SIERPNIÓWCZKI 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Na obiadek wrzuciłam ciasto francuskie z jagodami do piekarnika, ale chyba zjem z mężem, bo dzwoniły już babeczki, że jadą na kawę.
Muszę się zbierać...
Dziewczyny, nie straszcie z tą wagą, bo mój mały ma 2300 g i jak 23 nie będzie miał ok. 2700 g to nie wiem co zrobię... -
staraczka24 wrote:jesli chodzi o witaminki- ja przez cala ciaze kupilam jedno opakowanie falvit mama
jeszcze mi listek zostal, ale nadrabialam warzywami i owocami, wyniki w normie wiec spokojnie, ostatnio musialam brac tardyferon bo spadlo mi zelazo.
dlugo mnie nie bylo ze wzgledu na to ze nie mialam internetu ani glowy na karku.
walcze z zusemnie uwierzycie ale od 15,02 powinni mi wyplacac chorobowe, i 3,07 dostalam pismo ze zostalo zakonczone postepowanie wyjasniajace, zadzownilam spytac i sie okazalo ze wylaczyli mnie z podlegania do ubezpieczenia !!!!! ZOSTALAM BEZ PIENIEDZY I MACIERZYNSKIEGO ! musze sie odwolac, ale najpierw musze decyzje dostac na pepierku. stres jaki mi zafundowali odbil sie bardzo na moim stanie psychicznym bo chodzilam i dzien w dzien plakalam no bo jak to bedzie ? nie wiem... maz pracuje ile moze bo jedna pensja i kredyt na glowie to malo
.
Życzę aby wszystko ułożyło się po twojej myśli. I oby spałacili Cię za te wszystkie miesiące. Nie daj się i odwołuj się.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 14:35
małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Laura wrote:Ojej współczuję ci bardzo ja też długo czekałam na decyzję i teraz jest ok. Wiem jaki to stres
.
Życzę aby wszystko ułożyło się po twojej myśli. I oby spałacili Cię za te wszystkie miesiące. Nie daj się i odwołuj się.małaMyszka lubi tę wiadomość
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same.
-
staraczka24 wrote:no jasne ze bede sie odwolywac, tylko nie wiem teraz jak z macierzynskim, bo jak mi przysla decyzje o wylaczeniu mnie z podlegania do ubezpieczenia to papierow o macierzynski nie moge zlozyc chyba, ale i tak zloze no bo z jakiej racji mi sie nie nalezy skoro skladki byly za mnei oplacane ! im chodzi na pewno o to ze umowe mialam od 01.12.2014 a na zwolnienie poszlam od 15.01.2015 - szybko ale wymiotowalam i mialam biegunki wiec ciezko bylo mi sie skupic na pracy, a zatrudniajac sie szefowa wiedziala o mojej ciazy i wg nich to wyludzenie kasy.
Wiadomo że różnie ciąża przebiega....
A twój lekarz prowadzący może poświadczyć o tym że zle się czułaś??małaMyszka lubi tę wiadomość
-
staraczka24 wrote:jesli chodzi o witaminki- ja przez cala ciaze kupilam jedno opakowanie falvit mama
jeszcze mi listek zostal, ale nadrabialam warzywami i owocami, wyniki w normie wiec spokojnie, ostatnio musialam brac tardyferon bo spadlo mi zelazo.
dlugo mnie nie bylo ze wzgledu na to ze nie mialam internetu ani glowy na karku.
walcze z zusemnie uwierzycie ale od 15,02 powinni mi wyplacac chorobowe, i 3,07 dostalam pismo ze zostalo zakonczone postepowanie wyjasniajace, zadzownilam spytac i sie okazalo ze wylaczyli mnie z podlegania do ubezpieczenia !!!!! ZOSTALAM BEZ PIENIEDZY I MACIERZYNSKIEGO ! musze sie odwolac, ale najpierw musze decyzje dostac na pepierku. stres jaki mi zafundowali odbil sie bardzo na moim stanie psychicznym bo chodzilam i dzien w dzien plakalam no bo jak to bedzie ? nie wiem... maz pracuje ile moze bo jedna pensja i kredyt na glowie to malo
Współczuję i trzymam kciuki żeby jednak bo odwałaniu coś wpłynęłomałaMyszka lubi tę wiadomość
-
hejka
ja po obiadku, ogórki w trakcie robienia
na jutro mam obiad, a w czwartek i pewnie piatek bedzie pizza
nie wiem co na weekend zrobic, bo przyjezdza moja mama z siostra i chciałąbym cos szybkiego....
niecierpliwa wrote:Pytanie bylo do Psioszki, ale podrzuce Ci moj sprawdzony przepis na ciasto
http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/09/pizza-familijna.html?m=1
oooo super, dzięki
Malagosia - wazne ze malutka zdrowa, nie wszytskie dzieci musza od razu wazyc po 3,5kg po porodzie. najwazniejsze ze wszytsko z Wami w porządku.
a ile przytyłaś od początku ciązy?
Paula - u mnie podłoge myje w całym domu raz w tyg, bo czesciej mi sie nie chce, odkurzam co 2-3 dni, a w kuchni jak cos wyleję czy nadepczę to na bieżąco wycieram mokrymi chusteczkami z płynem
jak bym miala mopem jeżdzic co 2 dni to bym sobie w łeb strzeliła.
Paula_071, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
U mnie mąż odkurza dwa razy w tygodniu, całe mieszkanie myję mopem raz w tygodniu, ale kuchnię to muszę co 2 dzień, bo chlapię wszystkim na prawo i lewo podczas gotowania. Psioszka - z toaletą mam podobnie, sedes myję co 2 dzień. A jak przychodzą zapowiedziani goście to myję przed ich przyjściem i zaraz jak wyjdą, zwłaszcza jeśli to mężczyźni;) Tylko mam dwie łazienki więc podwójne zadanie.
Kumpela mnie namówiła na sesję zdjęciową, będzie w piątek:)
Na SR jak rehabilitantka pokazywała jak wstawać po cc to mówiła, że później można spać na brzuchu bez przeciwwskazań.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 15:12
Laura, psioszka11, KasiaeN., małaMyszka lubią tę wiadomość
13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
aaaaga wrote:Moj zamiata cale mieszkanie codziennie odkurza 2 razy w tyg podloge myjemy raz na 2 tyg w kuchni przecieram co 2 -3 dni
Mamy 2 koty i robia syf a podloge mamy ciemna wiec wszystko widac nigdy wiecej ciemnej podlogi mimo ze ladnie wyglada z jasnymi scianami to wszystkie paprochy na niej widac masakra
aaaaga ja mam czarna podłogę w toalecie, a białą w kuchni i na obu tak samo widac wszystko....także nie wiem co gorsze: jasna czy ciemna.......
Laura- podziwiam ciebie i meza za tak czeste mycie podłóg na kolanach... ja za żadne grzechy bym sie tego nie podjęłąLaura, aaaaga, magda sz, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
psioszka11 wrote:P.S a mam pytanie do dziewczyn, które są już mamusiami- może wydać się głupie:) Czy zaraz po porodzie, jak "wyciągną" dziecko to czuje się ulgę,że już nic się tam nie ma? Nie ma tego uczucia noszenia czegoś w brzuchu, można spać normalnie, schylić się, obrócić i brzuch nie przeszkadza? Czy to wszystko przychodzi z czasem?
ja z własnego doświadzenia mogę powiedziec, ze brzuch jest miękki zaraz po porodzie, ale nie płaski....jak wychodziłam ze szpitala po sn to miałam brzuch jak w 5-6 mieisiącu...dopiero w kolenych tyg. systematycznie spadał.
co do spania to jeszcze długo na brzuchu nie spałam, bo macica sie obkurcza i brzuch boli jak przy @@@, poza tym po sn boli krocze..piersi bolą pełne mleka, wiec na brzuchu ciezko spac ..lekko nie jest, ale z dnia na dzien jest coraz lepiej
psioszka11, Weridiana, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
hehe Żabko ja to myję na kolanach bo lubię
a mój biedny mąż to wiadomo bo chce mi pomóc chociaż raz na tydzień tak dla świętego spokoju
Zawsze mu powtarzam ze jak tylko dojdę do siebie po porodzie to on już nie będzie musiał mi pomagać w sprzątaniu.
Wiadomo ja będę sprzatać i opiekować się Dominisiem codziennie zanim wróci z pracy a on później zajmnie się Synkiem i może od czasu do czasu coś nam ugotujemałaMyszka lubi tę wiadomość
-
staraczka24 wrote:no jasne ze bede sie odwolywac, tylko nie wiem teraz jak z macierzynskim, bo jak mi przysla decyzje o wylaczeniu mnie z podlegania do ubezpieczenia to papierow o macierzynski nie moge zlozyc chyba, ale i tak zloze no bo z jakiej racji mi sie nie nalezy skoro skladki byly za mnei oplacane ! im chodzi na pewno o to ze umowe mialam od 01.12.2014 a na zwolnienie poszlam od 15.01.2015 - szybko ale wymiotowalam i mialam biegunki wiec ciezko bylo mi sie skupic na pracy, a zatrudniajac sie szefowa wiedziala o mojej ciazy i wg nich to wyludzenie kasy.
co do postepowania wyjasniajacego, jezeli uznali ze zatrudniona bylas fukcyjnie to musieli to badac. Koniecznie dowiedz sie u pracodawcy jakie czynnosci podejmowali, czy kogos przesluchiwali, jak sprawdzali czy pracowalas. W odwolaniu bedziesz musiala wykazac ze naprawde swiadczylas prace przez ten poczatkowy czas, a pracodawca mogl sie zatrudnic, praca jest zgodna z Twoimi kwalifikacjami i wynagrodzenie jest adekwatne na rynku w Twoim miejscu zamieszkania. Skoro nie bylas wzywana na kontrole do lekarza to nie ma znaczenia pisac o tym jak sie czulas. Tego nie kwestionuja widocznie tylko pozornosc zatrudnienia.
-
Laura wrote:O nie to nie daj się, nieważne jak długo pracowałaś, składki były płacone więc co im do tego....
Wiadomo że różnie ciąża przebiega....
A twój lekarz prowadzący może poświadczyć o tym że zle się czułaś??
Tu nie ma znaczenia jak sie czula tylko czy byla fikcyjnie zatrudniona w celu uzyskania swiadczenia. Mi podwazyli to samo teraz. Tez mam wstrzymane swiadczenie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lipca 2015, 15:22
-
staraczka24 wrote:walcze z zusem
nie uwierzycie ale od 15,02 powinni mi wyplacac chorobowe, i 3,07 dostalam pismo ze zostalo zakonczone postepowanie wyjasniajace, zadzownilam spytac i sie okazalo ze wylaczyli mnie z podlegania do ubezpieczenia !!!!! ZOSTALAM BEZ PIENIEDZY I MACIERZYNSKIEGO ! musze sie odwolac, ale najpierw musze decyzje dostac na pepierku. stres jaki mi zafundowali odbil sie bardzo na moim stanie psychicznym bo chodzilam i dzien w dzien plakalam no bo jak to bedzie ? nie wiem... maz pracuje ile moze bo jedna pensja i kredyt na glowie to malo
bardzo mi przykro, ale przed tą umową gdzies pracowałaś???czy bez umowy???
jejku nie daj sie, walcz o swoje!!!
wzywali ciebie na komisje, sprawdzali u lekarza itp?małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Ofka wrote:to jest wazne kochana poniewaz ogolna zasada jest taka ze prawo do swiadczenia nabywa sie po 30 dniach pracy dopier. Sa od tego oczywiscie wyjatki, np. Wypadek przy pracy.
Tu nie ma znaczenia jak sie czula tylko czy byla fikcyjnie zatrudniona w celu uzyskania swiadczenia. Mi podwazyli to samo teraz. Tez mam wstrzymane swiadczenie.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Ofka wrote:Tak wiec podejrzewam ze u niej stwierdzili ze zatrudnila sie w ciazy fikcyjnie zeby wyludzic chorobowe i macierz. Jak u mnie.
-
Laura wrote:to znaczy ze w ciąży nie można się zatrudniać?