SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzien dobry
My juz po sniadanku, zaraz ide lepetyne farbowac, o 10 ma byc kurier z moim pudlem, to w koncu porzadek zrobie z kocami.
Potem w planie porzadki w szafie, a po poludniu musze pojechac na zakupy, bo nie mam zadnego miecha w lodowce...i do pasmanterii musze wstapic.
Od jutra bede unikac slonca, maja byc upaly ....
Na jutro planuje ziemniory kefir i jajo na obiad, ale co na weekend???jakies propozycje???
KasaEn, Pati -trzymajcie sie dzielnie!!!!
Zetka - tez mi sie wydaje ze twoj synek wazy oknie martw sie, bo nie ma czym,odpowiednio przybiera na wadze.
Ide zrobic sniadanie moim glodomorom;)
Zetka, Weridiana, małaMyszka, Pati Belgia lubią tę wiadomość
-
Gianna, mój suwaczek pokazuje TP, a termin cesarki mam za 19 dni!
Ewa -w niedziele umówiłam się z tą kumpelą, mam przyjechać do szpitala,bo ma dniówkę to wszystko powie i pokaże. Jak macie jakieś pytania- dotyczy Kamieńskiego , tot piszcie- zapytam.
A my z mężem pojechalibyśmy właśnie teraz do krajów zagrożonych,bo za darmo prawie i nie ma turystów- dbają o Ciebie ,jak o prezydenta. W tamtym roku byliśmy w Egipcie i podobnie było- zakazy wyjazdu do Kairu,bo niebezpiecznie itd, a w podróży poślubnej byliśmy w Tunezji zaraz po przewrocie- jeszcze wojsko stacjonowało w mieście- ale też super było.
I właśnie w Tunezji mieliśmy jeden przypał, jak w trakcie do pokoju weszła nam sprzątaczka -zapomnieliśmy wywiesić kartkę lub ręcznikAle myślę,że w takim miejscu nie my pierwsi nie ostatni
Ewa123, Zetka, gianna88, małaMyszka, zabka11, magda sz lubią tę wiadomość
Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
-
wstawiłąm pranie, biorę sie chwilkę za prasowanie żeby być na bieżąco
Wiecie że dopiero dziś przyjdzie moja pościel z tym ochraniaczem z poduszek? aa juz nie mogę sie doczekać, przed wczoraj kupiłam baldachim, nie mogłam sie oprzeć, najwyzej bede prała czesto:)Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Migotkaa wrote:Dziewczyny czy Wam puchną nogi, ja bym musiała cały dzien lezec zeby stopy nie był spuchnięte, strasznie się boje tego zatrucia, ale ciśnienie mam piękniusie i nic innnego prócz stóp mi nie puchnie, chodzi o częśc od palców do kostki
Mi strasznie puchna nogi, zwłaszcza prawa stopa, wyglądają jak ulepione z plasteliny. Aż skóra szczypie. U mnie to na 100% kwestia wysokiej temperatury, bo jak jest chłodniej to opuchlizna schodzi.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
psioszka11 wrote:Gianna, mój suwaczek pokazuje TP, a termin cesarki mam za 19 dni!
Ewa -w niedziele umówiłam się z tą kumpelą, mam przyjechać do szpitala,bo ma dniówkę to wszystko powie i pokaże. Jak macie jakieś pytania- dotyczy Kamieńskiego , tot piszcie- zapytam.
A my z mężem pojechalibyśmy właśnie teraz do krajów zagrożonych,bo za darmo prawie i nie ma turystów- dbają o Ciebie ,jak o prezydenta. W tamtym roku byliśmy w Egipcie i podobnie było- zakazy wyjazdu do Kairu,bo niebezpiecznie itd, a w podróży poślubnej byliśmy w Tunezji zaraz po przewrocie- jeszcze wojsko stacjonowało w mieście- ale też super było.
I właśnie w Tunezji mieliśmy jeden przypał, jak w trakcie do pokoju weszła nam sprzątaczka -zapomnieliśmy wywiesić kartkę lub ręcznikAle myślę,że w takim miejscu nie my pierwsi nie ostatni
[/QUOTE
Ja bym nie ryzykowala. Na urlopie lubię pozwiedzać "nieturystyczne" miejsca, a w takich przypadkach jest to niemożliwe. Trochę jak w klatce. No i byłabym się o córkęmałaMyszka lubi tę wiadomość
-
Maniuś wrote:I my mowimy dzien dobry po ciezkiej nocy
duszno,goraco,nie wygodnie...no ale nie narzekam
bedzie dobrze...
Wczoraj mialam jakis gorszy dzien ogolnie ale dzis juz lepiejod dzis jestem juz nie na chorobowym tylko na macierzynskim
bo tu jest tak ze macierzynski zaczyna sie 8 tygodni przed porodem i konczy 8 tygodni po porodzie...
A jak jest w innych krajach dziewczyneczki?
No i przeciez dzis zaczynamy 33 tydzienwe wtorek wizyta i dowiem sie czy moge jechac...
Dzieciaczki trzymajcie sie swoich mamus jak najdluzejtrzymam kciuki za szpitalne dziewczyny &&&!!!
Milego dnia i mimo upalow jak najmniejszej opuchliznymałaMyszka, Maniuś lubią tę wiadomość
-
Weridiana wrote:moje też wyglądają jak serdelki ale mają stały rozmiar
No moje niestety rozmiar zmieniają, az wstyd ręke pokazac komus;p
Paluchy jak u 200kg chłopa
moja obrączka wchodzi tylko do połowy palca..
a na wadze mam 8,5kg, czyli raczej to po prostu opuchlizna a nie tłuszczyk..chociaz moja mama po ciazy musiala poszerzać obrączke, mimo ze po ciąży wazyla mniej niz przed ciażą, zostały jej szersze paluszki, wiec czuje ze u mnie bedzie to samo..Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Czesc dziewczynki
Co to za akcje ze szpitalem zaciskac nogi kobity no !
Wrocilam z labolatorium krew siusiu tsh ft4 i przeciwciala RH 3 fiolki mi pobrali
Zaraz sniadanie bo czekam po eutyroxie
W gdansku tez upal ale bym sobie w jeziorku poplywala ehhh
Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, trzymajcie się ładnie w dwupaku. Tak jak napisała Pati, każdy dzień dłużej jest na plus:)
Czy z Was też wypływają wody płodowe? W niedzielę ze mnie chlusnęło, dzisiaj w nocy też. W niedzielę się nie przejmowałam, ale zaczęłam się zastanawiać czy jednak nie przejść się do lekarza...małaMyszka lubi tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Paula_071 wrote:Dziewczyny, trzymajcie się ładnie w dwupaku. Tak jak napisała Pati, każdy dzień dłużej jest na plus:)
Czy z Was też wypływają wody płodowe? W niedzielę ze mnie chlusnęło, dzisiaj w nocy też. W niedzielę się nie przejmowałam, ale zaczęłam się zastanawiać czy jednak nie przejść się do lekarza...
oj Paula to natychmiast dzwoń bo to może być niebezpieczne
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Pod koniec trzydziestego trzeciego tygodnia ciąży, dziecko osiąga wagę około dwóch kilogramów, układa się w pozycji embrionalnej, a jego długość wynosi około 43 cm. Jego ciało cały czas przybiera na wadze, nabiera tkanki tłuszczowej, twarz jest zaokrąglona. Mniej więcej w tym okresie następuje przełom w rozwoju ostatniego ważnego narządu – płuc- i dziecko powoli staje się gotowe do opuszczenia ciepłego brzuszka mamy.
Tabela. Szacowane, średnie wymiary płodu w 33 tygodniu ciąży. Wyjaśnienie skrótów zastosowanych w tabeli znajdziesz w artykuleBiometryczne wymiary płodu.
Wymiar (mm)ŚredniaCHL430398462BPD847494OFD10798116HC305286323AC280253307FL635868Masa (g)216016902630Rozwój dziecka w 33 tygodniu
W trzydziestym trzecim tygodniu ciąży, dziecko nadal intensywnie przybiera na wadze, a jego wzrost jest coraz wolniejszy – zbliża się do swojej długości urodzeniowej. Organizm dziecka jest zdolny do życia poza macicą matki, jednak poród na tym etapie jest jeszcze przedwczesny i niesie wiele zagrożeń – dlatego tak ważna jest samokontrola i dbałość o stan zdrowia mamy i dziecka. W kolejnym tygodniu nastąpi istotny transfer przeciwciał drogą pępowinową i dalszy rozwój płuc dziecka, co sprawi, że będzie ono już znacznie lepiej przygotowane do samodzielnego życia.
W trzydziestym trzecim tygodniu następuje dalszy szybki rozwój mózgu dziecka. Stwierdzono m.in. intensywny przyrost struktur odpowiedzialnych za przetwarzanie wrażeń zmysłowych. Rozwijają się więc obszary kory mózgowej, które odpowiadają za rozumienie znaczenia dźwięków, a później rozumienie mowy czy przetwarzanie wrażeń wizualnych. Rozwija się również ośrodek Broki, odpowiedzialny za generowanie mowy – łączenie głosek w wyrazy i tworzenie całych zdań czy dłuższych konstrukcji językowych.
Kości dziecka są już skostniałe i twarde, ale nie dotyczy to kości czaszki, która musi zachować nieco elastyczności aż do porodu, tak by ułatwić przeciśnięcie się przez kanał rodny. Nie tylko same kości zachowują elastyczność, ale przede wszystkim połączone są elastycznymi szwami, a pomiędzy nimi znajdują się tzw. ciemiączka, czyli otwory w kości, w dalszym ciągu zwiększające zdolność główki do zmiany kształtu. Dzięki temu w trakcie porodu kształt czaszki niejako dostosuje się do kształtu kanału, tak by poród mógł odbyć się możliwie szybko, przy jak najniższym nakładzie sił i ryzyku powikłań. Jeśli więc twoje dziecko urodzi się z nieco „spłaszczoną” głową, nie przejmuj się – jest to fizjologiczne przystosowanie dziecka do porodu, a głowa odzyska swój docelowy kształt w ciągu kilku tygodni.
Zmienił się również wygląd zewnętrzny dziecka. Jego skóra nie jest już pomarszczona, lecz bardziej przypomina skórę dorosłego. Pod skórą znajduje się więcej tłuszczu, a meszek płodowy prawdopodobnie już w większości zaniknął. Ponadto dziecko posiada już nos taki jak małe dzieci, posiada więc już rozwiniętą nasadę nosa, choć sam nos nadal posiada nieproporcjonalnie duży i zadarty czubek – taka budowa ułatwia oddychanie dziecku podczas ssania piersi i utrzyma się w pierwszych kilkunastu miesiącach życia.
Dolegliwości ciążowe w 33 tygodniu - coraz ciaśniej w brzuchu
Macica jest coraz większa i sięga coraz wyżej. Dziecko jest już znacznych rozmiarów, a objętość płynu owodniowego jest w tym okresie największa i już nie wzrasta. W dalszej części ciąży, od około trzydziestego piątego tygodnia, ilość płynu owodniowego może nawet zacząć się systematycznie, istotnie zmniejszać, aż do dnia rozwiązania ciąży.
Rosnąca macica będzie powodować rosnącą intensywność takich objawów jak zgaga, niestrawności,zatwardzenia, obrzęki nóg, bóle pleców, trudności ze złapaniem równowagi czy bezsennośćspowodowaną niemożnością znalezienia wygodnej pozycji do snu. Będziesz również coraz częściej odwiedzać toaletę, gdyż uciskany pęcherz moczowy nie może pomieścić zbyt wiele płynu. Pamiętaj, by pod żadnym pozorem nie ograniczać przyjmowania płynów.
Coraz częściej będą pojawiać się teżskurcze Braxtona-Hicksa, a ich odróżnienie od skurczów porodowych, zwłaszcza jeśli jeszcze nie rodziłaś, będzie coraz trudniejsze. Na tym etapie mogą stać się one nawet bolesne i zyskać pewne cechy regularności, co może być niezwykle mylące i prowadzić do powstawania fałszywych alarmów porodowych. Jeśli jednak będziesz mieć wątpliwości, nie zwlekaj i udaj się do szpitala. Lekarz bez trudu rozpozna objawy porodu, a ewentualny przedwczesny poród w szpitalu wiążę się ze znacznie niższym ryzykiem powstania komplikacji u wcześniaka. Nikt też nie będzie miał do ciebie pretensji o robienie fałszywych alarmów.
Ruchy płodu powinny być wyraźnie odczuwane, jest ich jednak odrobinę mniej niż kilka tygodni wcześniej. Spowodowane jest to większymi wymiarami dziecka i ograniczoną przestrzenią w brzuchu mamy. Jednocześnie, na skutek rozwoju koordynacji ruchowej dziecka i jego mięśni, ruchy te staną się bardzie płynne niż w drugim trymestrze.
Zaleca się codzienne monitorowanie aktywności dziecka i liczenie jego ruchów. W tym celu kobieta musi się zrelaksować, zjeść posiłek i położyć wygodnie. W ciągu godziny powinno być co najmniej pięć epizodów ruchów płodu. Jeśli jest ich znacząco mniej, trzeba skontaktować się z lekarzem. Podobnie gwałtowny wzrost aktywności ruchowej dziecka może świadczyć o silnym stresiezagrażającym zdrowiu, a nawet życiu dziecka. Ponadto, jeśli pojawiają się inne niepokojące objawy, takie jak silne i bolesne skurcze, odpływaniepłynu owodniowegoczy krwawienie z dróg rodnych, należy jak najszybciej skontaktować się z lekarzem.
karolinaaa 33tydz. Z parenting.pl
małaMyszka, jasmine89 lubią tę wiadomość