SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
brzydal wg mnie jak jestes na L4 to tracisz mozliwosc wykonywania jakiejkolwiek pracy na rzecz pracodawcy - jestes nniezdolna do pracy.
znalazłam coś takiego , jest to Wyrok Sądu Najwyższego z dnia 17 stycznia 2002 r.
II UKN 710/00
podpisanie w trakcie zwolnienia lekarskiego dokumentów finansowych nie
może być traktowane jako prowadzenie działalności gospodarczej
powodujące utratę prawa do zasiłku chorobowego (art. 18 ust. 1 ustawy z
dnia 17 grudnia 1974 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia
społecznego w razie choroby i macierzyństwa, jednolity tekst: Dz. U. z
1983 r. Nr 30, poz. 143 ze zm.).
OSNP 2003/20/498, OSNP-wkł. 2002/22/11, M.Prawn. 2003/1/11
III UK 71/09 wyrok SN 2010-03-03
1. Z art. 17 ust. 1 ustawy z 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z
ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa wynikają dwie
niezależne przesłanki utraty prawa do zasiłku: 1) wykonywanie pracy
zarobkowej w okresie niezdolności do pracy; 2) wykorzystanie zwolnienia
w sposób niezgodny z jego celem. Do utraty prawa do zasiłku wystarczy
zaistnienie jednej z nich.
2. Możliwość uznania, że nie dochodzi do utraty prawa do zasiłku
chorobowego, w przypadku aktywności zmierzającej do osiągnięcia zarobku
w czasie pobierania tego zasiłku, występuje tylko wówczas, gdy ma ona
charakter incydentalny i wymuszony okolicznościami.
III UK 11/08 wyrok SN 2008-06-05
OSNP 2009/21-22/292
Zawarcie przez przedsiębiorcę w okresie pobierania zasiłku chorobowego
umowy o pracę z nowym pracownikiem w ramach prac interwencyjnych
powoduje utratę prawa do tego zasiłku na podstawie art. 17 ust. 1 ustawy
z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia
społecznego w razie choroby i macierzyństwa (jednolity tekst: Dz.U. z
2005 r. Nr 31, poz. 267 ze zm.).Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 13:35
-
hej dziewczyny, jestem po pierwszej wizycie, jest serduszko
ciąża wg USG starsza o 5 dni, dzidzia ma 13mm
na jakie badania dostałyście skierowania? ja tylko na krew, mocz i glukozę bo grupę krwi już robiłam, czy to nie za mało?zabka11, Aska87, Cassie, kehlana_miyu, gosia.b, Aga89 lubią tę wiadomość
-
olusia24 wrote:hej dziewczyny, jestem po pierwszej wizycie, jest serduszko
na jakie badania dostałyście skierowania? ja tylko na krew, mocz i glukozę bo grupę krwi już robiłam, czy to nie za mało?
Gratki! !!
Ja robiłam morfologia mocz glukozę wr i toxo igm.reszte badan zleci mi na wizycie na nfz w lutym, bo chodzę do jednego lekarza i prywatnie i na nfz i pierwszy możliwy termin na nfz mam właśnie pod koniec lutego. Prywatna mam za tydzień. -
nick nieaktualny
-
Dzięki dziewczyny za wsparcie.
Gdzieś tam, w głębi duszy, liczyłam się z tym . babcia 4 lata temu miała udar, po nim trzy powazne trepanacje czaszki w przecuagu 2 miesięcy. Wyszła z tego cudem, musiała od niwa uczyć się mówić, czytać, chodzić.
Teraz ponownie dostała udaru.zaden z lekarzy nie podejmie sie operacji bo babcia jej juz nie przezyje.zatem pozostaje tylko czekac na rozwój sytuacji...((
Strasznie mi smutno, serce pęka, ale staram sie trzymac przez wzgląd na maluszka którego noszę pod sercem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 15:17
-
Zabka ja miałam tak z dziadziem, jak wróciłam z podróży poślubnej pierwszy news oprócz zestrzelonego samolotu na Ukrainie... to tel od babci że dziadzio w szpitalu, że jest ciężko. Kilka dni później pojechałam do dziadzia, czekał tylko na mnie bo zmarł kilkanaście minut po tym jak wyszłam ze szpitala. Miałam 300 km do pokonania ale czułam że muszę jechać. Mam termin w urodziny dziadzia
i czuje że będzie synek. Coś w tym jest. Mam nadzieję że babcia dojdzie do siebie ale jak czujesz że masz jechać to jedź. Oby miała dobrych lekarzy, mojemu dziadziusiowi partacz spier*** koronografie a tak pewnie poznałby wnuka.
zabka11 lubi tę wiadomość
-
Żabka tulam :* z moja Babcia tez w przeciągu kilku mcy się pogorszyła znacznie. 90 lat.
Gratuluję serduszekJa jutro wizyta. Już się sfisiowalam bo wczoraj mega mdłości, a dziś bardzo niewiele. Mam nadzieje ze jest wszystko ok i ze zobaczę jutro moja kruszynke i bijące serduszko..
Robiłam dziś w Diagnostyce badania i jeszcze nie ma. Zawsze około 12-23 były onlinew Indianie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 15:40
zabka11 lubi tę wiadomość
-
Ofka wrote:Oczywiście, że się nie obrażę, proszę bardzo: W Twoje sytuacji jedynym rozwiązaniem jest urodzić w trakcie trwania umowy, wtedy będziesz miała macierzyński. Do końca trwania umowy będzie Ci wypacał pracodawca, potem ZUS.
Ofka dziękuję Ci bardzo :*
Żabko przykro mi z powodu Twojej babcitrzymam kciuki, żeby doszła do siebie
Ja już po wizycie - wszystko dobrzeCRL 1,86 cm i serduszko 156 uderzeń
Mam nadzieję, że dotrwamy do końca szczęśliwie tym razemzabka11, magda sz, Cassie, Aska87, Y, olusia24, Aga89 lubią tę wiadomość
-
Dziękuję kochane jeszcze raz za wsparcie.
Zetka-ja tez jak jednego dnia nie mam objawów to od razu pojawia się lęk ze coś jest nie tak.ale ba pewno hwst wszystko ok.trzymam kciuki za jutrzejsza wizytę.
Ja tez w diagnostyce robilam i tego samego dnia juz ok 13 miałam wszystkie wyniki. -
olusia24 wrote:hej dziewczyny, jestem po pierwszej wizycie, jest serduszko
na jakie badania dostałyście skierowania? ja tylko na krew, mocz i glukozę bo grupę krwi już robiłam, czy to nie za mało?
Gratulacje
Ja miałam jeszcze zrobić dodatkowo TSH, HBs, Test kiłowy i Toksoplazmozę IgG, IgM -
Nasze MALE WIELKIE SZCZESCIE ma 8 mm i bijace
jestem przeszczesliwa
Ciaza zatem tak jak na suwaczku ,czyli termin jednak na 28 siepnia
Pozdrawiam Was kochaneCassie, Y, olusia24, gosia.b, zabka11, kehlana_miyu, Aga89 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja mam nadzieje ze się uspokojenie jutro
Zabko, a jakie Ty miałaś wyniki ptoxo? Bo ja w ciąży z synkiem 6 lat temu na rovamycyne bylam. Teraz w wakacje zrobiłam i wyszły igm lekko podwyższone i awidnosc wątpliwa. Lekarz z medycyny morskiej i tropikalnej dał mi antybiotyk i miałam szlaban na starania. Po miesiącu spadły 0,79 a norma była do 0,8no i powiedział mi ze mogę się starać. Dziś zrobiłam dla sprawdzenia igm i się stresuje. Do tego CMV bo w poprzedniej ciąży miałam oba ujemne i różyczke igg bo nie pamiętam czy chorowalam. Chciałam tez listerioze zrobić ale nie wiedzieli w przychodni o co mi chodzi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 16:23
-
olusia24 wrote:ja idę jeszcze w poniedziałek do drugiego gin (obydwaj przyjmują na NFZ) to może on mnie skieruje na więcej badań
Olusia ja też od lekarki na NFZ dostałam mało badań na skierowanie reszte miałam zrobić odpłatnie, więc się pożegnałam z tą Panią doktor i chodzę prywatnie nie chcę się denerwować