X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Laura Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ofka wrote:
    Mozna;))) tylko bardzobczesto zus kwestionuje ze zatrudnienie bylo pozorne i trzeba np. wykazac ze pracodawca mial potrzebe zatrudnic, mial srodki na to, bylo to zgodne z kwalifikacjami zatrudnionego, jego zarobki byly adekwatn. I przede wszystkim, ze faktycznie prace wykonywal.
    aaa no tak to już wszystko wiem
    dzieki Ofka za wyjaśnienie :)
    I mam nadzieję że tak jak Ty tak staraczka wywalczycie swoje.

małaMyszka lubi tę wiadomość

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• Ofka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na moim przykladzie. Jestem prawnikiem. W ciazy pracowalam na etacie. Obnizylam sobie wymiar czasu pracy do 3\4 I zatrudnilsm sie na 3 miesiace w kancelarii. Po pierwsze jest to stanowisko adekwatne do mojego zatrudnienia, po drugie zatrudnilam sie z wynagrodzeniem odpowiednim na tym stanowisku. Moj pracodawca akurat szedl sam na l4 wiec mial potrzebe zeby ktos mu pomogl, mial tez srodki na to bo akurat pozamykal pare spraw. Mialam badania lekarskie, bhp, wszystko. I tak sie dojebali.

tb73i09k881y3sjt.png
  • Ofka Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    aaa no tak to już wszystko wiem
    dzieki Ofka za wyjaśnienie :)
    I mam nadzieję że tak jak Ty tak staraczka wywalczycie swoje.
    Wywalcze bo po to sie tak zatrudnilam. Wlasnie zeby bylo to korzystn. Dla mnie. Szczescie od Boga zevtylko to kwestionuja a u mojego pieerwszego pracodawcy jest zatrudnionych powyzej 20 osob i mi placa, bo jak od kwietnia jestem na l4, tak bym kase zobaczyla jak swinia niebo. Moj pracodawca w kancelarii nie podjal zawiadomienia o kontroli bo sam jest na l4 i dopoki nie wroci (potem ma urlop) to nie odbierze a oni nie zaczna kontroli i wszystko wisi... poza tym przyszli do kancy i chca ogladac akta, zeby sprawdzic czy cos robilam. Nas obowiazuje tajemnica radcowska, chuja zobacza. Nie wiem czy sie sadem nie skonczy.

małaMyszka, małaMyszka lubią tę wiadomość

tb73i09k881y3sjt.png
  • Miru Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura wrote:
    ale staraczka miała 33 dni przepracowane chyba??
    Jeżeli miała umowę to musi być przepracowany 90 pełnych dni opłacanych. Kiedyś było tylko 30. Jeszcze rok temu.

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • Pulpecja Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    U mnie mąż odkurza dwa razy w tygodniu, całe mieszkanie myję mopem raz w tygodniu, ale kuchnię to muszę co 2 dzień, bo chlapię wszystkim na prawo i lewo podczas gotowania. Psioszka - z toaletą mam podobnie, sedes myję co 2 dzień. A jak przychodzą zapowiedziani goście to myję przed ich przyjściem i zaraz jak wyjdą, zwłaszcza jeśli to mężczyźni;) Tylko mam dwie łazienki więc podwójne zadanie.

Kumpela mnie namówiła na sesję zdjęciową, będzie w piątek:)

Na SR jak rehabilitantka pokazywała jak wstawać po cc to mówiła, że później można spać na brzuchu bez przeciwwskazań.
    Paula przeciwskazan nie ma tylko na poczatku boli Po prostu. No i dodatkowo jak jest duzo mleka to cycki tez troche przeszkadzają. Ale po kilku dniach juz jest coraz lepiej.

Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość

201508091565.png
  • zabka11 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uciekam do kuchni do słoików i korniszonów ;-/
    nie chce mi sie, ale to juz ostatni rzut ;-)
    jutro tylko kiszone, a z tymi praktycznie nie ma roboty ;-)

na kolacje serwuję ryz na mleku z cynamonem :-p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 16:23

Laura, małaMyszka lubią tę wiadomość

3i499vvjdikb2il4.png
    iv09j48argrcm17t.png
  • Laura Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ryz na mleku z cynamonem mniam, chyba jutro sobie zrobię na drugie śniadanie ;)

zabka11, małaMyszka lubią tę wiadomość

Synuś mamusi i tatusia :)
    Dominiś 2890, 52cm <3
    89c50790be.png

• futuremama Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o do ZUSu i umów u mnie kilka księgowych naciskało żebym miała przepracowane 90 dni na tej umowie (mimo, że po 30 dniach masz już prawa) bo to zmniejsza ryzyko kontroli. Wkurzało mnie to wtedy, ale odetchnęłam z ulgą kiedy dostałam pierwsze pieniądze bez marudzenia. Nie wiem czy miało na to wpływ te 90 dni czy to że Wrocław spore miasto i może im się nie chciało.
    Teraz tylko mam nadzieję, że jeśli l4 się nie czepili to i z macierzyńskim nie będzie problemu.
    Ale przy kontroli to koleżanka mówiła że rzeczywiście, świadkowie, jakieś faktury, maile wszystko co pokaże że rzeczywiście pracowałaś.
    Głupie to jest ogólnie, bo jak mają problem z tym że po miesiącu nabywasz prawa to niech prawo zmienią a nie się czepiają.

3i49o7esfkybvicx.png
    👧12.2018 39+3, 3680g, 51cm
    👦08.2015 40+5, 3870g, 58cm
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miru wrote:
    Jeżeli miała umowę to musi być przepracowany 90 pełnych dni opłacanych. Kiedyś było tylko 30. Jeszcze rok temu.
    Na umowę o pracę (obowiązkowe ubezpieczenie) teoretycznie 30 dni, ale własnie ponoć się czepiają. Przy umowie zleceniu z dobrowolnymi składkami jest 90 dni

3i49o7esfkybvicx.png
  • staraczka24 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiecie co prawo do chorobowego mamy po 30 dniach..
    dzis szefowa miala jechac do zusu bo dopeiro dostala pismo o wglad do akt moze sie czegos dowie, nie wiem czekam..

mialam ankiete i szefowa tez. wykazala im swoje dochody i ze bylo ja stac na zatrudnienie mnie no doslownie nie maja sie o co przyczepic, jedynie nie mam zadnych faktur ani pism gdzie jest moj podpis poniewaz nie bylam do teog upowazniona, no bo jak moglam byc jesli bylam swiezym pracownikiem ?
    szkoda gadac, bede walczyc o swoje prawa i sie odwolywac tam gdzie trzeba..

Laura, zabka11, Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość

Naj­piękniej­szych chwil w życiu nie zap­la­nujesz. One przyjdą same.
  • staraczka24 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    futuremama wrote:
    Na umowę o pracę (obowiązkowe ubezpieczenie) teoretycznie 30 dni, ale własnie ponoć się czepiają. Przy umowie zleceniu z dobrowolnymi składkami jest 90 dni
    spoko znajoma poszla na zwolnienie od kwietnia ( a ma termin na poczatke sierpnia) i dostala teraz wezwanie na komisje lekarska !!!!!

jednej dziewczynie wmowili ze maz ktory prowadzi firme od 2009 roku i ona byla tam zatrudniona- zatrudnil ja celowo dla wyludzenia kasy. tak wiec nic mnie kompletnie nie zdziwi juz.

poza tym na stronie rodzic po ludzku wyczytalam ze oni maja 2 miesiace na wyjasnienie sprawy u mnie trwalo to 3 miesiace ! tzn 3 miesiace od pierwszego pisma o wszczeciu postepowania wyjasniajacego, wczensiej zus milczal.

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wzięłam się za naprawianie kolejnego ciuszka Zuzi, tym razem padło na pajacyk, myślę wyhaftować go też haftem kaszubskim, akurat poprzykrywa mi plamki

25rjgc7.jpg

Laura, Pati Belgia, Weridiana, mamasia, małaMyszka lubią tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • Kkarolinaaaa Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejuś nie mam kiedy Was nadrobić u mnie ciągle coś siedzieje, przyjechałą koleżanka z anglii,dzisiaj rodzina z trójmiasta, nie mam kiedy usiasc i was poczytac :( jutro bede nadrabiac :)

3i49bd3mn3g76zlc.png
  • futuremama Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZUS wymyśla swoje prawa. Mój mąż miał papiery od kilku neurochirurgów odnośnie jego kręgosłupa i niezdolności do pracy (chcieli żeby poddał się operacji) a ZUSowski lekarz stwierdził że nic mu nie jest i może pracować. Także nic mnie nie zdziwi. Odwoływaliśmy się i było ok
    Póki co słyszę same pozytywne historie, że się czepiają ale w końcu i tak wypłacają więc trzymam kciuki :)

staraczka24, małaMyszka lubią tę wiadomość

3i49o7esfkybvicx.png
  • niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkarolinaaaa wrote:
    Jejuś nie mam kiedy Was nadrobić u mnie ciągle coś siedzieje, przyjechałą koleżanka z anglii,dzisiaj rodzina z trójmiasta, nie mam kiedy usiasc i was poczytac :( jutro bede nadrabiac :)

Jak ja bym chciala byc tak "zabiegana" zeby te 2 tygodnie szybko minely, bo tak tylko siedze i odliczam, rozmyslam.

W ogole nic mi nie smakuje, na obiad zrobilam zurek, ani jajko mi nie smakowaly, ziemniaki w gebie rosly, teraz chodzilo za mna cos slodkiego to stwierdzilam, ze zrobie budyn i co podziubalam pare lyzeczek i stwierdzilam, ze za slodkie :/ tak sie zaslodzilam, ze bym przegryzla orzeszka w pikantnej skorupce, ale isc mi sie nie chce i leje :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 17:01

Lady Savage, małaMyszka lubią tę wiadomość

• magda sz Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka przypadkiem polubilam Twojj post jak "bieglam" na tramwaj. Jade wlasnie na wizytke.
    Strasznie wspolczuje Ci nerwow, walcz ile sie da, to tak nie moze byc ze kobieta zostake bez niczego z dzieckiem, niech sie ciesza ze w ogole chcemy rodzic dzieci w tym posranym pod tym wzgledem kraju.

Matko kochana jak szrpoty w tym tramwaju dobrze ze pan ustapil mi miejce bo bym poleciala z duchoty.

Laura, futuremama, Lady Savage, psioszka11, zabka11, małaMyszka lubią tę wiadomość

oc7e509.png
    ySkMp1.png
  • staraczka24 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    futuremama - moja mama miala tak samo jak twoj maz, ma rente na kregoslup i od psychiatry bo choruje na nerwice lekowa ( ale wczensije tylko kregoslup) i lekarz stwierdzil ze jest w pelni prawna i moze pracowac skoro nie poddala sie operacji. odwolywala sie mama az do sadu czyli dwa razy i po roku jej sedzina przyznala rente i dostala 200 zl odsetek.......... a ich nie interesowalo ze rok nie miala za co zyc. masakra..

kkarrrooolinaaa cviesz sie goscmi poki masz sile bo ja to juz sil nie mam ;/

niecierpliwa masz jak ja, siedze cale dnie sama w domu i rozmyslam, od paru dni to jestem tak leniwa ze nic nie robie kompletnie.. :( dzis mialam mega ochote na cos slodkiego a w domu pusto jesli chodzi o slodycze, wiec mowie upieke muffinki, patrze nie mam papierkow bo sie skonczyly, wiec upieklam z tego przepisu poprostu ciasto w keksowce :) jest pyszne !!

niecierpliwa lubi tę wiadomość

• staraczka24 Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magda sz wrote:
    Staraczka przypadkiem polubilam Twojj post jak "bieglam" na tramwaj. Jade wlasnie na wizytke.
    Strasznie wspolczuje Ci nerwow, walcz ile sie da, to tak nie moze byc ze kobieta zostake bez niczego z dzieckiem, niech sie ciesza ze w ogole chcemy rodzic dzieci w tym posranym pod tym wzgledem kraju.

Matko kochana jak szrpoty w tym tramwaju dobrze ze pan ustapil mi miejce bo bym poleciala z duchoty.
    spoko. masz racje pod tym wzgledem to jest popiepr.ny kraj !

• niecierpliwa Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Caly paradoks polega na tym, ze do 15 mimo, ze jestem sama i robie tylko jakies drobne zakupy i obiad to ten czas mi jakos fajnie leci, a po 15 wraca maz i potem mi ten czas sie ciagnie jak flaki z olejem, lezymy przed telewizorem jak dwie foki, bo nic sie nie chce.
    Tak mnie teraz naszlo, ze pewnie za pare tygodni bede marzyc o tym aby tak bezczynnie polezec przed tv :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 17:14

zabka11, Zetka lubią tę wiadomość

• Agaata Autorytet

Wysłany: 14 lipca 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa wrote:
    Caly paradoks polega na tym, ze do 15 mimo, ze jestem sama i robie tylko jakies drobne zakupy i obiad to ten czas mi jakos fajnie leci, a po 15 wraca maz i potem mi ten czas sie ciagnie jak flaki z olejem, lezymy przed telewizorem jak dwie foki, bo nic sie nie chce

Niecierpliwa, u mnie odwrotnie. Czas, kiedy mąż jest w pracy mija mi wolno, później już jakoś mi raźniej. Niestety on wraca dopiero około 18.00. A dzisiaj to w ogóle pojechał do Poznania i wraca dopiero jutro, a ja kisnę sama w domu. Mam nadzieję, że to już ostatni jakikolwiek wyjazd przed porodem, bo jakoś się denerwuję, jak go nie ma na miejscu.

Zetka lubi tę wiadomość

relgj44j0jdjxxnn.png
    f2wlx1hpmkxg2b4v.png
    h4zp0tc7mm1rsrjp.png
‹‹ 1559 1560 1561 1562 1563 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ