SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Byl busz i nie ma juz - trawa skoszona, jedno pranie powieszone, drugie w pralce i padam na cyce. Hehehe als jestsm zadowolona, w koncu z przyjemnoscia bede mogla polezec na tarasie z pieknym widoczkiem
No i troche pysiaczek mi sie opalil, no moze ciut za bardzo, ale co tam
Jak chwile odpoczne, to wskakuje pod prysznic, bo spocilam sie jak mysz.
W kwestii zakupow aptecznych, to moja polozna mowila, ze nie trzeba kupowac calych opakowan. Nie wiem czy wszedzie jest taka mozliwosc, ale u mnie w miejscowych aptekach mozna kupic niektore rzeczy na szt. Np nie jest nam potrzebne cale opakowanie Tantum Rosa, tylko np 2-3 saszetki, albo sol fizjologiczna w ampulkach, zamiast kupowac 100 szt, mozna wziac na poczatek 5-10, a pozniej w razie potrzeby dokupic jeszcze. Wiadomo, ze nie ze wszystkim tak sie da, ale wg mnie nie ma sensu robic zapasow, czegos, co w rezultacie moze sie nam okazac zbedne. Z listy aptecznej, ktora dostalam od poloznej powinnam sie zamknac w +/- 120 zl. Z tym, ze nie rzucam sie na zadne witaminy dla dziecka, na ppczatek mam troche probek, a pozniej to juz niech przepisuje pediatra, w mojej przychodni jest swietna, wielokrotnie mialam z nia stycznosc i wiem, ze mozna jej zaufacW zasadzie nie zamierzam kupowac nic na wyrost, bo moze sie przyda, jak bedzie koniecznosc, to zawsze mozna dokupic. W koncu komuna juz sie skonczyla
Milej reszty dnia dziewczynki. Wskakuje pod prysznic, a zaraz potem biore sie za spaghettiLaura, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny ,
ja juz po wizycie na patologii - Zosia wazy 1600g do gigantow wbrew powszechnej opinii o cukrzycowych dzieciach nalezec na pewno nie bedzienajwazniejsze ze przyrost jest rownomierny wiec ok.
Ja dostalam dodatkowo skierowanie do neurologa ( strasznie stare sprawy u mnie rozgrzebali i karza mi sprawdzic , wiec jutro jade znow do szpitala ze skierowaniem na cito - moze sie okazac ze jednak czeka mnie cesarka , no ale to juz zostawie do decyzji lekarzy. Pewnie dowiem sie na nastepnej wizycie na patologii czyli dopiero 2 lipca ( sic !) w 9 miesiacu :-o
milego dnia brzuchatki
psioszka11, aaaaga, Laura, mamasia, magda sz, niecierpliwa, apaczka, lys, Maniuś, Cassie, małaMyszka, sylwucha89, kasiuleek, zabka11 lubią tę wiadomość
-
Griszanka wrote:Byl busz i nie ma juz - trawa skoszona, jedno pranie powieszone, drugie w pralce i padam na cyce. Hehehe als jestsm zadowolona, w koncu z przyjemnoscia bede mogla polezec na tarasie z pieknym widoczkiem
No i troche pysiaczek mi sie opalil, no moze ciut za bardzo, ale co tam
Jak chwile odpoczne, to wskakuje pod prysznic, bo spocilam sie jak mysz.
W kwestii zakupow aptecznych, to moja polozna mowila, ze nie trzeba kupowac calych opakowan. Nie wiem czy wszedzie jest taka mozliwosc, ale u mnie w miejscowych aptekach mozna kupic niektore rzeczy na szt. Np nie jest nam potrzebne cale opakowanie Tantum Rosa, tylko np 2-3 saszetki, albo sol fizjologiczna w ampulkach, zamiast kupowac 100 szt, mozna wziac na poczatek 5-10, a pozniej w razie potrzeby dokupic jeszcze. Wiadomo, ze nie ze wszystkim tak sie da, ale wg mnie nie ma sensu robic zapasow, czegos, co w rezultacie moze sie nam okazac zbedne. Z listy aptecznej, ktora dostalam od poloznej powinnam sie zamknac w +/- 120 zl. Z tym, ze nie rzucam sie na zadne witaminy dla dziecka, na ppczatek mam troche probek, a pozniej to juz niech przepisuje pediatra, w mojej przychodni jest swietna, wielokrotnie mialam z nia stycznosc i wiem, ze mozna jej zaufacW zasadzie nie zamierzam kupowac nic na wyrost, bo moze sie przyda, jak bedzie koniecznosc, to zawsze mozna dokupic. W koncu komuna juz sie skonczyla
Milej reszty dnia dziewczynki. Wskakuje pod prysznic, a zaraz potem biore sie za spaghetti
Dokładnie tak samo robie jak tyNarazie z aptecznych rzeczy mam tylko termometr (microlife nc 150) i nic wiecej, z położną mam spotanie jakos niedługo i wtedy ją zapytam czego ile kupic i tak zrobie
a jezeli nagle cos bedzie potrzebne to nie problem dokupic
Zreszta ja ze wszystkim tak robie, ubranka wieksze niz 62 nie kupuje, tego jest multum, kupie narazie te które beda mi potrzebne, a potem bede dokupowac, bede wiedziała co mi bardziej odpowiada-czy śpiochy, czy pajace, czy spodenki i kaftaniki itd.
Bede wychodzila z małą na spacery i bede zachaczać o sklepy
Pampersy też kupie jedną paczke, bo moze okazac sie uczulona, kolezanka kupila na promocji pare paczek i wszystkie szlag trafił bo małej "Pampres" nie odpowiadały.
Kosmetyki też bez zapasow, proszki itp.
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Griszanka pisałas dzis, ze psioszka zrobiła Ci się nabrzmiała i tak jakby napuchnieta u mnie to byly żylaki pochwy. Zaczęłam brac Cyclo3fort i jak reka odjal.
Odnosnie pamersow ja kupiłam własnie w gemini 1 paczkę newborn 43 szt. za 21 zł i rozmiar 2 66 szt za 29 zł więc myślę, że to fajna cena. Wiecej tez na razie nie kupuje. Te newborny i tak całą paczkę wezme do szpitala a w domu zostanie ta 1 paczka większych.
Czy któraś z Was stosuje Phipils Avent Niplette na wklęsłe brodawki sutkowe?? Ja mam bardzo wklęsłe i boje się, że bedzie problem, ale 100 zł za 1 nakładke??
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 14:40
-
niecierpliwa wrote:Griszanka pisałas dzis, ze psioszka zrobiła Ci się nabrzmiała i tak jakby napuchnieta u mnie to byly żylaki pochwy. Zaczęłam brac Cyclo3fort i jak reka odjal.
Odnosnie pamersow ja kupiłam własnie w gemini 1 paczkę newborn 43 szt. za 21 zł i rozmiar 2 66 szt za 29 zł więc myślę, że to fajna cena. Wiecej tez na razie nie kupuje. Te newborny i tak całą paczkę wezme do szpitala a w domu zostanie ta 1 paczka większych.
Ponawiam pytanie co się kupuje, na płaskie brodawki sutkowe zeby je jakos uwypuklic??
hehheh, czytam czytam i myślę- nie pisałam,że zrobiłam się napuchnięta:)niecierpliwa, małaMyszka, ainer85 lubią tę wiadomość
Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
-
Są apteki gdzie można kupić na sztuki, ostatnio jak mnie na mieście zgaga dopadła to kupiłam za grosze jeden mały listek Rennie. Tak czy siak no podkłady bella trzeba kupić, majty poporodowe też. Takich pierdół jest od groma i raczej się tego nie ominie. Wiadomo że można nie kupować wielu rzeczy jak np, podkłady na łóżko, osłonki na sutki, butelka, smoczek, laktator itp. to już zależy co się chce używać. Ja tam myślę że od przybytku głowa nie boli, jestem z tych zbieraczy co lubią mieć aż nadto a pózniej narzekają że miejsca nie ma hehe.
Kupiłam sok jabłkowo buraczany na te moje wyniki, schłodzony smakuje rewelacyjnie.
-
hejka
u nas dzis zar z nieba sie leje, upał 28 stopni
nie wiem jak wy, ale ja dzien w dzien mam cigle jakies zajecia i czasu na forum mi brakuje....
dzis od rana krzatanina po domu, przegladałam swoją szafę pod katem rzeczy na upał, bo jedziemy pojutrze w Bieszczady na długi weekend i trzeba w czyms chodzic.
do tego pranie, gotowanie obiadu, o zmywanie, to cos ręcznego przeprac, i tak minęło juz pół dnia.
maz pojechał do pracy na 15, za 2 godz jadę po Julę, bo po szkole poszła do tesciów - na 18 musze z nia isc do spowiedzi, bo katechetka ciśnie,ze w piatek jest 1 piatek mieisaca...ech.... poniewaz wyjezdzamy, zaiczymy spowiedź dzisiaj dla świetego spokoju.
ide was poczytac
magda sz, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
apaczka wrote:Martucha a dlaczego mierzysz po 1.5 h cukier? Ja mierzę po godzinie i takie są zalecenia, z tego co wiem.
-
Niecierpliwa moze porozmawiaj ze swoja polozna na temat tych sutkow. Moja rzucila okiem na moje i nke powinno byc problemow, ale tez wspominala, ze cycuchy nawet wklesle mozna bardzo ladniw przygotowac, a potem "dobry ssak" ladnie sobie z nimi poradzi. Inna sprawa, ze ona jest przeciwnkczka tych nakladek i czesto moze byc wiecej szkody, niz pozytku. Jak sama nie bedzie potrafila pomoc, to moze da Ci namiary na jakas dobra poradnie laktacyjna.
A ktoras jeszcze pytala o dobra lekture na temat karmienia piersia, ja dostalam do poczytania "Warto karmic piersia", jak dla mnie superniecierpliwa, małaMyszka, aaaaga lubią tę wiadomość
-
niecierpliwa wrote:A podklady na lozko jakiej wielkosci kupujecie???
Ja tak jak poleciał mi bratowa, czyli cytując maila od niej:
"podkłady higieniczne, np.http://www.aptekagemini.pl/podklad-higieniczny-seni-soft-90cmx60cm-5-sztuk.html
najwięcej przydało mi się to w szpitalu, żeby nie kłaść dziecka bezpośrednio na szpitalnym przewijaku i na wszelakich wizytach u lekarza, zwłaszcza, jak sie małemu siurneło:D w luxmedzie na przewijak dają papierowy podkład, ale to nic nie daje
"
Ja kupiłam 3 opakowania.
Jeśli chodzi o podkład na łóżko to kupiłam ten: http://www.smyk.com/babymatex-podklad-chlonny-komfi-60x120-cm,p1101540431,swiat-niemowlaka-p ale póki się mały porządnie nie zsika to się nie dowiem czy jest dobry
psioszka11 wrote:Paula wróciłaś już, jak na tych Klinikach?
WróciłamLekarz zrobił mi usg i okazało się, że mój mały rozbójnik jest teraz niby o 2 tygodnie starszy niż wg OM. Ale wiadomo, dzieci rosną skokowo, więc może teraz na chwilę zastopować. Ważę 5,1 kg więcej niż jak zachodziłam w ciążę więc junior wysysa ze mnie wszystko! Mam już 57,4kg
Lekarz generalnie odradzał ZZO dla pierwiastki (czyli dla mnie). Powiedział, że moment kiedy jest podawane znieczulenie to tak na prawdę po największym bólu i skurczach, że jak jest już rozwarcie więcej niż ma 2 palce to jest już z górki. Mówił, że czasami okazuje się, że po ZZO wycofują się skurcze i kończy się cesarką. Więc wspólnie ustaliliśmy, że będzie jednak cesarka. Pod koniec lipca zobaczymy jak duży jest junior i wtedy wyznaczymy datę. Nie wiem Psioszka jak to wygląda gdy chce się cesarkę na życzenie a nie ma się lekarza z Klinik. Może wybierz się do jakiegoś żeby ustalić cenę? Moja bratowa na Brochowie płaciła 2,5 tys.
A z dzieckiem i ze mną wszystko dobrze, więc spokojnie w czwartek jedziemy nad morze)))
Na 16 jadę na szkołę rodzenia - dzisiaj dentysta, który będzie mówił o pielęgnacji jamy ustnej dziecka po urodzeniu i zrobi nam przegląd.
Nie kupiłam jeszcze kremu przeciwsłonecznego dla juniora. Nie mam pojęcia jaki wziąć, chociaż wyboru prawie nie ma... Chyba wezmę la roche.Martucha86, Cassie, małaMyszka, kasiuleek lubią tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
A jeśli chodzi o tantum rosa, to położna mówiła, że jak kobieta nie uprawiła seksu w ciąży, to potem po połogu często są podrażnienia i wtedy super się sprawdza tantum rosa. Więc się nie zmarnuje;)
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Paula_071 wrote:Wróciłam
Lekarz zrobił mi usg i okazało się, że mój mały rozbójnik jest teraz niby o 2 tygodnie starszy niż wg OM. Ale wiadomo, dzieci rosną skokowo, więc może teraz na chwilę zastopować. Ważę 5,1 kg więcej niż jak zachodziłam w ciążę więc junior wysysa ze mnie wszystko! Mam już 57,4kg
Lekarz generalnie odradzał ZZO dla pierwiastki (czyli dla mnie). Powiedział, że moment kiedy jest podawane znieczulenie to tak na prawdę po największym bólu i skurczach, że jak jest już rozwarcie więcej niż ma 2 palce to jest już z górki. Mówił, że czasami okazuje się, że po ZZO wycofują się skurcze i kończy się cesarką. Więc wspólnie ustaliliśmy, że będzie jednak cesarka. Pod koniec lipca zobaczymy jak duży jest junior i wtedy wyznaczymy datę. Nie wiem Psioszka jak to wygląda gdy chce się cesarkę na życzenie a nie ma się lekarza z Klinik. Może wybierz się do jakiegoś żeby ustalić cenę? Moja bratowa na Brochowie płaciła 2,5 tys.
A z dzieckiem i ze mną wszystko dobrze, więc spokojnie w czwartek jedziemy nad morze)))
Na 16 jadę na szkołę rodzenia - dzisiaj dentysta, który będzie mówił o pielęgnacji jamy ustnej dziecka po urodzeniu i zrobi nam przegląd.
Nie kupiłam jeszcze kremu przeciwsłonecznego dla juniora. Nie mam pojęcia jaki wziąć, chociaż wyboru prawie nie ma... Chyba wezmę la roche.
Cenę? Nie mam zamiaru za to płacić. Mam astmę i jestem po ivf- główne wskazania do cc. Tylko właśnie nie wiem, jak to jest jak nie masz lekarza z tamtejszego szpitala.
Dobrze,że już wiesz co i jak. Czas się przygotowaćmałaMyszka lubi tę wiadomość
Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
-
A to Piotrusiowe mebelki, teraz tylko przywieźć łóżeczko i skrzynkę na zabawki i umeblowane, a później już tylko prać i prasować ciuszki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 21:43
Paula_071, lys, psioszka11, Cassie, Maniuś, magda sz, Aga89, niecierpliwa, Martucha86, małaMyszka, Laura, Y, aaaaga, Amberla, kasiuleek, Weridiana, Migotkaa, zabka11 lubią tę wiadomość