X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie wrote:
    No tak, ta karta ma 32strony ale to szczegol ;)

Starszy 3500 58cm, Mlodszy 3700 56cm.

Edit:
    juz o tym pisalam. Moje dzieci sie w Polsce urodzily i w zadnej ciazy nie mialam badania na krzywa cukrowa.
    Dwie ciaze, dwie inne miejscowosci, dwoch innych lekarzy.

A to nie takie malutkie dzieciaczki. Czyli ciuszki 56 jednak są potrzebne:)

Bo krzywa cukrowa tak jak badanie przezierności karku to w miarę nowa sprawa.

małaMyszka lubi tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • lys Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Kurczę, dziwne jest to dla mnie, że niektóre z Was, np. Ty Laura, miałyście mierzony cukier tylko po 2 h. Ja nawet w karcie ciąży jest do wpisania glukoza na czczo, po 1h i po 2h. Czy Wy macie inaczej?

Urodziła dzisiaj w końcu żona mojego kuzyna - 2 tygodnie po terminie! Przeleżała ponad tydzień w szpitalu, dzisiaj jej pomogli i przyszedł mały na świat. Mały a właściwie duży - 60cm i 3800g. Czyli ciuszków 56 raczej za dużo nie ponosi.

Ja miałam 3 pomiary.U mnie w karcie nie ma specjalnego miejsca na wszystkie trzy wyniki. Na samym końcu jest pozycja INNE i wymienione jest 6 punktów z różnymi badaniami, a obok każdego jest miejsce na: datę i wynik.
    W pkt. "6. DTOG" moja gin wpisała: "75g 75/91/75 mg/dl".

9f7jtv73juycdhvl.png
  • gianna88 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zamówiliśmy dziś wózeczek - Bebetto Holland w kolorze W11 - za 4 tyg będzie :) tak się cieszę! :) ogólnie to mieliśmy rozkminę między BH a Jedo Fyn ale dziś mąż podjął "męską decyzję" bo moja decyzyjnośc to kiepska sprawa ostatnio :D

Wow 5kg noworodek... dzieciaczki rodzą się ostatnio często spore, i tego się właśnie obawiam bo jak to wyprzec takie grubo ponad 4kg... koleżanka ostatnio urodziła 4400 i 59cm - też kawał bobasa :)

Mój Mały od kilku dni jak takie upały to leniwy jest bardzo i rzadko kopie... przeważnie jak się położę, zjem coś to wtedy troszkę pokopie ale nawet nie mocno jakoś... ale nie dziwie mu się bo mi też się nic nie chce jak jest tak ciepło ;)

Cassie, lys, Weridiana, niecierpliwa, magda sz, małaMyszka lubią tę wiadomość

atdcpx9izbdly3tt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2015, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeziernosc karkowa mialam robiona w obu ciazach na NFZ i bylo to badanie obowiazkowe (2006 i 2009r).
    Moje kolezanki i moje kuzynki byly w ciazy w podobnym czasie i mialy badania na krzywa ale u innych lekarzy.

Ja wtedy na porodowke wzielam i 56 i 62.
    Tak jak mowie 56 byly za duze a 62 dzieci w nich plywaly.
    Nie wiem jak oni to szyja ale raczej miara mierze nie rowna ;)

• gianna88 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miara mierze nie równa bardzo, ostatnio przykładałam do siebie body z różnych sklepów i są różnice rozmiaru mimo, że niby wszystkie 62 miały byc. Niektóre wychodzą na 56, niektóre na 68 nawet. Także poukładałam rozmiarami rzeczywistymi a nie tym co napisali i się okazało, że mam braki a myślałam że wszystko mam ;)

Cassie, Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość

atdcpx9izbdly3tt.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gianna88 wrote:
    Zamówiliśmy dziś wózeczek - Bebetto Holland w kolorze W11 - za 4 tyg będzie :) tak się cieszę! :) ogólnie to mieliśmy rozkminę między BH a Jedo Fyn ale dziś mąż podjął "męską decyzję" bo moja decyzyjnośc to kiepska sprawa ostatnio :D

Wow 5kg noworodek... dzieciaczki rodzą się ostatnio często spore, i tego się właśnie obawiam bo jak to wyprzec takie grubo ponad 4kg... koleżanka ostatnio urodziła 4400 i 59cm - też kawał bobasa :)

Mój Mały od kilku dni jak takie upały to leniwy jest bardzo i rzadko kopie... przeważnie jak się położę, zjem coś to wtedy troszkę pokopie ale nawet nie mocno jakoś... ale nie dziwie mu się bo mi też się nic nie chce jak jest tak ciepło ;)

Ja zamówiłam tydzień temu Bebetto Holland kolor W1 :). Tam gdzie zamawiałam, na ten kolor niby się czeka od 2 do 3 tyg, bo np. W2 mieli od ręki.

Ja mam nadzieję, że jak moja dzidzia będzie większa niż 4kg to zrobią mi cesarkę... bo nie wyobrażam sobie rodzić takiego dużego bobaska.

Cassie, gianna88, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Laura Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula no widzisz a mój gin dał mi tylko na po 2 godz i po zobaczeniu wyniku 141 stwierdził że jestem na górnej granicy.
    Diabetolog powiedziała że musi poinformować lekarzy żeby dobrze odczytywali wyniki bo teraz te górne granice się zmieniły....

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• lys Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gianna88 wrote:
    Miara mierze nie równa bardzo, ostatnio przykładałam do siebie body z różnych sklepów i są różnice rozmiaru mimo, że niby wszystkie 62 miały byc. Niektóre wychodzą na 56, niektóre na 68 nawet. Także poukładałam rozmiarami rzeczywistymi a nie tym co napisali i się okazało, że mam braki a myślałam że wszystko mam ;)

Kurczę moje ciuszki też mają dziwnie różnorodne rozmiarówki. Muszę chyba to porozdzielać według faktycznych wymiarów a nie metek, bo się potem okaże że też mi czegoś brakuje i będzie zonk.

gianna88, Cassie, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • gianna88 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Ja zamówiłam tydzień temu Bebetto Holland kolor W1 :). Tam gdzie zamawiałam, na ten kolor niby się czeka od 2 do 3 tyg, bo np. W2 mieli od ręki.

Ja mam nadzieję, że jak moja dzidzia będzie większa niż 4kg to zrobią mi cesarkę... bo nie wyobrażam sobie rodzić takiego dużego bobaska.

BH w kolorze W1 bawiłam się dziś w sklepie ;) bardzo ładnie się prezentował :)
    wszystko mi w tym wózku pasuje nawet tylko ten kosz na zakupy mnie nie przekonuje do końca... ale może będzie ok, wyjdzie w praniu :)

atdcpx9izbdly3tt.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gianna88 wrote:
    BH w kolorze W1 bawiłam się dziś w sklepie ;) bardzo ładnie się prezentował :)
    wszystko mi w tym wózku pasuje nawet tylko ten kosz na zakupy mnie nie przekonuje do końca... ale może będzie ok, wyjdzie w praniu :)

Ja też W1 widziałam w sklepie i dlatego się zdecydowałam, bo ładnie wyglądał :P
    Dla mnie kosz na zakupy nie był jakiś mega ważny, ale np. chciałam żeby był zamykany tak jak w bebetto.

gianna88, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2015, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam na lipiec zeby pojechac po komode do IKEA i wtedy bede mogla posegregowac ciuszki wlasnie wg rozmiarow ale nie z metki tylko na 'wyglad'.

U Nas dzisiaj 34*C, rozplywam sie... Na gore zarzucilam paero plazowe na dol spodniczka bo juz serio nie mam pomyslu jak sie w te upaly ubierac a jeszcze dobre 8tyg przede mna.

lys, gianna88, małaMyszka lubią tę wiadomość

• apaczka Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. My planujemy jutro zamówić Bebetto Holland prawdopodobnie W2 :) Nie wiem tylko czy kolor nie jest zbyt mało dziewczynkowy...Fajny wózeczek tylko wielka szkoda, że taki mały wybór kolorów :( W internecie znalazłam kolor W6, który bardzo mi się spodobał ale niestety dzwoniliśmy dzisiaj do producenta i nie da się go zamówić :/ Ostateczną decyzję co do koloru pewnie podejmiemy jutro ;)

Wczoraj zrobiłam przymiarkę moich krótkich spodenek z ubiegłego sezonu - efekt - nie dopinają się ;) i to nawet nie przez tyłek, uda czy brzuch tylko po prostu okazuje się, że w biodrach mam już +5 cm! Przyznam, że mnie to zaskoczyło ale widać ciało przygotowuje się do porodu skoro wszystko się poszerza ;) Cieszy mnie to bo przed ciążą miałam 92 cm w biodrach i zawsze się martwiłam, że jestem "wąska" a tu proszę, do porodu pewnie dobiję do 100 cm :) Wiem, że nie liczy się zewnętrzny wymiar tylko wewnętrzny ale mimo wszystko - kiedy to się stało? ;) Ogólnie czuję się już coraz ciężej, po większej aktywności typu spacer 40 min bolą mnie stopy i ogólnie jest mi ciężko. Ojj za 2 miesiące to ja się chyba będę toczyć ;)

Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jpx9i1ln9kxb1.png
  • mamasia Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chcebycmama wrote:
    Witajcie!

Malamyszka ale masz promotora :-) oglądałam ddtvn, wydaje się być spoko. Na pewno jest formalista i pedantem, przynajmniej ja go tak odebrałam.

Lys gratuluję wizyty. :-)

Ja mam całe oczy popuchniete od płaczu.

Odebrałam wynik awidnosci IgG no i wynik - niska awidnosc.

No i na prawdę tego wszystkiego nie rozumiem...

Dlaczego IgM jest ujemne skoro zarazenie jest świeże? Ehh.
    Napisałam SMS do gin, ale nic na razie nie odpisuje.

Modlę się, żeby maluszek był zdrowy, mam nadzieje, ze skoro badania prenatalne w pierwszym i drugim trymestrze nie wykazały żadnych nieprawidłowości to już tak zostanie!

Ciemne myśli paraliżuja mnie totalnie...

Ciągle sobie powtarzam - musi być dobrze!

Chcebycmama, ja wyczytałam tu http://www.factor.bielsko.pl/pytania_i_odpowiedzi/15 ,że
    Niska awidność NIE ŚWIADCZY o swieżej infekcji, a jedynie NIE POZWALA JEJ WYKLUCZYĆ!!!

także nie nakręcaj się na zapas, a Ty masz w pon wizytę?

bzkxskf.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    apaczka dokładnie gama kolorów BH jest bardzo okrojona, mogli trochę bardziej poszaleć. W2 też ładny kolor - osobiście uważam, że pasuje zarówno dla chłopca, jak i dziewczynki.
    A jeśli W6 się Wam podoba, to może któryś sklep/hurtownia ma go na stanie na magazynie?

Co do aktywności to ja mam tak samo, ciężko mi i stopy mnie bolą, nie są przyzwyczajone do dźwigania dodatkowych 11 kg...

apaczka, Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • chcebycmama Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamasia dziękuję za Wsparcie!

Tez to dzisiaj wyczytałam, także uspokajam się, bo z synkiem do tej pory wszystko było ok. Był dokładnie badany 3 razy na USG prenatalmym po około 40 minut, wszystko w jak najlepszym porządku.

Wizytę mam we wtorek i wtedy gin na pewno też wszystko posprawdza. Dodatkowo 17.06 jeszcze mam prenatalne III trymestru w klinice w Katowicach.

Biorę antybiotyk i wszystko jest dobrze. :-)

mamasia, Weridiana, małaMyszka, Paula_071, Maniuś lubią tę wiadomość

Syn, roczek.
    Okruszek, 20 tydzień w brzuszku. :-)
  • Magd Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny,
    ja też po wizycie.
    Dzidzia waży 1568g, więc jest malutka ale mieści sie w normie,lekarz za dwa tyg chce znowu ją "zważyć" bo przyrosty mam jednak małe.

niestety moja szyjka się skraca
    brzuch twardnieje, nawet podczas badania miałam skurcze:(
    więc mam leżeć i faszerować się nospą, magne B6, luteiną aaaa i przepisał mi relanium...
    muszę poczytać o tym, a może któraś z Was dostała ?

mamasia, Cassie, magda sz, Laura, Weridiana, Martucha86, małaMyszka, gianna88, Maniuś, Aga89 lubią tę wiadomość

km5se6ydvkshe5ag.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magd a gin sprawdzał przepływy? I w ogóle bierzesz jakieś witaminy prenatalne czy nic?

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Magd Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Magd a gin sprawdzał przepływy? I w ogóle bierzesz jakieś witaminy prenatalne czy nic?

tak sprawdza na każdej wizycie, bo mam też clexane, przepływy w normie, ogólnie wszystkie parametry małej są ok.
    Biorę Femibion Natal 2, kwas foliowy 5mg i wyniki krwi w normie.
    Przytyłam 6kg i mam mały brzuch, dziś zrobił pomiar i jestem ponizej normy, ale z drugiej strony płyn owodniowy ok, nie wiadomo czy coś jest nie tak czy taka "moja uroda", więc wizyty co dwa tyg

km5se6ydvkshe5ag.png
  • Magd Ekspertka

Wysłany: 5 czerwca 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czytam o tym relanium i opinie są najróżniejsze.. ale nie bede juz tego czytać bo popadne w paranoje, a mam się nie denerwować:)

km5se6ydvkshe5ag.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2015, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magd wrote:
    tak sprawdza na każdej wizycie, bo mam też clexane, przepływy w normie, ogólnie wszystkie parametry małej są ok.
    Biorę Femibion Natal 2, kwas foliowy 5mg i wyniki krwi w normie.
    Przytyłam 6kg i mam mały brzuch, dziś zrobił pomiar i jestem ponizej normy, ale z drugiej strony płyn owodniowy ok, nie wiadomo czy coś jest nie tak czy taka "moja uroda", więc wizyty co dwa tyg

Fem Natal 2 czy Fem Natal 2 PLUS? Bo to mega różnica. Ten pierwszy moim zdaniem jest wybrakowany.

W każdym razie trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze.

Magd, małaMyszka, Paula_071 lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
‹‹ 1181 1182 1183 1184 1185 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ