X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    brzydal wrote:
    dzięki Ona88 ;) kurcze to stracę sporo kasy. zazwyczaj wystawiam rachunek co miesiąc a gdybym wróciła do pracy w połowie lutego i wystawiła rachunek za 2 miesiące czy to zmienia sytuację? wtedy powiedziałabym że obowiązki nadrobiłam w lutym?
    na l4 jestes niezdolna do pracy kochana. Laczenie l4 Z um jest teoretycznie mozliwe ale tylko w skrajnych przypadkach. Np na umowie o prace jestes tancerka, lamiesz noge i masz l4, ale nikt Ci nie zakwestionuje wykonywania umowy zlecenia na np. Skrecania dlugopisow:) w przypadkach jesli czynnosci sa podobnego charakteru, odpada. Nie wystawiaj rachunku za 2 miesiace, czyli tez za ten miesiac za ktory masz l4. Jezeli mozesz, wystaw za nastepny miesiac po l4 ale na podwojna kwote.

tb73i09k881y3sjt.png
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Cześć dziewczyny, właśnie wróciłam z badań, pobrali mi 8 próbek.. dobrze że miałam truskawkową Wedla przy sobie :) Wyniki popołudniu, mam nadzieje że wszystko wyjdzie dobrze, do tej pory robiłam tylko morfologie i tsh.

Ofka co do tej działalności to da się wykombinować żeby ZUS się nie przyczepił?
    W ciągu ostatnich 1,4 roku- 2 lat 4 koleżanki zaszły w ciąże, każda założyła działalność miesiąc przed lub już w trakcie ciąży. Miały faktury, zamówienia, maile ogólne myślały że się super przygotowały. Wszystko ładnie pięknie i któregoś dnia dostały nieprzyjemne listy z Zusu. Były sądy, odwoływanie się itp. Jednej udało się wygrać z tego względu że jej teściowa pracowała w Zusie. Sama się nad tym zastanawiałam ale i prawnik i księgowy mi to odradzili.
    Wiem że to wszystko zmienia się jak w kalejdoskopie i może ich wiedza jest niezbyt aktualna jeżeli jest bezpieczna opcja z tą działalnością to daj znać.
    Sad Najwyzszy orzekl, ze zus nie ma prawa kwestionowac prawa do podwyzszania skladki ani zakladania dzialalnosci. Jedynie co moze podniosic to to, ze dzialalnosc byla prowadzonabpozornie. Kwestia wykazania ze byla faktycznie prowadzona. Przelewy, faktury, swiadkowie, w zaleznosci od profilu dzialalnosci. Osobiscie wszystkie sprawy jakie znam, byly wygrane. Nawet te ewidentnie zakladane 2 miesiace przed porodem. Ty jestes w o tyle korzystnej sytuacji, ze po um. O prace nie obowiazuje Cie okres 90 dni kadencji dobrowolnego chorobowego. Oplacasz wiec jedna najwyzsza skladke 3300 i po miesiacu ponad 6000 chorobowego. A najlepiej zeby Cie zwolnil pracodawca. Wtedy rozkladasz rece i mowisz ze nie mialas wyjscia, musialas zalozyc dzialalnosc. Ale czy ufa Ci na tyle ze zwolni kobite w ciazy:)

tb73i09k881y3sjt.png
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabka11 wrote:
    Roxumiem, ale może przez wzgląd na martwy miesuac w firmie zmniejszyc mi etat nie zmnuejszahac wynagrodzenua, czy musi zmniejszając etat zmniejszyc wynagrodzenie? U nas faktycznie jest teraz martwy okres, od marca coś zacznie sie kręcić wiec byłoby to zgodne z moimi zmianami w umowie.
    nie musi zmniejszac wynagrodzenia. Jezeli jest mniej pracy i potraficie to wykazac, spoko. Fajnie by bylo gdyby nie tylko Tobie tak zmniejszyl, w porozumieniu o zmianie warunkow napiszcie przyczyne.a nie ma mozliwosci um. o prace na obie kwoty ze zlevenia i pracy w innej firmie?

tb73i09k881y3sjt.png
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje, ze nie pominelam jakiegos pytania, przepraszam za literowki, pisze z tel.

tb73i09k881y3sjt.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a ja mam do Was pytanie trochę w innym temacie :) może któraś może mi pomóc :) ja ogólnie mam spore piersi stanik 80G no i praktycznie został mi tylko jeden w którym jako tako to wszystko wygląda i nie uwiera za bardzo :/już w tym rozmiarze to cud kupić ładny niezadrogi biustonosz :/ a co dopiero jeszcze większy... Gdzie Wy kupujecie ?

udało się w <3 9 <3 msc s
    SYNEK :*Patryk :* ur. 22.08.15 3170g 57cm 10 pkt :)
    relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • Andzia 34 Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska87 wrote:
    dziewczyny a ja mam do Was pytanie trochę w innym temacie :) może któraś może mi pomóc :) ja ogólnie mam spore piersi stanik 80G no i praktycznie został mi tylko jeden w którym jako tako to wszystko wygląda i nie uwiera za bardzo :/już w tym rozmiarze to cud kupić ładny niezadrogi biustonosz :/ a co dopiero jeszcze większy... Gdzie Wy kupujecie ?

ja tez mam duże piersi 95 dd i ja staniki kupuję w bon prix są ładne nie drogie i długo trzymają

sbgosbt.png

74dn1tf.png

• Aska87 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie patrzyłam w bon prix największe są G :/ znalałam jakąś strone biustanasze.pl mają na prawde spory wybór rozmiarów :) chyba zaryzykuje i zamówię :)
    a co do staników z bon prixa to kiedyś trafiłam na takie felerne że masakra :/ fiszbiny aż do krwi mi poraniły piersi :/ fakt były dość tanie więc dużo się nie spodziewałam ale i tak w koszu wylądowały :)

relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabka tak mi przykro. Dlaczego tak jest, ze szczescie miesza sie ze smutkiem?
    Aska87, mam dokladnie ten sam rozmiar i jestem w idenyycznej sytuacji, zostal jeden, a pozostale juz sa za male. Ostatnio polecano mi produkty polskich marek Gaia, Ava albo Mat, no i maja rozmiarowke chyba do K, wiec do konca ciazy powinno byc ok ;). Wszystkie mozna znalezc na www.kontri.pl
    Ceny sa rozne, mozna trafic cos w promocji, a tak ceny ok 70-100 zl. Ja po wyplacie koniecznie muszs cos zamowic ;)

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • olusia24 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurde to co on mi tak mało na zleceniu badań dał? hmm zobacze co mi drugi gin w poniedziałek powie

w4sqdqk3shg1dimh.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Griszanka wrote:
    Zabka tak mi przykro. Dlaczego tak jest, ze szczescie miesza sie ze smutkiem?
    Aska87, mam dokladnie ten sam rozmiar i jestem w idenyycznej sytuacji, zostal jeden, a pozostale juz sa za male. Ostatnio polecano mi produkty polskich marek Gaia, Ava albo Mat, no i maja rozmiarowke chyba do K, wiec do konca ciazy powinno byc ok ;). Wszystkie mozna znalezc na www.kontri.pl
    Ceny sa rozne, mozna trafic cos w promocji, a tak ceny ok 70-100 zl. Ja po wyplacie koniecznie muszs cos zamowic ;)

dzięki :) właśnie zamówiłam z GAI taki o http://www.biustanasze.pl/biustonosz-gaia-059-bs-id-2837.html dość tani na wypróbowanie :)

relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisalam Wam, ze rano mialam jechac do pracy i w koncu dojechalam ok.14. Zostawilam dokumenty, a przy okazji zlosliwce nie omieszkali mnie poinformowac, ze po moim porannym sms, zdazyli juz wystawic ogloszenie na moje miejsce. Troche sie zdenerwowalam, bo czlowiek sobie zyly wyprowa, aa tu L4 i od razu wywaliliby czlowieka na zbity pysk, jestem tego pewna, bo nikt nie wiedzial o ciazy.
    Teraz mam to w wielkim powazaniu i wiem, ze juz tam nie wroce, ale sam fakt mnie rozjuszyl. Nie dalam nic po sobie poznac, bo od kad weszlam mialam mine, jakbym miala komus na biurko zwymiotowac, wiec mialam niezly kamuflarz ;)
    Poza tym dzisiaj mam jakas masakre - zawroty glowy, niestrawnosci, mdlosci, sennosc i dwoje dziecipod opieka od poludnia. Ledwo zyje :(

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2015, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj slaba jestem ze masakra... marze zeby tylko pojsc spac...

• zabka11 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofka wrote:
    nie musi zmniejszac wynagrodzenia. Jezeli jest mniej pracy i potraficie to wykazac, spoko. Fajnie by bylo gdyby nie tylko Tobie tak zmniejszyl, w porozumieniu o zmianie warunkow napiszcie przyczyne.a nie ma mozliwosci um. o prace na obie kwoty ze zlevenia i pracy w innej firmie?

Ofka dziekuje bardzo. Jesteś tu dla nas skarbnica wiedzy - buzki dla Ciebie!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 19:09

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mam duże piersi- miseczka E. Zamawiam na bonprix albo na www.kontri.pl :) z bonprixa moge polecic:

http://www.bonprix.pl/style/biustonosz-usztywniany-6836423/?catalogueNumber=942805&type=image&category=379&return=ref - naprawde super trzyma biust !

http://www.bonprix.pl/style/biustonosz-usztywniany-13929376/?catalogueNumber=937685&type=image&category=379&return=ref - tez rewelka :)

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkarolinaaaa wrote:
    Tez mam duże piersi- miseczka E. Zamawiam na bonprix albo na www.kontri.pl :) z bonprixa moge polecic:

http://www.bonprix.pl/style/biustonosz-usztywniany-6836423/?catalogueNumber=942805&type=image&category=379&return=ref - naprawde super trzyma biust !

http://www.bonprix.pl/style/biustonosz-usztywniany-13929376/?catalogueNumber=937685&type=image&category=379&return=ref - tez rewelka :)

ooo ten pierwszy też mam :) niestety już trochę za mały :(

relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • zabka11 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Griszczanka-a to chamstwo! Ale coz, czesto się można natknąć na takie praktyki w firmach niestety :(ale to znaczy że u was nie wolno chorować bo wtedy od razu na bruk????

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • Aska87 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja to mam chyba szczęście :) bo pracuje w firmie mojej mamy i od początku miałam układ że na pół etatu a jak będzie ciąża będzie pełny etat :) przynajmniej z pracą nie mam problemu :)

ale z doświadczenia jako kadrowa w biurze rach to zauważyła że praktycznie wszyscy nasi klienci zawsze idą na ręke dziewczyną w ciąży tylko że to z reguły małe firmy gdzie da się z szefem spokojnie dogadać... widać większe korporacje to już inna bajka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 19:20

relg3e5e4hiu7llr.png
    [*] 8.10.2016 7tc <3
  • zabka11 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetka wrote:
    Ja mam nadzieje ze się uspokojenie jutro :)

Zabko, a jakie Ty miałaś wyniki ptoxo? Bo ja w ciąży z synkiem 6 lat temu na rovamycyne bylam. Teraz w wakacje zrobiłam i wyszły igm lekko podwyższone i awidnosc wątpliwa. Lekarz z medycyny morskiej i tropikalnej dał mi antybiotyk i miałam szlaban na starania. Po miesiącu spadły 0,79 a norma była do 0,8 :) no i powiedział mi ze mogę się starać. Dziś zrobiłam dla sprawdzenia igm i się stresuje. Do tego CMV bo w poprzedniej ciąży miałam oba ujemne i różyczke igg bo nie pamiętam czy chorowalam. Chciałam tez listerioze zrobić ale nie wiedzieli w przychodni o co mi chodzi :/

Zetka ja jak zachorowakam na toxo to keczylam się rocamycyna przez 2 lata . brałam serię antybiotyku, potem byl miesiac przerwy, badanie sprawdzahace igm i znowu antybiotyk i tak w kółko. Probowalam zejsc do wyniku ujemnego, ale po zakonczeniu antybiotyku przez pol roku sue kontrolowalam i ciągle miakam wątpliwy. Mój zakaznik stwierdził ze miewal juz takie pacjentki u których nie dalo się nigdy zejsc do ujemnych igm i ze ja widocznie tez tak mam.zatem ostatnu raz badalam toxo we wrzesniu 2013 i miałam n granucy wyniku watpliwego i ujemnego. Lekarz dał mi zielone światło do starań...ake i tak zaczelismy starac się od maja 2014.twraz jak gin mi zlecil toxo to wyszło mi ujemne :)))

Zetka lubi tę wiadomość

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pracuje u teściowej i tez mamy dogadane pewne sprawy, dostałam nawet "podwyższke" :P

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • Malagosia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam takie pytanie czy po luteinie branje pod język można od razu jesc lub pic? Na ulotce nic nie pisze a ja niewiem, do tej piry mialam dopochwowa ale teraz ze wzgledu na antybiotyk dopochwowy luteine mam pod jezyk.

‹‹ 119 120 121 122 123 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ