X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne SIERPNIÓWCZKI 2015
Odpowiedz

SIERPNIÓWCZKI 2015

Oceń ten wątek:
  • Miru Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może i dobrze że teraz jest tyle badań. Połowa z nas w życiu by nie wiedziała o niektórych chorobach.
    tylko wszystko powinno być refundowane ja np ostatnio za te badania zapłaciłam 100 a jeszcze kilka musze zrobić razem 400 zł i powtórzyć 3-4 razy co 6 tyg to jest tyle kasy ze szok.skoro coś zagraża ciąży to powinno być na nfz ze skierowaniem od ginekologa

Zetka, małaMyszka lubią tę wiadomość

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lipca 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miru zgadzam sie z Toba.

małaMyszka lubi tę wiadomość

• Lady Savage Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miru wrote:
    Może i dobrze że teraz jest tyle badań. Połowa z nas w życiu by nie wiedziała o niektórych chorobach.
    tylko wszystko powinno być refundowane ja np ostatnio za te badania zapłaciłam 100 a jeszcze kilka musze zrobić razem 400 zł i powtórzyć 3-4 razy co 6 tyg to jest tyle kasy ze szok.skoro coś zagraża ciąży to powinno być na nfz ze skierowaniem od ginekologa

Ja też, bardzo dobre jest rozwiązanie w Francji, płacisz za leki, za lekarza, a potem, po miesiącu masz 60 % zwrotu z tego co zapłaciłaś, małe dzieci i osoby starsze mają zwrot 100%.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 17:14

futuremama, małaMyszka lubią tę wiadomość

3 cykl :) Zuzanna Zofia, 20.08.2015, 3180, 56 cm
    relgcwa1lijp26p7.png
    mhsvanli8fgm8ue4.png
  • ekropka Ekspertka

Wysłany: 17 lipca 2015, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwucha89 wrote:
    A jaki to żel? Bo ja też nie pamiętam jak wygladają moje kostki... A dzisiaj to mam aż fałdy z opuchlizny takie jak u tlusciutkiego noworodka ;)

Mam takie coś: http://efektima.eu/pharmacare/produkty/mama_care/mama_care/kuracja-zmeczone-nogi.html

kupiłam w Rossmanie

myblrs2.png
    zljss1v.png
  • Miru Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla przykładu w szpitalu zrobili pomyłkę i wpisali mi wyniki innej kobiety specjalistyczne. Gdzie nie wykonuje się tego rutynowo. Koszt jednego 100 zł a musze powtórzyć je przed porodem. Trzy różne wyniki. Na dzień dobry 300 zł z jakiej racji a poszłam dzisiaj po skierowanie i powiedziałam co i jak i mam na nfz.
    no ale gdybym się nieopytala to bym dzisiaj była 500 zł w plecy od poniedziałku :/
    Powinno być tak że co miesiąc wpłacasz jakaś symboliczną sumę 10-20 zł i raz w roku możesz wykonać specjalistyczne badania z jakiejś dziedziny. Ile chorób byłoby mniej nowotworów. A tak nagle diagnoza i zgon. Płacimy ubezpieczenie do lekarza kolejki po kilka miesięcy do ginekologa co 4 -6 tyg bo więcej na nfz się nie należy tzn częściej badań minimum eh masakra :/

magda sz, Zetka, małaMyszka, zabka11 lubią tę wiadomość

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • Griszanka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie co mnie denerwuje w polskim NFZ? Np to, ze jak w naszym kraju zrobisz zabieg prywatnie, chociazby operacje zacmy, bo kolejki w osrodkach, ktore maja kontrakt z ta instytucja sa niebotyczne, to koszty sa calkowicie po stronie pacjenta. A jak ten sam pacjent zamiast robic prywatnie w PL wyjedzie do Czech i tam sie zoperuje, to dostanie zwrot z NFZ-tu do wysokosci refundacji, ktore obowiazuja w kontraktach z polskimi osrodkami (pi razy oko 80% poniesionych kosztow).
    I gdzie tu logika? Wspieranie polskiej przedsiebiorczosci? Skoro pieniadz ma isc za pacjentem, a ktos ma ochote doplacic, to powinni nam zwracac np za prowadzenie ciazy w prywatnej klinice, choc czesciowo, do takiej wysokosci, jaka otrzymalby od nas osrodek kontraktowany - nawet jezeli mialaby to byc 1/3 kwoty, ktora placimy. W koncu w naszym pieknym kraju prowadzenie ciaze i wszystkie badania z nia zwiazane "sa refundowane".
    Powinien zajac sie tym ktos madry.

aaaaga, Miru, małaMyszka lubią tę wiadomość

Synek Karolek <3
    relgupjywjsi69wb.png
    m6cq8p0.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miru wrote:

O strasznych kwotach mówicie. Całe szczęście mam abonament w luxmedzie i za nic nie płacę. Tym, które nie mają z pracy takiej opcji to polecam samemu tak wykupić opiekę - jakieś 150zł miesięcznie a nie będziecie płacić za wizyty u lekarza, usg, rezonanse, badania w laboratorium etc. Tylko za nagranie na płytę usg 3D zapłaciłam 20zł.

Niecierpliwa - antybiotyk podają nie ze względu na gbs (tzn na to pewnie też), tylko dlatego, że cc to operacja. Jakbyś miała wycinany wyrostek też byś dostała antybiotyk. Ja ze względu na to, że miałam przed ciążą częste zapalenie pęcherza dostanę antybiotyk z uwzględnieniem tej dolegliwości, żeby nic nie złapała od cewnika.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 17:48

magda sz, małaMyszka lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Magd Ekspertka

Wysłany: 17 lipca 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    O strasznych kwotach mówicie. Całe szczęście mam abonament w luxmedzie i za nic nie płacę. Tym, które nie mają z pracy takiej opcji to polecam samemu tak wykupić opiekę - jakieś 150zł miesięcznie a będziecie płacić za wizyty u lekarza, usg, rezonanse, badania w laboratorium etc. Tylko za nagranie na płytę usg 3D zapłaciłam 20zł.

Niecierpliwa - antybiotyk podają nie ze względu na gbs (tzn na to pewnie też), tylko dlatego, że cc to operacja. Jakbyś miała wycinany wyrostek też byś dostała antybiotyk. Ja ze względu na to, że miałam przed ciążą częste zapalenie pęcherza dostanę antybiotyk z uwzględnieniem tej dolegliwości, żeby nic nie złapała od cewnika.

Paula a jesteś zadowolona z lekarza prowadzacego,?
    ja mam z pracy enel-med byłam u dwóch lekarek na początku ciąży, patrzyły na mnie jak na wariatke jak chciałam skierowanie na bete,czy zadawałam jakieś pytania, usg robiły w 3 minuty z wielka łaską, w końcu umówiłam sie prywatnie i do dziś chodzę prywatnie, wydałam juz naprawdę duzo pieniedzy, choć ostatnio mam refleksje, ze większość ginekologów to biznesmeni, niestety

Miru, małaMyszka lubią tę wiadomość

km5se6ydvkshe5ag.png
  • Miru Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    O strasznych kwotach mówicie. Całe szczęście mam abonament w luxmedzie i za nic nie płacę. Tym, które nie mają z pracy takiej opcji to polecam samemu tak wykupić opiekę - jakieś 150zł miesięcznie a nie będziecie płacić za wizyty u lekarza, usg, rezonanse, badania w laboratorium etc. Tylko za nagranie na płytę usg 3D zapłaciłam 20zł.

Dokładnie. Mi się wydaje ze nawet jak się ma stan zapalny w pochwie lub gbs to przy cc tez do rany to się może dostać jakoś. ... a to się źle goi później.
    Jakby nie patrzeć to w ciaxy tyle leków się nalykalysmy niektóre oczywiście ze jedna dawka antybiotyku nic już nie zmieni tym bardziej ze podawana jest 4 h przed zabiegiem.

ja po poronieniu na wszystkie badania i wizyty wydałam około 3.000 zł. I niczego się nie dowiedziałam ;)

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • aaaaga Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od 9 tc chodzę na nfz tylko każde dodatkowe prenatalne robiłam prywatnie każde badanie ze skierowaniem na nfz lekarstwa ze znizka na recepte
    Pierwsze dwie wizyty mialam u tej samej pani doktor prywatnie bo to byl czas pomiedzy swietami a sylwestrem i ciezko bylo w przychodni i po krwawieniu i wizycie na pogotowiu byłam prywatnie na konsultacji i po l4 tez zalezalo na czasie wizyta z dnia Na dzień
    Na każdej wizycie z nfz mam usg kazde moje pytanie nie jest zbywane tlumaczy mi co i jak teraz tylko przez jej urlop się pomieszalo i się wkurzylam ogolnie jestem zadowolona wiec to chyba zalezy na kogo się trafi i jaka przychodnia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca 2015, 18:01

Magd, małaMyszka lubią tę wiadomość

f2wlj44jgrn4a0f6.png

Matko Boska Matemblewska módl się za nami !
    04.02.2014 - 7tc [*]
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magd wrote:
    Paula a jesteś zadowolona z lekarza prowadzacego,?
    ja mam z pracy enel-med byłam u dwóch lekarek na początku ciąży, patrzyły na mnie jak na wariatke jak chciałam skierowanie na bete,czy zadawałam jakieś pytania, usg robiły w 3 minuty z wielka łaską, w końcu umówiłam sie prywatnie i do dziś chodzę prywatnie, wydałam juz naprawdę duzo pieniedzy, choć ostatnio mam refleksje, ze większość ginekologów to biznesmeni, niestety

Ja chodzę do tego samego lekarza do którego chodziłam przed zajściem w ciążę i jestem zadowolona. Ale cc będzie robił mi kto inny. Jest też opcja żeby prowadzić ciążę poza luxmedem - do luxmedu przychodzisz tylko robić badania wg tzw karty ciąży - czyli morfologia, mocz, hive, kiła, ktg etc.oraz 3 razy możesz zrobić usg - jeśli nie chcesz robić w luxmedzie to bierzesz podzlecenie i wykonujesz je w innej placówce. Dzięki temu też można zaoszczędzić.
    Jak idę do lekarza to wychodzę z założenia, że opieka mi się należy tak samo jak badania. Ale jak chodziłam nawet do innych lekarzy to nie miałam problemu ze skierowaniami, miałam i tomograf głowy i rezonans kolana i inne kosztowane badania, a czekałam na nie góra 5 dni.

Magd, małaMyszka lubią tę wiadomość

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Magd Ekspertka

Wysłany: 17 lipca 2015, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miru wrote:
    Dokładnie. Mi się wydaje ze nawet jak się ma stan zapalny w pochwie lub gbs to przy cc tez do rany to się może dostać jakoś. ... a to się źle goi później.
    Jakby nie patrzeć to w ciaxy tyle leków się nalykalysmy niektóre oczywiście ze jedna dawka antybiotyku nic już nie zmieni tym bardziej ze podawana jest 4 h przed zabiegiem.

ja po poronieniu na wszystkie badania i wizyty wydałam około 3.000 zł. I niczego się nie dowiedziałam ;)

no i to jest najgorsze, wydajesz na coś co nie daje efektu, a oni wiedzą, ze kobieta w ciaży, po poronieniu wyda ostatnie pieniadze, żeby tylko wszystko było ok.
    ja ostatnio za usg które trwało 5min i było tylko po to żeby sprawdzić czy mała przyrasta zapłaciłam 250 zł jak za normalna wizytę, po tym juz mi rece opadły, za 2 gbs po 50 zł , kazde ktg 40.
    Nigdy nie kalkulowałam tego bo to dla dobra dziecka, dla bezpieczeństwa, wiadomo, ale ostatnio jakoś podliczyłam wszystko i jestem w szoku.
    Połozne powinny prowadzić ciaze, one czesto maja wiekszą wiedzę, więcej empatii, pokory, ale u nas to sie raczej nie zmieni

km5se6ydvkshe5ag.png
  • Miru Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dokładnie. U mnie w przychodni na nfz są dwie dr. Które od 12 lat są na emeryturze. Prowadzenia ciaxy bym im nie zleciła zwłaszcza po tylu poronieniach. ..
    a prywatnie kiedyś chodziłam to uslyszalam "nie widzę potrzeby robić tego badania w coazy" chodziło o tsh bo miałam podwyższone no i zapłaciłam 35 zl :)
    Masakra. Wizyta 100 zł plus usg 50 ktg 50 recepta 25 i l4 25 ... no to koszt tez ładny za wizytę

Nath <3 27.07.2015
    (*) mama 5 aniołków
    w4sqflw1dflkbldc.png
    6 cykl starań
  • lys Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magd to strasznie dużo zapłaciłaś za to 5min usg, miałaś ewidentnego pecha.
    Ja płacę za każdą wizytę 150 zł, ale każda wizyta trwa minimum 20 minut, zawsze mam usg, które trwa tyle ile powinno, 3 razy dostałam płytę z usg tak po prostu, jak się udaje zrobić to dostaję zdjęcia córki w kolorze na papierze foto (mam ich już 8 chyba) też bez dopłat. Po każdej wizycie opis z wizyty z dokładnymi wymiarami dziecka i innymi danymi z badania. Do tego nie ma kolejek, jest miło i sympatycznie, Panie z recepcji proponują zawsze coś do picia, jak się przebieram do badania to mam do dyspozycji jednorazowe kapcie i spódniczkę, więc nie chodzę z gołą dupą. W toaletach są wyłożone dla pacjentek wkładki, podpaski, płyn do higieny intymnej. Jak się przewróciłam na schodach to miałam takie awaryjne 10 minutowe usg tego samego dnia za darmo. Do tego lekarz i panie z recepcji posługują się językiem angielskim, więc mój mąż nie był potraktowany jak piąte koło u wozu, ale też mógł omówić to co chciał.
    I za to mogę płacić, bo czuję że wiem za co.

niecierpliwa, Magd, Zetka, małaMyszka lubią tę wiadomość

9f7jtv73juycdhvl.png
  • Amberla Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja to mam złe doświadczenia z publiczną słuzbą zdrowia. Publicznie to tylko moja lekarka rodzinna jest super. Lekarze ginekolodzy to była tragedia. Najgorsze, że nieraz ten sam lekarz prywatnie a publicznie to kolosalna różnica. Tak jakby to była dla nich kara przyjmować publicznie. Ale przecież do cholery jasnej tyle odprowadzam ze składek kasy.... Publicznie to się sprawdza tylko w przypadku faktycznie ciężkiej choroby np. raka - w sensie że leczyć to prywatnie to gigantyczne koszty.

Pamiętam jak poszłam w zeszłym roku do ginekologa bo stwierdziliśmy, że staramy się o drugie.
    Cała wizyta z wywiadem, badaniem na samolocie, wypisaniem badań, recept słownie 3 minuty! Dacie wiarę? Lekarz w ogóle miał mnie w dupie, nie słuchał co mam do powiedzenia przekonany o swojej nieomylności.... To co mówiłam to wyśmiał, badań nie chciał wypisać. A dodam, że wiedzę mam dobrą i dużą. Nie tylko z tego, że dużo czytam, dużo się dowiaduje ale też od przyjaciółki ginekologa, któa sama jest zaskoczona - że ja laik bez studiów medycznych tyle wiem. A ten miał w dupie...

Cóż... jak tylko zaszłam w ciążę wykupiłam pakiet medyczny w Mbanku. 185 zł miesięcznie. Praktycznie wszystko w nim mam. Badanie genetyczne też i płytka za darmo. Jakbym miała chodzić publicznie, tracić czas na czekanie, prosić się o badania :/ Tym bardziej, ze moja gin przyjmuje tylko prywatnie w dwóch klinikach i akurat w jednej z mojego pakietu.

Wczoraj poszłam na KTG publicznie. Zapisana do szpitala. Bo badaniu KTG usłyszałam, że muszę jeszcze zaliczyć wizytę lekarską - no ja rozumiem, musi się podbić lekarz pod tym KTG. I czekam. Po 45 minutach straciłam cierpliwość bo musiałam już jechać bo z dzieckiem został dziadek a ja jego autem pojechałam a o miał na 17 spotkanie z klientem. To mi baba mówi, że nie mogę wyjść bez wizyty i trzeba było sobie więcej czasu rezerwować. To się wkurwiłam i mówie, że trzeba mnie było uprzedzić, że mam sobie pół dnia zareerwować, bo ja nie mam tyle czasu, ze małe dziecko z kimś zostawiłam i muszę wracać bo się spóźnię. Efekt był taki, że przyjął mnie lekarz w końcu ale i tak czekałam jeszcze 30 min. Oczywiście się spóźniłam. Ojciec nie mógł jechać moim samochodem ( któym P wrócił z pracy) bo zostawił papiery w swoim. Wyszłam z tamtąd po 17. w domu byłam na 17 30. Bo na wizytę czekały nie tylko laski w ciaży z KTG tylko normalne też babki do gina. I wyobraźcie sobie że one czekały po parę godzin - i jeszcze wkurwione że mnie przyjął poza kolejką. A położna - pielęgniarka im pow " że to są tylko godziny orientacyjne". No normalnie H*j człowieka strzela. Ja dziękuję za taką służbę publiczną.... wolę zapłacić

lys, magda sz, małaMyszka lubią tę wiadomość

• sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ekropka wrote:
    Mam takie coś: http://efektima.eu/pharmacare/produkty/mama_care/mama_care/kuracja-zmeczone-nogi.html

kupiłam w Rossmanie

Dziękuję :)

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • olinka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DZIEWCZYNY WYSZŁAM Z POD PRSZYNICA BRZUCH TWARDU CZUJE PARCIE NA PIKE MOCNE ANI SIEDZIEĆ ANI STAĆ CIĄGLO TO CZUJE I DODATKOWO KUCIA W PIPKE..
    MAŻ ŚPI NIE WIEM CZY GO BUDZIĆ CZY TO JUŻ CZY ZŁY ALARAM...

49d65f8aff.png
    "Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę...Jestem Przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje Dziecko... A ja Twoja mama"

• olinka Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CHODZE PO DOMU Z SZKLANKOM WODY I ZASTANAWIAM SIĘ CO ROBIC..

49d65f8aff.png
    "Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę...Jestem Przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje Dziecko... A ja Twoja mama"

• lys Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olinka a skurcze masz? Ból okresowy, ból pleców, czy tylko parcie?
    Ja niestety nie wiem, co Ci poradzić.

9f7jtv73juycdhvl.png
  • psioszka11 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2015, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olinka wrote:
    CHODZE PO DOMU Z SZKLANKOM WODY I ZASTANAWIAM SIĘ CO ROBIC..

Budź i jedź na IP!

bl9ci09kql96ri27.png

Nasze szczęście LEON -53cm i 3680g -21.07.2015
‹‹ 1606 1607 1608 1609 1610 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ