przeżywać katusze, a temu słabo, bo krew zobaczy.. Przykro mi się zrobiło, ale przecież nie będę go zmuszać ani naciskać w żaden sposób, bo uważam,że to od niego powinna wyjść taka decyzja. Ale trochę mi smutno, że będę sama, wiadomo, że poród będzie trwał nie 30 min, a kilka godzin, a ja w tym czasie będę sama, a wiadomo, ze będę się bała przecież, stresowała, na pewno spokojniejsza bym była, gdyby był przy mnie.. Ale jak taki wrażliwy to niech spada, najwyżej pomyślę o wykupieniu prywatnej położnej, która będzie przy mnie cały czas

Ewa123
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chcebycmama wrote:
    A chyba mi się przypomina :-) jutro łóżeczko kupujemy i myślę o wanience, ale po zniechęcić kupie. :-)
    my mamy dokładnie taką

ceba_baby_komoda_kapielowa_zebra_szara.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2015, 19:17

Laura, chcebycmama, Pulpecja lubią tę wiadomość

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa123 wrote:
    Dziewczyny czy Wy rodzicie z mężami? Mój mi właśnie oznajmił, że on nie chce, bo słabo mu się robi na widok krwi.. No co za mięczak :/ Kurde, ja mam rodzić, przeżywać katusze, a temu słabo, bo krew zobaczy.. Przykro mi się zrobiło, ale przecież nie będę go zmuszać ani naciskać w żaden sposób, bo uważam,że to od niego powinna wyjść taka decyzja. Ale trochę mi smutno, że będę sama, wiadomo, że poród będzie trwał nie 30 min, a kilka godzin, a ja w tym czasie będę sama, a wiadomo, ze będę się bała przecież, stresowała, na pewno spokojniejsza bym była, gdyby był przy mnie.. Ale jak taki wrażliwy to niech spada, najwyżej pomyślę o wykupieniu prywatnej położnej, która będzie przy mnie cały czas
    ja biorę teściową, ale mocno mi się wydaje, że będzie traktowana jako personel, pomimo emerytury, a M. będzie tylko dla otuchy, jak da radę i będzie mógł być ze mną.

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciasto Cassie juz wlalam do tortownicy a tu sasiadka mi z truskawkami przyszla :D

zrobilam mixa na gore ciasta ulozylam truskawki - co ma byc to bedzie ;-)

Cassie, małaMyszka lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa123 wrote:

Myślę, że nie ma się co smucić z takiego powodu. Niestety niektórzy tak mają, że kiepsko znoszą takie sytuacje. Może niech mąż będzie z Tobą podczas I fazy, a podczas II fazy np. mama, albo przyjaciółka.
    Mój mąż chce ze mną rodzić, ale mój mąż jest lekarzem i nawet zdarzyło mu się odebrać kilka porodów. Jednak gdyby, był innego zawodu i jeszcze miał jakieś fobie związane z krwią itd to ja bym nie miała o to do niego pretensji, bo niektórych rzeczy nie da się przeskoczyć.

Aha i mój mąż wraca z pracy dopiero na początku sierpnia, więc jeśli mała zechce wyjść wcześniej to będę zmuszona rodzić sama.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2015, 19:27

Ewa123, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa123 wrote:

Ja bym nie chciała by mój mąż był przy porodzie. Najchętniej sama bym uniknęła bycia tam, ale dziwnym trafem jestem niezbędna;) To że mąż mówi, że nie chce być przy samym finale ok, ale może będzie z Tobą wcześniej (podczas skurczy)? To chyba jest najważniejsze, niż sam moment porodu? Znam przypadki gdzie mąż miał taką traumę po byciu przy samym rozwiązaniu, że skończyło się rozwodem. Nie ma co naciskać męża.

Ewa123, niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • 0na88 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa123 moj maz na samym poczatku chcial byc przy porodzie , wtedy "dobra dusza" jego dobry kolega opowiedzial mu ze on byl ze swoja zona i gdyby mogl cofnac czas to by sie na to nie zdecydowal - zamiast siedziec przy glowie zony , to ruszyl sie do lazienki i pech chcial ze jak wrocil na sale to akurat wystawala glowka . Chlop dostal autentycznie odrazy do zony , ich syn ma 10 miesiecy a z tego co opowiadal do mojego meza to po porodzie kochali sie tylko raz a on nie moze sie przemoc i zapomniec tego widoku. Dlatego ja oznajmilam mezowi jak chcesz to prosze bardzo , na dzien dzisiejszy co chwile zmienia zdanie , jak nie bedzie chcial to trudno nie bede naciskac.

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojego męza tez nie bedzie przy porodzie, ja go rozumiem bo sama raczej nie dałabym rady patrzeć na poród z boku.. Umówilismy się ze bedzie ze mna w szpitalu, a gdy zacznie się juz 2 faza porodu mąż wyjdzie i bedzie czekać az urodze :)

Chyba chciałabym żeby obok była moja mama, nie dość ze mam w niej zawsze oparcie,jest dla mnie przyjaciółką to i pracuje w szpitalu (jest radiologiem) i tak znam wszystkich z położnictwa, ale jednak jezeli mama byłaby obok i powiedziałaby chociazby "Karola dasz rade" to mysle ze dodawałoby mi to sił :)
    Mama to mama :)

I wiecie co ? Tak cholernie chciałabym mieć taki kontakt z Polą jaki ja mam z moja mamą! żeby mówiła mi jak ją coś trapi, żeby chetnie spędzała ze mna czas..marze o tym :)

niecierpliwa, małaMyszka lubią tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przy kolacji nie strzymalam i zapytalam meza jaki ma dla mnie prezent ten zrobil oczy jak kot ze shreka i mowi, ze przeciez byl dzis nadwyraz mily i uprzejmy!! Mowie mu, ze do tej uprzejmosci mogles chociaz kwiatka dolaczyc to mi powiedzial, ze przecieym kwiatkow nie lubie :) Jak swinia niebo zobaczy prezent w przyszlym roku :)

A tak z innej beczki nie znalam jeszcze takiego czegos - jednoczesnie czuje sie przejedzona i ssie mnie z glodu. Moj maz twierdzi, ze ja jestem najedzona, a Julka glodna i stad ta sprzecznosc :P

0na88, zabka11, małaMyszka lubią tę wiadomość

• 0na88 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa no czego chciec wiecej :D;D haha faceci sa cudowni :D

niecierpliwa, zabka11, małaMyszka lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • aaaaga Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj chce byc przy porodzie w sumie od poczatku tak twierdzi powiem mu tylko zeby byl przy mojej glowie i moze nie zagladal mi w krocze hehhehe wlasnie objadlam sie truskawkami :-) :-)

zabka11, małaMyszka lubią tę wiadomość

f2wlj44jgrn4a0f6.png

Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
‹‹ 1142 1143 1144 1145 1146 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ