SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
mi się wydaje, że ten GBS i kiłę chcę mieś "świeżą", że HIV jak był robiony na początku ciąży to nie trzeba (chyba, że macie podejrzenia, że się mogłyście zarazić). To trochę tak jak z tą toxoplazmozą, ja nie miałam, to już 3x oddawałam krew, żeby sprawdzić, czy nie mam. a jak ktoś przechorował przed ciążą, to robi badanie na początku i już potem, nie. czy się mylę?
Ten GBS to jest paciorkowiec nie groźny dla nas, ale dla maluchów może być. jak wyjdzie dodatni, to wpisują w kartę, żeby wiedzieć że przy porodzie mają podać antybiotyk matce (wtedy dziecko jest bezpieczne). kiedyś ponoć profilaktycznie każdej podawali, a teraz bez potrzeby nie podają.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Zadzwoniłam dziś do pierwszego lepszego kardiologa w mieście obok i... wizyta nie 250 zł tyło 130 zł ze wszystkim. Nic osobno nie trzeba płacić i uwaga juz w pon mogę przyjść. Ale na spokojnie umówiłem się na 29.06 tak jak do gin.
a nie na wrzesieńaaaaga, 0na88, niecierpliwa, Paula_071, lys, małaMyszka, magda sz, Laura, Katarka, Y, psioszka11 lubią tę wiadomość
-
Badanie na GBS jest potrzebne zwłaszcza przy SN bo dziecko może się zarazić podczas porodu. Przy CC i tak podają antybiotyk, więc ma mniejsze znaczenie, ale lepiej mieć padanie, żeby podali lek który działa na GBS.
A jeśli chodzi o żółtaczkę to muszę Was zmartwić. Ja też byłam szczepiona w szkole - 3 dawki. W sierpniu 2014 jak zaczęliśmy myśleć o dziecku robiłam wszystkie badania, m.in. HBs przeciwciała, wtedy wyszło mi 101 - czyli niski poziom zabezpieczeń, ale zawsze jakieś zabezpieczenie. Miałam wziąć dawkę przypominająca, ale wtedy trzeba się wstrzymać w zachodzeniem w ciążę kilka miesięcy, a ja nie chciałam mieć dziecka z końcówki roku;) Nie wzięłam więc tej dawki, a badanie robiłam kolejny raz jak zaszłam w ciążę pod koniec roku. I co wyszło? 6... Czyli nie mam żadnego zabezpieczenia. Po ciąży już niestety nie starczy dawka przypominająca, będę musiała wziąć całą dawkę w 3 szczepionkach:/ Mam nadzieję, że podczas CC się nie zarażę żółtaczką.
małaMyszka, magda sz lubią tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
z tymi badaniami to faktycznie , ja tez wszystko trzymam w segragatorze - moja lekarka ostatnio mi powiedziala ze zaczynamy pomalu badania do porodu i tak na wizyte 08 lipca mam przyjsc do niej juz z GBS z pochwy i odbytu w kierunku paciorkowcow ( nie wiem czemu ona mi tego nie pobierze ... ale wyslala mnie do jakiegos centrum badan mikrobiologicznych...) i jakies badanie OWA ? to chyba na kile? i jeszcze cos co wyglada mi na HBsAG ? matko.. jakie ona ma pismo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2015, 16:31
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
aaaaga wrote:Zetka ja w Wojewódzkim chce rodzić moj 8 czerwca dokladnie 1520
teraz w srode kolejna wizyta zobaczymy ile
29 mam prenatalne po 30 tc u Doeringa laczymy z 4D
Ja do Doeringa tez na te usg chodzę. A kto Ci prowadzi ciążę? A na tym 4d to w tym etapie jeszcze coś widać będzie? Nie za duża dzidzia?małaMyszka lubi tę wiadomość
-
amysia wrote:mi się wydaje, że ten GBS i kiłę chcę mieś "świeżą", że HIV jak był robiony na początku ciąży to nie trzeba (chyba, że macie podejrzenia, że się mogłyście zarazić). To trochę tak jak z tą toxoplazmozą, ja nie miałam, to już 3x oddawałam krew, żeby sprawdzić, czy nie mam. a jak ktoś przechorował przed ciążą, to robi badanie na początku i już potem, nie. czy się mylę?
Ten GBS to jest paciorkowiec nie groźny dla nas, ale dla maluchów może być. jak wyjdzie dodatni, to wpisują w kartę, żeby wiedzieć że przy porodzie mają podać antybiotyk matce (wtedy dziecko jest bezpieczne). kiedyś ponoć profilaktycznie każdej podawali, a teraz bez potrzeby nie podają.
Toxo to trochę inny temat. W zalecenia PTG HIV widnieje i na początku i pod koniec ciąży, tak samo jak Hbs.
Ja miałam wszystkie badania HIV, HCV, HBs, Toxo (przechodziłam i mam przeciwciała), CMV przed ciążą robione, a i tak na początku ciąży ginekolog zlecił.
Wcale się nie zdziwię jak przed porodem gin zleci i będę znów robić i Hiv, i HCV, a nie jestem w żadnej grupie ryzyka czy coś.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
0na88 wrote:z tymi badaniami to faktycznie , ja tez wszystko trzymam w segragatorze - moja lekarka ostatnio mi powiedziala ze zaczynamy pomalu badania do porodu i tak na wizyte 08 lipca mam przyjsc do niej juz z GBS z pochwy i odbytu w kierunku paciorkowcow ( nie wiem czemu ona mi tego nie pobierze ... ale wyslala mnie do jakiegos centrum badan mikrobiologicznych...) i jakies badanie OWA ? to chyba na kile? i jeszcze cos co wyglada mi na HBsAG ? matko.. jakie ona ma pismo
HBs Ag czyli antygen Hbs (wzw b)
a to owa hmmm myślę, że chodzi jej o odczyn wassermana, czyli WR czyli kiła0na88, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Paula_071 wrote:Badanie na GBS jest potrzebne zwłaszcza przy SN bo dziecko może się zarazić podczas porodu. Przy CC i tak podają antybiotyk, więc ma mniejsze znaczenie, ale lepiej mieć padanie, żeby podali lek który działa na GBS.
A jeśli chodzi o żółtaczkę to muszę Was zmartwić. Ja też byłam szczepiona w szkole - 3 dawki. W sierpniu 2014 jak zaczęliśmy myśleć o dziecku robiłam wszystkie badania, m.in. HBs przeciwciała, wtedy wyszło mi 101 - czyli niski poziom zabezpieczeń, ale zawsze jakieś zabezpieczenie. Miałam wziąć dawkę przypominająca, ale wtedy trzeba się wstrzymać w zachodzeniem w ciążę kilka miesięcy, a ja nie chciałam mieć dziecka z końcówki roku;) Nie wzięłam więc tej dawki, a badanie robiłam kolejny raz jak zaszłam w ciążę pod koniec roku. I co wyszło? 6... Czyli nie mam żadnego zabezpieczenia. Po ciąży już niestety nie starczy dawka przypominająca, będę musiała wziąć całą dawkę w 3 szczepionkach:/ Mam nadzieję, że podczas CC się nie zarażę żółtaczką.
To na pocieszenie dodam, że czytałam jest taka teoria, że jeśli po szczepieniu przeciw wzw b organizm wytworzył przeciwciała (czyli zareagował pozytywnie), to nawet jeśli spadną one do zera w późniejszym czasie to podczas kontaktu z wirusem wzw b, organizm uruchamia tzw. "pamięć immunologiczną", która natychmiastowo wytwarza przeciwciała i nie dopuszcza do zakażenia.
Wiadomo, po porodzie dobrze się zaszczepić, ale teraz z braku laku tak Ci piszę "ku pokrzepieniu serc"Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Niby tego wszystkiego dużo ale ja np ciesze się ze te wszystkie badania obowiązkowe i nieobowiązkowe które w ciąży trzeba i można wykonać robi się bo przynajmniej mamy świadomośćzże jesteśmy zdrowe lub coś tam przechodzilysmy.
moja koleżanka tama sterylna, wszystko drogie , kosmetyki, jedzenie Eco itd itp i nagle w ciaxy wyszło jej i różyczka i toxo i hpv i wiele innych nie mówiąc ze wielu badań tez w ogóle nie zrobiła bo jak lekarz nie wpisał to po co się upomnieć.
Przynajmniej jesteśmy pewne ze nie zaszkodzimy dziecka a jak coś tam któraś ma to jest pod Specjalnym opiekawiec są plusy tych wszystkich badań papierologi
lys, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
GBSa robią do SN, pytałam koleżanki która miała 2 cesarki przez gestozę i ani razu jej nie pobierali.
Myszka wsadziłam tam zdjęcie z USG :)wycięłam, miałam powtarzane te USG 1 trym więc z jednego badania ukradłamMyślę że możesz zrobić skan albo zdjęcie dobrym aparatem i powinno się ładnie wywołać.
Dobra wchodzę na luxmed sprawdzać wyniki, trzymajcie kciukasy, za dużo dziś emocji rano operacja Suni teraz wyniki..
Edit: no i nie ma jeszcze, zawsze mam jakos pozno te wyniki zwykle 19-22, raz mialam po 16, tez tyle czekacie na wyniki z luxmedu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2015, 17:02
małaMyszka, Weridiana lubią tę wiadomość
-
To tez nie do końca jest tak ze cc to nie trzeba. Wykonuje się je między 34-37 tc bo jest jeszcze czop sluzowy który chroni płód. Jeśli coś jest nie tak to maja czas aby zareagować. Po 37 tc jest wieksze prawdopodobieństwo że czop odpadnie co jest groźne dla dziecka jeśli jesteśmy chore.
nawet jak juz tego czop nie ma to nie powinno się współżyć bo jest wieksze prawdopodobieństwo infekcji. Czop działań jak korek.
wiec cc tu nie ma nic do rzeczy. Bo jeśli Ci wyleci w 37 tc a nie daj Boże jesteś chora to do cc zarazić dziecko lub mu zaszkodzi sz. Lepiej dmuchać na zimne.lys, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
magda sz wrote:Edit: no i nie ma jeszcze, zawsze mam jakos pozno te wyniki zwykle 19-22, raz mialam po 16, tez tyle czekacie na wyniki z luxmedu?
Tak, ja też tak długo czekam. Dlatego cieszę się, że mam kartę w Diagnostyce i mogę szybciej sobie sprawdzić na ich stronie
lys - dzięki za pocieszenie z tą żółtaczką. Mi internistka kiedyś powiedziała, że jestem nadgorliwa, że sobie sprawdziłam przeciwciała, że 95% ludzi nie robi, i nawet się nie zleca, jeśli ktoś przyjął 3 szczepionki.małaMyszka lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Paula nie ma za co
W swoim życiu spotkałam jedną internistkę, którą bym poleciła, a reszta hmmm no jakby to ująć albo "masakra", albo rutyna i zero "polotu".
Uważam, że nie jesteś nadgorliwa, tylko świadoma. A świadomym trzeba być
Poza tym konformizmu nie uważam za coś pozytywnego, tylko raczej zwalnianie od samodzielnego myślenia, dlatego argumenty typu że 95% ludzi coś tam robi lub nie mnie nie przekonująmałaMyszka, Paula_071 lubią tę wiadomość
-
Też tak uważam że GBS powinni zawsze robić, zależy widać od lekarza. Przecież takie badanie nie jest inwazyjne.
Jest morfoJest dobrze
))
Leukocyty 15 było 17.3
Hemoglobinka 11.5 było 10.08
Hematokryt 36 było 34
Tylko w moczu Ketony się pojawiły 15 i ph się zmieniło z 7 na 5.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2015, 18:05
małaMyszka, Paula_071 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, czy po urosepcie badanie moczu może wyjść fałszywe? Wiem że po furaginie tak. W ogóle w III trymestrze można urosept? Coś często do łazienki zaczęłam chodzić i nie wiem czy sobie nie zapodać. Dziewczyny z Trójmiasta czy wiecie czy w można gdzieś w sobotę oddać mocz do badań? Chyba invicta?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2015, 17:58
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Witamy sie po wizycie, moja kluseczka waży 2200:)
co do moczu, obecna glukoza, mam powtórzyc badanie, lekarz mówił ze to musi być błąd bo test obciązenia glukoza miałam bardzo dobry
Szyjka twarda, mocna, zamknięta, ogólnie wszystko w porządku:)
A gbs robi sie po 35 tyg ciązy
Hbs ma być ważny 9 miesięcy, przynjamniej u nas w szpitalu, tak mi dziś mówił gin:) ja mam ze stycznia i powiedział ze jest ok:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2015, 18:09
lys, Laura, Martucha86, magda sz, Maniuś, Lady Savage, mamasia, niecierpliwa, aaaaga, psioszka11, małaMyszka, Paula_071, sylwucha89, zabka11, witaminkab, Aga89 lubią tę wiadomość
-
Zetka wrote:Dziewczyny, czy po urosepcie badanie moczu może wyjść fałszywe? Wiem że po furaginie tak. W ogóle w III trymestrze można urosept? Coś często do łazienki zaczęłam chodzić i nie wiem czy sobie nie zapodać. Dziewczyny z Trójmiasta czy wiecie czy w można gdzieś w sobotę oddać mocz do badań? Chyba invicta?
Nie wiem jak urosept, ale jak coś tam niewyraźnie się czujesz w związku z ukł. moczowym, a nie masz objawów na infekcję, to można brać Żuravit. Nie zaszkodzi, a może pomóc.Zetka, małaMyszka lubią tę wiadomość