X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • lys Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofka wrote:
    nigdy nic nie dokrecalam. Ale jak chcesz zapytam meza jak wroci, jest mechanikiem

zapytaj proszę, bo ostatnio mi to spędza sen z powiek

małaMyszka lubi tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasiuleek wrote:

Od początku przytyłam 8kg. Obecnie ważę 62kg. Rozstępów nie mam, ale za to pojawiły się bolące czasami żylaki.
    Wizyta za tydzień. Czy to jest niebezpieczne albo coś? Bo często o to lekarze pytają.

.

Żylaki nóg? Na ogół nie jest niebezpieczne i zdarza się w ciąży często, ale powinno być skontrolowane przez lekarza, czy jest swobodny przepływ krwi. I wiadomo, jak oprócz żylaka jest obrzęk, zaczerwienienie i jakieś inne dziwne objawy to trzeba pilnie do lekarza.
    Siostra w ciąży nabawiła się kilku żylaków i niestety już jej zostały.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 16:45

małaMyszka, kasiuleek, Weridiana lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to wypraweczka do szpitala od babci :)

W to bedzie ubrana na wyjscie :)
    2c551c31d8c1c974med.jpg

5f216ed78fde83dbmed.jpg

15db88e38d975115med.jpg

A to dodatkowo bo mama nie mogła sie oprzeć :P

6cb6e85acf01f1dfmed.jpg

82a70be4da51bef4med.jpg

Ewa123, lys, małaMyszka, aaaaga, gianna88, niecierpliwa, Amberla, Y, kasiuleek, Laura, Maniuś, mamasia, ainer85, Weridiana, Martucha86, zabka11 lubią tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam na plusie 9 kg od początku, obecna waga 62,5 liczyłam ze zamknę się w 10, ale zostały jeszcze 2 miesiące wiec nawet się nie ludze.. Obym w 12 się zmiescila chociaż.. A też jakoś dużo więcej nie jem.. Powiem Wam, że ciężko mi z takim wyglądem, bo ja zawsze drobna byłam. A teraz co chwile słyszę uwagi 'ojejku jaka okraglutka jesteś itp itd' nóż kur.. Wiem przecież, mam lustro :/no ale co zrobię, przecież się w ciąży odchudzać nie będę

małaMyszka, niecierpliwa, Weridiana lubią tę wiadomość

Ewa123
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    zapytaj proszę, bo ostatnio mi to spędza sen z powiek
    Zaleca sie gdyz pod wplywem ciepla i mikro i makro drgac sruba uklada sie na gwibcie i nalezy ponownie ja dokrecic. W dobrym serwisie wymiany to dokrecenie winno byc za darmo.

tb73i09k881y3sjt.png
  • Ewa123 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze jak ktoś jest wysoki to kg nie widać, a ja 1,50 w kapeluszu :P wiec naprawdę przypominamy taka mala kulkę :P

Ewa123
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala myszka napisz troche o tych jadlospisach, masz wage kuchenna czy na oko?i codziennie inna zupa i drugie czy jak? Oswiec mnie pliz. Musze zaczac cos robic. Ostatnio mi ginka powiedziala ze moge nawet schudnac w ciazy, nic mi nie bedzie. A wiecie co, mam na aplikacji znajoma, ktora miala operacje zmniejszenia zoladka i zaraz zaszla w ciaze (nie powinna) i w ciazy schudla 20 kg....szok nie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 16:53

tb73i09k881y3sjt.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam 8kg do przodu według karty ciąży :) a tak naprawde +6 :) Nie jest zle!

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofka wrote:
    Zaleca sie gdyz pod wplywem ciepla i mikro i makro drgac sruba uklada sie na gwibcie i nalezy ponownie ja dokrecic. W dobrym serwisie wymiany to dokrecenie winno byc za darmo.

dzięki wielkie :)

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofka wrote:
    Mala myszka napisz troche o tych jadlospisach, masz wage kuchenna czy na oko?i codziennie inna zupa i drugie czy jak? Oswiec mnie pliz. Musze zaczac cos robic. Ostatnio mi ginka powiedziala ze moge nawet schudnac w ciazy, nic mi nie bedzie. A wiecie co, mam na aplikacji znajoma, ktora miala operacje zmniejszenia zoladka i zaraz zaszla w ciaze (nie powinna) i w ciazy schudla 20 kg....szok nie?

Ja mam znajomą która wazy mniej wiecej 140-150kg, jest bardzo otyła, miala zalozony balonik i go przejadła ! pękł jej..

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolezanki a ktoras z Was pisala ze ma zylaki pochwy, co to jest i jak to sie objawia? Mnie sorry za doslownosc swedzi od paru tyg lechtaczka, raz dwa razy dziennie. Ale nie na infekcje, bo po pierwsze stosowalam clotrimazolum, pumafucin w kremie, pumafucin w globulkach i abioferm oraz laktacyt jako priobiotyk oraz priobiotyk do ustnie. No i nic indziej, tzn w stodku nie swedzi, tylko tak wysoko. No i nie caly czas tylko czasami. Wiec pomyslalam ze wiecie moze puchne czy cos i tak jak skora rozciagana swedzi tak i tam ? Hmmm

tb73i09k881y3sjt.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lys wrote:
    Dziewczyny, pytanie z innej beczki. Czy po wymianie opon/kół z letnich na zimowe i na odwrót, po przejechaniu 100 km jeździcie na dokręcenie śrub, bądź sami dokręcacie czy nie?

Tak. Odkąd się okazało, że źle mi dokręcili i odkręcało mi się koło zawsze podjeżdżam.

A jeśli chodzi jeszcze o czyszczenie pralki to polecam wyczyścić też filtr, bo tam się zbierają różne dziadostwa.

I moja teściowa (dermatolog) mówi, że można stosować mocznik w ciąży bez obaw.

Moskitiery założone:) Żadna pyląca topola i komary mi nie straszne:)

małaMyszka, magda sz lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • lys Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Tak. Odkąd się okazało, że źle mi dokręcili i odkręcało mi się koło zawsze podjeżdżam.

A jeśli chodzi jeszcze o czyszczenie pralki to polecam wyczyścić też filtr, bo tam się zbierają różne dziadostwa.

I moja teściowa (dermatolog) mówi, że można stosować mocznik w ciąży bez obaw.

Moskitiery założone:) Żadna pyląca topola i komary mi nie straszne:)

No właśnie, czyli jednak może się odkręcać o.O

9f7jtv73juycdhvl.png
  • lys Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina ja też kupiłam te smoczki Lovi, z tym że Night&Day świecące w ciemności (fluorestencyjne) ;)
    podobno mamy są zadowolone z tych smoczków

małaMyszka, Kkarolinaaaa, niecierpliwa lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie koleżanka wlasnie tez polecała lovi :) no i są sliczne :D

lys, małaMyszka, niecierpliwa lubią tę wiadomość

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofka wrote:
    OFKA
    Napiszę Ci jak ja robię :-) i jak wygląda mój dzień...

W tygodniu, pobudka 6:30 max 7 Śniadanie - to pierwsze co robię, żeby nie czuć głodu i nie zapychać się w ciągu dnia. Jem 2 kromki razowego chleba (ważne żeby nie był karmelizowany, ze słodem czy innymi takimi - poszłam do piekarni i poprosiłam o taki czysty bez dodatków i słodu) z jakąś wędlinką (taką jak lubię) czasami jak mam kładę plaster pomidorka lub ogórka. Herbata z cytryną bez cukru (nauczyłam się pić herbatę i kawę bez cukru, a słodziłam wszystko, nawet cappuccino ;-) ).
    ok. 7:10 jestem po śniadaniu i dopijam tylko herbatę.

Idę z małą na szybki piśku. Wracam i oporządzam chatę albo po prostu oglądam TV zależy co mam w planach.

Godz. 9:30 jem tak jak dzisiaj np. miseczkę płatków z mlekiem albo jak mam ochotę to robię 2 kromki razowego chleba z ziarnami. Piję kakao, albo szklankę wody z cytryną. Dzisiaj prasowałam, więc chciało się pić, to wypiłam dwie szklanki wody po prostu.

Jak się oporządzę to o godz. 11-11:30 jem jakiś jeden owoc np. 1 kiwi, 1 pomarańczę, 1 jabłko i robię sobie coś do picia, albo piję wodę. Dzisiaj kupiłam sobie 1 drożdżówkę na drogę i nie zjadłam jej od razu, tylko poczekałam spokojnie do 11:30 i ją wpierdzieliłam ;-)

Idę na dłuższy spacerek ok.1,5 h do 2 h. Wracając do domu idę po jakieś warzywa do zupy. Nie kupuję na zapas, bo warzywniak mam blisko i wole kupić codziennie 1 marchewkę, niż 1 kg i potem takie suche i pomarszczone jeść...

Wracam do domu i nastawiam garnek zupy taki jak zawsze robiłam. Nic mniej nic więcej. Mam taki jeden i akurat wystarcza na dwie porcje: dla mnie i męża.

Jak się ugotuje to ok. 13-13:30 jem zupę, ok. 2 chochelek, czyli normalnie jak jadłam
    Zupy robię różne, ale nie używam śmietany. Dzisiaj np. zrobiłam niby ogórkową.
    Woda, kostka rosołowa, pół marchewki w plastrach, jak się podgotowała, wrzuciłam pocięty makaron nitki, trochę popieprzyłam, jak makaron doszedł do siebie, to wrzuciłam starte ogórasy i gotowe...

Po zupie lub jak jeszcze się gotuje robię sobie średnią kawę z mlekiem - bez cukru.

Po zupie/kawie przygotowuję drugie danie. Dzisiaj na przykład gotowana pierś z kurczaka, ryż i sos od teściowej taki typowo do ryżu słodko kwaśny z cukinią, papryką i pomidorem. Tego zjadłam tak na oko 2,5 łyżki, bo wszystko zmieszałam, żeby tylko odgrzać. Ryżu jem ok. 2-3 łyżek nie więcej. Resztę dostaje mąż, bo szczuplutki jest i musi dojadać ;) Do tego coś to picia, woda, barszczyk dzisiaj zafundowałam sobie, czasem maślanka, kefir itp... szklankę!

To danie jem ok.16-16:30 max!

Jak wraca mąż to on je wszystko na raz haahhahahaha zupę i drugie danie i na razie nie protestuje.

a ja w tym czasie ok. godz. 18-18:30 jem jakiś owoc lub coś na przekąskę... dzisiaj miseczka truskawek bez cukru i śmietany, wczoraj zjadłam słodką chwilę czekolada z malinami czy coś w tym rodzaju... czasami jem 5-6 biszkoptów, kubek kisielu słodki kubek itp. Nic co mnie napycha, ale też czuję, że nie jestem głodna...

kolacja ok. 20:30-21 jem 2 kromki razowego z serkiem, serem, wędliną, samym pomidorem, dżemem czy czymś na co mam ochotę...

Przed snem nie jem już nic. Ewentualnie piję szklankę wody, mleka, herbaty, inki, kakao... itp...

I tak wygląda menu w tygodniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 17:51

Laura, Weridiana lubią tę wiadomość

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mogę Ci jeszcze napisać jak wygląda moje menu w weekend heheheh
    Ale nie wiem, czy dziewczyny nie będą złe, że tu spamuje :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 17:50

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofka wrote:
    Kolezanki a ktoras z Was pisala ze ma zylaki pochwy, co to jest i jak to sie objawia? Mnie sorry za doslownosc swedzi od paru tyg lechtaczka, raz dwa razy dziennie. Ale nie na infekcje, bo po pierwsze stosowalam clotrimazolum, pumafucin w kremie, pumafucin w globulkach i abioferm oraz laktacyt jako priobiotyk oraz priobiotyk do ustnie. No i nic indziej, tzn w stodku nie swedzi, tylko tak wysoko. No i nie caly czas tylko czasami. Wiec pomyslalam ze wiecie moze puchne czy cos i tak jak skora rozciagana swedzi tak i tam ? Hmmm

Ja mialam, to bylo uczucie takiego pieczenia warg, jakby ocieraly i byly opuchniete. Glownie nasilalo sie to po dluzszym chodzeniu

małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/2aa3a5012834.jpg

Mamuska przyniosla 3 kg truskawek, dzis juz po 2,5/kg na pierwszy ogien poszly gofry z koktajlem ;)

Mam juz wyniki, morfologia tak jak 2 tygodnie temu, a crp 2 tyg temu mialam 4,12 a dzis 1,35

małaMyszka, magda sz, Y, lys, kasiuleek, Laura, Maniuś, mamasia, Weridiana, gianna88, Martucha86 lubią tę wiadomość

• małaMyszka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2015, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa - to super wyniki!!!

niecierpliwa lubi tę wiadomość

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
‹‹ 1210 1211 1212 1213 1214 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ