X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myszko,masz zajecia z modnym ? Ogladam wczoraj go w dd tvn,prawde mowiac pierwszy raz o nim slyszalam:p

małaMyszka lubi tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • olinka Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny :)
    my dalej leniuchujemy u rodziców :) pogoda kapitalna dziśo 8 rano termometr w cieniu wskazywał 21 stopni do tego leciutki chłodny wiatr czyli idealnie :)
    jejkuś wczoraj mnie ockneło że już 8 mc zaczeliśmy ale to leci :)

Laura, małaMyszka, niecierpliwa, Maniuś lubią tę wiadomość

49d65f8aff.png
    "Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę...Jestem Przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje Dziecko... A ja Twoja mama"

• 0na88 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)

Amberla toz to tuz tuz :) Ja pewnie nie bede wiedziala ze mi opadnie ,moze moja mama albo inna doswiadczona mamuska mam nadzieje ze sama mi to powie jak mnie zobaczy .

Ja od dwoch dni czuje sie coraz gorzej , ciezej i sloniowato ... moje tempo spacerow spadlo o 75 % i wlasciwie zaczynam sie toczyc a nie chodzic, co przyspiesze to mnie cos zakuje , pociagnie .. Przewrocenie z boku na bok w nocy tez sprawia mi juz trudnosc , jak za szybko to za boli .. czuje sie juz na prawde niedoleznie.

Brzuch zauwazylam coraz czesciej mi twardnieje wiec co chwile lykam magnez , ale te twardnienia sa coraz bardziej bolesne... nawet wdechu nie moge wziac pelnego bo cos zakuje po boku .

nooo ponarzekalam to teraz zycze wam milego dnia :) i duzooo lekkosci :)

małaMyszka, Neyla, lys, Laura, apaczka, Weridiana lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Migotkaa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mi się dziś sniło że urodziłam, ale był piekny ten mój synuś:)

włąsnie pisze z siostra, że ona zaczeła juz 37 tydzień wiec już jest w pełnej gotowości, mówi że spi już jak na bombie, niedługo i nas to czeka:)

małaMyszka, Neyla, Maniuś, Weridiana lubią tę wiadomość

gwig1q1.png

8e44aa0d87.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkarolinaaaa wrote:
    Myszko,masz zajecia z modnym ? Ogladam wczoraj go w dd tvn,prawde mowiac pierwszy raz o nim slyszalam:p
    Ja ci powiem, że się po nim nie spodziewałam takich atrakcji

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magd wrote:
    Przytyłam 6kg i mam mały brzuch, dziś zrobił pomiar i jestem ponizej normy, ale z drugiej strony płyn owodniowy ok, nie wiadomo czy coś jest nie tak czy taka "moja uroda", więc wizyty co dwa tyg

Ja też przytyłam 6 kg, a na wtorkowej wizycie mały był 2 tygodnie do przodu.

Boli mnie gardło:((((( Ale idziemy zaraz na plażę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2015, 10:56

małaMyszka, Magd lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry,
    Ja dzisiaj pospalam do 9-tej. W szoku bylam. Ale przez to jakas zamotana jestem ;) Wskoczylam pod prysznic, troche sie ogarnelam. Za oknem zar leje sie z nieba, poki na taras nie najdzie troche cienia, nie wynurzam sie z domu, a moze zasiade na ganeczku z ksiazka ;)
    Ona zorientujesz sie, ze Ci brzusio opadl, bo nagle zrobi Ci sie lepiej, latwiej bedzie sie oddychac i wstapi w Ciebie nowa energia ;) Przynajmniej teoria tak mowi i ponoc nie da sie tego nie zauwazyc.
    To juz 3 trymestr, wiec nie ma sie co dziwic, ze brzuszek zaczyna nam ciazyc, w koncu nie bez powodu nazwano ten stan "ciaza" ;) Za dwa miesiace bedzie nam lzej :) Nie ma to jak szukac pozytywow :D
    Milego dnia dziewczynki :)

Paula_071, Neyla, lys, małaMyszka, Magd, Laura, 0na88, Maniuś lubią tę wiadomość

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • gianna88 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas dziś taka pogoda, że od rana siedzę w domu na gaciach i staniku i się gotuję ;D
    ale niedługo muszę wskoczyc w sukienkę bo jedziemy na urodziny do teściowej :) objem się pewnie jak świnka znowu :P

zaczynamy dziś 8 miesiąc! aaaa! ale to brzmi fajowooo :)
    i mój upragniony 31 tydzień, będzie można w końcu odliczac 30t+ :D

miłego dnia dziewczyny, uważajcie na słoneczko :)

niecierpliwa, lys, Magd, małaMyszka, kasiuleek, Martucha86 lubią tę wiadomość

atdcpx9izbdly3tt.png
  • Magd Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Ja relanium bralam na poczatku ciazy jak tylko sie dowiedzialam, bo w ogole spac nie moglam jakies 2 tyg go bralam po 1 tabletce na noc. Lekarka powiedziala, zeby tylko za dlugo nie brac bo dziecko bedzie "nacpane" przy porodzie, a jakie masz wskazanie do relanium??

mi napina się brzuch i mam skurcze a relanium ponoć działa też rozkurczowo, jest to lek uspokajający, a ja wczoraj nie mogłam usnąć, dziś obudziłam sie o 5:30 serce tak mi waliło, ze ciężko mi sie oddychało, nie wiem czy to jakiś skutek uboczny czy może stres, ze mogę wcześniej urodzić czy co, ale poranek fatalny, potem usnęłam a teraz czuje się jak naćpana.

Ona88 jak brzuszek Ci sie tak często napina to odpoczywaj, ja w sumie sama sobie zaszkodziłam bo ostatnio dobrze się czułam i dużo robiłam, dużo chodziłam, brzuch się napinał, wzięłam nospe, magnez i jakoś tak troche to zlekceważyłam no bo czułam się ok no i mam: leżenie i faszerowanie się wszystkimi możliwymi lekami.
    a słyszałyście o teorii : tydzień w którym poczułyscie ruchy+ 20 tygodni= poród?
    to jakiś mit , czy sie moze sprawdza...?

0na88, małaMyszka lubią tę wiadomość

km5se6ydvkshe5ag.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny

Magd relanium jest to srodek uspokajajacy i dzialajacy nasennie. Szczerze mowiac podziwiam lekarza ktory przepisal Ci go w ciazy.
    To raczej nie jest lek na bazie ziolowej.
    Moja babcia brala relanium ze wzgledu na problemy ze snem.

U Nas cholernie cholernie duszno... juz jest 32*C, nie ma czym oddychac.
    Ja nie dociagne do ego sierpnia... Juz teraz wiem dlaczego poprzuednie dzieci byly planowane tak zeby do lata sie urodzily...
    Po prostu koszmar.
    No i weszlam dzisiaj na wage a tam +12,4kg :o szok
    Ale przypominaja mi sie slowa lekarza ze latem bedzie waga szybciej rosla bo wiecej pije. Wiec probuje wrzucic na luz.
    I ogolnie jestem zla, marudna i czuje sie do dupy :/

Wracajac do tematu masci.
    U Nas szeroko i gleboko zalecany jest olejek na rozstepy Bi-Oil, takowy wczoraj zakupilam bo mimo ze w poprzednich ciazach nie mialam problemow z rozstepami to w tej ciazy maly ma kolanka centralnie na brzuchu i kopiac czuje bol. Boje sie ze popekam.
    No i patrze na to opakowanie a tam skladnik glowny witamina A i co teraz o tym myslec? Olejek zalecany przez ginekologow ciezarnym, w aptekach rowniez a tu skladnik w ciazy teoretycznie zakazany.

0na88, Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość

• 0na88 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magd dopiero teraz przecytalam Twojego posta o wadze dziecka i cholera coz oni od Ciebie chca... patrze na swoje wyresy , ja na patologi mialam USG dokladnie w 31 tyg 0d. i mala wazyla 1600 g i powiedzieli mi ze jest ok. Sprawdzali przeplywy , stan lozyska wiec skoro u Ciebie tez z tym jest w porzadku to nie potrzebnie Cie stresuja.
    Podejrzewaja u mnie ze ciaza moze byc mlodsza o 5 dni ( gdybym popatrzyla na siatke centylowa jako ciaza mlodsza to moja jest idealnym sredniaczkiem , jezeli przez pryzmat daty wg OM to jest na 10 centylu czyli dosc malutka ale jednak w normie ).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2015, 13:30

Ewa123, Magd, Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość

hchys65gxjilzsx1.png

3i49e6ydzrgzswlb.png
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gorąco.. Córcia mnie denerwuje, bo słabo się rusza.. Może na nią tez tak ta pogoda działa. Nie lubię kiedy jest takim leniuszkiem

Ewa123
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magd wrote:
    mi napina się brzuch i mam skurcze a relanium ponoć działa też rozkurczowo, jest to lek uspokajający, a ja wczoraj nie mogłam usnąć, dziś obudziłam sie o 5:30 serce tak mi waliło, ze ciężko mi sie oddychało, nie wiem czy to jakiś skutek uboczny czy może stres, ze mogę wcześniej urodzić czy co, ale poranek fatalny, potem usnęłam a teraz czuje się jak naćpana.

Tak relanium dziala takze rozkurczowo na macice, przy ivf tez mialam podawane relanium

• lys Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o retinol to najbardziej szkodzi przyjmowany doustnie (np. jedzenie często wątróbki). Retinol w kosmetykach - wszystko zależy od ilości i konkretnej formy, czy w czystej postaci czy pochodne itd.
    Na pewno jest zakazany w I trymestrze.
    Bio Oil wg ulotki chyba też można stosować jakoś od 2 trymestru?

9f7jtv73juycdhvl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    'relanium, obok innych leków z tej grupy, jest odpowiedzialne za uszkodzenie płodu. Wiem, że wielu ginekologów przepisuje je ciężarnym, ale neurologia ma na ten temat zupełnie odmienne zadanie. Relanium zostało zaliczone do środków chemicznych uszkadzających płód, a nawet karmione naturalnie dziecko (już po porodzie), gdyż jego system nerwowy jest bardzo delikatny. Takie teratogenne działanie leków wpływa na powstawanie wad rozwojowych i nie potrzeba do tego dużych dawek. Wiem, że te kobiety, które brały relanium w czasie ciąży i urodziły zdrowe dzieci, posługują się tym argumentem, ale przecież aktywne narkomanki również często rodzą zdrowe dzieci w sensie neurologicznym.Naprwdę, przesterzegam przed braniem tego typu leków (podobnie rzecz się ma z takimi lekami jak diazepam (a więc wszystkie z tej grupy), salicylanami, narkotycznymi srodkami przeciwbólowymi i prawie wszystkimi natybiotykami. Lista jest długa... Tak naprawdę zapisy na ulotkach - ostrzeżenia dla kobiet w ciąży- mają niedluga historię. Zaczęło się od Conterganu, leku stosowanego w terapii nerwic, który był nagminnie stosowany przez kobiety w ciąży. Skończyło się fatalnie - nie będę podawać szczegółów. Od tej pory firmy farmaceutyczne zabezpieczają się ostrzeżeniami, pozostawiając najczęściej decyzję lekarzowi.'

Wypowiedz Pani doktor na jednym z for.

Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie po co straszysz Magd???
    Ja jakos nie widzialam dyplomu tej pani dr na forum, w necie kazdy moze napisac to co chce. Znamy Twoje anty podejscie nawet do nospy w ciazy, ale czasem takie unikanie lekow moze napytac wiekszej biedy niz zazycie, wiec mysle, ze dodatkowe "wsparcie" Magd z takimi informacjami w niczym nie pomoze. Przepraszam, ze to napisze ale czesto odnosze wrazenie, ze sama bys mogla swoja ciaze prowadzic i lekarz jest Ci zbedny

• lys Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co do leków w ciąży to jest to trudny temat. Ja myślę, że Cassie nic złego nie miała na myśli. Ja mam swój prywatny pogląd na sprawę, że: z jednej strony należy ufać lekarzowi, z drugiej strony należy zachować zasadę "ograniczonego zaufania", bo jest tylko człowiekiem. Do tego dochodzi kwestia medycyny, która non stop się zmienia, rozwija itd
    W kwestii leków to wg FDA są one podzielone na kategorie: a, b, c, d i x.
    Możecie sobie poczytać o tych kategoria w necie.
    Relanium należy do grupy D - czyli stosuje się je jeśli jest taka konieczność, TYLKO w uzasadnionych przypadkach i ich korzyści przeważają nad ryzykiem. Leki z kat. D mogą być stosowane w ciąży tylko jeśli leki kategorii a, b lub c nie mogą być zastosowane lub są nieskuteczne. Nie powinno też się stosować tego przewlekle, itd itd.
    Ponadto relanium jest lekiem psychotropowym, silnie uzależniającym psychicznie i fizycznie.
    Istotne w tej sytuacji jest to dlaczego Magd otrzymała zalecenie przyjmowania relanium, to nie nam oceniać i ewentualne wątpliwości może tylko ona rozwiać dyskutując na ten temat ze swoim lekarzem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2015, 15:03

Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Cassie po co straszysz Magd???
    Ja jakos nie widzialam dyplomu tej pani dr na forum, w necie kazdy moze napisac to co chce. Znamy Twoje anty podejscie nawet do nospy w ciazy, ale czasem takie unikanie lekow moze napytac wiekszej biedy niz zazycie, wiec mysle, ze dodatkowe "wsparcie" Magd z takimi informacjami w niczym nie pomoze. Przepraszam, ze to napisze ale czesto odnosze wrazenie, ze sama bys mogla swoja ciaze prowadzic i lekarz jest Ci zbedny

Wiesz jak czytam jak niektore dziewczyny bezmyslnie biora leki i w jakich ilosciach to mi wlos na glowie staje.
    Przeczytalas aby ulotke relanium co na niej pisze i jaki jest skladnik glowny?
    Kazda z Was bierze leki na wlasne ryzyko mimo ze lekarz je przepisuje.
    Jesli cos by sie stalo dziecku lekarz jest chroniony ulotkami bo kazda pacjentka ma do niej wglad.
    W zyciu nie wzielabym w ciazy leku ktory dziala na uklad nerwowy dziecka.

Na szczescie mam lekarza ktory nie jest polglowkiem i nie przepisuje mi na kazde moje ala lekow tylko proponuje inne metody.
    A z polglowkami w Polsce mialam juz za duzo do czynienia.
    Najpierw zastanow sie kobieto nad tym co piszesz i co polykasz zebys pozniej nie plakala.
    Wasze dzieci wasza sprawa i tylko wasze sumienie.

• sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    Paula no widzisz a mój gin dał mi tylko na po 2 godz i po zobaczeniu wyniku 141 stwierdził że jestem na górnej granicy.
    Diabetolog powiedziała że musi poinformować lekarzy żeby dobrze odczytywali wyniki bo teraz te górne granice się zmieniły....

Mam bardzo podobną sytuację do Ciebie u mnie po 1h było 176 a po 2h 143 (chyba) moja gin powiedziała że to górna granica normy, dlatego dieta cukrzycowa i jeżeli mam od kogo pożyczyć to glukometr, a do diabetologa mogą mnie nie przyjąć z takim wynikiem bo mają max pacjentów. Ja glukometr pożyczyłam od koleżanki dlatego kazała sprawdzać solidnie przez 2 tygodnie poziom cukru godzinę po posiłku i jeśli wszystko będzie ok to przestajemy się tym przejmować jeśli nie to przez te 2 tygodnie już będę wiedziała co jeść i co nie powoduje u mnie skoków cukru i pomiary będę robiła jak wprowadzę coś nowego do jadłospisu.
    U mnie po np cukier był podwyższony (135-155) po pieczywie (a jadłam różne rodzaje razowego) obecnie tylko jeden rodzaj chleba ode mnie z piekarni i chrupkie żytnie wasa nie powodują skoków. Po płatkach pełnoziarnistych kukurydzianych i mleku 0,5% miałam po godzinie wynik 163 czego też bym się nie spodziewała ale dla odmiany praktycznie do woli mogę jeść truskawki i mam cukier ok podobnie lody sorbetowe dwie gałki spokojnie przechodzi na poziomie ok 110 :) trochę się rozpisałam, a chcę przede wszystkim powiedzieć, że ja osobiście jestem zadowolona, że moja ginekolog nie odpuściła tego tematu mimo wyniku na granicy normy, bo jak widać u mnie cukry nie są rewelacyjne i muszę się pilnować a tak nieświadomie robiłabym krzywdę swojemu dziecku. Dieta cukrzycowa nie jest może cudowna ale łatwo się do nie przyzwyczaić, mamy szczęście, że jest teraz pełno świeżych owoców i warzyw :) Tobie życzę powodzenia aby powtórny wynik był zdecydowanie lepszy :)

apaczka, Laura, małaMyszka lubią tę wiadomość

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie wrote:
    Wiesz jak czytam jak niektore dziewczyny bezmyslnie biora leki i w jakich ilosciach to mi wlos na glowie staje.
    Przeczytalas aby ulotke relanium co na niej pisze i jaki jest skladnik glowny?
    Kazda z Was bierze leki na wlasne ryzyko mimo ze lekarz je przepisuje.
    Jesli cos by sie stalo dziecku lekarz jest chroniony ulotkami bo kazda pacjentka ma do niej wglad.
    W zyciu nie wzielabym w ciazy leku ktory dziala na uklad nerwowy dziecka.

Na szczescie mam lekarza ktory nie jest polglowkiem i nie przepisuje mi na kazde moje ala lekow tylko proponuje inne metody.
    A z polglowkami w Polsce mialam juz za duzo do czynienia.
    Najpierw zastanow sie kobieto nad tym co piszesz i co polykasz zebys pozniej nie plakala.
    Wasze dzieci wasza sprawa i tylko wasze sumienie.

Chyba kazda z nas ma na tyle oleju w glowie, ze czyta ulotke, ale co to zmieni?? Albo wezmiesz to co Ci lekarz przepisze albo nie. A tu juz tez doskonale znamy twoj poglad na polskich lekarzy i twoich niemieckich cudotworcow.
    To Ty zastanow sie nad tym co piszesz, bo 90% z nas prowadzi ciaze u polskich polglowkow i bedzie rodzic w polskich szpitalach, wiec chociaz to uszanuj

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2015, 15:35

‹‹ 1183 1184 1185 1186 1187 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ